Actuele zaken


Ons Fokkersoog gericht op de Europese draverfokkerij:

Column:
Een eerlijk advies: fok Frans-Amerikaans

gepubliceerd in Draf&Rensport nr. 24 2023 (d.d. 15-06-2023)
door Hans Huiberts


Ik heb in het verleden van enkele fokkers met een duidelijk Amerikaanse voorkeur wel eens het verwijt gekregen dat ik me (als fokkersvoorzitter) teveel zou richten op de Franse fokkerij. Afgelopen januari nog in Parijs. Zij hebben niet goed opgelet, want ik promoot niet de Franse fokrichting, maar de Frans-Amerikaanse, met zijn bastaardkracht en brede genenpool, waaruit iets buitengewoons tevoorschijn kan komen. Met de combinatie van speed, uithoudingsvermogen, gezondheid en hardheid. Ik geloof hier echt in en wil dat uitdragen en adviseren. Ik doe dat op persoonlijke titel en de uitslagen van de belangrijkste koersen bewijzen mijn gelijk.

Bij het Franse ras moet je geen gebruik maken van al te Frans gefokte dieren, want dat verkleint de kansen op een goede draver. We weten nu ook hoe dat komt, namelijk door de eigenschappen van het DMRT3-gen. Alleen AA en CA is goed genoeg. Er moet een behoorlijke scheut Amerikaans bloed in de stamboom zitten. De theorie hierachter kunt u lezen in de Breeders Specials en bij de artikelen op de website van de Fokkersvereniging (www.draverfokkerij.nl).
In Europa hebben we een ander koerssysteem dan in Noord-Amerika, niet gericht op de korte termijn (snel geld), maar op langere afstanden en dito carrières, met in de meeste landende Derby voor 4-jarigen. Daarna is er voor de topklasse nog veel geld te verdienen, met internationale hoogtepunten. Prachtig om dat als eigenaar en fokker mee te kunnen maken. Iedereen wil graag dat successen langer voortduren. Een lange koerscarrière is hier een pluspunt voor een dekhengst. Ook de draf- en rensportliefhebbers volgen hun favoriete paarden graag jaren achtereen.

Waarom zouden we dan veel aandacht schenken aan Amerika met z’n korte hypes? Bovendien hebben ze daar ook nog een probleem met de te krappe genenpool, met als gevolg het bereiken van een recordplafond en een mogelijke verzwakking van het ras. Daarnaast zijn de top dekhengsten in Europa veel goedkoper dan hun Amerikaanse collega’s. Met niet-Franse merries betaal je voor Franse hengsten vaak slechts het halve veulengeld. “Hoe duurder hoe beter” geldt mijns inziens niet voor vaderpaarden. Dit wil niet zeggen dat we geen interesse meer zouden moeten hebben voor de Amerikaanse fokkerij. In tegendeel, ook dat “ras” heeft zijn kwaliteiten en een Amerikaanse hengst is goed te gebruiken op een fokmerrie met Frans bloed. Verder wordt er in Amerika steeds meer gebruik gemaakt van Frans bloed, bijv. met de hengsten International Moni, Venerate, Rattle My Case, Ready for Moni en Back of the Neck. Interessant om te volgen. Opvallend is dat er weinig gebruik wordt gemaakt van pacerbloed in de draverfokkerij, terwijl ze er hun genenpool aanzienlijk mee zouden kunnen vergroten. Men is het duidelijk niet eens met enkele Zweedse “fokkerij-experts”. Ik ook niet trouwens. Pacers? Niet doen!

In het Fokkersoog in dit blad wordt Elitloppet-winnaar Hohneck voor het voetlicht gehaald. In de uitslag van de koers zijn de eerste vijf Frans-Am. gefokt, zie de tabel hieronder. In de afgelopen 13 jaren won slechts 4 keer een zuiver Amerikaans gefokte draver de Elitloppet. Voor de laatste zuiver Amerikaans gefokte Prix d’Amérique-winnaar moeten we 17 jaar terug, toen Gigant Neo tot winnaar werd uitgeroepen na de diskwalificatie van Jag de Bellouet wegens vermeende doping. De Franse/Am. dravers hebben ook in het laatste Elitloppetweekend hun waarde bewezen. Naast het grote succes in de hoofdkoers hadden zij nog meer successen. De lange Harper Hanovers Lop werd gewonnen door de zuivere Amerikaan Eric the Eel en hij werd gevolgd door drie (klein)zoons van Ready Cash en een kleinzoon van Orlando Vici. In de koers voor 4-jarige merries baarde Franse Jazzy Perrine (van Django Riff u.d.v. Goetmals Wood) opzien door met ruime voorsprong te winnen in 1.09,0 over 1.640 m, sneller dan de beide series van de Elitloppet. Zij klopte de favoriete Zweeds-Amerikaanse topmerrie Joviality, een dochter van Chapter Seven uit Pasithea Face 1.08,9 van Muscle Hill uit de FRANSE merrie Jovelinotte 1.13,2...........

(einde column)

Uitslag Finale Elitloppet 2023

import


Boven: Hohneck wint gemakkelijk de Elitloppet van 2023, in 1.08,9, voor San Moteur (midden).
Links komt Go On Boy met een sterke eindsprint naar een gedeelde 2e plaats. Rechts wordt Önas Prince 4e
Etonnant (blauwe kap) komt na zijn galopsprongen te laat en wordt 5e.
Allemaal Frans-Amerikaans gefokt.
(Le Trot photo)

Twee weken na de Elitloppet, op 11 juni 2023, werd in Noorwegen gestreden om de Oslo GP (Gr-I).
Het werd een NL-zege van de Franse hengst Hades de Vandel (v. Ganymede udv Love You),
in 1.10,7 - 2100m, voor eigenaar Why Not Stable, trainer Paul Hagoort en rijder Robin Bakker.
Tweede werd de Duits gefokte Oscar L.A. (v. Ready Cash udv Abano As), voor de Noor Moni Viking
(v Maharajah udv Coktail Jet), de Italiaan Banderas Bi (v. Ganymede udv Toss Out) en
Aetos Kronos (v. Bold Eagle udv Muscles Yankee).
Allemaal Frans-Amerikaans gefokt.

Boven: Etonnant won 1 week later heel sterk in Finland de Kymi Grand Prix (Gr.1), zie foto.
Na een koers 2-3 dik bleef hij Go On Boy een halve lengte voor en hij verbeterde het baanrecord
naar 1.10,5 over 2.100 meter. Derde, op gepaste afstand, werd Callmethebreeze (100% Am),
vlak voor Hierro Boko (2e van links op de foto,100% Am, uit "onze" Eitemerrie Staro Almighty)
en de subtop-Fransman Ideal du Rocher.
(foto LeTrot)


Voor een Fokkersoog over Hohneck: Click hier

Voor een Fokkersoog over Etonnant: Click hier

terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging