Fokkersoog: Kansas Lobell, winnaar Fokkers Trofee

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 2 d.d. 13-01-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Weer een crack van Wichita River

Je hebt van die merries, die van verschillende vaderpaarden uitstekende dravers brengen.
Wichita River is er zo een. Na drie verschillende Derby-winnaars Derby Lobell, Erwin Lobell en Hugo Lobell
heeft ze nu een Fokkers Trofee-winnaar te pakken met haar zoon Kansas Lobell. Tijd voor (alweer) een update.

Ja, je hebt van die fokmerries die steeds maar blijven scoren. Ik denk aan Keetje Tippel, Rhythm and Speed, Sarah Alki, Victoy Joe en natuurlijk ook Wichita River. Hoe komt dat toch? Zijn het de genetische eigenschappen? De fysieke gesteldheid van de merrie? De opfok door de fokker? Een interessant onderwerp voor een volgende Breeders Special.

De koers
Er namen deze keer slechts 6 paarden deel, mede doordat de koers laat in het jaar in Mons moest worden verreden. Karola en Kosmos Renka maakten de koers hard, maar op het laatst kwamen Kansas Lobell en Kenzo W opzetten. De uitslag staat in onderstaande tabel, met de afstamming en de fokkers erbij. We hebben alle 6 deelnemers opgenomen om te laten zien dat fokker Doeke Couperus 2 deelnemers had. Bij de vaders zien we 3 keer Virgill Boko staan. Drie van de zes paarden komen uit oude Nederlandse moederlijnen.Boven: Kansas Lobell en zijn fokker-eigenaar Arie van Bellen
na de zege in de Derby-Selectie op Duindigt in 2020.


Boven: Kansas Lobell en Rick Ebbinge winnen de Fokkers Trofee
op 4 december 2020 in Mons, zonder publiek....vanwege Corona.
Links de tweede aankomende Kenzo W.De Fokker
Arie van Bellen gaat ondanks de corona-crisis en de moeilijke positie van de drafsport enthousiast door met fokken en het laten racen van zijn paarden. In de strategie van zijn stal mikt hij op het hoogste segment, dat wil zeggen de klassiekers en leeftijdkoersen van zijn Nederlandse producten. Stap voor stap bouwt hij daarnaast een franse fokkerij op. Duitsland en Zweden hebben minder zijn belangstelling. Nieuw in zijn aanpak is het verkopen van enkele fokproducten ieder jaar om de totaalkosten van de stal wat terug te brengen en te kunnen blijven investeren. Op dit moment heeft hij meer dan dertig dravers in bezit.

Zijn belangrijkste stammoeder is natuurlijk Wichita River, de moeder van Kansas Lobell. Haar jaarling Momento d’ADO is in het bezit van Max van der Lubbe, die haar mocht vernoemen naar de sky-box waarin Max participeert in het ADO Den Haag station. Arie zelf heeft het jaarling Mary H Lobell in training bij Hugo Langeweg. Zij is het tweede product van Wichita’s dochter Derby Lobell, die helaas vorig jaar op de operatietafel is overleden. Haar eerste product Louis E Lobell van Ready Cash is in het bezit van Tjalco de Witte en in training bij Age Posthumus. Er is een nieuwe fokmerrie uit deze stam toegevoegd: de Love You x Wichita-dochter Je t’Aime Lobell. In de training de snelste van allemaal uit deze lijn, maar in de koers niet in staat te presteren door stress. Zij gaat in het voorjaar naar Readly Express.
Wichita River heeft geen veulen maar is wel weer drachtig en wel van Royal Dream. Daarna wordt ze als 17 jarige niet meer gedekt. Ze zal goed verzorgd worden door haar voormalige groom Nicky en diens dochters waar ze al verblijft.
In 2017 vernoemde Arie zijn hengstveulen van Wichita River naar de Amerikaanse staat Kansas hetgeen ook de naam van zijn oomzegger Kentucky Lobell verklaart. De staten-namen smaakten naar meer want in de N-jaargang heeft Arie een New York, Nevada en Nebraska Lobell. In 2021 krijgt hij 8 veulens waarvan 5 Nederlands dus Oklahoma, Ohio, Oregon etc. liggen voor de hand. De fokmerries en jonge paarden van Arie staan in principe bij Haras des Dorrells in de Orne in Frankrijk. Bij uitzondering bevinden enkele fokmerries zich voorlopig in Nederland waarvan twee bij Priscilla Verhees en eentje bij Adraan Uit de Bosch.

Over de hengstenkeuze heeft Arie uitgebreid nagedacht. Het bestuderen van bloedlijnen en kruisingen is zijn grote hobby. De strategie bij Wichita was steeds de beste franse hengsten proberen met Wichita om de ideale frans-amerikaanse cross te vinden. Na Goetmals Wood (Erwin Lobell was te groot, te veel out-cross) is gekozen voor Prodigious als zoon van Goetmals Wood maar met meer Amerikaans bloed. Daarnaast Love You waaruit eigenlijk de meest klasserijke paarden zijn gekomen, maar dat waren merries. Vandaar de keuze voor Royal Dream (van Love You). Naast die twee paden is natuurlijk Ready Cash geprobeerd via Bird Parker (Luciano Lobell) die zich ook goed laat aanzien. Bewust is een uitstapje gemaakt naar een bepaalde VS-lijn vanweg het aanslaan van het bloed van de “Hall-brothers” bij Valley Victory merries in het vorige decennium. Het veulen van Andover Hall toonde geweldig maar is helaas in het land verongelukt. Achteraf is Andover Hall Arie niet meegevallen in de statistieken en beoordeelt hij Conway Hall als succesvoller. Verassend is wel de kleine stokmaat van Kansas, die toch van eind mei is, terwijl zijn broers en zussen (en zijn moeder) niet bepaald klein zijn en waren. Arie bezit ook de Conway Hall-zoon Lumiere (uit Extra Dry, dus een halfbroer van Jank Summerland), die nu al zeker 15 centimeter groter is dan Kansas!
In de doorfok van Wichita’s stam wordt vertrouwd op het Love You-bloed en dat van Prodigious/Goetmals Wood/Buvetier d’Anou via Je t’Aime Lobell en Mary H Lobell.

Arie fokt in het Nederlandse stamboek verder met de Muscle Hill-dochter Vizira Mill (hengstveulen van Love You, drachtig van International Moni) en de Infinitif-dochter Gini Lobell (jaarling van Pascia l’Est, drachtig van Muscle Massive). Daarnaast bezit hij Urcana As en Transamerica As, halfzusjes die inmiddels gekwalificeerde tweejarigen hebben (van Russel November, het meeste talent lijkt Lotte Lobell te hebben die te Duindigt in 18.1 kwalificeerde, geen jaarlingen maar  hengstveulens van Love You en beiden zijn drachtig van Charly du Noyer.
De franse fokkerij bestaat uit Vigne de l’Ecorce (heeft een tweejarige van Orlando Vici, jaarling van Village Mystic en drachtig van Alto de Viette), Gasa Vasterbo (drachtig van Cliff de Pommereux) en Dietje Labelle (veulen van Charly du Noyer).
Arie heeft diverse koerspaarden van hem alleen in training zoals Jank Summerland, Kentuckey Lobell, Kansas Lobell, Isa Labelle, Luciano Lobell, Mary H Lobell en  Lumiere.
Soms participeert hij met enkele vrienden in paarden zoals in Hexa d’Hertals (met Max van der Lubbe), Hugo d’Hertals (met een clubje van 5 personen), Huppe d’Hertals (met Max van der Lubbe en Daan Kooman), Lana Lobell (met Hans van der Weide), Lotte Lobell (met Hugo Langeweg sr) en Max Lobell (met ecurie Le Triomphe).
Sinds kort is er ook weer een volbloed van hem in training bij John Smith, vers aangekocht enkele weken geleden in Newmarket.


Kansas Lobell
Hij kwam in training bij Jeroen Engwerda. Als tweejarige werd hij gespaard en door corona debuteerde hij pas in mei 2020 met een overwinning in Zweden in 1.17,5. Daar werd hij ook nog 4e en 2e, alvorens te worden uitgeschakeld in de Sweepstakes. Hij herstelt zich op Duindigt met een zege in de Derby-Selectie (1.16,3), maar is foutief in de Derby. Op VPW wint hij vervolgens een PMU-koers, wordt in Mons 2e in de Breeders Crown achter King Schermer en sluit het jaar af met de zege in de Fokkers Trofee.

Vader Conway Hall
Hem bespreek ik voor het eerst in een Fokkersoog, want Kansas Lobell is zijn eerste Klassieke winnaar in Nederland. Naast Andover Hall en Angus Hall is Conway Hall één van de drie befaamde Hall-brothers. Ook de naar Zweden vertrokken Adams Hall was een volle broer. Laatstgenoemde bracht daar geen grote cracks, in tegenstelling tot zijn 3 broers in Noord-Amerika. Conway Hall’s meest winnende product is de kleine Wishing Stone (1,53m). Conway Hall meet zelf 1,57m, terwijl zijn volle broer Andover Hall een reus is van 1,67m.
Andere cracks van Conway Hall zijn Hambo-winnaar Windsong’s Legacy, miljonaire Win Missy B en bijna-miljonair Make it Happen. In Zweden zien we Habitat en Citation en in NL had hij een goede match met de Elitemerrie Saratoga Yankee van Toine Schoonderwoerd, met als resultaat Broadway-, Conway- en Freeway Fortuna.

topper

Boven: Conway Hall

Moeder Wichita River
Haar hebben we in in de afgelopen jaren uitvoerig beschreven in Fokkersogen over haar 3 Derby-winnaars. Het heeft weinig zin om dat allemaal te herhalen. U kunt het nog eens nalezen op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl) onder de Fokkersogen. Kort gezegd komt het op het volgende neer. Wichita River was vroegrijp en liep als tweejarige twee koersen, de Jofferprijs (1e) en de Productendraverij (2e).  Als 3-jarige won ze o.a. de Merrie-Derby en de Merrie-Fokkers Trofee. Als 4-jarige kon ze niet meer winnen, maar werd nog wel tweede in de halve Finale van de Vierjarigen-Derby. Haar producten staan in de tabel onder de stamboom. Freddie is als enige niet gestart. Hij sloeg als veulen over de kop in het weiland en heeft toen enkele wervels beschadigd. Dit bleek een koerscarrière in de weg te staan en de ruin is nu gezelschapspaard. De andere 6 startgerechtigde paarden zijn gestart  en 4 daarvan hebben een Derby of een Fokkers Trofee gewonnen, Terecht heeft Wichita al de eretitel “Klassiek”. Voor de andere eretitel “Elitemerrie” komt ze nog 1 puntje tekort. Achter haar producten hebben we het behaalde aantal punten gezet. Dat zijn er nu totaal 14, terwijl er 15 nodig zijn. Daarvoor moet Kansas nog ruim € 20.000 erbij winnen of een van de latere producten een winsom van € 5.500 of meer behalen. We achten dat zeer waarschijnlijk. De 2-jarige Luciano Lobell heeft zich eind november al gekwalificeerd in 1.16,4. Nog even geduld, Arie.

Tenslotte
De broodmare-sire (General November) en de moederlijn (via Mod Yankee) zijn al 3 keer uitvoerig beschreven in de vorige Fokkersogen over Wichita’s Derby-winnaars en deze zijn nog te lezen op de website van de Fokkersvereniging. We laten dit nu maar achterwege. We zijn benieuwd naar het vervolg van de carrière van Kansas Lobell en natuurlijk ook naar de verdere productie van zijn moeder Wichita River.

boven: Moeder Wichita River
Winnares van de Jofferprijs en de Merrie-Derby.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

Voor het Fokkersoog over:
- zijn halfzus Derby Lobell (winnares Merrie-Derby): Click HIER
- zijn halfbroer Erwin Lobell (winnaar 3-jar-Derby): Click HIER
- zijn halfbroer Hugo Lobell (winnaar 4-jar-Derby): Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen