Fokkersoog:
Derby-winnaar Let it be VP

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 43 d.d. 27-10-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Favorieten heersen in de Derby

Let it be VP toonde zich in de Derby, en ook daarvoor en daarna, de beste van zijn jaargang.
Hij is van Italiaanse komaf, maar groeide op in West-Friesland en Zuid-Limburg.
Hij wordt nu klaargestoomd voor zijn laatste kunstje van dit jaar, de Fokkers Trofee.De ruin werd als eerste door Henri van Voorn beschreven in zijn serie van 4 Derbykoorts-artikelen. Vanaf het begin was hij zijn favoriet met de laagste côte en later dachten de wedders er precies zo over, maar de verschillen met de andere twee kanshebbers waren niet groot.

De Derby
De 3 favorieten hebben het onderling uitgevochten en de beste van dat moment heeft gewonnen. De volledige uitslag van de Derby met de afstamming van de paarden staat in de onderstaande tabel. Alleen Love over Gold komt uit een oude NL-moederlijn.

Uitslag Derby-L

De Fokker
Moeder Voila’ Grif werd als jaarling in Italië aangekocht door de Victoria Park Stable, met de volgende deelgenoten: Cees-Jan en Mathieu Faber, Ekko Kisjes, Piet en Ad Groot, Casper Veldink en Winston van Eykelenborg. Nog vóór ze werd beleerd ging ze in het weiland door het draad, kwam ongelukkig ten val en raakte door een gebroken bekken ongeschikt voor een koerscarrière. Ze revalideerde bij Peter Veldink en daar is ze gebleven. Sinds 10 jaar woont en werkt Peter op het mooi opgeknapte “spul” van de vroeger bekende eigenaar-trainer Gosse van der Veen in Enkhuizen, met 5 ha. land. Hij heeft 6 pensionpaarden, die verzorgd moeten worden, waaronder sinds kort Soul Strong, plus 2 fokmerries. De veulens van Voila’ Grif zijn bij hem geboren en opgegroeid en daarom heeft Peter de eer gekregen om als fokker te boek te staan en de fokpremies te ontvangen. