Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op Frankrijk:

Is er een 'Love You revival'?


Dit artikel stond in het weekblad Draf&Rensport nr. 38 d.d. 22-09-2021

tekst: Hans Huiberts

Naast het wekelijkse nieuws uit Noord-Amerika, moeten we natuurlijk af en toe ook aandacht
schenken aan het Franse nieuws, want ook daar gebeuren zaken die voor ons van belang zijn.
We richten ons Fokkersoog in zuidelijke richting.

De website van LeTrot maakte ons vorige week opmerkzaam op het feit dat in de Criteriums der 4- en 5-jarigen van begin september vooral Coktail Jet en zijn (klein)zoons een grote rol hebben gespeeld. Ter illustratie hebben we de uitslag van de beide Criteriums hieronder in een tabel gezet, met daarbij de afstamming qua vaderpaarden. Hierin betekent (CJ) = zoon van Coktail Jet), (LY) = zoon van Love You en (RC) = zoon van Ready Cash. Opvallend is het relatief grote aantal halve Amerikanen (met een Amerikaanse vader of moeder) bij de in de tabel getoonde hengsten, aangegeven met een *. Dit is de eerder besproken Bastaardkracht.

In het Criterium der 4-jarigen waren de eerste vier geplaatsten zoons van Love You-zonen. De 5e en 6e geplaatsten waren van de Ready Cash-zoon Charly du Noyer, gekruist met dochters van resp. Coktail Jet en diens kleinzoon Quaker Jet

Veel indruk maakte de grote voshengst Galius, het evenbeeld van zijn vader Love You. Met grote stappen liep hij aan kop in het Criterium des 5 Ans, af en toe met zijn hoofd omlaag tussen zijn voorbenen, zoals we eerder zagen bij de cracks Royal Dream en Qualita Bourbon, beide ook van Love You. Ook de 2e aankomende is een kleinzoon van Coktail Jet, via zijn vader Let’s Go Along. Jammer dat in deze koers de favoriet Gelati Cut was geschrapt. Hij is een zoon van Coktail Jet* u.d.v.Mambo King* u.d.v. Kimberland*.

Het is logisch dat Ready Cash-bloed wordt gekruist met Dubois-bloed en omgekeerd, maar het gros van de geplaatste paarden bevat geen Ready Cash-bloed en dat is wel eens anders geweest. Zijn we getuige geweest van een Love You-revival? De beide semi-klassiekers voor 3-jarige hengsten en merries op dezelfde middag werden wel gewonnen door Ready Cash-producten, uit dochters van Diamant Gede en Love You.

Net als in de USA zien we veel dezelfde vaderpaarden. Ook de Fransen moeten gaan oppassen voor nauwe inteelt en een beperkte genenpool. Het zou goed zijn om het stamboek weer eens tijdelijk op een kier te zetten met een aantal dekkingen van bijv. Muscle Hill (-zoons) of Maharajah. Gelukkig kunnen wij buiten Frankrijk onbeperkt kruisen met wat we willen.

Boko-stables
Verder kwam er nog goed nieuws voor de NL-fokkerij. John Bootsman kocht 4 fokmerries uit de Dubois-stal en hij heeft goed opgelet. Op een veiling kocht hij ON-line 2 drachtige merries. Het gaat om de Goetmals Wood-dochters Marlena (1.13,9 - € 250.000, drachtig van Eridan) en Una Bella Dolce (1.15,4 - € 75.000, drachtig van Village Mystic). Enkele dagen tevoren, toen Jean-Pierre Dubois voor de Breeders Course in Wolvega was met zijn 2-jarigen, heeft John al vóór de veiling uit ook nog 2 andere merries gekocht, te weten A l’Aventure (van And Arifant uit de topmerrie Bahama 1.12) drachtig van Fabulous Wood en Virevoltante 1.17 (van Love You u.d.v. Workaholic), drachtig van Goetmals Wood. Vier Franse fokmerries met heel interessante bloedlijnen komen erbij in de NL-fokkerij en de Boko-veulens zullen volgend jaar als NL-TF worden geregistreerd!


Boven: De mooie voshengst Galius (Y. Lebourgeois) op weg naar de zege
in het Criterium des 5 Ans.


terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging