Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op Zweden:

Ready Cash domineert in de Klassiekers


Dit artikel stond in het weekblad Draf&Rensport nr. 41 d.d. 13-10-2021

tekst: Hans Huiberts

Nadat we ons Fokkersoog enkele weken geleden op Frankrijk hadden gericht is het nu tijd
om ook even naar de Zweedse Derby’s voor 3- en 4-jarigen te kijken.
Daar zien we vooral successen voor Ready Cash en zijn zoons.


In Frankrijk werden de Criteriums der 4-  en 5-jarigen dit jaar gedomineerd door Coktail Jet en zijn (klein)zoons, meestal via Love You. In Zweden ging het anders. Daar worden, net als in de rest van de draverswereld, Ready Cash en Muscle Hill als de belangrijkste vaderpaarden ter wereld van dit moment beschouwd. Het veulengeld ligt voor beide in de orde van € 25.000. Voor eerstgenoemde moet een fokmerrie zelfs naar zijn dekstation in Frankrijk worden gebracht en dat is een extra drempel. Logisch dat alleen de allerbeste fokmerries daarheen gaan. Dit versterkt de leiderspositie van deze dekhengsten. Ook hun zoons zijn populair. Qua aantallen en ook qua resultaten heeft Ready Cash het dit jaar in de Zweedse klassiekersveel beter gedaan dan Muscle Hill.

In onderstaande tabel staan de uitslagen van de beide Kriteriums en Derby’s, open en voor merries. Totaal gaat het om 48 van de beste Zweedse dravers bij de 3- en 4-jarigen. Hiervan zijn er slechts 16 (precies 1 op de 3) zuiver Amerikaans gefokt, dus 2/3 heeft Frans bloed in de eerste 3 generaties van de stamboom. Bijna de helft (22 van de 48) zijn producten van Ready Cash of een van zijn zoons of dochters! 11 van de 48 zijn van Muscle Hill of zijn zoons/dochters. Misschien heeft het ermee te maken dat het Kriterium en de Derby's niet over 1.609 meter gaan, maar over 2.640 bij de open koersen en 2.140 meter voor de merries.

Percentage Frans
In de laatste kolom staat het Percentage Frans, hier gebaseerd op het ras (paspoort) in de eerste 3 generaties. Ready Cash en zijn zoons worden hierbij beschouwd als 100% Frans, terwijl ze dat genetisch natuurlijk niet zijn. Zij zijn Frans-Amerikaans gemixt, sommige rond de 50%. Ready Cash voert 46% Amerikaans bloed in zijn stamboom, Bold Eagle 53%, Bird Parker 31%, Face Time Bourbon 52% en Readly Express 73%.

Moeder’s vader
Muscle Hill staat 4 keer in de kolom van de moeder’s vaders en alle keren was zijn dochter gekruist met Ready Cash of één van zijn zoons. Kan dit als een nieuwe Golden Cross worden beschouwd? Omgekeerd was 1 van de 2 Ready Cash-dochters gekruist met een Muscle Hill-zoon.

Relatieve score
Van Maharajah staan 7 producten in de lijst. Hij had 3 en 4 jaar geleden totaal 235 veulens. Ready Cash doet het relatief veel beter met 6 producten uit een totaal van 99. Weinig minder succesvol is Readly Express met 6 uit 111. Dan volgen Bold Eagle met 4 uit 104, Muscle Hill met 4 uit 128 en Django Riff met 2 uit 39. Love You is met 0 eigen producten uit 78 veulens nu even uit beeld, maar zal ongetwijfeld in de toekomst via zijn zoons en dochters weer terugkomen. Er staan nu 2 dochters van hem in de lijst.

Tenslotte
Natuurlijk zijn deze 4 klassieke koersen momentopnames, die met de nodige reserve moeten worden bekeken. Vorig jaar vielen de Googoo Gaagaa’s op, nu zijn ze totaal uit beeld. Dat zal met Ready Cash en Muscle Hill niet gebeuren. Het lijkt erop dat deze twee hengsten elkaar goed aanvullen: de Frans-Amerikaanse bastaardkracht!


Boven: Ready Cash is een imposante hengst.
In de fokkerij drukt hij een geweldige stempel in Europa,
nu ook via zijn zoons.

terug naar de Fokkersogen

terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging