Fokkersoog: Love You, veelvoudig kampioen-vaderpaard

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2013, auteur Hans Huiberts, met een update in 2020 en eind 2023)

Titel: Love You, Europees kampioen

In 2010 t/m 2012 werd Love You kampioen vaderpaard in Nederland en hij bracht ons de Paarden van het Jaar 2010 en 2011, Andre W en Berry’s Boy. In 2012 waren zijn blikvangers Your Love Lois, Zorba Oldeson, Caitlin Scott en Zizou. Love You werd over het afgelopen jaar ook Kampioen vaderpaard in Frankrijk, Zweden en Duitsland. De hoogste tijd om zijn stamboom eens te belichten. (Verder naar beneden staan de updates)De Fokker
Er is al veel gezegd en geschreven over Jean-Pierre Dubois. Van alle Franse fokkers heeft hij het meeste geprofiteerd van de tijdelijke openstelling van het Franse Draverstamboek rond 1990 en plukt daar nog steeds de vruchten van. De Frans-Amerikaanse mix blijkt gewoon de beste dravers ter wereld op te leveren en dat had Dubois al jaren geleden geleerd van Henri Levesque en zijn Florestan en Granit, de half-Amerikaanse zoons van de topmerrie Roquépine. Frappant is wel dat er in de Dubois-lijnen weinig Florestan-bloed te vinden is. Eigenlijk het enige minpuntje van zijn fokkerij. Zijn dekhengsten staan in Frankrijk gelimiteerd (max. 100 merries) en voor de hoogste veulengelden ter dekking. Wij Nederlanders kunnen er onbeperkt en tegen een sterk gereduceerd tarief gebruik van maken.

Koerscarrière van Love You
Love You had geen hele lange carrière en startte niet in de grote internationale koersen zoals de Prix d’Amérique, etc. Hij won ook geen Criterium op jonge leeftijd. Toch won hij belangrijke koersen en bouwde daarmee een hoge winsom op van ruim 1,4 miljoen Euro. In 56 starts won hij 22 keer, werd 8 keer tweede en 3 keer derde. Hij werd bijna altijd gereden door zijn eigenaar-trainer Jean-Pierre Dubois. Zijn belangrijkste prestaties:
Als 3-jarige: winnaar van o.a. Prix Kalmia.
Als 4-jarige: winnaar Critérium Continental (Gr.I), Prix de Milan. 3e in de GP de l’UET (achter Naglo).
Als 5-jarige: winnaar Prix des Ducs de Normandie, Prix Jockey.  3e Prix de l’Atlantique.
Als 6-jarige: winnaar Prix des Ducs de Normandie, Critérium de Vitesse de Basse Normandie. 2e Prix René Ballière
Winnaar van 1 Groep-1-koers en 15 Groep-2-koersen.

topper

Boven: Love You (J-P. Dubois) wit de Prix des Ducs de Normandie (Gr II) in 2004,
op de 2 km lange baan van Caen. Hij heeft deze koers ook in 2005 gewonnen.

topper

Boven: Love You (J-P. Dubois) wint de Prix Marcel Laurent 2004 op Vincennes.
(Foto: Trot © A.P.R.H.)

topper

Boven: Love You (J-P. Dubois) bij een van zijn overwinningen op Vincennes

Exterieur
Love You is een 1,63 m grote voshengst. Hij lijkt groter. Qua hoofd is hij niet de knapste van de familie, want dat heeft iets rams-achtig. Voor de rest is er weinig op hem aan te merken. Hij heeft een mooie schouder, een diepe borst en een kenmerkende lange hals. Hij liep zonder check en sommige van zijn kinderen doen/deden dat ook, zoals Qualita Bourbon en Royal Dream, die soms met hun hoofd bijna tussen hun knieën draafden. Love You droeg geen kniegamaschen en heeft dus een goede beenstand. Dat zie je in de Franse fokkerij wel eens anders; niet voor niets hebben we het over de Franse stand en die heeft Love You dus niet. Hij had een mooie economische draf en had weinig gewicht nodig. Hij vererft wel sterk zijn type en drafactie en geeft vaak maat aan de producten van kleine fokmerries.

topper

Boven: Love You, hier als 5-jarige nog in koersconditie, tijdens het bezoek van
een aantal NL-fokkers in 2004.

Boven: Love You, 9 jaar later als 14-jarige, tijdens het bezoek van de NL-fokkers in 2013.
Zie ook de foto hieronder.

topper

Boven: Natuurlijk moest er een groepsfoto worden gemaakt met Love You,
tijdens het bezoek van de NL-fokkers in 2013.

Vader Coktail Jet
Hij wordt uitvoerig beschreven in een andere Fokkersoog. Click op de link onderaan deze pagina.

Moeder Guilty of Love
Zij was als koerspaard geen grootheid, maar wist toch € 54.000 bij elkaar te draven. In 24 starts won ze 4 koersen. Zodra het kon, ging ze de fokkerij in en het eerste schot was meteen raak: Love You. In de tabel zien we al haar producten. Er zitten nog enkele subtoppers bij zoals de dekhengsten Nice Love en Perhaps Love, die nu in Zweden ter dekking staat. Het product van 2004 werd in Italië geregistreerd. Deze In Dix Huit was een jaargangstopper. In de Italiaanse Derby liep hij in het dodenspoor naast zijn stalgenoot Infinitif, die tot voorbij de finish voorop bleef lopen. In Dix Huit raakte vermoeid en werd vijfde. In 15 starts won hij 5 keer en werd 4 keer 2e en 4 keer 3e. Guilty of Love is één van de best gefokte en één van de best fokkende fokmerries van Frankrijk.

Père-de-mère
Vader van de moeder van Love You is And Arifant, die we een jaar geleden hebben besproken in het Fokkersoog over Timoko. Hij was een redelijk koerspaard, dat o.a. 4e werd in het Criterium des 3 Ans. Op het dekstation van J-P. Dubois kreeg hij alle kansen en heeft hij zijn klasse bewezen. De inmiddels 25-jarige hengst stond jarenlang in de top-10 bij de vaderpaarden in Frankrijk en is nu aan het dalen. In een lange lijst van uitstekende dravers is Mara Bourbon (1.10,7 - € 1.657.000) nog steeds zijn topper. Bij de père-de-mères stond hij in 2012 op de zesde plaats vooral door de heldendaden van zijn kleinzoon Timoko (en hij staat nog steeds in de top-10). Hij is als vader van Goetmals Wood en vooral ook als vader van de moeder van Love You van grote invloed in heel Europa.
And Arifant is goed gefokt als zoon van het Italiaanse fenomeen Sharif di Jiesolo uit de klassemerrie Infante d'Aunou 1.16, die een dochter is van de hengst Niky des Etangs. Diens moeder was een halfzus van de crack Gélinotte. And Arifant heeft alleen een halfbroer, de uitstekende ruin Un Fan d'Aunou (1.15,6 - € 182.000) en een halfzus, Sissi d'Aunou 1.21,4, die de moeder is van o.a. de topruins Monte Georgio, Etonne Moi, Grand Farceur en Never Happy en de dekhengst Bon Vivant. Ook deze halfzus bewijst dus de kwaliteit van deze moederlijn. Ongetwijfeld zal And Arifant een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de klasse van Love You.

topper

Boven: De Père-de-mère van Love You, And Arifant,
hier met zijn fokker-eigenaar-trainer J-P. Dubois.
Ook hem hebben we bezocht met de Fokkersvereniging.

Moederlijn
De moederlijn begint in Frankrijk met de Amerikaanse importmerrie Milady Volo, een dochter van de klassehengst Peter Volo uit een dochter van San Francisco. Deze gaat terug op de bekende Amerikaanse merrie Jenny Lind, die ook de stammoeder is van o.a. de miljonairs Sandy Bowl, No Sex Please en Commander Crow, en ook alle in dit artikel genoemde familieleden van Love You. In Nederland zijn de bekendste nakomelingen van Jenny Lind: Eberdine TH, General Padua B, Aphrodite Boko, Bahama Boko en Careca F Boko.
In de Franse tak van Love You zijn er tot aan Amours du Mesnil weinig bijzonderheden te melden. Deze merrie had een voor die jaren goed record van 1.20,5 en ze werd moeder van een zoon en 3 dochters, die allemaal in de baan kwamen en winsommen behaalden tussen € 32.000 en € 82.000. Hiervan was Nesmile met haar record van 1.17,4 de snelste en ze won € 60.000. Van de 3 zussen is alleen met Nesmile doorgefokt en toevalligerwijs had zij de beste vader, namelijk Caprior, een van de beste pères-de mères van Frankrijk. Hij is een achterkleinzoon van de Volbloedmerrie Gladys en oomzegger van het fenomeen Jamin. Caprior gaf de eerste kwaliteits-injectie aan deze tak van de moederlijn, die met Jenny Lind wel een uitstekende basis heeft. Nesmile werd één van de beste fokmerries van Frankrijk. Haar productie staat in de tabel. Haar laatste product is in Canada geregistreerd. We hebben zijn winsom niet kunnen achterhalen. Hij heeft als dekhengst dienst gedaan en bracht 3 producten die meer dan $ 200.000 hebben verdiend. Van Nesmile’s dochter Amour d’Aunou staat de uitstekende productie in de tabel. Van haar volle zus Unispeed kwamen alle 9 producten in de baan met als beste de ruin Litchi (1.13,1 - € 246.000) en de merrie Ginger Lady (1.15,6 - € 108.000). Halfzus Comtesse d’Aunou had 6 producten, die ook allemaal in de baan kwamen, waarbij 2 tonwinnaars. De merrie Texas Style (1.13,1 - € 304.000) is een dochter van één van deze tonwinnaars. Na Caprior zijn in deze familie steeds Amerikaanse en Frans-Amerikaanse dekhengsten gebruikt en dat heeft tot het succes van Dubois geleid.

Stamboom
Het percentage Amerikaans-bloed is voor Love You 57 % en dat komt door Coktail Jet 64 % en Guilty of Love 49 %. In de tweede generatie zien we Quouky Williams met 28 %, Armbro Glamour 100 %, And Arifant 40 % en Amour d’Aunou met 59 % Amerikaans bloed.

De afstammelingen van de Franse merrie Nesmile

topper

Boven: ‘screenshot’ van de belangrijkste afstammelingen van Nesmile,
met de (semi-)klassieke winnaars uit deze lijn.
Dit is te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net.

Vaderpaard Love You in Frankrijk
Vaderpaard Love You kreeg in zijn eerste dekseizoen in 2003 natuurlijk de beste merries van Dubois te dekken en maakte een vliegende start met de miljonairs Quaker Jet en Qualita Bourbon en ook Queen’s Glory (€ 660.000) en Quick Wood (€ 334.000) behoorden tot de top van de jaargang. Daarnaast zijn er 4 paarden die meer dan 2 ton wonnen, waarbij de dekhengst Quatre Juillet. Verder nog 13 tonwinnaars. Slechts 16 van de 71 producten van die jaargang kwamen niet aan de start en totaal 21 wonnen meer dan een ton! Het was ongekend. Love You was meteen een hype, de verlosser was opgestaan. Dat werd nog versterkt in de tweede jaargang met Royal Crown (€ 526.000), Rocklyn (€ 480.000) en laatbloeier Royal Dream (€ 1.500.000). In deze jaargang kwamen slechts 16 van de 81 producten niet aan de start en wonnen totaal 19 meer dan een ton. De S-jes waren in 2012 6 jaar oud en hier zien we nog maar 8 paarden, die meer dan een ton hebben verdiend, met als beste Scala Bourbon (€ 556.000). De T-jes zijn tot nu toe teleurstellend met slechts 4 tonwinnaars, waarvan Troika du Corta (€ 305.000) de beste is. Bij de U-tjes gaat het weer beter met nu al 8 tonwinnaars, waarvan Un Amour d’Haufor (€ 291.000) en Ustie Love (€ 268.000) de beste zijn. En zij waren aan het eind van het vorig jaar pas 4 jaar oud en zullen er nog wel wat bij verdienen. We weten dat de Love You’s niet vroeg zijn en dat in Frankrijk voor oudere paarden nog veel te verdienen valt. Met nog niet alle jaargangen op volledige sterkte is hij nu al kampioen vaderpaard geworden en met de recente zege van Royal Dream in de Prix d’Amérique 2013 kan hem het kampioenschap van 2013 haast niet ontgaan. Zijn tweede Prix d’Amérique-winnaar was Bélina Josselyn in 2019. Zij won totaal € 2.619.000. Een andere dochter Uza Josselyn won € 1.758.000. Meer dan een half miljoen wonnen verder Booster Winner, Village Mystic, Bolero Love, Ulysse, Clif du Pommereux en de te jong gestorven Galius.

topper

Boven: De Love Yoy-zoon Royal Dream wint de Prix d'Amérique in 2013, vóór Ready Cash.

topper

Boven: De fantastische aankomst van de Prix d’Amérique 2019 op Vincennes.
V.l.n.r. De Love You-dochter Bélina Josselyn (1e), Looking Superb (2e, vader Orlando Vici)
en Readly Express (3e, vader Ready Cash).

Vaderpaard Love You in Europa
Door zijn successen met de eerste twee jaargangen in Frankrijk werd Love You ook in de rest van Europa een hype. Zijn veulengeld bedroeg toen zo’n € 5.000 en voor dat geld wilden veel fokkers vooral hun goede fokmerries wel aan deze tophengst koppelen. In enkele landen kreeg hij volle dekboeken, hij dekte in Zweden in die jaren wel zo’n 100 merries per jaar of meer. Hij was zelfs een jaar vol geboekt met 150 merries en dat was nog nooit gebeurd met een import-sperma-hengst. Het werd te gek. Dubois verhoogde daarom enkele jaren geleden het veulengeld voor Europa naar ruim € 10.000 en toen werd het aantal dekkingen van Love You fors minder. De nieuwigheid was er ook wat vanaf. Gelukkig maar want als heel Europa dezelfde hengst gebruikt, gaat het met onze genenpool ook niet goed. Love You heeft in Europa dus veel kansen gekregen en die ook vaak benut.

In Zweden werd hij van 2012 t/m 2015 kampioen vaderpaard. Zijn cracks aldaar waren Sanity, Nahar en Ed You. Zevende op de lijst van meest winnende in 2012 staat de bij ons bekende Global Money (1,7 miljoen SEK), als 13e zien we My Love di Quattro (1,14 miljoen SEK), als 19e Brasil Boko (0,93 miljoen SEK) en als 36e Avanti LM (0,54 miljoen SEK). Omgerekend heeft de laatstgenoemde halfbroer van Starfighter LM al een winsom van ca. € 60.000 opgebouwd. De merries She Loves You, Donna di Quattro, Vanessa du Ling en Twigs Voici wonnen totaal tussen 2 en 4 miljoen SEK.

In Italië heeft Love You jaargangen van ca. 50 producten en ook daar zien we veel starters en een aantal toppers. Bekend zijn Mint Kronos en de paarden met de achternaam Bar: La Dany Bar, Non Solo Bar en vooral de nog jonge Oropuro Bar, die onlangs op Vincennes heeft gewonnen. De net 4 jaar geworden Pearl Axe won in 2012 de Merrie-Derby. Jammer dat de Derby-winnares van 2016 (in de recordtijd van 1.12,2), de fenomenale Love You-dochter Unicka, door de maffia werd ontvoerd en nooit is teruggevonden. Dit kan haar vader mogelijk een kampioenschap in Italië hebben gekost.

In Duitsland werd Love You kampioen in 2010 en van 2012 t/m 2020. Uit zijn eerste jaargang in 2005 komen de crack Nu Pagadi en de goede merrie Ini Lou. In 2006 was Kataja de beste. Zij won bijna een ton. De derde jaargang was wat kleiner en daar zaten geen toppers tussen. De volgende jaargang was weer groter met tonwinnaar Cao Dai en What a Feeling als beste. In 2009 werden geboren de teruggestelde Derby-winnaar Chapeau en Georgina Corner. Zij was Love You’s vierde winnares van de Duitse Merrie-Derby in de afgelopen vijf jaar! De hengst brengt niet alleen goede zoons, maar ook uitstekende dochters.

Love You in Nederland
In Nederland werd Love You 7x kampioen, in 2010 t/m 2015 en 2017. Hij had eerst een stijgend aantal dekkingen, maar de laatste jaren is het getuimeld door het hogere veulengeld. Dat steeg van € 4.700 in 2005,via € 6.000 in 2009 naar € 10.250 in 2010 en 2011. In 2012 was het verlaagd naar € 8.250 en het is de laatste jaren € 8.000 gebleven. Achter het jaartal staat het aantal geboren Love You’s en tussen haakjes het aantal gestarte paarden en daarachter die met een winsom van meer dan € 10.000. Dikgedrukt zjn de paarden met winsomen groter dan € 100.000.
2005: 7 veulens (5): Your Love Lois, You’ve Got Mail, Yale, You’re Mine, Yale
2006: 4 veulens (4): Zorba Oldeson, Zarina Cunera, Zizou, Zahier Carisma
2007: 14 veulens (9): Avanti LM, Andre W, Ave Brigitte, Agrippa Boko, Ari
2008: 26 veulens (22): Berry’s Boy, Bucky’s Girl, Bullseye, Bob Harley, Bigboy Limburgia, Best Well, Brasil Elegance, Basil Elegance, Bonita, Balamanco, Balantine V, Barfighter LM, Bueno di Quattro, Best of Love, Baracuda
2009: 12 veulens (9): Coktail Fortuna, Caitlin Scott, Carl Leweis, Cumlaude Newport, Cause I Do, Courage to Love
2010: 19 veulens (15): Denise F Boko, Doutje, Demi’s Mail, Derby Lobell, Djessie Bros, Dream Well, Dream of Renka, Dave Dream, Dasmijn Medo, Dynamite Scott
2011: 3 veulens (3): Eusebio Transs R, Excellent Love
2012: 3 veulens (3): Femke Schermer
2013: 3 veulens (3): Gerrit Schermer, Gigant Well, Gonda Schermer
2014: 6 veulens (5): Hambo Transs R, Hummer Scott, Harmke Schermer, Hannah Schermer
2015: 1 veulen (1): Innovation Love
2016: 2 veulens (1):
2017: 0 veulens: K
2018: 5 veulens (5): Love You Too, Luv You Schermer, Luv Lois Schermer,
2019: 2 veulens (2): M
2020: 7 veulens (5): Nevada Lobell, Normaal
2021: 2 veulens )1): O
2022: 0 veulens: P

Love You in de USA
Ook in de USA is Love You (spaarzaam) gebruikt en wel met een hele speciale merrie: Prix d’Amérique-winnares Moni Maker. Het product van deze kruising is de hengst International Moni, die tot de top van zijn jaargang behoorde. Hij heeft een winsom behaald van $ 714.000 en is nu dekhengst in Zweden. De Love You-zoon Venerate (u.d.v. Muscle Hill) kwam tot een winsom van $ 1.119.666. Rattle My Cage (u.d.v. Andover Hall) $ 619.000.

Landen waar Love You kampioen vaderpaard is geweest, of net niet (in Italië).

jaar Frankrijk Nederland Duitsland Zweden Finland Italië
2008 3e -- 3e -- -- --
2009 4e 6e 2e 2e 13e --
2010 4e Kampioen Kampioen 7e 12e --
2011 Kampioen Kampioen 3e 4e 4e 9e
2012 Kampioen Kampioen Kampioen Kampioen ? 7e
2013 Kampioen Kampioen Kampioen Kampioen ? 3e
2014 2e Kampioen Kampioen Kampioen Kampioen 3e
2015 3e Kampioen Kampioen Kampioen 2e 3e
2016 2e 4e Kampioen 3e 2e 3e
2017 3e Kampioen Kampioen 4e 3e 3e
2018 3e 5e Kampioen 5e 3e 3e
2019 5e 7e Kampioen 3e 2e 3e
2020 4e 3e Kampioen 3e 3e 3e
2021 4e Kampioen 2e 4e 6e 5e
2022 4e 14e 4e 5e ?e 8e

In enkele landen is hij niet tot de top-3 doorgedrongen doordat men daar de eigen favoriete hengsten had of hem te duur vond,
zoals in België, Noorwegen en Denemarken.

De zoons van Love You in de fokkerij
In Frankrijk dekken meerdere zoons en in 2019 zagen we in de top-30: Royal Dream (10e), Quaker Jet (13e), Uniclove (15e) en Village Mystic (17e).
Buiten Frankrijk doet Quick Wood het heel goed in Nederland (Gustafson, Hillary Queen, Gideon H Renka, etc.) en in Duitsland (Tiger Wood As, Goldy Stardust, Mustang's Sally, etc.).

Love You als Père-de-Mère
Als moeder's vader heeft Love You al veel furore gemaakt. De 2 beste dravers van Europa, Bold Eagle en zijn opvolger Face Time Bourbon, komen uit dochters van Love You. In de Franse statistiek van 2019 t/m 2022 staat Love You 3e achter zijn vader Coktail Jet en Goetmals Wood. Andere bekende producten van zijn dochters zijn Chica des Joudes, Hokaido Jiel, Ideal du Pommeau, Mister F Daag en bij ons Kimberly's Wish, Louis E Lobell, Jello W, Kenzo W, etc.

Tenslotte
Gedurende enkele jaren was Love You het beste vaderpaard van Europa, totdat hij door Muscle Hill en Ready Cash werd afgelost. Hij brengt een hoog percentage starters en een groot aantal toppers. Zijn producten hebben meestal maat en zijn mede daardoor vaak niet vroeg. Voor vroegrijpheid moet je bij andere (kleinere) hengsten zijn. Het is gewoon verstandig om met het in de koers uitbrengen van Love You’s te wachten tot ze 3 jaar oud zijn. En soms zelfs tot 4 jaar oud, zoals met Royal Dream. De paarden zullen je voor het geduld belonen.

Met Pré-Pensioen in 2024
Eind 2023 werd door zijn Haras aangekondigd dat Love You m.i.v. 2024 uit de publieke dekdienst zal worden teruggetrokken. Alleen eigenaar J.P. Dubois zal misschien nog gebruik van hem gaan maken en buiten Frankrijk is misschien op enkele plaatsen nog diepvries sperma te beschikbaar. Er zullen in 2024 nog wel veulens van de hengst worden geregistreed, dus we zijn nog niet van hem af!

Voor het Fokkersoog over zijn vader Coktail Jet: click HIER

Voor het Fokkersoog over zijn dochter Bélina Josselyn: click HIER

Voor het artikel "Molly, het liefje van Love You": click HIER

Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website www.letrot.fr
- website www.geny.com
- website www.classicfamilies.net


terug naar overzicht Fokkersogen