Fokkersoog: Jungle Renka, winnares Merrie-Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 48 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: Jungle Renka maakt zichzelf en haar moeder Klassiek


Merrie-Derby-winnares Jungle Renka is een halfzus van Merrie-Trofee-winnares High Five Renka en Sweepstakes-winnaar  Ilclassico Renka, die beide al zijn behandeld in een Fokkersoog. Daarom deze keer een verkorte update voor haar familie en haar fokker. Door de klassieke zege van haar laatste product heeft moeder Ulriek Ravestein de eretitel Klassieke fokmerrie gekregen.

De dotering
De Merrie-Derby had een dotering van € 9.900 (incl. fokpremies), met een eerste prijs van € 4.500. Het is een in de uitschrijving bepaald percentage van de pot met inleggelden voor de Derby en die pot is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden door het dalende aantal veulenregistraties. In de komende jaren zullen de bedragen weer hoger worden. De dotering van de Merrie-Derby wordt in het algemeen aan de (te) lage kant gevonden en dat is de reden waarom de Fokkersvereniging een ontvangen sponsorbedrag van € 500 heeft aangewend om voor deze koers 5% extra aan fokpremies uit te betalen.

De koers
De grote favoriet Jungle Renka ging na een snelle eerste kilometer, met enkele positiewisselingen, naar de leiding en bleef met gemak voorop lopen. De uitslag staat in een aparte tabel. Ik heb ook de 7e aankomende erbij gezet omdat ik trots ben op mijn eigen merrie, die, na een aanrijding met oponthoud, de laatste kilometer aan een lekke band moest trekken en toch niet opgaf. De nummers 2 t/m 4 kwamen precies zo aan in de Sweepstakes. De winnares van de Sweepstakes werd 2e in de open Derby. Jet Bianco is een halfzus van Generaal Bianco. Jalna’s moeder Kerneline bracht eerst twee goede dravers in Frankrijk in 2004 en 2005 en daarna 6 non-valeurs. Daardoor werd haar Franse fokmerrie-vergunning ingetrokken en werd ze Nederlands gemaakt door haar Franse fokker.Let op: records en winsommen t/m november 2019.


De fokkers
René Knipscheer is in de afgelopen 2 jaar al beschreven als fokker van High Five Renka en Ilclassico Renka, vandaar nu alleen een update. René was vorig jaar nog van plan om zijn fokmerriebestand wat in te krimpen, maar dat is niet gelukt. In 2019 heeft hij laten registreren 3 Zweedse, 3 Franse, 2 NL en 2 NL-TF, sommige samen met andere personen. Zo verdeelt hij de risico’s over meer landen en meer personen. Zijn fokproducten doen het goed. Jungle Renka is gefokt door René, Wigle Visser, Theo de Vree en Piet de Jong, elk voor een kwart.

Jungle Renka
Bij de Jaarlingenveiling werd de merrie ingehouden en zo bleef ze in bezit van haar fokkers, die daar nu geen spijt van hebben. Daar kwam Gideon Hoogstrate nog bij als eigenaar, maar hij heeft zijn aandeel na de Merrie-Derby teruggeven. Hij wilde op het hoogtepunt stoppen. Natuurlijk kwam ze in training bij huistrainer Jeroen Engwerda. Als 2-jarige kreeg ze een koliekaanval, waaraan ze is geopereerd hetgeen voor trainingsachterstand heeft gezorgd. Ze kwalificeerde zich pas op 14 juni 2019 en gaf met 1.17,6 meteen haar visitekaartje af. Twee weken later werd ze 3e achter de eveneens debuterende Jank Summerland en Jaxon VS. Drie weken later won ze gemakkelijk in 1.15,8 te Wolvega, en daarna werden ook de Selectiekoers en de Merrie-Derby gewonnen. Die laatste koers ging niet veel langzamer dan de Derby en ze had op dit ‘hogere’ niveau kansen gehad. Ook om te winnen? We zullen het nooit weten. In de afgelopen maand was de merrie ziek en pas onlangs was ze koortsvrij. Ze zal waarschijnlijk binnenkort worden opgetraind voor de PMU-koersen op VWP in het eerste kwartaal van 2020.

topper

Boven: Jungle Renka (Rick Ebbinge) tijdens het voorwerken
voor de Merrie-Derby.


topper

Boven: Jungle Renka wint de Merrie-Derby met gemak,
voor Jazzrhythm Flevo.
(foto: www.huybers.com)

topper

Boven: Een foto van de huldiging na de Merrie-Derby.
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra (links naast pikeur Rick Ebbinge)
deelde de ereprijzen uit.
(foto: www.doordraven.nl)


Vader Brad de Veluwe
Deze hengst hebben we nog niet eerder besproken. Brad de Veluwe was een uitstekend koerspaard, een seriewinnaar op jonge leeftijd. Als 3-jarige won hij ruim 4 ton aan Euro’s, met als belangrijkste koers de Orsi-Mangelli. Als 4-jarige won hij o.a. de Spintermästaren en het UET-kampioenschap in Gelsenkirchen met een 1e prijs van € 200.000, voor Mermaid As en Up and Quick. Hij won in dat jaar 2012 een half miljoen Euro. Als 5-jarige won hij nog 2 ton. Hij werd toen 4e in de Elitloppet en 2e in de Finland Ajo. In het jaar daarop werd er na 2 teleurstellende koersen een punt achter gezet. In 38 koersen won hij 23 keer en was slechts tweemaal buiten de prijzen. De hengst is uitstekend gefokt. Zijn grootmoeder Elation Ride is een recordloze volle zus van de bekende Express Ride-dochter Monkey Ride 1.13,0, waarmee John Bootsman fokte. Zij komen uit de uitstekende koers- en fokmerrie Red Monkey 1.13,8. Elation Ride bracht bracht enkele goede koerspaarden, waarvan Aaron de Veluwe (€ 290.000) en Brad’s moeder Amazing Ride (€ 142.000) de beste waren. Laatstgenoemde bracht 7 startgerechtigde producten, waarvan er 6 in de baan zijn gekomen, waaronder, naast Brad, de Timoko-zoon Hachiko de Veluwe (winnaar van de Finse Derby in 2018 en totaal € 312.000) en Demi de Veluwe (winsom van € 137.000). Als vaderpaard heeft Brad nog geen paard van zijn eigen niveau gebracht. De beste zijn Handsome Brad (€ 414.000) en BWT Burnin Alive (€ 183.000) en 2 dochters met € 50.000. Hij bracht tot nu toe slechts 2 NL-producten I Am Velten Scott en Jungle Renka. Van de Duits gefokte noemen we de hier bekende Giant Starlake.

Derby

Boven: Vader Brad de Veluwe.

Moeder Ulriek Ravestein
Zij werd gefokt door Gideon Hoogstrate, naar wie later haar zoon Gideon H Renka is vernoemd. Ze was een goed koerspaard voor trainer Jeroen Engwerda en de eigenaar was Stal Jungle’s Dream. Als 3-jarige werd Ulriek 4e in de Sweepstakes en won ze de Selectie voor de Merrie-Derby, waarin ze 4e werd. Als 4-jarige won ze het Van Wickevoort in handen van Ronald de Beer, vóór Tennessie Forest. In dat jaar won ze ook de Grote Kerstprijs. Na haar carrière is een iets uitgebreidere, nu 5-koppige eigenaren-groep met haar gaan fokken en de resultaten staan in de tabel. Ulriek Ravestein stond op naam van René en bij hem op stal. Hij mocht de achternaam Renka aan de fokproducten geven. De 4 anderen bedachten de voornaam. De eerste was geen grootheid. De tweede was een hele mooie grote talentvolle Love You-zoon, die op jonge leeftijd in de training is verongelukt. El Passa Renka was succesvol en is nu fokmerrie van René. Hij wilde graag nog een dochter van Passing Renka als fokmerrie hebben en vanwege haar vader en moeder kon hij deze kans niet voorbij laten gaan. Gideon H Renka is vorig jaar naar Zweden geëxporteerd en heeft daar sinds april 2019 al omgerekend zo’n € 36.000 verdiend en zijn record onlangs verbeterd naar 1.11,8. High Five Renka is na een succesvolle koerscarrière als fokmerrie in eigendom van Johan van der Wal en drachtig van Quite Easy. Ulriek Ravestein is in 2017 verkocht aan Dennis Jetten, die er dit jaar een mooi hengstveulen van Ringostar Treb uit heeft gefokt.

Klassieke fokmerrie
Voor de titel Elite-fokmerrie komt Ulriek Ravestein met 11 punten nog lang niet in aanmerking, maar de andere eretitel heeft ze te pakken. Haar producten maakten haar Klassiek door tenminste 150 punten voor hun moeder bijeen te lopen. Dat deden:
- Gideon H Renka met 30 pt als 2e in B.C-4-jar.
- High Five Renka met 30 pt als 1e in M-Trofee
- Ilclassico Renka met 60 pt als 1e in SweepSt.
- Jungle Renka met 50 pt als 1e in M-Derby
Met totaal 170 punten heeft Ulriek Ravestein de titel Klassiek ruimschoots verdiend.
 

topper

Boven: Wickevoort Crommelin Memoriaal 2006:
Ulriek Ravestein (links met Ronald de Beer) behaalt klassieke roem.
Tennessie Forest (rechts) wordt dichtbij tweede.

Broodmare-Sire
Mondo Joe werd door Hennie Grift geïmporteerd voor rekening van Gideon Hoogstrate. Hij heeft een mooie carrière gemaakt, won het Kampioenschap der 5-jarigen in 1995 en het Sprintkampioenschap van Duindigt in 1996. Hij won ruim 3 ton aan guldens. Met zijn stokmaat van 1,66 m was hij veel groter dan zijn vader Valley Victory. Zijn moeder is de goed gefokte en goed fokkende Barnard Lobell. Mondo Joe is vader van 132 producten, waarvan er 80 zijn gestart, met als beste Tornado Joe, Pacific Valley en Rowdy Joe Boko. Hij is moeder’s vader van Wim Robel, Excellent Love en de kinderen van Ulriek Ravestein.topper

Boven: De Broodmare-Sire van Jungle Renka, Mondo Joe, met Hennie Grift.

Moederlijn van Jungle Renka
Deze moederlijn heb ik al eerder besproken in de Fokkersogen over Bambi Boko, High Five Renka en Ilclassico Renka. Het begint in Amerika met de merrie Nell, die een product was van de hengst Hiatoga uit een dochter van hem. Uit een bepaalde tak van deze moederlijn komt SJ’s Photo voort, maar de belangrijkste tak loopt via Honor Bright, een goed koerspaard. Zij bracht 16 producten waarvan er 11 in de baan kwamen met als beste de volle zussen Elaine Rodney ($ 387.000) en Lumber Along ($ 111.000). Eerstgenoemde was een crack, die naar Europa kwam. Als achtjarige eindigde ze in de Prix d'Amérique van 1965 als tweede achter de fameuze Ozo, die ze met een vliegende eindsprint bijna wist te kloppen. Twee weken later won ze de Prix de France, die ze een jaar eerder ook al had gewonnen, en legde daarmee de basis voor de eerste plaats in het Europese Circuit van 1965.  Zij werd in Italië moeder van 7 producten, waarbij 5 dekhengsten, te weten Spark Hanover, Top Hanover, Udet Hanover, Abido en Evento. Udet en Evento dekten ook in ons land. Via een andere dochter is Honor Bright overgrootmoeder van de topmerrie Fancy Crown. Een andere dochter is Tosca (van Speedster). Geen grootheid als koerspaard, maar wel een goede fokmerrie met 15 producten, waarvan er 10 met succes zijn gestart, waaronder de bekende Keystone Triton ($ 469.000), Dr Guilotine ($ 217.000), Gouge ($ 85.000, vader van Floris Bos) en Pert Flirt. Laatstgenoemde is de 4e moeder van Jungle Renka. Zij had 13 producten waarvan er 6 zijn gestart zonder grootse daden. Dat viel tegen, maar haar recordloze dochter Intercontinental maakte veel goed met Hambo-winnares Continentalvictory en de toppers Victory Abroad, Stand Strong, Greatest Victory en LV Glory Bound. Het laatste product Pert Flirt was de Duitser Flirt d’Aunou. Haar dochter Pertinent Rose kwam in 1995 ook naar Duitsland en haar productie staat rechts onderaan bij de afstamming. Ze heeft niet goed gefokt en ook de grootmoeder van Jungle Renka is tegengevallen. Haar beste product is Ulriek Ravestein en die blinkt, na een goede koerscarrière, nu ook als fokmerrie uit.

Tenslotte
Jungle Renka is nog maar pas begonnen als koerspaard en gezien haar prestaties tot nu toe zijn de verwachtingen hoog. We kunnen ook nog wel wat van haar verwachten als latere fokmerrie, vanwege haar goed fokkende moeder en de uitstekende moederlijn van haar vader.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen