Fokkersoog: Kodaira Rensuma, winnares merrie-Derby

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 46 d.d. 11-11-2020, auteur Hans Huiberts)

Titel: Verrassingen in de Merrie-Derby

De Merrie-Derby werd verrassend gewonnen door Kodaira Rensuma. Gezien haar afstamming is het minder verassend.
Haar moeder kostte als jaarling niet minder dan 125.000 gulden.


De Merrie-Derby van 2020
Helaas zonder publiek (door Corona) ging een mooi veld van 12 merries van start in de Merrie-Derby. In de Derby waren 5 van de 15 deelnemers van het vrouwelijk geslacht en ze werden 2e, 3e en 6e. Het is mooi dat je met een goede merrie een keus kunt maken tussen de grote Klassieker en de (min of meer) Troost-koers, die de Merrie-Derby is, zeker gezien de dotering. In de deze koers werden de twee favorieten Karina Alki (2,60 voor 1) en Kiss Flevo Rhythm (5,10 voor 1) al snel uitgeschakeld. De leidsters van het eerste deel werden op het laatst voorbij gestreefd door de eerste 3 aankomende in de uitslag. Het trio bracht 2891 voor 1 en dan kun je over “verrassend” praten. Net als in de hoofd-Derby werd een Virgill Boko-dochter 2e. Haar moeder Frisia CR bracht ook al Constantia River. Katie mon Amie komt als enige uit een oude NL-moederlijn, via Laetitianora. Korona Pharma heeft een Franse moeder en Kosy Occagnes een Franse vader en grootvader. Zij is een halfzus van Gaz Occagnes. Ook de als 6e aankomende Kamalia Joe heeft met Voltigeur de Myrt een Franse vader. Zij is het laatste product van Elitemerrie Victory Joe.
De fokker
Over Kees Bos stond een uitgebreid artikel in de Breeders Special van 2018. Daarin staat te lezen dat hij als 18-jarige met het drafsport werd besmet en niet lang daarna aan het fokken sloeg. Met zijn eerste fokproduct Sylvia Uiterdijk won hij meteen de Jofferprijs in 1976. Sneller succes kun je als fokker niet hebben. Een nog betere merrie was Fieke Uiterdijk, die ruim 70.000 gulden won. Later fokte hij ook enkele paarden met de achternaam Meister, die geen succes kenden. Rond zijn 40-ste jaar werd zijn zicht steeds slechter en kon hij de koersen niet meer volgen. Hij stopte toen met zijn hobby, maar met de komst van het internet en de livestream op de drafbanen is zijn plezier in de sport en fokkerij weer teruggekomen en heeft hij in 2014 de fokkerij weer opgepakt. Hij heeft gefokt met Papiljott (1 product) en Diva Groenhof, waaruit 3 producten, waarbij Kychia Rensuma 2j. 1,17,1. Hij werkt samen met de mensen van de Flevo Farm, waar de paarden staan. Op dit moment heeft hij een half deel in de goed gefokte fokmerrie Supergirl (v. Infinitif u.d.v. Donerail, MMM is Delmegan). Zij is nu drachtig van Muscle Mass.

Kodaira Rensuma
Deze merrie is vernoemd naar een Japanse schaatsster. Kees Bos zette haar in training bij Dion Tesselaar. Zij debuteerde eind september 2019 in de Tweejarigen Herfst Stakes als 7e in 1,16,8. Had toen 1.14,7 moeten lopen om te winnen. Na een uitschakeling in oktober te Groningen, werd ze 4e in de Jofferprijs in 1.15,9. In de 2j-Derby werd ze uitgeschakeld en in de Owners Cup 7e in 1.15,9. Als 3-jarige wist ze zich in twee koersen in Duitsland te plaatsen, alvorens begin juni 5e te worden in de Breeders Course. Er volgde een 4e en 3e plaats (in 1,15,9) op Duindigt en een 3e plaats in de Sweeps Trial. Vier weken later ging het mis met een uitschakeling in de Sweepstakes, als gevolg van hinder. In de Selectiekoers voor de Merrie-Derby kon ze niet verder komen dan een 9e plaats, maar in de Klassieker zelf gaf haar trainer haar een uitstekend parkoers en wist ze met een sterke eindsprint haar eerste zege te behalen. Op 31 oktober startte ze in Jägersro en liep een goede koers: 4e in 1,15,2. Daarna werd ze 2e in de Breeders Crown achter Karola en begin december uitgeschakeld in de Merrie-Trofee.

Boven: Kodaira Rensuma (Dion Tesselaar) wint de Merrie-Derby,
voor Katrionalemayrocks (nr.1) en Katie mon Amie (nr.10).


Boven: Ereronde van Kodaira Rensuma en Dion Tesselaar
na de Merrie-Derby, voor een lege tribune.


Vader Pilgrims Taj
Hij was een uitstekende 2-jarige met een winsom van $ 737.000, winnaar van o.a. de Breeders Crown. Als 3-jarige voegde hij daar  $ 260.000 aan toe en dat was natuurlijk ietwat teleurstellend. Hij won wel een serie van de Hambo 2010, maar werd 4e in de Finale, achter Muscle Massive, Lucky Chucky en Wishing Stone. Geen schande om van deze miljonairs te verliezen. De 1,60 m grote Pilgrims Taj werd enkele jaren geleden aangeboden door Greenwood Farms voor een veulengeld van € 2.800. Zijn moeder was een goed koerspaard en ze stamt af van de bekende Mod Yankee.

topper

Boven: Pilgrims Taj

Moeder Mon Amour November
Deze halfzus van de crack General November was de “ster” van de SWS-veiling in Alphen a/d Rijn in het jaar 2000. Ze werd voor 125.000 gulden verkocht aan Boko Stables. Het werd een goed koerspaard, dat o.a. de Breeders Crown voor 4-jarige merries won met haar trainer Hugo Langeweg sr. Die zege leverde € 36.000 op. Na haar 4e jaar is ze niet meer gestart. Als fokmerrie bracht ze eerst 2 Boko’s en 3 Newports, ging vervolgens over in Duitse handen en kwam daarna terug naar ons land toen Kees Bos haar drachtig van Pilgrims Taj kocht via TrottersForSale. Vanwege haar leeftijd ze is onlangs zonder papieren verkocht. Haar 5-jarige zoon Major Ass doet het nog goed in Duitsland en de laatste, Majoor Rensuma, heeft Kees Bos samen met Aize Soeten, die hem ook traint.

Broodmare-sire
Dit is de uitstekende Amerikaanse hengst Supergill. Hij is een zoon van Super Bowl en Winky’s Gill (1.11,9 - $ 470.000). Laatstgenoemde was een fantastische koersmerrie (3e in Hambo) met een droomafstamming (van Bonefish) en zij werd later als fokmerrie verkocht voor de recordprijs van $ 800.000. Supergill is haar eerste nakomeling. Op latere leeftijd bracht ze onder meer de winnares van Hambletonian Oaks: Winky's Goal (1.11,3 - $ 879.690). De vierde moeder van Supergill is de Lady Ann Reed, stammoeder van een legendarische lijn. Uit deze moederlijn komen onder meer Peaceful Way, Toss Out, Russel November, Steinlager, Allison Hollow, SJ's Caviar, Tarport Frenzy, Expo Bi en Ufo Kievitshof.
Supergill is dus super gefokt en hij was met $ 500.000 toentertijd het duurste jaarling ooit verkocht. Dat bedrag heeft hij op de baan ruimschoots terugverdiend, met als bonus alle dekgelden die daarna werden opgestreken. Als 2-jarige koerste hij 6 keer, waarbij hij 5 keer won en eenmaal tweede werd. Hij won o.a. het Peter Haughton Memorial, had een jaarwinsom van ca. $ 300.000 en werd gekozen tot 2-jarige Draver van het Jaar 1987. Als 3-jarige won hij iets meer dollars. In 18 starts won hij 3 keer en werd 7 keer tweede. Hij werd vijfde in de Hambletonian achter zijn stalgenoot Armbro Goal, Firm Tribute, Rule the Wind en Bolla. Na zijn afscheid van de baan dekte Supergill enkele jaren op Castleton Farm. De eerste jaargang van Supergill werd geboren in 1990. Vijf jaar later verhuisde hij naar Italië waar hij bij Allevamento Toniatti dekdiensten heeft verricht en jarenlang in de top van het vaderpaarden klassement heeft gestaan. Zijn laatste veulen werd geboren in 2014. In Amerika werd Supergill vader van toppers als Hambo-winnaar Malabar Man, Supergrit, Toss Out, Rite on Line, Allison Hollow, Running Sea en Promising Catch. In Europa kennen we van Classic Grand Cru en wereldrecordhoudster Giant Diablo 1.08,5. In Nederland heeft hij slechts 10 producten, waarvan Proud Mary de beste was.
Ook als moeder’s vader is hij zeer succesvol, met als opvallende voorbeelden Mosaique Face, Civil Action, D’One, Reckless, First Lavec, Egon Lavec, Couch Doctor, Ringostarr Treb, Corleone Kosmos en dichter bij huis Super Keller, Zagreb, Gina Schermer en de producten van Mon Amour November. Supergill geeft een pluspunt aan een stamboom.

topper

Boven: Supergill was een mooie hengst met een sublieme afstamming.

Moederlijn van Kodaira Rensuma
De moederlijn van Kodaira begint met de Volbloedmerrie Twilight, halverwege de 19e eeuw. Veel uitstekende dravers stammen van haar af, zoals Fool’s Goal, Resolve, Pine Chip, Classic Photo, Kit Lobell, Keystone Pioneer/Patriot, Crowning Classic, Raja Mirchi, Volstead, Formula One en de onvolprezen Speedy Volita. Kodaira’s overgrootmoeder Promissory is de moeder van Florida Pro, die 2e werd in de Hambletonian 1978, achter Speedy Somolli. Pro is de vader van de miljonairs Sugarcane Hanover en Hollyhurst. Zijn volle zus Florida Dame werd moeder van de Europese crack General November en van Mon Amour November.

Tenslotte
Van de Supergill-dochter Mon Amour November zou je ook een crack mogen verwachten, maar dat is nog niet gebeurd. Misschien in de toekomst een kampioen met de achternaam Rensuma? Voorlopig is er al een Merrie-Derby-winnares.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen