Fokkersoog: Bélina Josselyn, winnares Prix d’Amérique 2019

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 6 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: Bélina is nu een Prima-ballerina

Vanwege haar ruime, dansende draf-actie wordt Bélina Josselyn door de Fransen “de ballerina” genoemd en ze hadden haar tot hun favoriet bestempeld in de Prix d’Amérique. Groot was de vreugde toen zij met een geweldige jump de twee voor haar uit sprintende Scandinaviërs wist te kloppen. Frankrijk heeft nu na lange tijd weer vrouwelijke superster, misschien zelfs een koningin als dit zo doorgaat. Ik vond het geweldig en heb de Marseillaise meegezongen.

De Prix d’Amérique 2019
Deze koers is toch echt de boeiendste koers ter wereld en de aflevering van 2019 was één van de spectaculairste. Een fantastisch en opwindend schouwspel. Deze komt in mijn  rijtje van mooiste koersen ooit. In het vorige nummer van dit blad staat een uitvoerige beschrijving. We volstaan met de uitslag van de koers in een tabelvorm, met de afstamming van de voorste acht paarden. Grote verassing was de Noorse hengst Looking Superb, die (net als Traders) afstamt van de Amerikaanse Wereldkampioene Classical Way, die 3e werd in de Prix d’Amérique van 1981 en twee weken later de Prix de France won. Zijn vader is Orlando Vici. Het lijkt er toch op dat je tegenwoordig op Vincennes meer kans hebt met producten van (deels) Franse ouders. Dan is Propulsion de enige uitzondering met 100 % Amerikaans bloed, die de regel bevestigt. Zes van de 18 deelnemers hadden Ready Cash als vader, allemaal zoons. Er deden 6 merries mee. Love You viel op met zijn twee in de prijzen vallende dochters, die in deze Fokkersoog worden beschreven.
Eindelijk weer een Merrie
De Fransen houden van een merrie, die alle hengsten de baas is. Wat dat betreft zou ik een Fransman kunnen zijn. Bélina is de eerste merrie na Moni Maker (in 1999), die deze koers wist te winnen. Daarvoor zagen we vanaf het begin Uranie (1926-1927-1928), Amazone B (1930, 1933), Neulisse (1942), Nébuleuse V (1943), Cancannière (1952), Gélinotte (1956, 1957), Masina (1961), Newstar (1962), Ozo (1963, 1965), Roquépine (1966-1967-1968), Delmonica Hanover (1974), Queila Gédé (1989), Queen L (1993), Ina Scott (1995) en Dryade des Bois (1998). In 98 afleveringen won 24 keer een merrie. Maar in het huidige millenium is dat blijkbaar steeds moeilijker geworden. Bélina is de eerste merrie in de XXI-ste eeuw!

De fokker
Josselyn is een bekende naam in de Franse drafsport, maar nog niet zo oud. De stoeterij werd in de jaren 70 opgezet door Yvan Bernard en in 2007 overgenomen door diens zoon Pascal. Bélina is dus door de zoon gefokt. De stoeterij is niet gesitueerd nabij de stad Josselyn in ZW-Bretagne, maar in Neuville-près-Sées in de Orne (Normandië). In het begin werd de achternaam Josselyn nog niet gebruikt. De bekendste fokproducten uit de beginperiode waren Lévorino en Nodesso, beide klassiek en dekhengst. Het Haras du Bois Josselyn heeft op dit moment 25 eigen fokmerries (voornamelijk afstammelingen van stammoeder Quézira) en 2 dekhengsten: Rédéo Josselyn en Theo Josselyn (beide uit Déa Josselyn). De stoeterij omvat ca. 100 ha. land met daarop een mooi landhuis en 50 boxen.

Bélina Josselyn
Zij was in haar jonge jaren groot en wat slap, nog lang niet sterk genoeg. Ze werd getraind door Hedi le Bec, een vertrouweling van de familie Bernard, en debuteerde als 3-jarige. In dat jaar won ze 2 van haar 10 koersen. In het volgende jaar kwam ze in training bij Jean-Michel Bazire en won ze 6 van haar 12 koersen, allemaal op Vincennes. Ze werd ook een aantal keren uitgeschakeld. In 2016 sloot ze aan bij de top van haar jaargang. Ze won een etappe van de GNT en werd 2e achter Bold Eagle in het Criterium des 5 Ans. Die stunt herhaalde ze in de Prix d’Amérique 2017, waarvoor ze startgerechtigd was vanwege een zege in de Prix Tenor de Baune 2016. Dat kon ze geen echt goed vervolg geven. Ze won 2 van haar 11 koersen in 2017. In de Prix d’Amérique van 2018 miste ze de start doordat ze te opgewonden was geraakt na 4 valse starts, maar ze werd toch nog 4e. Twee weken later won ze wel de Prix de France en klopte daarin Bold Eagle en Propulsion. In de daarop volgende Prix de Paris kwam ze als 2e achter Bird Parker binnen. Ook in latere koersen van 2018 kwam ze meestal bij de eerste drie aan. In de B-koersen van deze winter werd ze uitgeschakeld in de Bretagne, 2e in de Bourbonnais achter Délia du Pommereux, met een snelle eindsprint 6e in de Bourgogne en dominant 1e in de Belgique, maar toen uitgeschakeld wegens ernstig hinderen. Deze demonstratie van macht maakte haar wel tot favoriet in de Prix d’Amérique 2019 en ze heeft het volledig waargemaakt. Bazire vertelde dat de merrie niet sterker is dan twee jaar geleden, maar wel ouder, wijzer en minder nerveus. We zijn heel benieuwd naar het vervolg.
Dat vervolg kwam met een teleurstellende gallopade vlak na de start in de Prix de France (2100 m), die werd gewonnen door de Zweed Readly Express. Ze nam revanche met een sterke zege in de Prix de Paris 2019 (4150 m). Daarna kwam ze pas in oktober weer in de baan. Ze deed een aantal voorbereidende koersen met de ijzers onder en was nog niet scherp genoeg. Pas op 1 januari 2020 zagen weer de oude Bélina, nu zonder achter-ijzers. Ze won de Prix de Belgique met een sterke eindsprint, haar handelsmerk. Van al haar ijzers ontdaan werd ze vervolgens knap 3e in de Prix d'Amérique achter Face Time Bourbon en Davidson du Pont. In de GP de France werd ze na een fout bij de start uitgeschakeld, maar de GP de Paris won ze weer met gemak, net als in 2019. Hierna heeft men besloten om om een punt achter haar carrière te zetten. Ze won 1 GP d'Amériqe, 1 GP de France en 2 GP de Paris, had een record van 1.10,2 en bereikte een winsom van 2,6 miljoen Euro.


topper

Boven: Bélina Josselyn, de gracieuze ballerina

0
topper

Boven: Bélina Josselyn met haar trainer/rijder Jean-Michel Bazire
op volle snelheid en nog steeds gracieus met haar grote stappen.

topper

Boven: Bélina Josselyn (links) wint de Grand Prix de Fance 2018,
voor Bold Eagle (rechts) en Propulsion (midden).

topper

Boven: Bélina Josselyn met Jean-Michel Bazire na hun zege
in de Grand Prix de Fance 2018. Ze danst....

topper

Boven: De spannende aankomst van de Prix d’Amérique 2019 op Vincennes.
V.l.n.r. Bélina Josselyn (1e), Looking Superb (2e) en Readly Express (3e).
Een Zweed en een Noor tegen een Française en Bélina heeft de Franse eer hooggehouden.
De volle tribune ontplofte......

topper

Boven: Dezelfde aankomst van de Prix d’Amérique 2019 op Vincennes.
V.l.n.r. Bélina Josselyn (1e), Looking Superb (2e) en Readly Express (3e).
Wat een prachtige foto!
(van wie?)

topper

Boven: Ook na haar zege in de Grand Prix de Paris 2019 op Vincennes
mochten de fans van Bélina Josselyn haar even aanraken.

Vader Love You
Over Bélina’s vader kunnen we kort zijn, want Love You is als één van de beste vaderpaarden ter wereld al vaak beschreven, ook in de Fokkersogen en in de Breeders Specials. Met Uza Josselyn had hij nog een tweede dochter bij de deelnemers van de laatste Prix d’Amérique. Ook als Père-de-mère is hij zeer succesvol. We hoeven maar te noemen Bold Eagle, Face Time Bourbon en Fabulous Wood.


topper

Boven: De vader van Bélina Josselin, Love You.
Zijn dochter presteerde is wat hem nooit is gelukt,
namelijk de Prix d’Amérique winnen.

Père-de-mère
Dit is Workaholic, de Amerikaanse hengst, die eind jaren 80 door de Franse Staatsstoeterijen werd aangekocht. Hij is een ras-verbeteraar geworden en de Père-de-mère van o.a. L’Amiral Mauzun, Daguet Rapide, Quarcio de Chène, Infant du Bossis, Orlando Vici, Uniclove, Quaro en natuurlijk Bélina Josselyn.


topper

Boven: De Père-de-mère van Bélina Josselin, Workaholic.

topper

Boven: ‘screenshot’ van de moederlijn van Bélina Josselyn, met de (semi-)klassieke winnaars uit deze lijn,
bijna allemaal Josselyns. Dit is te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net.

