Echo Oldeson wint de Gouden Zweep 2020.
Zijn moeder Royal Oldeson is Elitemerrie geworden,
net als haar moeder Usta Oldeson

(onderstaand Fokkersoog is gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 36 van 2020, auteur Hans Huiberts)

Tweemaal Elite in Echo Oldeson

Met Echo Oldeson kregen we een verrassende Gouden Zweep-winnaar. Hij is van een Franse vader uit een bekende NL-moederlijn, namelijk die van Tarragona. Bij nadere beschouwing bleek zijn moeder Royal Oldeson al 17 punten behaald te hebben, ruim voldoende voor de titel Elitemerrie. Ook haar moeder Usta Oldeson was een Elitemerrie.

De koers
Met 8 deelnemers, waarvan 3 in het tweede band, was de Gouden Zweep wat mager bezet, maar de kwaliteit vergoedde veel. Durk M Boko kon zijn vierde Gouden Zweep winnen, maar hij werd met ere geklopt door de verrassende Echo Oldeson. De uitslag staat in een tabel, met daarbij ook de afstammingen. De moederlijnen van de prijswinnaars zijn bijna allemaal oud-Nederlands.

Uitslag van de 66-ste Gouden Zweep


De fokker
Zoals bekend is de stalnaam Oldeson een samenvoeging van de beginletters van de plaatsnamen OLDEtrijne en SONnega, op de grens waarvan Joop en Janna Dragt woonden. Hun zoon Hendrik zette de traditie voort. Hij fokte o.a. de crack Zorba Oldeson. Joop fokte Derby-winnares Elionora Oldeson en na zijn overlijden in 1997 ging Janna door met deze stam. Op de website van de SNDR staan 96 Oldesons, waarvan recent ook een aantal Duits, Belgisch en Frans gefokt is door Hendrik.
Janna Dragt-Peenstra was tienvoudig kampioene bij de amatrices en zelfs Europees Kampioene. Zij fokte met twee halfzusters van Elionora, de Usta Oldeson-dochters Krona en Royal Oldeson. Ze bezat ook een aandeel in de Franse dekhengst Echo, bij wie jaarlijks één van haar merries op bezoek ging. Het begon met Krona en later volgde Royal, die volgens Janna alleen van Echo drachtig wilde worden. Halfzus Krona Oldeson was minder kieskeurig voor wat betreft haar partners en bracht o.a. de 3-voudig GP der Lage Landen-winnaar Caen Oldeson van Offshore Dream. Janna is vorig jaar overleden en heeft deze mooie Gouden Zweep-zege van haar fokproduct dus niet mogen meemaken.

Echo Oldeson
Echo Oldeson werd op de Unitrotveiling voor € 7.000 verkocht aan Fred de Zoete, die hem later te koop aanbood toen hij wilde inkrimpen. Claudine van Dam uit Zandvoort nam hem als nog niet gestarte 4-jarige over. De training doet ze samen met haar vader Joop en Jacky Mollema op het Zandvoortse strand. Zij rijdt hem ook veel onder het zadel. De grote ruin maakte pas half juni 2016 zijn debuut, als vijfjarige. In dat jaar won hij 9 van zijn 14 koersen. In 2017 won hij viermaal. Het jaar daarop ging het wat moeizamer en in 2019 is hij vanwege een peesblessure nauwelijks gestart. Na een langdurige revalidatie kwam hij dit jaar sterk terug. (zie ook het artikel van Paul de Vliger onder aan deze pagina) Hij beliep enkele mooie 3e plaatsen, won in Duitsland, maar daarna ging het 6 keer niet naar wens door fouten. Dat is verholpen en nu is hij beter dan ooit, getuige zijn mooie GZ-zege.

topper

Boven: De 5-jarige Echo Oldeson na zijn zege in de Prix Steven Bijkerk in september 2016.
Pikeur Rob de Vlieger en Claudia van Dam houden de ruin vast.
Links en rechts haar ouders.
(foto: www.huybers.com)

topper

Boven: De 9-jarige Echo Oldeson (Danny Brouwer) wint de Gouden Zweep 2020 met gemak,
voor Durk M Boko (Frans v.d. Blonk), die 25 meter had moeten voorgeven.
(foto: www.huybers.com)

Boven: De brave ruin Echo Oldeson heeft de krans om gekregen.
Danny houdt de Gouden Zweep vast en ook z'n paard, dat aan de andere
kant wordt vastgehouden door eigenaresse Claudine van Dam. Links
staat de familie Brouwer, trotse vader Wim en broer Micha.

Boven: De ereronde van Echo Oldeson.
(foto Remon Stroomer, remonstroomer.com)


De Afstamming van Echo OldesonVader Echo
Echo Oldeson is vernoemd naar zijn Franse vader Echo, die met J.Et. Dubois winnaar was van onder meer het Criterium Continental en het Criterium de Vitesse in Cagnes. Hij was tweede in de Prix d'Amérique van 1998 achter Dryade des Bois. Echo is goedgefokt. Zijn vader Qlorest du Vivier was geen crack op de baan, maar hij was wel supergefokt als zoon van Florestan en Ua Uka. Echo’s moeder is een dochter van Ura, de zoon van Gélinotte. Uit zijn moederlijn komen ook Imoko, Niky en Rocklyn. Echo bracht in Frankrijk van 1998 t/m 2016 ca. 1.200 dravers, waarvan 44 % zich heeft gekwalificeerd. Zijn bekendste producten zijn Udayama, My Love Lady, Mage de la Merite, Speedy Blue en Loulou Jet, die elk tussen 4 en 8 ton aan Euro’s hebben verdiend. Ook in Scandinavië had hij enkele goede producten, zoals Strong Boy en Sauveur. In Nederland bracht Echo goede koerspaarden als Derbywinnaar Rise and Shine, Alert Oldeson, Amarianne Frejo, Viduka Boko, Rur Oldeson, Sierra Angel, Valeur le Blanc, Victoriousmagic S en Winston C.

topper

Boven: De vader van Echo Oldeson, de Fransman ECHO, was mooie hengst.

Elitemerrie Royal Oldeson
Deze merrie was geen grootheid in de baan, maar als fokmerrie is ze heel succesvol geworden. Haar producten staan onder de stamboom, met het aantal punten dat ze voor hun moeder hebben verdiend. Met totaal 17 punten heeft Royal Oldeson de titel Elitemerrie ruimschoots verdiend, want 15 punten zijn vereist. Haar moeder Usta Oldeson heeft met haar producten zelfs 28 punten behaald. Royal Oldeson is ook al oma, want haar dochter Alert Oldeson heeft inmiddels 2 Belgische Vrijthout-producten van Ready Cash (2017) en Father Patrick (2019).

Productie Royal Oldeson
(hieronder: records en winsommen t/m augustus 2020)

product geb.jr. h/m vader rec. winsom pt.EM Klassieke klassering pt.KM

Wendy Oldeson

2004

m

Echo

1.16,0

€ 6.123

1

geen

0

Zita Oldeson

2006

m

Echo

1.14,1

ca. € 25.000

3

geen

0

Alert Oldeson

2007

m

Echo

1.13,7

€ 117.950

5

2e Sweepstakes

30

Coktail Oldeson

2009

m

Echo

1.17,0

€ 15.238

2

geen

0

Echo Oldeson

2011

r

Echo

1.14,5

€ 31.870

3

1e Gouden Zweep

60

Fakir Oldeson

2012

r

Echo

1.14,4

€ 30.831

3

geen

0

Ghiaros Oldeson

2013

r

Echo

1.16,4

€ 3.345

0

geen

0

Helena Oldeson

2014

m

Echo

1.18,5

€ 285

0

geen

0

Juni Oldeson

2016

m

Up and Quick

1.17,8

€ 350

0

geen

0

Totaal

 

 

 

 

(vereist 15 pt.)

17

(vereist 160 pt.)

90

Broodmare-Sire
Incredible Crafts kwamen we al vaker tegen als moeder’s vader, bij de Elitemerries Realy Furniture en Sarah Alki, de Klassieke fokmerrie Super Fanatic, Your Love Lois, Zandokan Eden, Balamanco, Cowboy en Elegance Fanatic, Berry’s Boy, Cornelia Unia en nu bij deze Oldesons. Hij geeft een toegevoegde waarde.

topper

Boven: De Broormare-sire van Echo Oldeson,
de Amerikaan Incredible Crafts.


Moederlijn van Echo Oldeson
In Nederland begint deze stam met de Duitse importmerrie Tarragona. Haar bet-overgrootmoeder is de Amerikaanse Roya McKinney, die aan de basis staat van wereldtoppers als Armbro Flight, Arch Madness, San Pail, Chocolatier, Armbro Goal, Earl, Tom Ridge, Atas Fighter L en de Boko’s Yucca, Zola en Yarrah. Verder in Nederland ook Optimistic, Goofy Greenwood, etc. Tarragona bracht in Duitsland 2 producten en vervolgens nog 11 bij Buitenzorg, waarvan Naron Buitenzorg (1.20,0 - € 42.850) verreweg de beste was. Jona Buitenzorg won van de overige het meeste en zij werd enkele jaren door Joop Dragt gebruikt in de fokkerij. Gekoppeld aan Heres bracht zij hem de goede Usta Oldeson, waarmee Leo Schoonhoven leuke successen heeft behaald. In de fokkerij was Usta een voltreffer en zij werd Elitemerrie. De klassieke afstammelingen van Tarragona zien we overzichtelijk in een onderstaande print-screen.

De Klassieke afstammelingen van Taaragona, volgens de website www.classicfamilies.net

topper


Tenslotte
Laatbloeier Echo Oldeson is een klassedraver met een sterke mix van Frans en Amerikaans. In feite is dit oud bloed. Zijn in 1992 geboren vader Echo is al jaren dood en grootmoeder Usta Oldeson is geboren in 1978! Maar oud bloed zegt niets; als de kwaliteit maar goed is. Dat Royal Oldeson een voorkeur had voor Echo als partner heeft goed uitgepakt en haar de titel Elitemerrie opgeleverd. We zijn benieuwd hoeveel punten haar kinderen nog voor haar gaan verdienen. Met Echo en Fakir Oldeson heeft ze 2 uitstekende vertegenwoordigers in onze vaderlandse top.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)


Hieronder een mooi artikel uit de Leidsche Courant en het Noord-Hollands Dagblad van 29 augustus 2020,
geschreven door journalist Paul de Vlieger, de volle broer van Rob

Echo vergaart eeuwige roem

Geen slagersmes maar Gouden Zweep en bloemenkrans voor 'afgeschreven' Zandvoorts paard

Zijn carričre op de drafbaan leek twee jaar geleden door een ernstige blessure voorbij. Het telefoonnummer van de Haarlemse paardenslager Peter Wisker was er zelfs al bij gepakt. Maar hoe anders liep het met de Zandvoortse harddraver Echo Oldeson. Hij herstelde. En hoe. Afgelopen weekeinde won het paard op Duindigt in Wassenaar een van de meest prestigieuze draverijen van het jaar: 'De Gouden Zweep'. „Ik was te verrast om ter plekke in tranen uit te barsten. Maar's avonds kwamen ze alsnog", zegt zijn eigenaresse Claudine van Dam.

topper

Boven: Echo Oldeson en Claudine van Dam, enkele dagen
na de zege in de Gouden Zweep 2020.
(Foto: United Photos/Toussaint Kluiters, uit het NH-Dagblad van 29-08-2020)

Verrassing
Verrast was iedere kenner, zondagmiddag. In de voorbeschouwing van de koers in het vakblad wijdde de scribent twee zinnetjes aan Echo Oldeson. Zijn voorspelling kort door de bocht samengevat: kansloos. En ook de gokkers hadden er vooraf weinig vertrouwen in. Wie 1 euro op Echo Oldeson waagde in te zetten, zou er 52 voor terugkrijgen, meldden de beeldschermen op Duindigt. Slechts een enkele dwaze gelukszoeker werd er door verleid. Maar het gebeurde wel degelijk. Met de jonge, getalenteerde Danny Brouwer op de sulky draafde Echo in de 2600 meter lange draverij voortdurend in de kopgroep. En in de eindsprint troefde hij al zijn concurrenten af. Inclusief favoriet Durk M. Boko die de voorgaande drie edities van de Gouden Zweep won, maar nu genoegen moest nemen met zilver. „Ik kon het bijna niet geloven", zegt Claudine van Dam (55), behalve eigenaar ook de trainer van Echo Oldeson. „Ik dacht alleen maar: gebeurt dit echt?"

Liefhebberij
Van Dam is geen beroeps. Ze werkt een paar dagen in de week bij Van Dam Mode, de winkel van haar broer in de Zandvoortse Kerkstraat. En ook een dag of wat bij de lokale manege De Baarshoeve. „Vroeger had ik zelf twee Van Dam-winkels, in Zandvoort en Lisse. Maar die heb ik van de hand gedaan. Ik was het ondernemerschap een beetje beu en wilde wat meer tijd voor mijn paardjes." Want die dieren zijn haar grote passie, al decennia lang. Dat begon met een pony toen ze nog een klein meisje was, maar al snel raakte ze net als haar vader Joop gegrepen door het draversvirus. „M'n vader had vroeger een stalletje binnen het circuit; een verbouwd voormalig varkensverblijf. Zijn paardjes trainen, deed hij op het strand. Ook voor hem was dat trouwens vooral liefhebberij, want hij was bovenal ondernemer - eerst kapper, later modewinkelier - in Zandvoort."

Hoog bod afgewezen
Echo Oldeson kochten vader en dochter Van Dam een jaar of vier geleden. Het paard was al vijf jaar, maar had tot die tijd alleen in de wei gelopen. De Van Dammen transformeerden de ruin dankzij uitgekiende trainingen in een snelle harddraver. Een met veel talent bovendien, want van de eerste twaalf koersen die hij liep, zette Echo er negen in een klinkendde zege om.
Dat ontging de volgers van de sport natuurlijk ook niet en op een dag stonden er een paar Belgen voor Van Dams neus die liefst 90.000 euro voor Echo boden. "We hebben het niet gedaan. Mijn vader liet de beslissing aan mij over. En ik dacht: wat is nou geld als ik zoveel plezier van zo'n beestje heb?" Toen Echo Oldeson later zo zwaar geblesseerd raakte, krabden Van Dammen zich weleens op het achterhoofd of dat nou wel zo'n goede beslissing was.

Peesblessure
De blessure, die zijn loopbaan leek te beëindigen, liep Echo op in januari 2019. Bij een ongelukkige manoeuvre scheurde een pees in een van zijn benen voor 70 procent af. Een dermate ernstig kwetsuur dat zelfs een rustiger leventje als manege- of koetspaard voor hem niet meer mogelijk leek. Vader Joop opperde, met pijn in het hart, de paardenslager te bellen, maar daar voelde dochterlief niets voor. Met engelengeduld en dagelijkse behandelingen - zoals 'laseren' en kilometers lang stappen op harde ondergrond - kreeg zij het voor elkaar de pees van Echo te laten genezen.

Hersteld
Een jaar na de bijna fatale dag maakte Echo zijn rentree op de drafbaan. Aanvankelijk leidde dat nog niet tot grootse daden, tot afgelopen zondag. „Hij is nu weer top. Ik ben zo trots op hem.", zegt de Zandvoortse. „Hij wint gewoon De Gouden Zweep, een klassieker die al 66 jaar bestaat. Vroeger kwam Prins Bernhard de zweep altijd uitreiken, dat zegt wel iets over hoe groot die koers is."

Vader Joop, die na Echo's blessure zijn aandeel in het paard aan zijn dochter schonk, is volgens Claudine zo mogelijk nog trotser. „Hij is een klein mannetje, maar hij leek zondag wel een meter gegroeid."

(einde artikel van Paul de Vlieger)


Naschrift webmaster:
Joop van Dam heeft al langer harddravers in bezit en hij traint ze zelf. Hij heeft ook enkele dravers gefokt: onder andere Bingo (Joker de Rozoy - Lesley Kroon), die een record had van 1.16,3 en een winsom van € 10.500 behaalde, en diens volle broer Zandvoort Sea (1.17,4 - € 3.885). In 2016 werd Joop kampioen bij de eigenaar-trainers door de 9 zeges van zijn paard Echo Oldeson, toen meestal gereden door Rob de Vlieger. Echo werd toentertijd snel gereden op de strip van Rob's entrainement.

terug naar overzicht Fokkersogen