Fokkersoog:
Maharajah, winnaar Prix d’Amérique 2014

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 06 d.d. 04-02-2014, auteur Hans Huiberts)

Titel: Maharajah heeft eindelijk zijn Prix d’Amérique

Deze Fokkersoog is gepubliceerd in februari 2014, een week na zijn Prix d’Amérique-zege

De Zweedse drafsportliefhebbers zijn op zondagmiddag 26 januari waarschijnlijk gek van vreugde geworden. Hun grote publiekslieveling Maharajah wist bij zijn vierde poging eindelijk de Prix d’Amérique te winnen. En terecht. In Zweden behoort hij al jaren tot de top en op Vincennes komt hij door zijn grote klasse en uithoudingsvermogen zelfs nog beter tot zijn recht dan op Solvalla. Maar in Frankrijk was hij tot voor kort slechts de kroonprins van Ready Cash. Tot eind januari 2014. Toen wist hij de kroon op zijn carrière te zetten in het hol van de leeuw tegen de top van Europa, waaronder zijn grote rivaal.

De Koers
Voor mij is de Prix d’Amérique altijd de koers van het jaar. Op de reclame-posters in Parijs stond: “hier wordt geschiedenis geschreven” en dat gebeurde ook deze keer. Er is altijd spanning en sensatie met meer dan 30.000 enthousiaste toeschouwers. Prachtig. Op de door de regen zwaar geworden baan werd de koers bij de start beslist. Pikeur Örjan Kihlström is een echte kouwe kikker en heeft inmiddels wel genoeg ervaring met de meestal chaotische bandenstarts op Vincennes. Bovendien kan Maharajah goed vertrekken en dat deed hij ook deze keer. Na even de kop te hebben gehad kwam de favoriete Franse tempobeul Up and Quick al snel overnemen om de koers hard te maken. Niemand kon hem volgen behalve Maharajah, die op het laatst met een felle sprint de zege wist op te eisen. De goed vertrokken Yarrah Boko lag ook steeds voorin en behield knap de derde plaats, waarmee we John Bootsman vanaf deze plek van harte feliciteren. De springende Ready Cash hadden we een beter resultaat gegund, vooral na ons bezoek aan hem in oktober 2013. Van alle voor- en nabeschouwingen op Youtube is mij nog het meest bijgebleven de van geluk huilende trainer Stefan Hultman meteen na de overwinning. Het winnen van de Prix d’Amérique is echt het hoogst bereikbare in onze sport. Eindelijk gerechtigheid voor Maharajah, die voor het eerst rondom zonder ijzers liep.

De Fokker
De stoeterij Menhammar Stuteri bestaat al meer dan 60 jaar en is kampioen bij de Zweedse fokkers sinds 2007. Om even de grootte aan te geven: de U-jaargang uit 2013 bestaat uit 95 jaarlingen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van eigen dekhengsten of van de betere hengsten uit de USA. Op de stoeterij staan ca. 12 hengsten live ter dekking, waaronder Chocolatier, Fast Photo, Going Kronos, Zola Boko en enkele zelfgefokte hengsten zoals From Above, Jaded, Jocose, Intoxicated en natuurlijk ook Maharajah. Andere bekende fokproducten van Menhammar zijn Energetic, Lie Detector, Marshland, Micro Mesh, Orecchietti, Panne de Moteur, Quid Pro Quo en Rokkakudo. Ja, de naamgeving is bijzonder. Daar maakt eigenaresse Margareta Wallenius-Kleberg echt werk van. Het zijn vaak grappige namen, die verband houden met de moeder of de moederlijn. Bijv. Undressed is een dochter van Natural Beauty, Under Water een dochter van Guppy, Under Age een dochter van Jeune Fille en Uncertain When een zoon van Not Yet. Alle jaargangen beginnen met een eigen letter uit het hele alfabet en dit jaar is de V aan de beurt.

De Eigenaren
Maharajah is in bezit van het eigenarencollectief Travkompaniet, net als o.a. Calvin Capar, Jocose, Jaded, Orecchietti, Rolling Stones en Panne de Moteur. Er zijn 6.500 aandelen, waarvan mevrouw Wallenius en haar dochter Annika ongeveer de helft in bezit hebben.

Maharajah
Hij is al enkele jaren de grote publiekslieveling onder de dravers in Zweden. Dat krijg je met paarden die jaar in - jaar uit hun klasse bewijzen. Dat hij zo’n beeldschone harddraver is, helpt ook mee in zijn populariteit. Vanaf het begin was hij de koning van zijn jaargang. Als 3-jarige won hij o.a. het Kriterium, als 4-jarige de Derby en de GP de l‘UET en als 5-jarige het CL Muller Memoriaal. Als prille 6-jarige bracht hij de wintermaanden door bij Ron Kuiper op Grosbois. In die periode was Maharajah heel succesvol met tweede plaatsen in de Prix d’Amérique en de France, plus zeges in de Prix de Bretagne en de Prix de Paris over 4 km. In 2012 was hij minder op dreef en deed hij voor het eerst dekdiensten, nadat hij eind januari vierde was geworden in de Prix d’Amérique. In 2013 mislukte de wintercampagne in Frankrijk, maar behaalde hij wel vier overwinningen in Scandinavië, waarbij de Olympiatravet. En nu dus de Prix d’Amérique, waarna hij helaas niet in de Prix de France van start ging. Hij was geblesserd en na een mislukte koers (3e) in oktober 2014 heeft men zijn carrière beëindigd. Bij 59 starts heeft hij 31 keer gewonnen. Zijn winsom bedraag 23,5 miljoen Zweedse kronen, zo'n 2,4 miljoen Euro.
 

MAHARAJAH

topper

Boven: Maharajah en Örjan Kihlström in Zweden.

topper

Boven: Maharajah (links met Örjan Kihlström) wint de Prix d’Amérique 2014, voor Up and Quick en
de rechts aan de reling niet zichtbare Yarrah Boko.

Exterieur
Maharajah is een prachtige hengst, die er altijd goed uit ziet. Op onderstaande foto is hij zelfs wat vet. Vergeleken met zijn Franse concurrenten op het grote Vincennes lijkt hij aan de kleine kant te zijn, maar in zijn dek-advertentie staat een schofthoogte van 1,62 m en dat is een mooie maat. In koersconditie is hij goed bespierd, een verademing tegenover die magere paarden met opgetrokken buiken die je tegenwoordig steeds vaker ziet, zelfs onder de deelnemers aan de Prix d’Amérique. Hij heeft een beste schouder en een veel mooiere achterhand dan zijn vader. Bovendien ook nog een prachtig aansprekend hoofd met veel ruimte tussen de ogen. De adel straalt eraf.

topper

Boven: Maharajah thuis op stoeterij Menhammar.

 

Stamboom van Maharajah in de Zweedse kleuren

Vader Viking Kronos
Hij was de favoriet voor de Italiaanse Derby van 1998, maar werd toen overvleugeld door de nieuwe ster Varenne. In het voorgaande jaar was Viking Kronos ongeslagen in 6 koersen en met 1.14,4 de snelste tweejarige van Europa. Als 3-jarige won hij bij 6 van zijn 8 starts. Na dat seizoen was zijn carrière voorbij. Hij dekte eerst in Italië en al spoedig ook in Zweden, waar hij kampioen-vaderpaard werd. Naast Maharajah bracht hij o.a. de cracks Triton Sund, Raja Marchi, Fama Currit, Yield Boko, Joke en Juggle Face. Door vruchtbaarheidsproblemen had hij geen grote jaargangen, maar de kwaliteit was uitstekend. Viking Kronos is fantastisch mooi gefokt als zoon van Hambo-winner American Winner uit Hambo-Oaks-winnares Conch, die ook de topper King Conch heeft gebracht. Met als extra aanbeveling Bonefish als zijn Broodmare-sire. Zelf is Viking Kronos al Broodmare-sire van Readly Express (Prix d'Am. 2018), Attraversiamo, Cash Gamble, Red Hot Dynamite, Coin Perdu en Dreams Take Time in Zweden, The Bank in de USA, Princess Griff in Italië en bij ons van Amour d’Occagnes en Kali Smart. Zijn dochters zijn heel succsvol en heel gewild als fokmerrie.

import

Boven: Viking Kronos op stoeterij Menhammar.


Moeder Chili Kahn
In haar 3 jaar durende carrière won ze 10 maal in 33 starts, met als meest opvallende verrichting een derde plaats in de Breeders Crown als 3-jarige. Ze behaalde een mooie winsom van ca. € 120.000. Van haar 12 producten is Maharajah tot nu toe een echte uitschieter. Zie de stamboom-tabel, die we voor deze gelegenheid in de Zweedse kleuren blauw-geel hebben uitgevoerd.


Broodmare-sire
De vader van moeder is Giant Chill. Deze Speedy Crown-zoon behoorde bij de top van zijn jaargang. Hij werd tweede in de Orsi-Mangelli van 1993. Zijn moeder werd tweede in de Hambo-Oaks en stamt af van de bekende Honor Bright. Zij bracht ook Muscles Marinara, die meer dan een miljoen dollar heeft gewonnen. Giant Chill dekt vanaf 1994 in Zweden en Noorwegen en zijn meest winnende product is Red Chili Pirat (1.10,1 – ca. € 500.000). In Nederland bracht hij o.a. Naction Skoatter, Terminator, Revel Rapid en Normajeanmeadow.


Père-de-grand-mère
Ik heb het verhaal over de Zweedse Fransman Tibur al eens eerder opgeschreven en wil dat hier herhalen, want het maakt de pedigree van Maharajah bijzonder. Tibur was een vos met een brede bles, die heel goed gefokt was als zoon van Fandango uit een dochter van Kairos. Hij was echter een middelmatig koerspaard met een vaak onregelmatige draf en kwam daardoor in 1971 niet door de Zweedse hengstenkeuring. Wel mocht hij enkele merries van zijn eigenaar dekken. Eén van zijn eerste producten was Mustard, een internationale crack, die zijn vader het volledige dekbrevet bezorgde, o.a. door de Zweedse Derby te winnen en in 1980 en 1981 tweede en derde te worden in de Grote Prijs der Lage Landen. Tibur werd kampioen vaderpaard van 1985 t/m 1987 en daarna 3e en 2e. Bekende producten zijn Callit, Piper Cub, Lady Snart, Prince RS, Big Spender, Go Hammering en Ata Star L. Veel van zijn dochters werden uitstekende fokmerries. Tibur is de père-de-mère van Queen L, Pine Dust, Gazza Degato, Beanie MM, Columbian Nektie, etc. En hij is de père-de-grandmère van Maharajah, die misschien het uithoudingsvermogen van zijn Franse voorouder aan moederskant heeft geërfd.

import

Boven: De Fransman Tibur op stoeterij Menhammar.


De moederlijn van Maharajah
De moederlijn begint, zoals zo vaak, in de USA en in dit geval bij een merrie genaamd Pearl by H10, een dochter dus van stamvader Hambletonian 10. In de USA is nu ook nog een tak aanwezig, die loopt vanaf de Peter the Great-dochter Belle Dante, die onder in de moederlijn staat in de stamboom-tabel. De beste vertegenwoordiger in Amerika is de in 2008 geboren miljonair Daylon Magician. Belle Dante’s dochter Frances Great werd fokmerrie in Zweden, waar zij in 1945 moeder werd van een paard, dat nog veel populairder was dan Maharajah. Dat was de merrie Frances Bulwark 1.16,9 (Europees record). Zij werd derde in de Derby en won vanaf haar 4e jaar het CL Mullers Memoriaal vijfmaal op rij. Ze won ook een lange rij van kampioenschappen in heel Scandinavië, de GP delle Nazioni als 7-jarige in Italië,  de Elitloppet 1953 als 8-jarige. Verder werd ze tweede in de Prix d’Amérique van 1954 en driemaal tweede in de Elitloppet, waarvan de laatste keer als 11-jarige in 1956! Net als winnares Gélinotte moest ze toen bij de start 40 m geven aan o.a. onze Olga Pluto, die derde werd. Uit 130 starts won Frances Bulwark 80 keer (!), werd 21 keer tweede en 12 keer derde. Alles op het hoogste niveau. Zij was een fenomenale koersmerrie. Haar twee zoons werden goede koerspaarden en ook dekhengst. De ene werd père-de-mère van Meadow Road en de andere van Victory Tilly’s moeder Icora Tilly. De zevende moeder van Maharajah is een halfzuster van de in heel Europa beroemde Frances Bulwark. Van een andere halfzuster stamt af de Zweedse crack Mr Spender. En hiermee hebben we de belangrijkste paarden uit deze moederlijn wel genoemd.

Tenslotte
Ik had Ready Cash zijn derde Prix d’Amérique wel gegund, maar ben heel tevreden met de zege van Maharajah. Hij verdient deze kroon op zijn werk en de koers verdient deze fantastische winnaar. In 2014 is weer geschiedenis geschreven en ik was erbij! En misschien krijgt de geschiedenis nog een nieuwe wending: In Frankrijk schijnt een discussie op gang te zijn gekomen om een buitenlandse winnaar van de Prix d’Amérique een (tijdelijk?) dekbrevet te geven. Maharajah lijkt mij een ideale rasverbeteraar voor de Franse dravers. Dat zou toch fantastisch zijn, maar of het ook gebeurt? We zijn benieuwd.

(einde van het in 2014 gepubliceerde Fokkersoog)topper

Boven: Maharajah (foto Emine Lundsten).

Naschrift (jan. 2022):

Maharajah als vaderpaard
De hengst dekt vanaf 2013 en hij doet het fantastisch als vaderpaard. Krijgt natuurlijk ook goede fokmerries te bedienen. Hij heeft de titel Elithingst al te pakken en is vanaf 2020 kampioen bij de vaderpaarden in Zweden. Zijn beste producten per januari 2022 zijn: de Zweedse miljonairs Who’s Who en Makethemark, de Noorse crack Moni Viking, de Italiaanse Derby-winnaar Alrajah One, etc.

En het Franse Stamboek is nog steeds niet opengesteld.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen