Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op Zweden:

Voorbeschouwing:
Deelnemers Elitloppet 2023 en startnummers bekend

gepubliceerd op 23 mei 2023
door Hans Huiberts

De belangrijkste koers van Scandinavië, de Elitloppet, zal worden verreden op zondagmiddag 28 mei a.s. op de drafbaan van Solvalla, nabij Stockholm. Eerste prijs bedraagt omgerekend ca. 470.000 Euro, nog meer dan de Prix d'Amérique (450.000). De 16 deelnemers en startnummers zijn bekend. Hieronder staan ze verdeeld over de twee series, met o.a. hun leeftijd en eigen (snelle) moeder of een beroemde stammoeder. Zeven deelnemers van vorig jaar zien we hier terug: Don Fanucci Zet, Ínas Prince, de winnaar in 2022 Etonnant, Vernissage Grif en Brother Bill. In de 2e serie alleen Hail Mary en Vivid Wise As. Er doen dit jaar weer géén merries mee.

De meeste paarden stammen af van geweldige koers- of fokmerries. Je ziet ze in de rechterkolom staan. De grootmoeder van Önas Prince is een Franse merrie, op haar beurt een kleindochter van Gélinotte, de Franse supercrack, die in 1956 en 1957 zowel de Prix d'Amérique als de Elitloppet wist te winnen. Ze was toen twee jaar lang onklopbaar in Europa. Lass Tiba (v. Tibur) is ook de grootmoeder van Jaded. De overgrootmoeder van Mister Hercules is de uitstekende Franse fokmerrie Slave, waar veel goede dravers van afstammen. Dira ((overgrootmoeder van Ultion Face) is de moeder van Quick Wood. Hail Mary's grootmeder Nan's Catch bracht ook Moni Maker, Prix d'Amérique-winnares van 1999. Maiden Yankee is de moeder van Muscles Yankee.
Het lijkt erop dat niet al te ver weg in de moederlijn een topmerrie moet staan om aan dit soort koersen te kunnen deelnemen. Zeven van de 16 deelnemers hebben een Franse moeder of voormoeder.

Tussen haakjes staat het thuisland van de eigenaar. Er doen 4 paarden in Italiaans bezit mee, 3 in Frans eigendom en 1 Australisch. De rest Zweeds. Het enige paard met NL-belangen is Etonnant die we een beetje "als van ons" beschouwen omdat hij wordt getraind door Richard Westerink, die de hengst ook heeft gehuurd. We zijn heel benieuwd of hij opnieuw kan winnen.

Nabeschouwing:

Kantekeningen na afloop (op 2 juni):
De eerste serie werd gemakkelijk gewonnen door Etonnant, die goed was vertrokken (met ijzers onder), maar wel steeds het "dodenspoor" had. De andere Fransman Go On Boy werd knap tweede na een laatste bocht driekdik en derde werd Önas Prince, die ook een scheut Frans bloed heeft via zijn Franse grootmoeder. Don Fanucci Zet had steeds geleid en kon het niet afmaken. Hij werd 5e.
De tweede serie was voor de supersnelle San Moteur, die Ready Cash als grootvader heeft. Hij kwam van achteren af met een snelle eindsprint. Tweede werd de Fransman Hohneck, vlak voor Vivid Wise As, beide ook vanuit het achterveld. Hail Mary had steeds geleid en hij eindigde op afstand als 4e.
In de Finale nam Hohneck na een halve ronde de leiding over van Önas Prince en hij onderhield een hoog tempo, dat hij tot aan de finish volhield. Hij liep 1.08,9 en dan is het voor de anderen moeilijk om daar nog onder te komen. San Moteur werd in 1.09,1 tweede. Als snelste eindigde deze keer de Fransman Go On Boy, vanuit het achterveld. Hij eindigde gelijk met San Moteur. Önas Prince werd vierde. Etonnant lag in de laatste bocht 5e, maar deed hetzelfde als wat hij een jaar eerder ook deed: 5 galopsprongen maken. Alleen deze keer op het laatste rechte stuk en daardoor kwam zijn eindsprint te laat, hij werd 5e. Sprong hij doordat hij (net als vorig jaar in de Finale) zonder ijzers liep?
De eerste vijf zijn allemaal frans-amerikaans gefokt: drie komen uit Frankrijk en de beide Zweedse paarden hebben een Franse grootvader (San Moteur) of grootmoeder (Önas Prince). Ready Cash scoorde niet als vaderpaard, maar via zijn dochters werd hij eerste en tweede als père-de-mère. De 3 deelnemers met pacerbloed (Don Fanucci Zet, Hail Mary en Usain Töll) waren wel snel in de beginfase, maar konden het niet afmaken.

