Fokkersoog: Jank Summerland, winnaar Fokkers Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 3 van 2020, auteur Hans Huiberts)


Titel: Jank Summerland revancheerde zich


Jank Summerland sprong als mede-favoriet pechvol weg in de Derby, maar deed verder nog weinig verkeerd. Hij sloot zijn 3-jarigen seizoen af met een mooie zeges in de Breeders Crown en de Fokkers Trofee. We bespreken zijn interessante afstamming.


De koers
Er kwamen dit jaar slechts 5 paarden aan de start in de Fokkers Trofee. John King Boko ontbrak omdat hij na zijn fel bevochten Derby-zege al op rust was gegaan. Derby-2e Jonah Vredebest was op avontuur in Italië, waar ze een mooie 5e plaats behaalde in de merrie-afdeling van de Orsi-Mangelli. Jank Summerland nam in Wolvega als favoriet snel de kop en kreeg op de laatste meters binnendoor nog een aanval van de verbeterde Jilt Flevo te verwerken. De eerste prijs bedroeg € 8.500. De voor de L-jaargang afgegeven garanties voor het minimale prijzengeld zijn niet van toepassing op de Fokkers Trofee, maar door de grotere jaargangen zal in de komende jaren ook voor deze koers meer geld beschikbaar zijn. Bovendien is er een fokpremie van 20%.





Let op: records en winsommen t/m november 2019.

De fokker
Bram Kooy zit al heel lang in de harddravers. Vroeger kocht hij ze als jaarling, zoals Out of the Blue van fokker Smeding. Later ging hij met de moeder Genuine Star fokken en voor Unity Zomerland staat Bram als fokker te boek. De laatste jaren gebruikt hij meestal de achternaam Summerland. Hij fokte in 2001 ook zijn eigen Derbywinnaar Time Out, van Armbro Goal uit Never too Late. Wegens toenemende leeftijd en afnemende gezondheid heeft Bram zijn meeste paarden verkocht, zo ook Jank Summerland, die zijn zege in de Fokkers Trofee behaalde voor de nieuwe eigenaar Van Bellen Beheer BV. Zijn moeder Extra Dry werd, drachtig van Love You, tijdens de laatste Mixed veiling in Wolvega voor € 2.000 verkocht aan Stoeterij Boszorg.

topper

Boven: Hugo Langeweg sr., Bram Kooy en Paulien na een zege van Jank Summerland op Duindigt.


Jank Summerland
Jank kwalificeerde zich als 3-jarige op 14 april 2019. Hij won daarna 4 koersen op Duindigt, waarbij een Derby Selectie koers. In de Derby sprong hij als mede-favoriet in de eindstrijd weg, halverwege de laatste rechte lijn. Twee weken later werd hij op dezelfde baan 2e in een Stakeskoers in zijn recordtijd van 1.14,9, achter de Italiaan Alex HP. Een maand later kwalificeerde hij zich op VPW, waar hij later zijn seizoen goed maakte met twee belangrijke zeges, eerst in de hengstenafdeling van de Breeders Crown en vervolgens op 1 november in de Fokkers Trofee. De welverdiende winterrust is hem gegund. Hij zal naar verwachting sterker terugkomen.


topper

Boven: Jank Summerland (nr.6 met Hugo Langeweg jr) behaalt een nipte zege
in de Breeders Crown hengsten en ruins J 2019, voor de Duitser
Juan les Pins (J. van Rijn).


topper

Boven: Jank Summerland (Hugo Langeweg jr) wint de Fokkers-Trofee.
Jilt Flevo komt binnendoor nog dreigend opzetten.



Vader Offshore Dream
We bespraken hem al eerder als vader van Caen Oldeson en Easytowin. Deze kleine Fransman maakte zich onsterfelijk door tweemaal de Prix d’Amérique te winnen, in 2007 en 2008, als 5- en 6-jarige. Dat leverde ruim meer dan 1 miljoen Euro aan winsom op. Hij won ook het Criterium Continental 2006 en het Europees Kampioenschap der 5-jarigen. Andere aansprekende overwinningen heeft hij niet. Hij werd wel tweede in het Criterium des 5 Ans en derde in de Elitloppet van 2009. Zijn vader Rêve d’Udon won een half miljoen Euro meer, werd Wereldkampioen, maar kon de Prix d’Amérique niet winnen. Als zoon van Ejakval heeft hij een Franse vaderlijn, via Fuchsia en Bémécourt teruglopend naar de Engelse Volbloed Matchem. De moeder van Offshore Dream is Française Enfilade, een dochter van de Speedy Somolli-zoon Tarass Boulba en de Amerikaanse Tableau, die een kleindochter is van Somolli. Zij is dus ¾ Amerikaans. Als vaderpaard valt Offshore Dream in Frankrijk tegen. Dat is ook te zien aan het verloop van zijn veulengeld, dat is gezakt van € 10.000 naar minder dan de helft. Buiten Frankrijk heeft de hengst een aantal goede producten gebracht zoals de Zweedse topmerries Red Red Red, Backfire en Face’em, de Deense hengst Repay Merci, de Duitsers Sir Michel, Bea Kievitshof en Bonne Aparte en in ons land Easytowin, Caen Oldeson, Barack Flevo, Capitole, Bonne Affaire, Fanatic Star, High Five Renka en onze Jank.

Derby

Boven: Vader Offshore Dream, hier nog in koersconditie.

Moeder Extra Dry
Deze in 2002 geboren merrie heeft de baan niet gehaald. Ze bracht in 2008 haar eerste product BanditSummerland, die aan de Belg Stijn Buyl werd verkocht. Zij begon hier met Langeweg al in de eerste 2-jarigenkoers, maar zette niet door in de Klassiekers. Halverwege haar 3e jaar verhuisde ze naar België en heeft daar in 60 starts een leuke winsom opgebouwd. Inmiddels heeft ze 2 Belgische veulens gebracht. Het volgende product was Capitole, die pas als 4-jarige debuteerde en wel meteen won. Hij heeft vooral in PMU-koersen een mooie winsom opgebouwd. De volgende is niet gestart en daarna komt Jank Summerland. Ook de nu net 3-jarige Kid is verkocht aan Van Bellen Beheer BV en de 2-jarige Lumière houdt Bram Kooy nog zelf als laatste draver in zijn bezit.

Broodmare-Sire
Muscles Yankee is een zoon van Valley Victory uit een merrie van de Yankee-familie, die wij kennen van Yankee Paco, Yankee Tornado, Sundown Yankee, Yankee Mustang en vele andere. In totaal werd hij vijf keer algeheel kampioen der Amerikaanse vaderpaarden. Hij bracht in totaal 13 miljonairs. Zelf Hambo-winnaar in 1992 bracht hij 3 Hambletonian-winnaars: Dowecheatumdhowe, Muscle Hill en Muscle Massive. Mr Muscleman was zijn meestwinnende product met een winsom van $ 3.583.000. Hij is ook de vader van onze Yucca Boko. Een fantastisch vaderpaard, die Muscles Yankee. Eind 2019 is hij als 24-jarige met pension gegaan.



topper

Boven: De Broodmare-Sire van Jank Summerland, Muscles Yankee.


De moederlijn
Stammoeder is de Amerikaanse merrie Nervolo Belle, moederlijn U3. Haar nafok is veelomvattend en zeer succesvol in de USA en Europa. Hieruit komen o.a. de hengsten Muscle Hill, Donato Hanover, Windsong's Legacy, Napoletano, Kadabra, Tamin Sandy, Brioni, Market Leader, Order by Fax, Orecchietti en Supergrit, en de topmerries Snow White, Pure Ivory, Nealy Lobell, Fern, Lie Detector en Camilla Highness. In Nederland o.a. Wellborn Dean, Elma Buitenzorg, Valdez, Classic en Diva Groenhof, de gebroeders Broadway en Conway Fortuna, Aida en Davy Boko en Jank. De gemeenschappelijke stammoeder van Jank met Aida en Davy Boko is Gleeful Hanover, de vijfde moeder. Bij de Fortuna’s zit ze verder weg, namelijk Jane Revere, de achtste moeder. Dit geeft aan hoe wijdvertakt deze moederlijn is, die ik uitvoerig heb beschreven bij de behandeling van Aida en Davy Boko. Met Jank starten we daar waar het afsplitst, namelijk bij:

Genya Hanover
Zij bracht 14 veulens, waarvan er 11 een winsom hadden tussen $ 6.000 en $ 65.000. Er waren twee uitschieters: de volle broers Garret Lobell (ca. $ 150.000) en On the Take met $ 233.000. Laatstgenoemde kennen we, want hij dekte bij Buitenzorg. Een dochter van Genya bracht Garland Lobell ($ 345.000) en diens halfbroer, de Italiaan Profumo Om (€ 527.000). Verder stamt van haar ook af de merrie Fly by Kemp, waaruit Boko de Derby-tweede Trenton Boko fokte.

Ginger Lobell
Deze dochter van Genya Hanover zien we met haar productie rechtsonder de stamboom van Jank staan. Zij bracht de topmerrie Jeff's Spice en de bekende dekhengst Cumin. Janks grootmoeder Armbro Vermouth bracht de goede Cocktail Hour, op haar beurt moeder van de hengst Bar Hopping ($ 1.300.000).

Tenslotte
De moeder van Jank Summerland is een goedgefokte Amerikaanse merrie, uit een goede moederlijn met dichtbij in haar stamboom de uitstekende broodmare-sires Muscles Yankee, Super Bowl en Speedy Crown. De combinatie met de “halve” Fransman Offshore Dream is al twee keer gelukt, eerst met Capitole en nu ook met Jank Summerland. We zijn benieuwd naar haar jonge producten en naar de verdere carrière van Jank.



Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen