Fokkersoog: FLORIS BALDWIN,
De meest winnende NL-draver van het Jaar 2020

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 11 d.d. 10-03-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Veel bekende namen in Floris Baldwin's stamboom

Floris Baldwin is met ruime voorsprong het meestwinnende NL-fokproduct van 2020 geworden.
Deze naar Noorwegen geëxporteerde ruin liep daar tegen de top en won vorig jaar ca. € 107.000.
Het fokproduct van Albert Ebbinge stamt uit een oude NL-moederlijn en dit Fokkersoog is daardoor
tegelijk een stukje Nederlandse drafsportgeschiedenis geworden.

Bekende namen
Het leuke aan een “ouderwets”gefokte NL-draver is dat we de paarden uit de vorige generaties vaak kennen en ook zelf nog hebben zien koersen. We kennen ook hun eigenaren fokkers, trainers en pikeurs. Oude herinneringen komen dan tevoorschijn, kortom het is bekend en vertrouwd terrein. Dat missen we vaak met imports. Met veel Franse koerspaarden van onbekende vaders en/of moeders voel je geen connectie, laat staan met pacers. Daarom is deze Fokkersoog dubbel zo leuk.

De Fokker
Albert Ebbinge fokt al 40 jaar dravers en is daarmee redelijk succesvol. In het NDR-stamboek staan bijna 70 door hem gefokte dravers. Zijn eerste draver heette Monique Belwin en die stamde af van de Amerikaanse Emma Baldwin. Deze achternaam koos hij voor zijn latere fokproducten. Monique’s eerste veulen verongelukte en Albert ging door met de fokmerrie Fan Sprookjeshof, later met de Elitemerie Roelina W, die via Baroline teruggaat naar Tourterelle, en ook met Aaltje Uithuizen en Fiola Crown. Dat zijn z’n basismerries. In 1981 fokte hij zijn eerste veulen met de achternaam Baldwin. Bekende voornamen zijn Emma, Safari (Merrie-Derby), Silvio, York (Gouden Paard), Cuby, Iris (Merrie-Derby) en niet te vergeten de kortebaancrack Ido Baldwin en de Derby-tweede Kate Baldwin. N.a.v. de zege van Safari Baldwin in de allereerste Merrie-Derby stond in de Breeders Special van 2004 een artikel van Henri van Voorn over haar fokker met als titel “Ooit fok ik een veilingtopper”. In de huidige internationale fokkerij wordt dit steeds lastiger, maar het toont wel de ambities van Ebbinge aan. Zoon Rick heeft dit niet van een vreemde. Nu, 17 jaar later, is die veilingtopper nog niet gekomen, maar heeft Albert wel de meest winnende draver van 2020 gefokt, namelijk Floris Baldwin. Hij heeft daarvoor geen fokpremies gekregen, maar hij krijgt wel een kleine compensatie van de Fokkersvereniging.

Floris Baldwin
Hij werd op de Unitrotveiling voor € 2.600 verkocht aan Netl-Racing en debuteerde half oktober 2014 in handen van Dennis Minnema met een 2e plaats in de Jonkerprijs achter Farao F Boko, gevolgd door een 3e plaats in de Productendraverij. Daarna kwam hij pas een jaar later weer aan de start en hij heeft dus de 3-jarigen Klassiekers gemist. Hij ontpopte zich tot een nuttig koerspaard dat t/m zijn 5e jaar 8 koersen heeft gewonnen. Als 6-jarige werd hij met een record van 1.15,5 en een winsom van € 20.400 naar Noorwegen verkocht, waar hij in training kwam bij Trond Andersson. Daar won hij in het eerste jaar al 6 koersen. Een overzicht van zijn carrière is te zien in de tabel. Hij koerste ook regelmatig in Zweden waar hij in 2020 in actie kwam tegen de topklasse. Zijn record van 1.10,0 liep hij op 5 sept. 2020 als winnaar op Sorlandet Travpark, waarmee hij tevens een baanrecord vestigde. Zijn laatste koers van 2020 was de Finale van de Guld Division op Solvalla, waarin hij de topper Very Kronos bijna wist te kloppen en daarmee € 15.000 verdiende. Floris is nog niet eerder zo goed geweest en gaat hopelijk nog even zo door. Hij is een waardige vertegenwoordiger van onze fokkerij.

Boven: De krachtpatser Floris Baldwin met de Noorse pikeur Kristian Malmin,
die hem vaak heeft gereden.
(foto-hesteguiden.com)

Boven: Floris Baldwin met zijn verzorgster
na zijn zege in de Rex Rodney-prijs in 2018.

 

Hieronder: De Carrière van Floris Baldwin
(t/m 10-06-2024)

 Vader Passing Renka
Deze klassehengst is op vijf na de meest winnende draver van Nederland. Hij won veel geld in Frankrijk, waar de baan van Vincennes hem goed bleek te liggen, hetgeen een belangrijke aanbeveling is. Hij liep daar zijn record van 1.11,9 over 2100 m. In Nederland won hij o.a. de Gouden Zweep en de Grote Jubileumprijs op Duindigt. Passing Renka is opgenomen in de Hall of Fame van de website archiefndr.nl en hier vindt u een beschrijving van zijn carrière met foto's en video's van enkele gewonnen koersen.
De hengst heeft een prachtige pedigree. Zijn vader is de uitstekend gefokte Hambo-winnaar Tagliabue. Zijn moeder is de Elitemerrie Too Fast 1.15,8 , die ook Speeding Renka (3e in de Derby), Very Fast Renka (2e in de Derby) en Dream of Renka heeft gebracht. Haar moeder Fast Catch is een dochter van Bonefish en Exciting, die ook moeder is van Nearly Perfect (1.10,9 - $ 630.327). Met zijn schofthoogte van 1,58 m is Passing niet groot, maar hij is wel stevig en sterk gebouwd. Hij dekte vanaf 2003 t/m 2017 en uit kleine jaargangen heeft hij goede resultaten behaald. De meest winnende is Floris Baldwin (€ 220.000), gevolgd door Ariane Beemd (€ 204.000), Derby-winnaar Zoran Lobell (€ 74.000), de Tjechische Derby-winnaar Zazazoo (€ 46.000), Zwaan’s Dean (€ 37.000), Zoon van Minne (€ 37.000), Farah Diba River (€ 35.000), Eagle Transs R (€ 28.700), Banter Boy (€ 28.000), El Passa Renka (€ 21.000) en Gwendolyn Flevo (€ 20.000). In 2016 kreeg Passing zo weinig merries te dekken dat is besloten om ermee te stoppen. Na zijn castratie is hij 4 jaar rijpaard geweest, was een half jaar het maatje van de draver Kees Bokma en is nu sinds begin 2021 weer terug bij René Knipscheer, waar hij de rest van zijn leven mag blijven, in gezelschap van een lieve pony-merrie.

Boven: Passing Renka met zijn trainer Jeroen Engwerda.

Moeder’s vader
Dit is de verrassende Derby-winnaar van 1989, Dante Buitenzorg, waarvan de foto’s met pikeur Peter Wortel met zijn benen omhoog ons nog helder voor de geest staan. Na de Derby heeft de hengst van Dragon Trotters niet veel meer gedaan, ook niet na een trainerswissel. Zijn vader Express Pride (Nevele Pride – Expresson) dekte hier in 1985 en daaruit kwamen 47 veulens voort, waarvan 35 in de baan kwamen, met als beste Digitalis, Dante Buitenzorg en Dancing Boszorg (2e in de Derby achter Dante). Dante’s moeder Tanja Wolberg won met Smeding o.a. de Grote Kerstprijs als 4-jarige en het Noordelijk Winterkamp., de eerste heat van de GP van Nederland en het Noordelijk Stayerskamp. als 5-jarige. Als vaderpaard heeft Dante het redelijk gedaan. 60 van zijn 90 producten kwamen in de baan met als beste Proud Dragon, Dante de Linde, Topaz Dragon en Trigger Dragon. Als moeder’s vader zien we hem bij Best Well, Falcon Dragon, Clap Your Hands en natuurlijk bij Cuby en Floris Baldwin.

Boven: Dante Buitenzorg en Peter Wortel winnen de Derby, voor Dancing Boszorg.

Grootmoeder’s vader
Dit is de Duitse kampioen Diamond Way, die als vaderpaard en als moeder’s vader zeer succesvol was. Zijn zoons Freiherr As en Campo As wonnen ruim meer dan 1 miljoen Euro en Unforgettable bijna 9 ton aan Euro’s. Zijn dochters brachten o.a. Pascia’ Lest en Coktail Fortuna.

Boven: Diamond Way was een top-vererver in zijn geboorteland Duitsland.


Overgrootmoeder’s vader
Deze willen we ook even bespreken. Het is Giel van der Togt’s crack Felix. Hij won twee interland-afdelingen, als 3- en 5-jarige, werd als 5-jarige Kampioen van NL in 1969 en in het jaar daarop Kampioen der NL-paarden. Hij was een zoon van de Zweedse hengst Skymaster uit Toekan S, een dochter van de Duitse importmerrie Elsbeere. Net als zijn vader was Felix geen goed vaderpaard. Zijn beste producten waren Unie Loe, Taxcoh A (€ 35.000), Tamara Rita (€ 33.000) en Ottilia S (€ 15.000). Maar ook veel non-valeurs.

Boven: Felix met Giel van der Togt met de Gen. Baron van Heemstra beker,
op de drukbezochte Dag van het Paard, met tribunes op het middenterrein.

Moederlijn van Floris
Dit is de Amerikaanse stam U51 van Minnie by Bald Stockings, die de laatste decennia weinig van zich laat horen en waaruit in de USA o.a. zijn voortgekomen Mr Novak, Probe, AC’s Viking en verder in Zweden Gazza Degato, Hero Hornline, etc. De in 1924 uit deze moederlijn geboren Maud Peters werd door Mees Alkemade naar Duitsland gehaald en bracht daar de goede Barke.

Barke  (1934-1961)
Zij was gefokt door Mees Alkemade uit Elten. Het was een klein, pittig merrietje met redelijke koersprestaties. Na een Duits fokproduct werd ze tegen het einde van WO-II in het NL-stamboek gezet en bracht hier in 1945 eerst de goede Menno Dynamic. Nog beter was de volgende, Niekie BH, winnares van de GP van Nederland in 1955. Haar jongere zussen Paula BH en Quena BH wonnen de Jofferprijs. De beste van Barke was waarschijnlijk Tommy Mars, die bij de NL-topklasse behoorde, maar op 7-jarige leeftijd is gestorven. Ook zijn volle broer Urdy Mars deed het goed en werd later dekhengst bij Dirk Suykerbuyk. De jongere halfzussen Vina en vooral Wanita van Barke waren ook goede koerspaarden. Ook was er nog Rita BH, de volle zus van de twee Jofferprijs-winnaressen, die langer doorging met koersen en zo’n 11.000 gulden verdiende.

Boven: Barke (geb. in 1934 te Duitsland) werd een prima fokmerrie.
Zij is hier te zien als 2-jarige met haar fokker-eigenaar-trainer Mees Alkemade.

Ernie Rita
Zij is een dochter van deze Rita BH. Ernie Rita was een goed koerspaard voor trainer Jan van Dooyeweerd en won ruim 30.000 gulden. Haar vader is de Franse hengst Harley 1.20,1, die als zoon van de voorname Kairos goed was gefokt. Zijn halfbroer Prince des Veys was een monté-crack. Hun moeder Une Chatelaine is tevens de 4e moeder van niemand minder dan Bird Parker. Ernie Rita viel in de fokkerij wat tegen, mede doordat ze niet steeds met goede hengsten werd gekruist. Verreweg de beste was Tamara Rita (van Felix!!), die 72.000 gulden heeft verdiend. Ook Zeester Ulandia (van Nevele Impulse) krijgt een voldoende. Twee dochters van Gallant Prince bleven recordloos en één daarvan was Philadelphia. Ook zij fokte wat wisselvallig en ook bij haar bracht Felix het beste boven, te weten Unie Loe.

Unie Loe
Twee maanden geleden schreef Henri van Voorn een artikel over haar in dit blad. Deze overgrootmoeder van Floris Baldwin was een crack bij Tjitse Smeding. Ze was gefokt door mevr. J.H. Nienhuis en tijdens haar koerscarrière in bezit van de familie Loorbach uit Hoogezand. Henri van Voorn vertelde dat iemand uit zijn vriendengroep na de aankoop aan Ria Loorbach vroeg “Wat moet je met zo’n geit?” Maar de merrie won later wel Grote Fokkersprijs, GP der Merries in 1982 als 4-jarige, de Revanche der Grote Prijzen in 1983, het WH Geersen-Memoriaal, de GP der Sterrensprinters, de Mijl van Hilversum en de Grote Beneluxprijs in 1984. Ze verdiende bijna 2 ton aan guldens. Ook als fokmerrie heeft ze het goed gedaan. Alleen de eerste van haar 10 producten kwam niet in de baan. Kathy H, Moneymaker H en Ivanloe H waren de uitschieters, allen gefokt door mevr. C.M. Peek. De losse letter H stond voor het dorp Houten, waar Hank Peek zijn paarden had staan.

Boven: Unie Loe met Tjitse Smeding in Groningen, 15 mei 1983.

Heidi H en de Drie Musketiers
Dit lijkt de titel van een sprookje, maar dat is het niet. Unie Loe’s dochter Heidi H verdiende geen voldoende als koerspaard en ging al jong de fokkerij in voor Stal De Drie Musketiers. Die stal bestond uit de vrienden Wout Hamoen, Joop Stijvers en Jacques van Leeuwen, die toentertijd ambtelijk secretaris van de KNHS was. Hij was dus geen draverman, maar Wout heeft hem ingepalmd. Daar was hij goed in. Later heeft Bob de Bruin de plaats van Van Leeuwen ingenomen. Wout Hamoen gaf de fokproducten soms de achternaam van één van de andere Musketiers, maar hij gebruikte ook wel “Roodnoot”, de stalnaam van zijn oude maat Co Hogendoorn. Zo waren er onder andere een Shirley Roodnoot, een Tanja de Bruin en een Iris van Leeuwen. Naar de voornamen moeten we gissen. Het kunnen serveersters van de Utrechtse markt zijn geweest of zoiets. Er was geen draver met de achternaam Hamoen, wel een Behamoen H, gefokt door mevr. C.M. Peek. De laatste van Heidi H werd “Weer Sir Joop” genoemd, naar Joop Stijvers. Zijn naam refereerde tevens aan de 4 jaar eerder geboren “Sir Joop”, die ook door de 3 Musketiers was gefokt, maar uit een hele andere familie kwam, namelijk van Constuction uit Iris van Leeuwen 1.17,2, van Mark Six uit Donna Uithuizen. Sir Joop werd o.a. 2e in de Jonkerprijs, 3e in de Sweepstakes, liep als 8-jarige 1.12,5 in Zweden en behaalde een mooie winsom van € 71.500. Weer Sir Joop liep zijn record van 1.18,0 als 7e in de Jonkerpijs. Hij heeft het nooit kunnen verbeteren. Als 3-jarige won hij 2 koersen in Alkmaar en werd hij met een winsom van € 1.920 naar Noorwegen geëxporteerd. Daar heeft hij nog 1 koers gewonnen en een paar duizend Euro verdiend. Concluderend kan worden gezegd dat Heidi H niet zo goed heeft gefokt.

Moeder Tanja de Bruin
Rick Ebbinge kocht Tanja als jaarling voor  € 900 met de afspraak dat, als hij er meer dan € 1.000 mee won, hij dan € 100 terug zou krijgen. Dit laatste is niet gebeurd, want Hamoen was inmiddels al overleden. Als 3- en 4-jarige liep ze 17 koersen, waarvan ze er één wist te winnen. Rick was toen leerling bij Hubert Schoonhoven en won met Tanja zijn eerste en haar enige koers. Ze ging daarna de fokkerij in, maar kreeg pas als 7-jarige haar eerste veulen. Voor haar producten: zie de tabel onder de stamboom. Tanja is niet meer gedekt en geniet nu van een welverdiende oude dag op de Baldwin-Hoeve. In mei 2022 verdiende Johanna Baldwin het laatste benodigde punt voor de eretitel Elitemerrie voor haar moeder Tanja de Bruin. Van haar 10 startgerechtigde producten zijn er 9 gestart. Voor een actueel overzicht van haar producten met hun winsommen: kijk bij de Elitemerries: Click HIER

Halve Eurotonners
Uit de moederlijn van Barke komen de volgende Halve Eurotonners Ulaan, Unie Loe, Walko B, Flower Flora, Gangster Space, Kathy H, Zanimede en Floris Baldwin.

Tenslotte
Uit bovenbeschreven mix van goede en minder goede verervers is door een toevallige genencombinatie en een goede opfok de crack Floris Baldwin ontstaan. Hij is zeker niet modern gefokt. Van snelle generatiewisselingen is bij hem ook geen sprake en hij behoort ook niet tot de eerste twee producten van zijn moeder. Hij logenstraft zo alle vooroordelen, net zoals indertijd ook bij Unie Loe gebeurde. Floris is heel talentvol, oertrouw, loeisterk en keihard, en lijkt nog wel even door te zullen gaan. We blijven hem met bijzondere belangstelling volgen.

Verwijzing:
- Op www.archiefndr.nl staan veel foto’s van en verhalen over bovengenoemde paarden.
Unie Loe en Felix zijn onlangs opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame.
Voor Felix: Click HIER
Voor Unie Loe: Click HIER
Voor meer foto's van Floris Baldwin: Click HIER

Bronnen:
- Jubileumboek “Dravend door de Tijd”
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen