Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op Frankrijk:

Afscheid van de geweldige Franse B-jaargang

Dit artikel stond in de Breeders Special van het weekblad Draf&Rensport nr. 11 d.d. 17-03-2022

geschreven door Hans Huiberts, met de titel:

Alle respect voor Billie!!


In ons Kerstnummer wordt altijd de NL-jaargang besproken, die in januari 10 jaar oud wordt.
Dat stamt nog uit vroegere tijden met de verplichte pensionering van de merries op die leeftijd.
In Frankrijk geldt een leeftijd van 10 jaar en 3 maanden als uiterste termijn voor het afscheid van de baan.
We bekijken de zeer succesvolle Franse B-jaargang die nu met pensioen gaat.

Vroeger moesten de Franse dravers na hun 10e jaar stoppen. Sinds 2020 krijgen ze er 3 maanden bij om nog een laatste winterseizoen mee te kunnen pikken. Sommige ruins gaan daarna nog door in het buitenland; de hengsten en merries gaan de fokkerij in. Er zijn soms jaargangen die veel beter scoren dan andere. In Frankrijk is dat het geval met de B-jaargang die nu afscheid neemt. Bij ons valt de G-jaargang uit 2013 erg op met de tonwinnaars Generaal Bianco, Goofy Greenwood, Gustafson, Gina Schermer, Giovanni Bianco en Giant Shadow. De K-jaargang uit 1993 was ook veel beter dan omliggende jaargangen met Kelsea, Koko Dijkhoeve, Kim Wielinga, Kailash, Kanjer Norton, Koos van Camstra, Kevin Buitenzorg, Kaliman, Kors Zes HB, Kosmos Groenhof, Krekboy F, etc. Een verklaring daarvoor is moeilijk te geven. De ontwikkeling van een jong paard is van veel meer zaken afhankelijk dan alleen van de stamboom. De invloed van het weer, de seizoenen, vanaf de conceptie tot aan het beleren? De kwaliteit van het gras? Of is het gewoon toeval?

De uitzonderlijke B-jaargang
De Franse V-jaargang uit 2009 had 3 miljonairs (Voltigeur de Myrt is de meest winnende met 1,4 miljoen), de A-jaargang had er 6 (Aubrion du Gers 2,5 miljoen), de C-jaargang 3 (Cleangame 1,75 miljoen) en de D’s 6 (Davidson du Pont 2,3 milj.). De B-jaargang springt er met 11 miljonairs ver bovenuit, waarvan 4 meer dan 2 miljoen hebben verdiend. In de onderaan getoonde tabel staat de top-20 van de B-tjes, met meer dan € 650.000 winsom. Bold Eagle won de Prix d’Amérique in 2016 en 2017, Belina won hem in 2019. Bird Parker was vooral goed over de langere afstanden; het Criterium der 4-jarigen en de Prix de Paris 2018 zijn z’n belangrijkste wapenfeiten. Deze toppers zijn al enige tijd gestopt, hun leeftijd bij de laatste koers staat ook in de tabel. De hengst Bilibili won de Cornulier in 2019 en 2020, Bahia Quesnot won hem in 2021. De ruin Blues des Landiers werd een half jaar geleden 2e in de Viereneenhalve Kilometer van Alkmaar. Hij acteert in Frankrijk niet op het hoogste niveau, maar heeft in 159 starts een mooie winsom bereikt van € 655.000. Ook zulke paarden zijn van belang. Van de 20 getoonde paarden zijn er 8 nog in 2022 gestart. Een bewijs van de hardheid van de Franse dravers. En de kunde van de Franse toptrainers.

topper

Boven: Bold Eagle wint zijn tweede Prix d'Amérique in 2017, met ruime voorsprong.
Tweede wordt Bélina Josselyn (nr.5), voor Lionel (nr.6, van Look de Star) en Propulsion.

Bélina
Minstens zo populair als de supercrack Bold Eagle was Bélina Josselyn. Een merrie, die alle hengsten weet te kloppen in de belangrijkste koers ter  wereld, spreekt tot de verbeelding van de Fransen. Zij wordt dan de Koningin van de drafsport genoemd. Door haar zwevende draf had ze ook de bijnaam “de prima-ballerina”. Inmiddels is ze vorig jaar moeder geworden van een merrieveulen van Ready Cash. Haar voornaam is Liza.

topper

Boven: De spannende aankomst van de Prix d’Amérique 2019 op Vincennes.
V.l.n.r. Bélina Josselyn (1e), Looking Superb (2e, van Orlando Vici) en Readly Express (3e).
Een Zweed en een Noor tegen een Française en Bélina heeft de Franse eer hooggehouden.
De volle tribune ontplofte...... (Bold Eagle werd 6e en Bird Parker 8e.)

Billie
Uit bewondering halen we hier ook de oertrouwe en keiharde merrie Billie de Montfort even voor het voetlicht. Als 2-jarige liep ze al 4 koersen, die ze allemaal gemakkelijk won. Als 3-jarige won ze het Criterium des Jeunes over 2.700 m. Daarna bleef ze meestrijden in de top, waarbij ze in eigen land de pech had om vaak een Bold Eagle tegen te komen.Sterker nog, vaak bracht zij haar trainingsgenoot naar voren zodat hij vanuit de luwte zijn befaamde eindsprint kon plaatsen. Zij had enorm veel speed en men ging ook graag met haar de grens over. In Wolvega is ze 3 keer 2e en 1 keer 3e geworden. Hugo Langeweg jr. won met haar in 2018 de GP van Gelsenkirchen over 2.600 m. Haar record liep ze als 2e aankomende achter Bold Eagle, terwijl Bird Parker 4e werd in het Criterium de Vitesse van Cagnes in 2018. Als 10-jarige won ze nog topkoersen in Zweden, Finland en Italië. Alleen als 5-jarige is ze een paar maanden aan de kant gegaan, verder heeft ze onafgebroken gekoerst en is doorgegaan totdat het niet meer mocht. Een compliment aan haar trainer Guarato, die vertelde dat de merrie nog nooit bij de dierenarts is geweest! In de recente Prix de France was ze na de start zoals gebruikelijk de snelste van allemaal, met een gemeten topsnelheid (km-tijd) van 1.02,0!! Dat is een mijltijd onder de 1.40 oftewel 58,1 km/h!! Jammer dat zulke paarden niet naar de USA gaan voor een wereldrecord poging. Ze heeft 136 koersen gelopen en slechts 17 keer kwam ze zonder geld thuis. 79 keer zat ze bij de eerste drie. Zulke cracks krijgen terecht de bewondering en verheerlijking van de drafsportliefhebbers. Na haar laatste koers (het Grand Criterium de Vitesse in Cagnes, waarin ze 3e werd in 1.10,0) zal ze op bezoek gaan bij Bold Eagle en voor volgend jaar is ze al geboekt bij Face Time Bourbon, hengsten die ze beide vaak heeft bestreden.

Boven: Billie de Montfort met haar geweldige actie. Weinig paarden waren sneller dan zij.
Zij startte in 136 koersen en zat 79 keer bij de eerste drie.
(foto Scoopdyga).

Lange carrières
Van de toppers onder de B-paarden hebben veel mensen genoten. Zij hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. Niet alleen op de Fransen, maar op alle liefhebbers in heel Europa. Het contrast met Noord-Amerika is groot. Daar hebben de meeste toppers een zeer korte koerscarrière van ongeveer anderhalf jaar, soms maar12 maanden of zelfs korter. In Noord-Amerika is vroegrijpheid het allerbelangrijkste. En dan hup, de volgende lichting. In Europa is het meeste geld te verdienen voor oudere paarden. Alleen in Italië en Nederland is de (belangrijkste) Derby voor de 3-jarigen, elders voor de 4-jarigen. In Frankrijk is voor alle leeftijden veel geld te verdienen en de beste paarden, die lang doorgaan, behalen de hoogste winsommen. Ook in de monté en op de provinciebanen is goed geld te winnen. De belangrijkste koersen gaan over afstanden van 2.700 meter of langer. In de Franse fokkerij wordt geselecteerd op kracht, uithoudingsvermogen en hardheid. De beste verdienen echt heel veel geld en zo hoort het ook. Timoko blijft het mooiste voorbeeld. Alleen paarden, die jaar in jaar uit aan de top blijven, krijgen een echte sterrenstatus en aan echte sterren was in de Franse B-jaargang geen gebrek. Met Bold Eagle is men eigenlijk te lang doorgegaan, in de jacht om de meest winnende Franse draver ooit te worden. Dat is hem eerst niet gelukt, maar jaren later alsnog in de schoot geworpen. Echter niet op eigen kracht, maar doordat een ander paard (Propulsion) uit alle uitslagen is geschrapt. Jammer voor “onze” Timoko.

Grote cracks zijn van essentieel belang voor onze sport. Face Time Bourbon was tot voor kort het uithangbord van de Franse drafsport. De B-jaargang had er meerdere. Nu het ook in Frankrijk steeds sneller gaat op jongere leeftijd is het de vraag of de toekomstige jaargangen ook zo lang kunnen doorgaan als de eerdere. De tijd zal het leren.

Boven: Een hevige "broederstrijd" in de Prix d’Amérique 2018 op Vincennes. Bold Eagle (links met nr.18)
lijkt op weg naar zijn 3e Prix d’Amérique-zege op rij, waar alle Fransen zo op hoopten,
maar aan de binnenkant vecht zijn halfbroer Readly Express (nr. 8 met Björn Goop) zich terug.
Onder een oorverdovend lawaai wint de Zweedse kampioen.
Derde wordt Propulsion (midden), vóór Belina Josselyn (links), Briac Dark en Bird Parker.
Propulsion werd in 2021 uit de uitslag verwijderd, zodat achter de winaar 4 paarden uit de
geweldige Franse B-jaargang eindigden. Uniek!!

Boven: Vier B-toppers strijden op één foto: Bold Eagle (nr.6), Bélina Josselyn (nr.2),
Bird Parker (nr.5) en Billie de Montfort (nr.7).


Boven: De keiharde 10-jarige merrie Bahia Quesnot (66 % Frans, met ijzers) wint de Prix du Cornulier 2021
met acrobaat-jockey Matthieu Abrivard. Zij kwam op 27 maart 2022 als laatste van haar jaargenoten
nog aan de start. Ze kon zich aangespannen niet plaatsen, maar was een maand eerder nog derde
geworden in een Groep-I Monté-koers (Ile de France) in 1.10,6 over 2.175 meter, hetgeen nog
28.000 opleverde. In de Cornulier van 2022 werd ze 4e, gehonoreerd met 56.000.
Ze heeft met 1.08,7 het op één na snelste record van haar jaargang.


Tabel 1
De meest winnende dravers van de Franse B-jaargang uit 2011

(m) = merrie, (r) = ruin, de rest is (dek)hengst

terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging