Fokkersoog: Koen n Klasbak, winnaar van de Sweepstakes

(NIET gepubliceerd in het blad "draf&rensport", auteur Hans Huiberts)


In dit Fokkersoog behandelen de Sweepstakes-winnaar 2020 bij de hengsten summier. Mocht hij ook nog de Derby of de Fokkers Trofee winnen, dan wordt hij daarna alsnog uitvoerig besproken.In de Derby Selectiekoersen konden beide Sweepstakes-winnaars zich niet kwalificeren, maar door hun Sweepstakes-zege hebben ze toch een startbewijs te gekregen, echter wel in het tweede gelid. Het is voor het eerst dat deze regeling wordt het toegepast en zelfs voor de hengst en de merrie. Beide gaan van start in de Derby, met de hoogste startnummers.


De grote favoriet Kansas Lobell (1,70/1) werd uitgeschakeld,Koen n Klasbak
Bij de hengsten won een fokproduct van Sip van der Laan. Zijn veulens krijgen vaak bijzondere namen en deze Klasbak is vernoemd naar de schaatser Koen Verweij. Voor Koen n Klasbak was dit pas zijn tweede koers, nadat hij bij zijn debuut was uitgeschakeld. In de Derby-Selectie werd hij ook uitgeschakeld, maar hij bleef door zijn Sweepstakes-zege startgerechtigd.

Het is een echt familiepaard, want Sip fokte ook de moeder Mikado, grootmoeder Guldenlieve en overgrootmoeder Zloty. En natuurlijk ook moeders vader Yzeren Hein.
Mikado is 3+4 ingeteeld op Manza Buitenzorg en Formula One 3+4 op Valley Victory. De vader en moeder van Koen zijn dus beide 3+4 ingeteeld op een uitstekende hengst. In de koeien-, varkens- en kippenfokkerij noemt men dit heterosis of hybride groeikracht. Sip van der Laan maakt soms gebruik van dit principe. Hier komen we nog een keer op terug, misschien in de eerstkomende Breeders Special.

topper

Boven: Koen n Klasbak (met Jeffrey Mieras) wint de Sweepstakes-K op 02-09-2020,
voor Kenickie Kite (rechts), Kosmos Renka (midden) en Kiss and Ride (links).

topper

Boven: Huldiging na de Sweepstakes-zege van Koen n Klasbak.
We zien pikeur Jeffrey Mieras, fokker-eigenaar Sip van der Laan en
achteraan NDR-kantoormanager Cees Pluimgraaff.

(foto's: Team Huybers)


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen