Fokkersoog: Ufo Kievitshof, kampioen vaderpaard 2018

(gepubliceerd in de Breeers Special 2018 van het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2018, auteur Ferry Hollander)


Titel: Steeds meer UFO's gesignaleerd

De Duitse Derby-tweede was in 2017 vice-kampioen bi1 de vaderpaarden. De hengst van de Gerrits Recycling Groep kwam € 15.000 te kort op lijstaanvoerder Love You, maar eindigde wel ruim voor Virgill Boko (3e), Offshore Dream (4e) en Quick Wood (5e). In 2018 werd Ufo Algemeen Kampioen bij de Vaderpaarden in Nederland.

Ufo Kievitshof groeide bij de Familie Langeweg uit tot de Europese subtop. Hij is net zoals zijn vader Supergill een vroegrijpe draver. Als tweejarige won Ufo Kievitshof een Stakeskoers in Wolvega met geruime voorsprong. Als driejarige opende hij opnieuw met een overwinning voordat het klassieke seizoen in Duitsland begon. Ufo Kievitshof werd vierde in het Adbell Toddington-Rennen, won een serie van de Derby en werd tweede in de finale achter Unforgettable. Vlak daarna werd hij dichtbij zesde in het EK der Driejarigen op Jagersro. Die koers werd gewonnen door Olimede en Lutfi Kolgjini. Als vier-, vijf- en zesjarige was Ufo Kievitshof in absolute topvorm. Hij won zowel de serie als finale van het Criterium der Vierjarigen, de Prix de Montreal tijdens het Prix d'Amerique-weekend, de Willem H. Geersen-Prijs, Het Gouden Paard en de Grand Prix Champagne in Reims. In 2008 maakte Ufo Kievitshof zijn debuut in de fokkerij. De winter daarop draaide hij nog een succesvolle wintercampagne op Vincennes voordat hij zijn pijlen volledig op de fokkerij ging richten.


import

Boven: Ufo Kievitshof (Dld) wint hier met Hugo Langeweg jr.
de Prix de Montreal in Vincennes tijdens de dag van
de Prix d'Amerique, op 28-1-2007.


Vader Supergill
Supergill was al beroemd voordat hij in de baan verscheen. De hengst werd bekend als duurste jaarling ooit toen hij in Lexington geveild werd voor $ 500.000. Hij is een zoon van Super Bowl en de Bonefish-merrie Winky's Gill, die als tweejarige twee wereldrecords vestigde. Winky's Gill won de Merrie Annabelle en werd derde in de Hambletonian. Supergill is haar eerste nakomeling. Op latere leeftijd bracht ze ondermeer de winnares van Hambletonian Oaks: Winky's Goal (1.11,3 - $ 879.690). Supergill maakte zijn reputatie waar als koerspaard. Hij was de beste tweejarige van zijn generatie en won het Peter Haughton Memorial. Als driejarige schreef hij diverse Stakes op zijn naam en plaatste hij zich in de Breeders Crown en de World Trotting Derby. Als dekhengst heeft Supergill zich onsterfelijk gemaakt, allereerst in Amerika en later in Europa. Wat vooral opvalt is het aantal zonen dat succesvol is in de fokkerij. Bijvoorbeeld Malabar Man, Toss Out, Running Sea, Rite On Line, Divinator, Allison Hollow, Striking Sahbra, Ufo Kievitshof, Castleton Bass, Express It, Turbo Thrust en Classic Grand Cru. Zijn beste dochter is de Zweedse crack Giant Diablo. De eerste jaargang van Supergill werd geboren in 1990. Vijf jaar later verhuisde hij naar Italie waar hij bij Allevamento Toniatti jarenlang dekdiensten heeft verricht. Zijn laatste veulen werd geboren in 2014.
De vierde moeder van Supergill is de Lady Ann Reed, stammoeder van een legendarische lijn. Uit deze moederlijn komen ondermeer recente voorbeelden zoals Peaceful Way, Toss Out, Russel November, SJ's Caviar, Broadway Schooner, She Loves You, Proud Wood, Muscles Wiking BR, Emma di Quattro en First Wise As.


topper

Boven: De vader van Ufo Kievitshof, Supergill.


Moeder Shes Got it All

Shes Got It All werd geboren in de Canadese deelstaat Ontario. Daar werd ze oorspronkelijk geregistreerd onder de naam L Image Yentl, vernoemd naar haar moeder Yentl. Haar vader Balanced Image is een fantastische moedersvader. Hij is grootvader van negen miljonairs waaronder Bee A Magician en San Pail. Als vierjarige werd Shes Got It All geimporteerd door Frederik Maarsen die haar inlijfde in bet Duitse stamboek. Ze had toen al een veulen op de wereld gezet: Sarahs Crown. De volgende acht nakomelingen kregen het achtervoegsel Kievitshof mee. Haar laatste drie veulens zijn gezamenlijk gefokt door Peter Heitmann en Christian Tausent. Shes Got It All is recent op 21-jarige leeftijd overleden. Deze fokmerrie is erin geslaagd om drie seriewinnaars van de Duitse Derby af te leveren: Ufo Kievitshof, Yogi Kievitshof en Ferrari Kievitshof. Laatstgenoemde is de enige die er tevens in is geslaagd om de finale te winnen. Yogi Kievitshof, destijds in bezit van Vibelzee JDS Racing, werd vierde achter Nu Pagadi. Adamo Kievitshof won drie koersen in Duitsland en voegde daar vijf aan toe in Noorwegen. Van de 12 nakomelingen zijn er 6 merries. Met 3 daarvan is al gefokt. De Diamond Way-merrie Welcome Diamant is reeds moeder van de goede Wildcat Hanseatic (€ 18.625 - 1.12,7). De Love You-merrie Demi Kievitshof zette vorig jaar een hengst van Muscle Hill op de wereld, gefokt door Christoph Pellander.
De derde moeder van Ufo Kievitshof is Streisand Lobell. Zij is de halfzus van de Zweedse elitehengst Spolite Lobell. De stammoeder van Shes Got is Allluister naar de naam Minnehaha. Zij staat aan de basis van een der beste Amerikaanse moederlijnen bij de dravers en zelfs de beste bij de pacers. Verscheidene draffenomenen komen voort uit deze lijn zoals Hoot Mon, Speedy Somolli, Workaholic, Wesgate Crown, Mr Muscleman, Wishing Stone, Offshore Dream, Chapter Seven, Legendary Lover K, Main Wise As, Brad de Veluwe en Iceland.

Nakomelingen
In totaal zijn er 114 nakomelingen van Ufo KievitshoŁ Van 2009 tot en met 2014 werden er 95 kinderen geboren. Daarvan zijn er 61 in de baan verschenen, wat neerkomt op een prima starterspercentage van 64 procent. Samen verdienden ze ruim € 820.000. De beste nazaat van Ufo Kievitshof is Generaal Bianco. De pupil van Merwestaal Moerdijk won met Rob de Vlieger de Breeders Crown in 1.14,0 en werd daarmee de snelste Nederlandse tweejarige ooit. Na een geslaagd klassiek seizoen verhuisde hij naar de stallen van Peter Untersteiner in Zweden. Het fokproduct van Hans van der Horst won daar zes V75-koersen en was tweede in de Grosser Preis von Deutschland achter Diamanten maar voor Django Riff.
Verder valt op hoeveel harde koerspaarden hij heeft voortgebracht. Crazy Lover won in totaal vier monte-draverijen in Frankrijk op Chartres, Mauquenchy en Reims. Europoort Pride won net als zijn vader het Criterium der Vierjarigen. Dat was voor hem zijn grote doorbraak. Casanova werd tweede in de Duitse Derby van Dream Magic BE die achter de groene tafel werd beslist. Carlos Greenwood heeft al twaalf overwinningen in Zweden en Jonkerprijs-winnaar Daredevil heeft ook zijn draai gevonden in Scandinavie. De Nederlandse Chica en de Duitse Kafka hebben meerdere Noorse V75-onderdelen gewonnen. Verder zijn Co Swagerman, Captain Rob, Fabio Bianco, Falco en de van een blessure teruggekeerde Floor Petnic heerlijke harddravers.

We hopen dat Ufo Kievitshof dit jaar de merries krijgt die hij verdient, ondanks de oordende concurrentie bij de live-hengsten. Ondertussen kijken we uit naar de nakomelingen van zijn dochters. Carola van Unia heeft het spits afgebeten. De merrie uit de eerste jaargang van Ufo Kievitshof bracht van Muscle Mass de tweejarige-Stakeswinnares Ilja Medo.


De productie van Ufo Kievitshof tot eind 2017
topper

Boven: Ufo Kievitshof bij zijn presentatie aan de bezoekers van de open-dag op zijn dekstation
Greenwood Stables op 13-04-2019. Midden boven zijn rug zien we zijn eigenaar Leendert Gerrits.

topper

Boven: Generaal Bianco wint met grote voorsprong in Zweden in 2017.
Hij is met zijn winsom van ca. € 300.000 het beste product van Ufo Kievitshof
tot nu (april 2019) toe.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen