Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op Duitsland:

Analyse van:
de Duitse Derby en Merrie-Derby 2022

gepubliceerd op 24 aug. 2022
door Hans Huiberts

In het weekend van 19 en 21 aug. 2022 werden de Duitse Derby en Merrie-Derby voor 4-jarigen verreden.
We bekijken de afstammingen van de geplaatste paarden en noemen enkele bijzonderheden.

Geplaatste paarden in de Derby en Merrie-DerbyBijzonderheden
De winnaar van de Derby 2021 (toen voor 3-jarigen) Lorens Flevo, behoorde opnieuw tot de deelnemers en kon de unieke winnaar van 2 Derby's worden. Hij werd deze keer 7e.

Riet Hazelaar is een halfzus van de Limburgse dekhengst Hans Hazelaar (van Muscle Hill) en ze stammen af van de NL-stammoeder Mixerin, van wie ook Heart if Steel, Hillary Queen, Annemarie Hazela, etc. afstammen. Haar schimmelkleur heeft ze van Gallant Prince, de vader van haar 4e moeder Tivoli Hazelaar.

Usain Lobell is een zoon van Derby-winnares Lobell Countess. Hij werd vorig jaar als favoriet in de Derby uitgeschakeld en heeft nu toch een revanche met zijn 2e prijs van 77.305 Euro.

Frans-Amerikaans
In de 7e kolom (FR) staat het percentage Frans in de stamboom en daarbij hebben we het aantal Franse dravers in de 5e generatie van 32 paarden geteld. Opvallend is dat alle paarden wel Frans in hun stamboom hebben staan. Veel vaders zijn Frans-Amerikaans. Baltimore As is een Ganymede-zoon. Maar beide winnaars hebben de Amerikaan SJ's Caviar als vader!
Van de rest van de deelnemers (13 stuks ongeplaatst) was er slechts 1 zonder een spoortje Frans bloed.

Fokkers
Er staan twee Nederlandse fokkers in de lijst: Jasper Roos en Michel Stassen. Zij ontvangen, naast het prijzengeld als eigenaar, ook nog resp. 7.700 en 6.100 Euro aan fokpremies.
Rose Hill is gefokt door de Fransen Philippe Allaire (eigenaar van Ready Cash) en Jacques Pauc (drafsport journalist). Zij kochten de Duitse Muscle Hill-dochter Raspberry Diamant en lieten haar in de afgelopen 4 jaren dekken door Ready Cash (3 keer) en diens zoon Brillantissime. Rose Hill is de oudste van de 4 veulens. Voor deze internationaal georiŽnteerde Fransen was de kruising Ready Cash x Muscle Hill het ideaal en dat leverde als begin al de uitstekende Rose Hill op.
terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging