Fokkersoog: Heart of Steel, grootverdiener in Zweden

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 18 van 2020, auteur Hans Huiberts)


Titel: Een Nederlander in de Elitlopp?

De meest winnende NL-draver van vorig jaar was de ruin Heart of Steel. Hij won zo’n € 150.000 in Zweden. Dit leverde zijn fokker toch nog een beetje fokpremie op, namelijk € 1.300, nog geen 1%. Weliswaar een schamel bedrag, maar alles is beter dan niets en hopelijk wordt dit in de toekomst meer. De fokker is ook eigenaar van de ruin gebleven en zal dus niet klagen. De grote vraag is of Heart of Steel zijn prestaties van vorig jaar kan herhalen of zelfs nog verbeteren? Er wordt gespeculeerd over een start in de Elitloppet.

Let op: records en winsommen t/m april 2020.

De Fokker
Zijn naam zegt het al: Heart of Steel is gefokt door de “Man van Staal” Michel de Bruin. De zoon van de pas overleden Bob de Bruin kreeg de drafsport met de paplepel ingegoten. Tot voor enkele jaren geleden kocht hij zijn koerspaarden als jaarling op de veilingen. Met de A-jaargang uit 2007 kreeg Merwestaal enkele uitstekende merries in bezit: Anky Kievitshof (Duits), Ave Brigitte, Angel Heikant en Ariane Beemd. Allemaal merries met records tussen 1.11,3 en 1.14,8. Met deze merries is Michel de Bruin na hun koerscarrière gaan fokken, aangevuld met enkele andere. De eerste lichting veulens werd geboren in 2014, met Heart of Steel (1.10,2), Happy Steel (1.11,4 ook bij Untersteiner) en Heavenly Steel (1.19,8). Daarna volgden o.a. Jackpot of Steel (1.13,5) en Ariane’s zoon Kinky Steel (1.15,1 als 2-jarige).
Op dit moment is de stand van zaken met de fokmerries als volgt (tussen haakjes de nationaliteit, die ze nu hebben):
- Ariane Beemd (NL) kreeg dit jaar een merrieveulen van Ufo Kievitshof en is nu gedekt door Muscle Hill. Het hengstveulen van vorig jaar van Muscle Hill is helaas gestorven aan koliek.
- Anky Kievitshof (NL) verwacht nog een veulen en wordt dit jaar gedekt door Readly Express
- Lady Josephine (NL) was dit jaar leeg en is nu gedekt door Campo Bahia
- Happy Steel (NL): heeft prachtig merrieveulen van Maharajah, wordt gedekt door Muscle Hill.
- Georgeous Love (Zw) was dit jaar leeg en wordt in principe door Propulsion gedekt
- Angel Heikant (Zw geworden) was leeg en is nu gedekt door Muscle Hill
Laatste Nieuws: Inmiddels is ook Joker of Steel van Rob de Vlieger naar Peter Untersteiner in Zweden verhuisd. Hij is Duits gefokt, van Virgil Boko uit Ave Brigitte, en heeft in Duitsland 3x gewonnen in 4 starts, record 1.17,0 en winsom € 2.000.


topper

Boven: Michel de Bruin en de trainer/pikeur van zijn paarden in Zweden, Peter Untersteiner.

Heart of Steel
Na een kwalificatie als 2-jarige in 1.19,2 in oktober en een volgende als 3-jarige in 1.19,6 op 12 maart 2017 behaalt Heart of Steel een drietal plaatsgelden alvorens in Duitsland zijn eerste koers te winnen in 1.15,9. Hij wordt daarna tweede in zowel de Trial als de Sweepstakes.  In de Derby Selectie wordt hij vervolgens derde achter Hugo Lobell en in de Derby 6e. Dan 2e in de Regio-Challenge en 3e in de Breeders Crown achter Hooters en Hugo Lobell. Als 3-jarige loopt hij ruim € 10.000 bij elkaar. Als 4-jarige maakt hij in april zijn jaardebuut met een 2e plaats op Duindigt achter Gento, gevolgd door twee Duitse zeges en een overwinning in de Winner Challenge op VPW. Daarna wordt hij o.a. 3e in de Vierjarigen Challenge, 4e in de Gouden Zweep en 6e in Frankrijk. In juni 2018 heeft hij dan al € 13.000 verdiend. Merwestaal’s Generaal Bianco loopt inmiddels al een jaar in Zweden de sterren van de hemel en Michel de Bruin besluit in overleg met trainer Rob de Vlieger om ook Heart of Steel naar Peter Untersteiner te sturen. Een Gouden Greep. De ruin loopt zich daar steeds in de prijzen en wordt steeds beter. In de GP von Deutschland gaat het helaas mis, maar 2 weken later behaalt Heart of Steel een mooie zege in de Serie Klasse I, in 1.10,4 over 1.640 m in Jägersro. Hij sluit zijn seizoen 2018 af met een met € 25.000 gehonoreerde zege in de V75-Finale Klasse I op Solvalla, wat zijn jaarwinsom op zo’n € 83.000 brengt. Begin 2019 verbetert hij eerst zijn record tot 1.10,2 bij een 2e plaats achter Perfect Spirit in Färjestad. In mei begint een serie van 5 overwinningen o.a. in Kopenhagen, Bjerke (Europamatch) en op Solvalla de Finale van de Zilverdivisie. In de Jubileums Pokal wordt hij knap 4e achter Who’s Who. Het seizoen eindigt wat minder succesvol met een ongustig verlopen Prijs der Giganten en twee pechkoersen op Vincennes. Met zijn jaarverdienste van € 150.000 werd hij ruimschoots de meest winnende NL-draver van 2019.

Elitloppet 2020?
Vorig jaar speculeerde trainer Untersteiner al op een start van Heart of Steel in de Elitloppet van 2020. Of dat zal gebeuren is nog niet zeker. De ruin heeft pas op 13 april j.l. zijn jaardebuut gemaakt. Dat deed hij naar tevredenheid met een 5e plaats in Halmstad in 1.11,4 achter winnaar Disco Volante (1.11,2). Zijn volgende koers zal begin mei zijn en na een mogelijk nog een koers is het afwachten of de ruin genoeg indruk heeft gemaakt om te worden uitgenodigd voor de Elitloppet. Gebeurt dat niet, dan komen er dit jaar nog zoveel mooie koersen in de Gouden divisie dat er nog genoeg te verdienen valt en er is volgend jaar weer een kans op deelname aan de Elitloppet. Peter Untersteiner vindt hem daar goed genoeg voor.
topper

Boven: Heart of Steel wint in grootse stijl op Solvalla
met zijn trainer Peter Untersteiner.


Vader Cantab Hall
Als 2-jarige was hij ongeslagen in 10 starts. Als 3-jarige won hij in 2004 de American National Stake en was hij tweede in de Hambletonian (achter Windsong's Legacy), de Yonkers Trot en World Trotting Derby. Zo heeft hij een hoge winsom vergaard. Hij is subliem gefokt als zoon van Self Possessed uit een volle zus van de Hall-brothers, die zelf ook een uitstekende koersmerrie was. Cantab Hall doet als vaderpaard al jaren mee in de top van de USA. Zijn grootverdieners zijn Father Patrick ($ 2.558.000), Wild Honey (€ 1.403.000) en Explosive Matter ($ 1.510.000). Ook Met’s Hall, Uncle Peter, Crystal Fashion, Lifetime Pursuit, Pastor Stephen en Il Sogno Dream hebben meer dan 1 miljoen dollar verdiend. In Zweden zien we Tamla Celeber, Delicious en Volstead. In Nederland heeft hij tot nu toe 10 startgerechtigde producten, waarbij Contador (€ 53.000), Bloom Boko (€ 66.000), Bewitched (€ 66.000), Becky Dragon (€ 23.000), Guy Fanatic (€ 12.000), Highspeed Aresy (€ 28.000) en Heart of Steel. Een uitstekend resultaat.

Derby

Boven: Vader Cantab Hall, al jaren aan de top in Amerika,
in Nederland heeft hij 10 startgerechtigde producten.

Moeder Angel Heikant
Deze door Sjef Verhees gefokte merrie werd als jaarling gekocht door Merwestaal. Ze stond steeds in de schaduw van stalgenote Ariane Beemd, maar heeft het toch aardig gedaan met haar winsom van € 37.000. Als 3-jarige won ze twee gewone koersen, als 4-jarige 6 koersen en € 12.000. Als 5-jarige kwam ze wegens een blessure niet meer aan de start en wilde Michel’s dochter Larissa Angel Heikant als rijpaard inzetten voordat ze de fokkerij in ging. Na veel geduld zag het er inderdaad naar uit dat ze als rijpaard ging slagen. Echter op een gegeven ogenblik speelde haar “oude blessure” weer op, althans dat werd gedacht. Bij nader onderzoek door haar vroegere dierenarts bleek deze blessure te zijn ontstaan door de vele rondjes in de manege-bak. Het was te laat in het jaar geworden om haar te laten dekken en toen is besloten om nog een maand of vijf met haar te gaan koersen. Dat pakte heel goed uit. Ze won in Wolvega de Finale van de Boko Champions Challenge (1e prijs € 5.000) en op 14 april 2013 in Hamburg een topkoers (1e prijs € 15.000), vóór stalgenote Anky Kievitshof. Hierna is besloten om toch met haar te gaan fokken. Als eerste product kwam een jaar later Heart of Steel en twee jaar daarna Joy of Steel, een snelle draver met een eerste start in 1.16,2, maar helaas niet 100% in zijn hoofd. Vervolgens Knight of Steel, de talentvolle Let it be Steel en dit jaar een merrie van Cantab Hall.

Père-de-Mère Open the Sky
Fokkers van deze Franse hengst zijn Arnold Mollema en Sjef Verhees. Open the Sky won als 3-jarige de Prix Echo op Vincennes en turfde verder overwinningen op Enghien, Cagnes sur Mer (2x) en Croise la Roche (2x). Hij heeft de titel "semi-klassiek" als 3-jarige door een plaatsing in de uitslag van een Groupe-II koers. Hij liep als 3-jarige uit de banden 1.14,1 over 2.200 m en 1.15,7 over 2.875 m. Zijn record is 1.13.6 over 2.100 m en zijn winsom bedraagt € 159.560. Helaas is hij door blessures niet verder gekomen.
Open the Sky is een mooie grote hengst. Zijn stokmaat is 1,69 m en hij is nog 12 cm langer dan dat hij hoog is. Hij is gefokt met Dubois-dekhengsten en dus met een behoorlijke scheut Amerikaans bloed. We vinden in zijn stamboom Sharif di Iesolo (zoon van Quick Song), Kimberland (zoon van Nevele Pride) en Speedy Crown (vader van Buvetier). De grootmoeder van Open the Sky is een dochter van de Franse hengst Hymour, waarmee Dubois de Prix d'Amérique in 1982 wist te winnen.
Open the Sky dekte voor het eerst in 2006 en heeft totaal 42 producten gebracht, waarvan er 24 in de baan kwamen, met als beste Cezar H, Axel Buitenzorg, Angel Heikant, Flirty or Dirty, Angel Rose, Biggus Diggus en Fonne Pomponne.

topper

Boven: Open the Sky is de vader van de moeder.
Deze hengst heeft een schofthoogte van 1,69 m en
hij is nog 12 cm langer dan wat hij hoog is (1,81 m!).

De Pères-de-grandmères
We kijken even naar de vaders van de moeders, die, zoals we weten, van belang zijn bij de X-factor. Na Open the Sky zien we de jarenlange Duitse vaderpaardenkampioen Diamond Way, dan de onovertroffen  Heres, Derby-winnaar Bento Kitty (zoon van Derby-winnares Kitty Zora), dan onze Wereldkampioen Hairos II, Spencer Gay en Judge Scott. Allemaal verbeterende hengsten uit voortreffelijke moeders.

Nederlandse moederlijn
Twee jaar geleden bespraken we de moederlijn van Heart of Steel al bij zijn jaargenote Hillary Queen. Beide hebben namelijk dezelfde overgrootmoeder, Annemarie Hazela. De door de heren Stassen gewenste naam Annemarie Hazelaar heeft 2 letters teveel. Maximaal 16 is de norm, vandaar Hazela.
De moederlijn begint in ons land met de in 1936 uit Duitsland geïmporteerde merrie Mixerin. Zij was een dochter van de recordloze Amerikaanse merrie May Axe en bracht hier 7 zoons, waarvan Frits, Sweepstakes-winnaar Harrie Scot, Myrtilus en vooral Romeo Spencer de beste waren. Van haar 6 dochters is met 4 doorgefokt en er stammen 7 halve Eurotonners vanaf, te weten Rabbani, Sef Hazelaar, Tivoli Hazelaar, Victrix R, Wicky Hazelaar, Annemarie Hazela en First Hazelaar.
Victrix R en haar volle broer Derbywinnaar Nimrod R zijn kinderen van Derbywinnares Diana R, die via Quassia een kleindochter is van Mixerin. De andere 6 halve Eurotonners stammen af van Quassia’s halfzus Istar. Rabbani komt van Blanchefloor en de 5 Hazelaars van de Hairos II-dochter Granida, die de eretitel Elitemerrie heeft gekregen. Zij bracht zelf Sef en Tivoli Hazelaar en haar dochters zorgden voor de rest. Deze stam heeft zo te zien een hoog Limburg-gehalte.
Granida had ook een recordloze dochter Rimi Hazelaar (van Bento Kitty), die vroeg de fokkerij in ging. Zij bracht van Heres allereerst twee topmerries, Wicky Hazelaar (Hfl. 125.000) en Sweepstakes-winnares Annemarie Hazela (Hfl. 132.000). Daarna van wat mindere hengsten enkele nuttige koerspaarden. Totaal had ze 12 veulens, waarvan er 10 zijn gestart, met als laatste Nero Hazelaar (Hfl. 60.000) van Diamond Way. Met Wicky Hazelaar is niet gefokt, wel met haar zus Annemarie Hazela, zie de tabel. Verreweg haar beste was de door Sjef Verhees gefokte Peggy Sue Heikant, die als fokmerrie niet is meegevallen, maar wel de grootmoeder is geworden van Hillary Queen. Peggy’s halfzus Sammy Jo Heikant is de grootmoeder van Heart of Steel. Mooi dat er toch weer een toppaard is gefokt uit een oude Nederlandse moederlijn. Dat gebeurt nog steeds en geeft onze fokkers perspectief. Het lijkt een kwestie van de goede dekhengsten erbij te zoeken.

draver

Boven: Aankomst van de Sweepstakes Merries:
Annemarie Hazela (rechts) wint voor Action Skoatter (midden),
Ada van Cornjum (met bles) en Apocalypse Now (links).
4 beroemde merries, mede door hun nafok:
Ada van Cornjum werd elitemerrie,
Apocalypse Now is de grootmoeder van Nu Pagadi.

(foto Wim Huybers)

Tenslotte
In de komende maand zal duidelijk worden of de Nederlands gefokte Heart of Steel goed genoeg is om te worden uitgenodigd voor de Elitloppet van 2020. We zijn heel benieuwd of dat gaat lukken. En ook of hij in november nog een herkansing krijgt Prijs der Giganten, met hopelijk dan het eerste gelid. Sowieso gaan we dit paard het hele jaar door met belangstelling volgen. Jammer dat de vorige week overleden Bob de Bruin dit niet meer kan meemaken……


Met dank aan Michel de Bruin voor zijn informatie.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen