Fokkersoog: Speedy Crown

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 11 van 2019, met toestemming overgenomen)


Titel: Het verhaal van Speedy Crown

door Arie van Bellen

Als je in Amerika, Scandinavië, ltalië, Duitsland of Nederland kijkt naar de bloedlijnen is er één vaderpaard dat veruit het meeste voorkomt in het pedigree van werkelijk alle dravers: Speedy Crown!

Zeker een keer, maar vaak op een heleboel plaatsen, zoals maar liefst drie keer in de pedigree van de crack Readly Express. Speedy Crown op de juiste plaatsen in een stamboom staat voor zuivere draf, speed en een goed koershoofd. Zijn zonen en verdere nageslacht hebben eigen accenten toegevoegd en behoren tot de meest invloedrijke vaderpaarden aller tijden. Paarden als Muscle Hill of eerder Valley Victory en Speedy Somolli steunen op genetische bouwstenen van Speedy Crown. Maar ook in Frankrijk is zijn invloed enorm. Via zijn zoon Workaholic bijvoorbeeld, maar ook via dochters die door onder andere Jean-Pierre Dubois zijn benut toen dat een korte periode was toegestaan door de Franse autoriteiten. Wat is het verhaal van Speedy Crown? Welke mensen hebben een rol gespeeld bij zijn ontwikkeling? Graag neem ik u mee naar de jaren zestig van de 20e eeuw.

Boven: De fokker en trainer van Speedy Crown, Howard Beissinger.
Hij overleed op 6 februari 2018 op 94-jarige leeftijd.

HeadinAndHealin
Howard Beissinger (geboren in 1924) bezat begin jaren zestig een klein stalletje vlakbij Hamilton in het zuidwesten van de staat Ohio. Howard was een echte paardenman, want zowel zijn vader als grootvader zijn eigenaartrainer geweest. Maar hij was zo arm als een kraai. Hij trainde wel paarden, maar had geen geld om een vergunning te halen. Zijn paardjes stonden op naam van anderen en deden mee aan allerlei kermis-koersen in Ohio, waar de draver (en de pacer) enorm populair was, net als overal destijds in de Verenigde Staten. In 1955 had Howard een jaarlingmerrie gekocht, genaamd Worth A Plenty. Ze kon er niet zo veel van, maar Howard kreeg een gratis dekking van de bekende Florican (een van de paradepaarden van de Castleton Farm in Kentucky) en liet haar natuurlijk dekken. Het merrieveulen dat in 1962 geboren werd noemden hij en zijn vrouw Ann Missile Toe. Zij deed het best goed in de koers, verdiende zo'n 22 duizend dollar en bracht het tot een recordtijd van 2.05,2 in een time trial. Na haar koerscarrière draaide Beissinger zijn spaarpot om en bracht haar naar Speedy Scot. Een geweldig `power- house' van een paard, die de grote koersen begin jaren zestig domineerde. Een topper ook die echt gevormd is door zijn fantastische trainer Ralph Baldwin.
Speedy Scot had een enorme knie-actie, een belangrijke factor voor de kruising met een Florican-merrie. De Amerikanen fokken het liefst vroeg en op 29 januari 1968 werd een hengstveulen geboren. Beissinger was ook fokker en liefhebber van rodeo-paarden en noemde het veulen "HeadinAndHealin". Ondertussen presteerde hij steeds beter met zijn stal en begon hij een grote naam te worden, ook in de landelijke circuits. In 1969 won hij met Lindy's Pride alle grote koersen in het Grand Circuit: Yonkers Trot, Kentucky Futurity, Hambletonian, Dexter Cup en de Colonial.

Naamsverandering
Ondertussen kocht een trouwe eigenaar van Beissinger, Frank Atonacci, de kleine HeadinAndHealin voor $ 25.000. Hij was het die de prille tweejarige omdoopte in Speedy Crown. Afgesproken was dat Howard Beissinger de hengst bleef trainen. Als tweejarige was Speedy Crown niets bijzonders. Hij deed 8 kermiskoersjes met Mike Zeller als rijder en won er vier. Winsom: $ 2.025. Maar Beissinger wist wat hij deed. Later heeft hij in interviews gezegd dat hij nooit een trouwere draver heeft gezien dan Speedy Crown. Noch in het werk, noch in de koers heeft de hengst ooit gesprongen. Als driejarige toonde Speedy Crown zich een supercrack. Hij won vijftien keer uit vierentwintig starts. Daaronder de Hambletonian in twee directe overwinningen. Howard Beissinger vertelde vele jaren dat de rillingen hem nog steeds over de rug liepen als hij eraan terugdacht hoe Speedy Crown tegen het wiel van Hoot Speed opliep in de tweede heat van de Hambletonian. Zijn hengst gaf geen krimp en bleef in draf om soepel te winnen! Als vierjarige was het bijna nog mooier. Hij won in dat jaar 1972 $ 350.000. Zijn overwinningen waren onder andere de Roosevelt International Trot (het Wereldkampioenschap) over 2011 meter tegen Une de Mai en Fresh Yankee en ook de Challenge tegen alleen die twee supercracks. De hele drafsport minnende wereld stond op zijn kop voor dat soort heroische koersen. Speedy Crown evenaarde in die periode ook het wereldrecord van 1.58 van Nevele Pride.

Boven: Speedy Crown, hier nog in koersconditie.

Lana Lobell Farms
Speedy Crown werd `retired' als zesjarige met een winsom van $ 545.495. Hij werd op vierjarige leeftijd gesyndicaliseerd voor $ 1 miljoen. Daarbij speelde de kleurrijke ondernemer Alan Leavitt een grote rol. Weer zo'n drafmonument waar makkelijk een heel artikel aan gewijd kan worden. Hij is de man die het syndicaliseren van paarden heeft bedacht en de eerste `1 million' hengst syndicaliseerde: Noble Victory. Samen met zijn vrouw stichtte hij Lana Lobell Farms, genoemd naar hun dochter Lana maar ook naar de enorme confectiebedrijf van de familie van zijn vrouw. In twintig jaar tijd werd de Lobell farm een van de toonaangevende fokkers en exploitant van tophengsten. Speedy Crown stond bij Lobell in Bedminster, New Jersey, ter dekking en later ook zijn superzoon Speedy Somolli. Lobell fokte Hambo-winnaar Steve Lobell en natuurlijk de onvergetelijke Mack Lobell. Lobell farms is echter vrij plotseling failliet gegaan. De verklaring daarvoor is met helemaal te achterhalen. De drafsport is met bepaald goed in het documenteren van haar geschiedenis. Het verhaal gaat dat Leavitt zijn hand overspeeld heeft met bepaalde syndicaten, waarin hijzelf met de farm participeerde. Enkele jaren geleden stond een nostalgisch stukje op het internet omdat de farm te koop werd aangeboden en er geen enkel monument ter plekke melding maakt van de geweldige drafhistorie. Alan Leavitt leeft nog, maar heeft nooit willen praten over het faillissement. Hij werd bedrijfsleider bij de bekende Walnut Hall Farms en (her-)trouwde met de eigenaresse Meg Jewett. De laatste jaren zijn ze nauw betrokken bij de rensport en sponsoren onder andere de ereprijzen van de Breeders Crown (ren).

Successen
Speedy Crown startte in zijn eerste dekjaar helemaal nog niet succesvol. Toen zijn zoon Speedy Somolli (ook getraind door Howard Beissinger, supersnel, maar kon wel degelijk een fout maken) uit zijn tweede jaargang echter liet zien wat hij kon, kwam de dekcarrière van Speedy in een versnelling. Met gigantische resultaten. Vaak wordt gezegd dat Speedy Crown ook het geluk had dat de leidende dekhengst van die tijd, Star's Pride, zo'n geweldig match was voor de Speedy Crown-merries. En andersom natuurlijk ook. Dat is absoluut een factor geweest, want er was zeker sprake van een toenmalige "golden cross". Maar inmiddels is duidelijk dat Speedy Crown meer dan Star's Pride en ook zonder diens dochters gezien kan worden als de meest invloedrijke vererver van alle dravers. Hij bezit allerlei records: hij heeft meer dan 450 kinderen met een record van 2.00 of sneller. Hij bracht maar liefst elf $ 1.000.000 winnaars. Toen hij stierf op 4 mei 2000 had hij 2.201 veulens verwekt die met elkaar $ 106 miljoen wonnen. Hij bracht drie Hambo-winnaars: Speedy Somolli (1978), Prakas (1985) en Armbro Goal (1988). Maar generaties later is zijn invloed bijna niet meer te overzien als overgrootvader van Muscle's Yankee bijvoorbeeld, of van Varenne. Hij bleef tot op hoge leeftijd vererven, want zijn geweldige dochter Moni Maker verwekte hij toen hij 24 was! Zij was jarenlang de meest winnende draver van de wereld en veroverde Frankrijk door de Prix d'Amérique te winnen. Speedy Crown bracht overigens naast vele dekhengsten sowieso geweldige dochters: niet alleen in de baan (naast Moni Maker onder andere Fancy Crown, Britelite Lobell, Armbro Fling), maar ook als moeder. Zijn dochters brachten de Hambo-winnaars Muscles Yankee, Victory Dream, Giant Victory en Yankee Paco. Maar ook Enjoy Lavec en Davidia Hanover bijvoorbeeld zijn uit Speedy Crown dochters.

Boven: Speedy Somolli, de beste zoon van Speedy Crown.
Misschien ook wel de fraaiste en zeker de snelste.

Ook in Frankrijk
Vele zijn ervan overtuigd dat het juist Speedy Crown was, die de gesloten Franse fokkerij een enorme impuls heeft gegeven. Toen zijn zoon Workaholic in Frankrijk ter dekking werd gesteld, moesten de fokkers loten om een dekking te kunnen krijgen. Workaholic heeft het Franse draf enorm verrijkt, met name ook als "père-de-mère". In de pedigree van ras-verbeteraar en fenomeen Ready Cash staat Workaholic als "père-de-grandmère" te boek . Maar ook de zoon van Speedy Crown, Royal Prestige, is invloedrijk geweest in Frankrijk, bijvoorbeeld als grootvader van Up and Quick. Offshore Dream heeft Speedy Somolli als grootvader aan vaderskant en zijn grootmoeder aan moederskant is een volle zus van diezelfde Speedy Somolli! Daarmee win je Prix d'Amériques maar als vaderpaard is het misschien voor de oude Franse lijnen een beetje te veel van het goede. Ook de moederlijnen van Coktail jet en Love You tonen op een cruciale plek in de pedigree Speedy Crown.

Boven: Workaholic, zoon van Speedy Crown, stond ter dekking
op de Franse Staatsstoeterij Haras du Pin in Normandië.

Europa
In de rest van Europa is de invloed van Speedy Crown natuurlijk ook buitengewoon groot. Belangrijke Speedy Crown dekhengsten zijn onder andere Choctaw Brave, Gus Lobell, Crowntron (de vader van Queen L), Smokin Yankee, Why Not, Little Devil en Lord of All (Remington Crown). De invloed via kleinzonen, kleindochters en verdere generaties is niet te overzien.
Voor een fokker vraagt de (altijd) aanwezige Speedy Crown in pedigrees aandacht. Het is een aanbeveling, maar al te veel is ook niet goed. De inteelt van vaak meer dan 15%, heel gewoon in de VS, juist door veel Speedy Crown-bloed (of evenzogoed van prominente nazaten als Valley Victory, Speedy Somolli etc.) verzwakt de constitutie op termijn. Speed wint het dan van duurzaamheid. Ook vruchtbaarheid wordt een aandachtspunt. Frans-Amerikaans is "in", juist dan bewijst Speedy Crown zich enorm in een pedigree.

Boven: Valley Victory, kleinzoon van Speedy Crown, via Baltic Speed.
Hij kwam uit een dochter van Bonefish (van Star's Pride).
Hij fokte uitstekend met de dochters van zijn
grootvader Speedy Crown.

Tenslotte
Howard Beissinger overleed vorig jaar (in 2018) op 94-jarige leeftijd. Het omgebouwde kippenhok, waarin Speedy Crown is opgegroeid, is bewaard gebleven. Speedy Crown overleed in 2000 op 32-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het middenterrein van de historische baan te Goshen, bij het `Hall of Fame' drafsport-museum. Waarschijnlijk is hij de belangrijkste stamvader van de moderne draver.terug naar overzicht Fokkersogen