Fokkersoog: Readly Express, sponsor van het TCT-circuit

(dit artikel is gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 6 d.d. 11-02-2018, auteur Hans Huiberts,
schuingedrukt staan latere toevoegingen in januari 2021)

Titel: Readly Express, een fenomeen

In de Prix d’Amérique 2017 gingen vier zoons van Ready Cash van start. Drie ervan behoorden tot de favorieten en ze eindigden als 1e, 2e en 6e. Nog nooit vertoond. De winnaar is een product van de kruising van het beste van Frankrijk met het beste van Amerika. Zijn overgrootmoeder is een halfzus van Mack Lobell. We gaan dit nieuwe fenomeen eens nader beschouwen.


De koers
In de aflevering van 2018 gingen 18 paarden van start, waarvan 10 Franse, namelijk 6 van de ijzersterke B-jaargang (7 jaar), 2-V-tjes (9 jaar) en 2 C-tjes (6 jaar). Geen U-tjes en A-tjes. Ook de Franse paarden worden op jonge leeftijd steeds harder aangepakt, waardoor de top bij de oudere paarden smaller wordt. Dat is niet goed voor de sport, want de paarden worden steeds populairder wanneer ze langer meedoen. Kijk naar Timoko. Twee van de 6 B-tjes komen uit de tweede jaargang van Ready Cash en zij domineerden de koers samen met hun één jaar jongere halfbroers Readly Express en Charly du Noyer. De complete uitslag staat in bijgevoegde tabel. Alleen de als derde aankomende Propulsion is een zuivere Amerikaan. De rest toont de superioriteit van de Frans-Amerikaanse mix aan. Ik heb ook de records van de moeders erbij gezet. Allemaal goede koersmerries, behalve de moeder van Bold Eagle.
De Fokkers
Dat de sport leeft in Zweden en ook lucratief kan zijn, zien we aan de fokkers en de eigenaar van Readly Express. Allemaal AB’s en dat betekent in Zweden hetzelfde als BV bij ons. Het is blijkbaar gunstig om paarden voor rekening van een bedrijf te fokken en te laten koersen. Mede-fokker Stoeterij Lavec is natuurlijk een bekende naam door de achternaam van hun paarden. 

Readly Express
Hij liep als 2-jarige alleen een kwalificatiekoers in 1.29,7 voor de bonus. Als 3-jarige begon hij half mei te koersen met een zege in 1.16,9 in handen van de Fin Jorma Kontio, die dezelfde moedertaal spreekt als trainer Timo Jurmos. Daarna reeg hij t/m 2016 14 overwinningen aan elkaar met onderbreking van 3 tweede plaatsen. Bij die overwinningen zaten de grote Zweedse Klassiekers: het Kriterium (3 jr. in 1.12,8 over 2640 m!) en de Derby (4 jr. in 1.12,7 over 2640 m). Hij sloot het seizoen 2016 in oktober af met een zege in de GP de l’UET op Vincennes (in 1.12,0 over 2100 m). Daarna kwam hij tot juli 2017 niet aan de start wegens dekdiensten voor 110 merries. Hij toonde zich vervolgens onoverwinnelijk, onder meer in de Jubileumspokal (in 1.09,9 over 2140 m). In Zweden was een fenomeen opgestaan en zijn populariteit groeide enorm. Als prille 6-jarige achtte men hem rijp voor het echte grote werk en in december 2017 vertrok hij naar het trainingscentrum van Grosbois in Frankrijk voor de wintercampagne. Hij won op 17 december 2017 in handen van Björn Goop de Prix Tenor de Baune in 1.12,9 en een paar weken later werd hij 3e in de Prix de Belgique, na een onvoordelig parcours en zonder tot het uiterste te gaan. In de Prix d’Amérique wist hij zijn rivaal met een halslengte te kloppen. Wordt vervolgd ……
Hierna ging Readly terug naar Zweden, waar hij na dekdiensten pas begin juni aan de start kwam en weer doorging met winnen, o.a de Aby Stora Pris, maar later bleek hij niet meer onoverwinnelijk te zijn. Tegen de winter van 2019 toog hij weer naar Parijs, waar hij 2e en 5e werd in twee B-koersen, gevolgd door een knappe 3e plaats in de Prix d’Amérique. Hij werd nipt geklopt door Bélina Josselyn en Looking Superb (zie foto hieronder). Twee weken later won hij wel de Prix de France in een koersrecord van 1.10,3 , voor Uza Josselyn en Bold Eagle. Readly liep voor het eerst met een Franse kap en werd toen beschouwd als de beste draver ter wereld. In Cagnes won hij het Criterium de Vitesse in een persoonlijk record van 1.08,9. Hij won daarrna op 4 mei in 1.10,5 een mijlskoers in Ve..., een mooie voorbereiding voor de Elitloppet eind mei. De eerste serie hiervan won hij met gemak in 1.10,2 voor Makethemark, Looking Superb, Next Direction en Uza Josselyn. Maar voor de Finale van de Elitloppet moest hij wegens kreupelheid worden teruggetrokken. Half mei 2019 wordt bekend gemaakt dat de carrière van Readly Express is beëindigd wegens een blessure.


