Muscles Yankee overleden

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 20 van 2020, auteur Bas Schwarz)


Afgelopen zondag (10 mei 2020) is het Amerikaanse fenomeen Muscles Yankee op 25-jarige leeftijd gestorven op de Perretti Farms in New Jersey, de stoeterij waar hij zoveel succesvolle jaren heeft gekend. De Valley Victory-zoon, gefokt door de Yankeeland Farms, werd tijdens zijn koerscarrière getraind door Chuck Sylvester, waar hij door toedoen van OCD (Osteochondrosis Dissecans) eigenlijk een valse start van zijn loopbaan beleefde. Als jaarling werd hij hiervoor geopereerd, maar na de ingreep bleken zijn sprongen nog steeds botsplinters te bevatten. Een tweede operatie bleek noodzakelijk, waardoor er ernstige vertraging onstond in de voorbereiding op het tweejarigenseizoen. Desondanks zou hij het schoppen tot 15 zeges uit 21 starts als 2- en 3-jarige, waaronder klinkende zeges in de Hambletonian, Breeders Crown en Yonkers Trot.

Muscles Yankee overtrof zichzelf in de fokkerij, al leek het daar nog niet op na het verschijnen van zijn eerste jaargang. Uit deze lichting kwamen uiteindelijk weliswaar twee miljonairs (Mr Muscleman en Muscles Marinara), maar feit is dat de hooggespannen verwachtingen niet helemaal werden ingelost. Zijn tweede jaargang, w.o. de als tweejarige ongeslagen Tom Ridge, deed het in de breedte echter veel beter en dit resulteerde in 2003 al in het eerste vaderpaardkampioenschap, zowel op de juvenile als de general list.
In de tweede helft van het eerste decennium van deze eeuw namen de successen alleen maar toe, culminerend in drie Hambletonian-zeges op rij voor zijn zoons Deweycheatumnhowe, Muscle Hill en Muscle Massive. Muscles Yankee werd uiteindelijk liefst vijf keer gekroond tot juvenile champion en daarmee wist hij zijn legendarische vader Valley Victory (vier titels) zelfs te overtreffen. Tot op heden bracht hij liefst 13 dollarmiljonairs en 252 tonwinnaars in Noord-Amerika, terwijl hij ook in alle Europese landen klassieke winnaars heeft gebracht, w.o. de Nederlandse Yucca Boko. Zijn Noord-Amerikaanse producten verdienden bijna 100 miljoen dollar, waarmee hij op de "eeuwige" ranglijst de tweede plek inneemt achter overgrootvader Speedy Crown (110 miljoen dollar). In de nafok is Muscles Yankee ook zeer invloedrijk, zo was hij in de jaren 2013, 2015, 2016, 2017 en 2019 de leidende broodmare sire in Noord-Amerika. Zijn grootste bijdrage aan de internationale fokkerij is echter zonder enige twijfel zijn zoon Muscle Hill, die momenteel tezamen met Ready Cash wordt gezien als de beste dekhengst ter wereld.

Naschrift:
In Nederland bracht Muscles Yankee 30 producten waarbij Yucca Boko (260.000 Euro), Yankee Rapida (60.000 Euro), Easypeasy Rhythm (48.500 Euro), Yappar River ($ 45.000 Euro), Farao F Boko (40.000 Euro) en Santana Boko (15.600 Euro).

Muscles Yankee

Boven: Muscles Yankee is het resutaat van de vroegere Golden Cross Valley Victory x Speedy Crown.
(bron: www.blodbanken.nu)


Boven: Muscles Yankee wint de Hambletonian van 1998 met John Campbell.

Boven: Muscles Yankee met John Campbell.

Boven: Dekhengst Muscles Yankee.


Voor meer informatie: kijk in het Fokkersoog over zijn zoon Muscle Hill.
Click HIER


terug naar overzicht Fokkersogen