Uitslagen Series en Finale

koers winnaar tweede derde vierde vijfde
1e serie Etonnant 1.09,6 Go On Boy 1.09,7 Ínas Prince 1.09,9 Stoletheshow 1.09,9 Don Fanucci Zet 1.10,2
2e serie San Moteur 1.09,1 Hohneck 1.09,2 Vivid Wise As 1.09,2 Hail Mary 1.09,5 Usain Töll 1.09,7
FINALE Hohneck 1.08,9 San Moteur 1.09,1 Go On Boy 1.09,1 Önas Prince 1.09,2 Etonnant 1.09,3


Elitloppet 2023: deelnemers 1e serie

nr paard lft rijder vaderpaard moeder's vader (stam)moeder
1 Don Fanucci Zet (Zwe) H,7j Orjan Kihlström Hard Livin Western Terror (pacer) Kissed by the West (pacer)
2 Önas Prince (Zwe) H,6j Per Nordström Chocolatier Pine Chip Gelinotte (Fr) 1.16,5
3 Stoletheshow (Zwe) H,8j Dexter Dunn Drean Vacation Garland Lobell Duchess Fay 1.12,3
4 Etonnant (Fr) H,9j Anthony Barrier Timoko Alligator Migraine (Fr, Gr.I) 1.13,0
5 Vernissage Grif (It) H,9j Alessandro Gocciadoro Varenne Park Avenue Joe Dalia Grif 1.14,8
4 Go On Boy (Fr) H,7j Romain Derieux Password Hasting Bailliette (Fr)
5 Just Believe (Aus) R,7j Greg Sugars Orlando Vici Like A Prayer Armbro Blush 1.13,5
8 Brother Bill (Zwe) R,7j Magnus A Djuse From Above Super Arnie Lass Tiba 1.15,2

Elitloppet 2023: deelnemers 2e serie

nr paard lft rijder vaderpaard moeder's vader (stam)moeder
1 Best Ofdream Trio (It) H,6j Kim Eriksson Nad Al Sheba Scarlet Knight Lori Trio 1.13,1
2 Ultion Face (Zwe) H,7j Adrian Kolgjini Joke Face Love You Dira (Fr) 1.14,5
3 Mister Hercules (Zwe) H,8j Santtu Raitala Trixton Yankee Glide Slave (Fr) 1.14,3
4 Hail Mary (Zwe) H,7j Ake Swanstedt Googoo Gaagaa Victory Dream Nan's Catch 1.11,3
5 Hohneck (Fr) H,6j Gabi Gelormini Royal Dream Ready Cash Sanawa (Fr) 1.13,0
6 San Moteur (Zwe) H,6j Björn Goop Panne de Moteur Ready Cash Victorious Tail 1.11,6
7 Vivid Wise As (It) H,9j Matthieu Abrivard Yankee Glide Cantab Hall Maiden Yankee 1.14,5
8 Usain Töll (It) H,7j Alex Abrivard Googoo Gaagaa Smok'n Lantern Fontanelle (Fr) 1.17,9Boven: Hohneck wint gemakkelijk de Elitloppet van 2023, in 1.08,9, voor San Moteur (midden).
Links komt Go On Boy met een sterke eindsprint naar een 3e plaats. Rechts wordt Önas Prince 4e
Etonnant (blauwe kap) komt na zijn galopsprongen te laat en wordt 5e.
(Le Trot photo)terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging