Fokkersoog: In Memoriam Virgill Boko

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 24 van 2020, auteur Ferry Hollander)

Titel: UET-winnaar plotseling overleden

De Nederlandse draverfokkerij heeft vorige week woensdag afscheid moeten nemen van één van de grootste kampioenen in de geschiedenis. Virgill Boko stond na tien dekseizoenen in Nederland dit jaar voor het eerst ter dekking in Hongarije. Hij dekte dinsdag nog een merrie, maar overleed de volgende ochtend aan koliek.

Virgill Boko werd geboren in 2003 en is vernoemd naar Virgill Earp, de broer van Wyatt Earp: een icoon van het Wilde Westen. Hij komt uit de succesformule van Express Ride keer Ineke P Boko, die meerdere Derbywinnaars afleverde. Naast Virgill wonnen zijn broers Paul W en Willem W ook de toetssteen der fokkerij. Als vierjarige maakte Virgill zichzelf onsterfelijk. Zijn hegemonie in Nederland was onmiskenbaar maar ook in de Grand Prix de l'UET vertrok hij als favoriet aan 3,30. Na zijn seriewinst op Vincennes bewees hij ook zijn klasse in de finale op Bjerke. De eerste prijs bedroeg € 230.000, het grootste bedrag dat een Nederlands fokproduct ooit in een koers heeft gewonnen. Ook voor fokker John Bootsman was dat moment uniek. "Qua eigen paarden behoort die overwinning absoluut tot mijn top-drie. Het was op 24 oktober, een koude dinsdagavond, tegen het vriespunt. Ik kwam alleen ingevlogen vanuit Stockholm. Na zijn overwinning in de halve finale en met het perfecte startnummer twee waren de verwachtingen hooggespannen. Hugo Langeweg junior reed een magnifieke koers en vertrouwde blind op zijn geweldige laatste achthonderd meter. Dat bleek ook nu weer overmachtig want hij won zeer eenvoudig! Toch was het voor mij onwerkelijk, met zoveel grote drafsportnaties om ons heen en met al het geld wat daar in de fokkerij omging. Maar goed, Ajax was vorig jaar ook tien seconden van de Champions League-finale verwijderd..."

Vererver met stempel

Virgill Boko sloot zijn loopbaan af met een winsom van € 444.915 en een record van 1.12,9. Als koerspaard was hij in eigendom van Stal Amsterdam, daarna keerde hij terug naar de Boko Stables. "In 2009 heeft mijn vader een deal gemaakt met Robbie Offenberg. Virgill was toen op zijn retour en kampte met wat blessures. Robbie kreeg Adonis Boko al zijn bezit, op dat moment de beste tweejarige bij Stal Langeweg. En in ruil daarvoor kregen wij Virgill terug als hij zijn carrière zou beëindigen met het recht op drie vrije dekkingen ieder jaar." Virgill heeft tot dusver 230 nakomelingen en daarvan zijn 215 drie jaar of ouder. Hoewel er dit jaar geen dekboek voor hem werd aanvraagd in Nederland is er nog wel diepvries-sperma voorradig. "Hij werd in Nederland niet meer gewaardeerd en tussen hem en de nieuwe `hot' dekhengsten zaten soms al drie of vier generaties. Met Milan Tisma had ik in Hongarije een serieuze partner gevonden, hij had dit jaar al 21 boekingen binnen." Bootsman registreerde 79 Boko's met Virgill als vader. Neerlands trots was dus ook populair bij fokkers van buitenaf. In totaal hebben 141 kinderen zich reeds gekwalificeerd, dat is ruim 65 procent. Samen hebben ze bijna 1,9 miljoen euro winsom. Dat is ruim € 13.000 per gestart product, een heel aardig gemiddelde. Dat vindt ook John: "Als je hem afzet tegen andere live-hengsten binnen het Nederlandse stamboek dan was Virgill een goede vererver. Voor Nederland geef ik hem een 8 als eindcijfer. Hij zette een stempel op zijn producten: veel witte sokken, veel wit op het voorhoofd en veel vechtlust Maar ook soms wat maagproblemen en een wat hoger percentage OC en OCD in beide hakken. Dat zat overigens vaak eenvoudig oftewel mediaal en was gemakkelijk te opereren. Ik denk niet dat er veel kinderen zijn die daardoor een mindere koerscarrière hebben gehad". In onderstaande tabel staat Virgill's top-10 qua winsom. Buiten deze lijst vallen de Merrie Derby-winnaressen Explosive Shadow, Giselle Boko en Iris Baldwin. En jaargangtoppers zoals Early Ricardo, Elma Alki, Edna Boko, Express Rapida, Eliza Star N, Elle Boko, Ejakval Boko, Faith Boko, Hamilton Quick en de driejarige Kate Baldwin, die tijdens het afgelopen Elitloppel-weekend nog 1.12,7 noteerde.

De Top-10 nakomelingen van Virgill Boko zijn:
Nr. Naam - Winsom - Record
1. Facile Boko € 177.479 1.11,5
2. Fame Boko € 106.647 1.11,8
3. Exceptional Boko € 97.442 1.12,4
4. Ginger Heldia € 62.659 1.11,5
5. Isabella JE € 57.750 1.13,9
6. Ennyus Boko € 54.860 1.13,2
7, Feline Boko € 51.013 1.12,5
8. Skyfall € 46.526 7.12,7
9. Eye of the tiger € 45.517 1.13,6
10. Greyhound Boko € 41.923 1.12,0

(let op: zijn dochters zijn minstens zo goed als zijn zoons!)

Mooi eerbetoon

"Zelf denk ik dat Virgill een rijk leven heeft gehad. Allereerst een heerlijk probleemloze opfok bij Elbert van der Pol in de Starnmeer. Daarna een mooie carrière bij Hugo Langeweg met in de vorm van Naomi de Ridder een verzorgster die hem veel liefde en respect heeft gegeven. En als dekhengst heeft hij bij de Flevofarm het grootsle deel van zijn leven doorgebracht en daar had hij echt het paradijs op aarde! Als eerbetoon en dankbaarheid aan mijn grote vriend ga ik doorfokken met vijf zeer goed gefokte dochters van Virgill die ik de afgelopen jaren naar mij toe heb gekocht:
- Facile Boko (geboekt bij Propulsion)
- Fame Boko (geboekt bij Tactical Landing)
- Feline Boko (geboekt bij Trixton)
- Felicia Boko (samen met Danny van Doon)
- Edna Boko (samen met Stal Polly).

De stamboom van Virgill Boko
(via www.blodbanken.nu)
Hieronder enkele Nederlandse afstammelingen van Another Love

topper

Boven: ‘screenshot’ van de belangrijkste Nederlandse afstammelingen van Another Love.
Dit is te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net.


topper

Boven: Virgill Boko wint de Finale van de GP de l'UET.
(foto: Wim Huybers)

topper

Boven: Virgill Boko
(foto: Claes Kärrstrand)


Voor een Fokkersoog over zijn moeder Ineke P Boko : click HIER

Virgill Boko is opgenomen in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl
met een complete carrière-beschrijving, veel foto's en enkele video's.
Click HIER voor zijn pagina

terug naar overzicht Fokkersogen