Bélina’s moederlijn
We doen het eens anders. Bijgaand is een ‘screenshot’ afgedrukt van de moederlijn van Bélina Josselyn, met de (semi-)klassieke winnaars uit deze lijn, bijna allemaal Josselyns. Dit is te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net, waarop ook NL-moederlijnen staan vermeld indien ze klassiekers hebben afgeleverd. Enkele opmerkingen hierbij: In Frankrijk begint deze moederlijn met Fleur Bleue, die een dochter was van Quo Vadis en de Italiaanse, Amerikaans gefokte Zsiba. Zij is de moeder van de bekende dekhengst uit de vooroorlogse jaren, Kozyr (vader van Emden en p-d-m van Harley) en is tevens de 7e moeder van Bélina. Stoeterij Josselyn’s stammoeder Quézira is begin jaren 90 vijfmaal in de USA gedekt, met uitstekende resultaten, die onder de stamboom staan vermeld. De niet genoemde recordloze dochter Fill Josselyn (van Supergill) bleef in Amerika achter en bracht daar o.a. de recordloze dekhengst Fill V (van Valley Victory). De bekende dekhengst Cézio Josselyn is een oom van Bélina. Hij was 3e in het Criterium des 3 Ans, heeft als 5-jarige de Prix de Washington gewonnen en totaal bijna 4 ton verdiend. Hij is de vader van miljonaire Olga de Biwetz en van dekhengst Himo Josselyn. Toen het Amerikaanse avontuur voorbij was ging Quézira in Frankrijk steeds op bezoek bij (half-)Amerikaanse dekhengsten, zoals Buvetier d’Aunou en Workaholic. Fokker Bernard werkt internationaal en gelooft in de Frans-Amerikaanse fokkerij. Quézira’s zoon Uniquement kwam in het Italiaanse stamboek terecht en haar achterkleindochter Uza Josselyn werd Deens gemaakt. Uza werd 6e in Bélina’s Prix d’Amérique en is ook een dochter van Love You. Hij past blijkbaar goed bij deze merriestam, want ook de uitstekende Cédea Josselyn is een dochter van hem. Zo ook Bélina’s volle broer Uzo, die € 234.000 heeft verdiend en een snel record van 1.10,7 heeft gelopen als 2e geplaatste in Kalmar (Zweden). Hij staat ter dekking. De productie van Bélina’s moeder is uitstekend, met de Prix d’Amérique-winnares als toppunt. Bélina’s toekomstige veulens zullen goud waard zijn, maar het is de vraag of de familie Bernard ze te koop aanbiedt.

Tenslotte
De eerdere toppers van de ijzersterke Franse B-jaargang lijken op hun retour te zijn. Wat is het mooi dat nu een vrouwelijke representante het vaandel heeft overgenomen. Bélina Josselyn heeft de tijd gekregen om te rijpen als koerspaard en is nu op haar best. We hopen dat ze ons nog twee jaren van haar kunsten kan laten genieten, te beginnen met de komende Grand Prix de France. (naschrift: Dat beloofde een groot spektakel te gaan worden, maar liep voor de fans van Bélina op een teleurstelling uit. Hierdoor miste ze ook de Triple Crown, waar alle Fransen en fans op hoopten. Zie hierboven voor het verdere verloop van haar carrière.)

Fokker-eigenaar Bernard stond te trappelen van ongeduld om met de merrie te gaan fokken en haar eerste partner in de fokkerij wordt niemand minder dan Ready Cash!!

topper

Boven: Belina Josselyn wint haar laatste koers, de GP de Paris 2020
over 4.150 meter op Vincennes.

Boven: Bélina Josselyn, veel succes als fokmerrie!

Boven: Bélina Josselyn met haar veulen van 2021.
Haar vader is Ready Cash en ze heet Liza Josselyn.
Dit veulen is goud waard, maar wordt niet verkocht.

Boven: Liza Josselyn won als 2-jarige 2 koersen in september en kwam daarna
bijna een half jaar niet meer aan de start. Na een oefenkoers in febr. 2024
won ze driemaal op rij en dat is steeds voorpaginanieuws in Frankrijk.

IS ZE VAN KLEUR VERANDERD? WAAR ZIJN HAAR 4 WITTE VOETEN GEBLEVEN?
MAAR HAAR BLES KLOPT WEL!

Voor het Fokkeroog over haar vader Love You : click HIER


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website www.letrot.fr
- website www.geny.com
- website www.classicfamilies.net


terug naar overzicht Fokkersogen