Boven: Een hevige "broederstrijd" in de Prix d’Amérique 2018 op Vincennes. Bold Eagle (links met nr.18)
lijkt op weg naar zijn 3e Prix d’Amérique-zege op rij, waar alle Fransen zo op hoopten,
maar aan de binnenkant vecht zijn halfbroer Readly Express (nr. 8 met Björn Goop) zich terug.
Onder een oorverdovend lawaai wint de Zweedse kampioen.
Derde wordt Propulsion (midden), vóór Belina Josselyn (links), Briac Dark en Bird Parker.
Propulsion werd in 2021 uit de uitslag verwijderd, zodat achter de winaar 4 paarden uit de
geweldige Franse B-jaargang eindigden.

topper

Boven: De spannende aankomst van de Prix d’Amérique 2019 op Vincennes.
V.l.n.r. Bélina Josselyn (1e), Looking Superb (2e) en Readly Express (3e).
Een Zweed en een Noor tegen een Française en Bélina heeft de Franse eer hooggehouden.
De volle tribune ontplofte......

Boven: Readly Express in koersconditie

Vader Ready Cash
Dit is ongetwijfeld het beste vaderpaard ter wereld van dit moment. Toch krijgt hij lang niet zoveel producten als zijn voorganger Love You en tegenhanger Muscle Hill. Door zijn lage kwaliteit diepvriessperma, is hij beperkt beschikbaar. De hoge kosten en het feit dat men voor een dekking naar Normandië moet reizen spelen daarbij ook een rol. Over de kwaliteit van zijn kroost is al genoeg gezegd. Het is net alsof hij met zijn toverstaf de mogelijkheden van een moeder(lijn) weet uit te buiten. Hij geeft net dat beetje extra, vooral qua speed en karakter.

topper

Boven: Ready Cash

Moeder Caddie Dream
Getraind door Stig H en meestal gereden door Erik Adielsson was zij een uitstekende koersmerrie, die 13 van haar 39 starts in winst wist om te zetten. De best betaalde zege (ca. € 75.000) was de Breeders Crown voor 3-jarige merries. Ze werd in dat jaar ook 3e in de Oaks. Als 5-jarige liep ze in de zomer van 2010 haar record van 1.11,8 over 1.609 m en klopte daarbij Micro Mesh. Ze startte in dat jaar ook enkele keren in Frankrijk, met als beste resultaat een 2e plaats op Vincennes en 3e en 4e te Cagnes-sur-Mer. Haar totale winsom bedraagt omgerekend ca. € 300.000. In de fokkerij kreeg ze meteen de gedroomde partner, Ready Cash. Sommige merries krijgen betere kansen dan andere. Caddie Dream maakte het vertrouwen waar en bracht de Europese crack Readly Express. Zijn jongere volle zus Caddie Lisieux is ook een topper. Ze won vorig jaar de Merries-Sprinter Finale in 1.10,6 en werd o.a. 2e in Breeders Crown voor 3-jarige merries en ook 2e in die voor 4-jarige merries. De jongere halfzus Caddie More (van Prodigious) liep vorig jaar als 3-jarige één koers en werd daarin 2e. Ze komt binnenkort weer in de baan. Moeder Caddie Dream heeft vorig jaar de Zweedse eretitel Elitsto (Elitemerrie) gekregen en ze staat het hele jaar op stal bij Haras de Montmirel in Normandië, dichtbij de partners door wie ze moet worden bevrucht. Daar is ook Readly Express geboren en opgegroeid.

Père-de-mère
Viking Kronos is de vader van de moeder. Hij had een korte maar indrukwekkende carrière. Als 2- en 3-jarige was hij de topper van zijn Italiaanse jaargang uit 1995. Hij won 12 van zijn 13 koersen, waarbij de Italiaanse Derby. Daarna raakte hij geblesseerd en werd hij afgelost door Varenne, die wat later op stoom kwam. Zijn dochters zijn gewilde fokmerries en dat is naar mijn mening vooral te danken aan zijn uitstekende moeder Conch, die een winsom had van $ 486.000. Deze Bonefish-dochter is ook moeder van King Conch $ 676.000 en overgrootmoeder van de merrie Womans Will $ 603.000. Viking Kronos is Elithingst in Zweden vanwege een hele rits toppers, zoals Maharajah, Triton Sund, Raja Mirchi, Joke Face, Going Kronos en Yield Boko. De Noor Thai Tanic en de Nederlandse Yason Boko horen ook in dit rijtje thuis. Zijn dochters brachten al The Bank, Nesta Effe, Princess Grif, Red Hot Dynamite, Coin Perdu, Cash Gamble en natuurlijk Amour d’Occagnes en Readly Express.

topper

Boven: Viking Kronos.

Moederlijn
Zijn moederlijn begint bij de Amerikaanse merrie Medio, die over de hele drafsportwereld breed is uitgewaaid. De meeste paarden stammen af Miss Bertha Dillon, die indertijd beroemd werd omdat ze 3 dochters had die een mijltijd liepen van onder de 2.00 (= 1.14,8). Zij werden de Hanover-sisters genoemd: Hanover’s Bertha, Charlotte Hanover en Miss Bertha Hanover. Readly Express stamt af van laatstgenoemde. Zij kreeg 12 kinderen, waarvan alleen Colby Hanover een kleine voldoende haalde, maar haar nafok is geweldig. Haar bekendste telgen zijn Peace Corps, Mack Lobell, Sea Cove, Savoir, Hannelore Hanover, Passionate Glide, Cantab Hall, American Winner, Muscle Massive, Trixton, Andover Hall, Victory Tilly, Gigant Neo, Enjoy Lavec, Pascia’ Lest en veel andere. In Nederland kennen we o.a. It’s Buitenzorg, John F Boko, Zizou Limburgia, Andriy Fortuna en Blits Uithuizen.
Uit deze lijn komt ook Matina Hanover. Zij was een redelijk koerspaard met een winsom van $ 61.000, maar werd beroemd als moeder van de wereldcrack Mack Lobell. Zij bracht nog 11 andere producten met als beste BJ’s Pleasure ($ 244.000), die op haar beurt moeder werd van de dekhengsten American Winner en BJ’s Mac en de goede merrie Jonlin. Een andere halfzus van Mack Lobell is Margit Lobell en zij staat rechts onderaan in de stamboom met haar productie. Zij heeft twee beste dochters gebracht,  Kramer Cascade en Fatima Lavec. Laatstgenoemde is de grootmoeder van Readly Express.

Wie is de beste?
Ik heb in de onderstaande tabel een vergelijking gemaakt tussen de halfbroers Bold Eagle, Readly Express en Face Time Bourbon. En er ook nog de vader Ready Cash bij gezet. Deze werd in zijn eerste Prix d’Amérique als 5-jarige uitgeschakeld, waarschijnlijk doordat hij toen zonder voorijzers liep. Die zijn er daarna nooit meer afgegaan. Hij won de volgende twee afleveringen met overmacht en werd in zijn 4e Prix d’Amérique geklopt door Royal Dream.
Bold Eagle won zijn eerste Prix d’Amérique als 5-jarige en in 2017 won hij zelfs de Triple Crown GP-Amérique-France-Paris, hetgeen een bonus van een miljoen opleverde, die bij zijn winsom kwam. Dat telt lekker aan. In 2016 miste hij de Triple Crown doordat Lionel hem de Prix de Paris afsnoepte. Hij leek onklopbaar tot aan Timoko’s Elitloppet in 2017, toen hij als 4e eindigde. In de serie had hij nog een voor onmogelijk geachte 1.18,4 getoond. Daarna kwamen er door kleine blessures wat krassen in zijn blazoen. In het winterseizoen van 2018 werd hij 6 keer tweede, inclusief de Prix d’Amérique, waarin hij werd geklopt door Readly Express. Bold Eagle werd in de eerste jaren door de Fransen al in het rijtje gezet van Grote Kampioenen als Ourasi en Roquépine, maar dat was wat voorbarig. Hij had in 2018 de pech om zijn halfbroer Readly Express tegen te komen. Later haalde hij zij oude niveau niet meer, maar zijn carrière werd voortgezet om Timoko als meest winnende Franse draver te onttronen. Dat is net niet gelukt, maar de 5 miljoen aan winsom heeft hij op de valreep in zijn laatste koers behaald met een 4e plaats in Mons.
Readly Express leek de opvolger van Bold Eagle te worden. Hij won zijn zijn eerste Prix d’Amérique als 6-jarige en werd in het volgende jaar nipt verslagen door Belina Josselyn en Looking Superb. Helaas werd zijn carrière enkele maanden later door een blessure voortijdig beëindigd.
De jongere Face Time Bourbon won, net als Bold Eagle, als 5-jarige zijn eerste Prix d’Amérique en een jaar later zijn tweede. Hij lijkt beter dan zijn twee oudere halfbroers en we zijn heel benieuwd hoe ver hij gaat komen.
Bold Eagle droeg, net als zijn vader voor-ijzers en daarnaast ook nog een paar schoentjes. Dat had hij nodig voor zijn draf. Dat was bij Readly Express niet nodig en hij heeft een meer economische draf ten opzichte van de rollende draf van de Eagle. Face Time draagt rondom geen ijzers, maar wel een schoentje.
Ready Cash droeg in de koers een springteugel plus een overcheck. De Eagle droeg alleen de springteugel, waardoor hij zijn hoofd wat laag hield, de Express alleen een overcheck, waardoor hij zijn hoofd hoger houdt. Daardoor leek de laatste in de koers zelfs wat groter dan zijn halfbroer, terwijl hij kleiner is. Face Time draagt niets aan zijn hoofd. Hij is de grootste van de drie, maar draagt zijn hoofd ook laag. Over enkele jaren weten we wie echt de beste was en misschien komt er nog een andere halfbroer die ons gaat verrassen.

Vergelijking Ready Cash - Bold Eagle - Readly Express - Face Time Bourbon
Readly Express als vaderpaard
De hengst dekte voor het eerst in 2016, dus oudste producten waren in 2020 3 jaar. De beste daarvan is Revelation, die als 2-jarige de Uppfodningslopning 2019 won in 1.13,4. jaarwinsom ca. 150.000 Euro. Misschien was dit wel iets teveel. Als 3-jarige won hij zo'n 55.000 Euro, maar kon zich niet meten met de top. Despot Power won in 2020 zo'n 80.000 Euro. Readly Express is populair in Zweden en al enkele jaren volgeboekt met 150 merries.


Kijk bij het nieuws over het TCT-circuit welke fokker in aanmerking komt voor een gratis veulengeld van Readly Express in 2023, 2024 en 2025. Click HIER

Voor een Fokkersoog over zijn vader Ready Cash: click HIER

Voor een Fokkersoog over zijn halfbroer Bold Eagle : click HIER

Voor een Fokkersoog over zijn halfbroer Face Time Bourbon: click HIER


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- websites LeTrot.com en travsport.se

terug naar overzicht Fokkersogen