Fokkersoog: Kentucky River, Derby-winnaar

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 44 d.d. 28-10-2020, auteur Hans Huiberts)

Titel: Eindelijk een River-Derby

Na tientallen jaren fokken met het best denkbare draverbloed heeft Aad van Schie dan eindelijk zijn Derbywinnaar te pakken.
Daar gaan we eens met een Fokkersoog naar kijken.


De Derby van 2020
Helaas zonder publiek ging grote favoriet Kentucky River na een halve ronde naar de leiding en hij bleef met gemak voorop lopen. Weinig spanning, maar wel een genot om dit paard te zien draven. De wedders hadden het goed gezien want de tweede favoriet Kate Baldwin werd keurig 2e. De uitslag staat in een bovenstaande tabel, met de afstammingen erbij. Twee dochters van Virgill Boko werden 2e en 3e en brachten zo een postuum eerbetoon aan hun in juni overleden vader. Kate is een volle zus van de goede Iris Baldwin. Karola moet “tante” zeggen tegen Kim Wielinga. Kosmos Renka moet “oom” zeggen tegen Passing Renka. Kilimanjaro is een halfbroer van Innovation Love. Kali Smart komt uit een uitstekende Amerikaanse moederlijn (o.a. Noccalula).

De dotering
We hebben het al eerder gezegd: door het dieptepunt van het aantal veulenregistraties in 2016 waren de prijzengelden in de klassiekers 3 jaar later, in 2019, op z’n laagst en gaan ze daarna weer omhoog. De Derby van 2020 had een eerste prijs van € 24.000 en dat is € 4.000 hoger dan vorig jaar. Volgend jaar wordt het weer hoger en in de jaren daarna ook en is er bovendien telkens een extra injectie van € 10.000 door het TCT-plan. Dit laatste gaat in bij de M-jaargang. De fokkers worden dus ook steeds beter beloond en NL-fokken wordt weer interessanter, want NL-Jaarlingen worden meer gewild.
De fokker
Aad van Schie heeft al 47 jaar harddravers in bezit en fokte ongeveer 30 jaar geleden zijn eerste harddraver. Op de NDR-website staan ruim 90 Rivertjes vanaf de S-jaargang uit het jaar 2000. Daarvóór waren er al fokproducten zonder de achternaam River geboren en de laatste jaren fokt Aad ook veulens samen met de familie Iwema, met de achternaam Flevo. Hij fokte in de laatste decennia tussen de 3 en de 9 fokproducten per jaar en denkt zelf dat hij totaal zo’n 150 veulens heeft gefokt. Natuurlijk zitten daar beste dravers bij zoals Optimistic, Proud Mary, Tennessee River, Unbounded River, Yappar River, Zjanti River, Zulaika River, Constantia River, Desert River, Delphine Flevo en Edgar Flevo. Maar een Derby-winnaar ontbrak, tot dit jaar…

Kentucky River
Hij is laat geboren, op 20 juni 2017, en kwalificeerde zich op de dag af 3 jaar later in 1.18,4. De corona-crisis kwam voor hem goed uit, want de Derby was anderhalve maand naar achteren geschoven. Bij zijn koersdebuut op 11 juli in Wolvega gaf hij meteen zijn visitekaartje af met een overwinning in 1.15,8. Bij een Stakes-zege op Duindigt tegen de top van de jaargang verbeterde hij zijn record nog tot 1.15,4. Vervolgens won hij weer een Stakes-koers en de Derby-Selectiekoers. Tot en met de Derby heeft Kentucky River nu 5 koersen gelopen en ze allemaal met gemak gewonnen. Wat gaat hij ons verder nog laten zien?

Derby

Boven: De Derby-K-2020 in de laatste rechte lijn. Kentucky River gaat
onbedreigd naa de zege, gevolgd door Kate Baldwin. Links komt
Kosmos Renka opzetten.


Derby

Boven: Kentucky River wint de Derby ingehouden.


Derby

Boven: Huldiging na de Derby-K-2020 zonder publiek en zonder sfeer.
De zege van Kentucky River was een welverdiend succes voor
fokker-eigenaar Aad van Schie, die hier rechts staat
met zijn vrouw Mien.


Vader Muscle Mass
Hij is uitstekend gefokt en doet het in de fokkerij veel beter dan zijn 2 jaar jongere volle broer Muscle Massive, die in de koers veel meer heeft verdiend: 1,25 miljoen dollar tegen $ 229.000. Dit uit zich in het veulengeld: $ 4.000 voor Massive en $ 10.000 voor Mass. Er zijn nog meer verschillen: Massive meet 1,58 m en Mass 1.63 m. Massive won weinig als 2-jarige en was een crack als 3-jarige, met als hoogtepunt de Hambletonian-zege in 2010. Bij Mass was het andersom: Als 2-jarige ongeslagen in 7 starts, als 3-jarige won hij slechts $ 40.000 in 5 starts. In de USA bracht Mass al 2 miljonairs, in Zweden is Guzz Mearas met 3 miljoen SEK de meest winnende en in Duitsland is Muscle Scott zijn beste product met € 156.000 winsom. Zijn beste NL-producten zijn Jonah Vredebest, Going Transs R, Ilja Medo, Jewel Star, Joe Fanatic, Jo Black, Kentucky River, Kiss and Ride en Knight of Steel. Daarna heeft hij nog 2 L, 4 M en een nog onbekend aantal N-producten in de wachtkamer.

topper

Boven: Muscle Mass.

Moeder Zamora River
Toen Zamora 3 maanden oud was stierf haar moeder en daarna is ze met de fles grootgebracht. Henri van Voorn behandelde haar en haar moeder zo’n 10 weken geleden uitvoerig in zijn Derby-koorts-artikel over Kentucky River. Zamora River was supersnel, maar ze had “chocolade benen” volgens trainer Jeroen Engwerda in het artikel. Ze debuteerde pas als 5-jarige en moest er anderhalf jaar later al mee stoppen. Bij 16 starts won ze 7 keer en ze verdiende € 14.000. Haar eerste product Hiawatha River werd eind 2017 als 3-jarige met een winsom van € 4.000 naar Denemarken geëxporteerd en koerst nu in Noorwegen, waar hij af en toe nog een prijsje wint. Jarrot River werd vorig jaar in het laatste kwartaal in 4 starts 4x tweede. Dit jaar won hij een koers op Duindigt en werd hij onlangs 3e in de Breeders Crown der 4-jarigen. Zamora River is in goede gezondheid nu drachtig van Maharajah. Ze is, net als de andere fokmerries en jonge paarden van Aad van Schie, in de kost bij Flevo Farm. Vroeger hield hij zijn paarden thuis.

Père-de-mère
Ganymède is een zoon van Buvetier d’Aunou en de recordloze Udamès, die een dochter is van de uitstekende Kerjacques-dochter Gadamès, die eind jaren 70 meedeed met de top van Europa. Zij werd 2e in de Prix de France, 2e in de Prix de Paris en 3e in de Prix d’Amérique (in 1980) en 3e in de Criteriums bij de 4- en 5-jarigen. Ze deed ook twee keer mee aan onze GP der Lage Landen: in 1978 2e achter Charme Asserdal en in 1979 ongeplaatst. Ganymède heeft zijn kwaliteiten dus niet van een vreemde. Hij is gefokt door de Graaf De Bellaigue en eigenaar-trainer was J.P. Dubois. De hengst wist zich te plaatsen in verschillende Franse Klassiekers en won de Prix de l’Atlantique en de Oslo GP in 1999. Zijn stamboom is voor 40 % Amerikaans en zijn grootvader aan vaderskant is Royal Prestige. Hij is niet groot (1,58 m) en oogt weinig Frans. Als vaderpaard is hij een topper geworden in meerdere landen. In Frankrijk had hij op zijn eigen standplaats veel concurrentie van de andere hengsten van Dubois, maar kon hij toch zijn partijtje meeblazen. Hij stond jarenlang in de top-5 en was in 2007 zelfs kampioen. Zijn bekendste producten zijn Monte Georgio, Nahar de Beval, Olimède, Quinoa de Gers, Amiral Sacha, Athos des Elfes, Bel Avis en Dijon. In Italië staat hij sinds 2012 tweede achter Varenne en dat is heel bijzonder, gezien de grote concurrentie van Amerikaanse tophengsten. In ons land bracht hij Alabama K, Zandokan Eden, Zanimede, Favourite Wish en Wildfire. Als père-de-mères stond Ganymède vorig jaar 6e in Frankrijk. Bij zijn kleinkinderen zien we de miljonairs Uza Josselyn en Draft Life. Zijn halfbroer Halimède was ook dekhengst, maar veel minder succesvol.

topper

Boven: De finish van de Prix d'Amérique 1980: Winnaar Eleazar loopt al uit beeld.
Grandpre (nr.15) wordt tweede, voor Gadamès (nr.4), die van ver moest komen.
De favoriet Ideal du Gazeau (nr.16) zakt weg na vroegtijdige inspanningen.

topper

Boven: Ganymede en Jean-Pierre Dubois winnen de Oslo Grand Prix in 1999.
(foto Morten Skifjeld)

topper

Boven: Ganymede als dekhengst.


Moederlijn van Kentucky River
De moederlijn van Minnehaha is één van de belangrijkste in de USA. Dat is ook te zien aan het volgnummer U2. Medio heeft nummer U1. De meestwinnende afstammelingen van Minnehaha zijn Mr Muscleman en Magicien, die beide ca. 3,5 miljoen dollar hebben verdiend. Wesgate Crown, Ariana G en Wishing Stone zitten rond de 2,5 miljoen. In Frankrijk zien we Offshore Dream met 2 miljoen Euro. Verder zijn het er teveel om op te noemen. Voor deze Fokkersoog beginnen we bij de bet-overgrootmoeder van onze Derbywinnaar, Ah So. Wij kennen haar natuurlijk als de moeder van Workaholic, waardoor zij een belangrijke rol is gaan spelen in de Franse fokkerij. Zij was een redelijk koerspaard met haar record van 1.15,7 als 2-jarige en een winsom van $ 47.000. Ze bracht 15 producten, waarvan Breeders Crown (2 jr.) winnaar Workaholic verreweg de beste was. Hij verdiende $ 870.000. Zijn volle zus Working Gal won $ 445.000 en volle broer Rule the Wind volgde met $ 180.000. Laatstgenoemde dekte een jaar op de Flevofarm en produceerde Ineke P Boko. De recordloze halfzus Baltic Holiday zag 4 van haar 10 producten meer dan $ 100.000 winnen (zie onder de stamboom) en 4 kwamen niet in de baan, waarbij Holiday Snow, die door Aad van Schie werd aangekocht. Door een ongeluk heeft zij niet gekoerst en ze werd als 3-jarige gedekt. Haar productie staat ook onder de stamboom. Zelfs van de hier mislukte Uxer LB bracht ze een goed paard. Enkele producten waren seriewinnaars, maar kregen later blessures, zoals Riverside en Zamora River.

Tenslotte
Investeren in goede merries loont uiteindelijk, al moet je er soms wat lang op wachten. Dat is met Kentucky River wel aangetoond. Aad van Schie hoort thuis in het rijtje topfokkers dat onze vaderlandse draverfokkerij heeft verrijkt met uitstekend merriemateriaal. Van de dochters en kleindochters hiervan hebben ook andere fokkers kunnen profiteren. Daarom is deze Derby-zege aan Aad van Schie erg gegund en feliciteren we hem van harte.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen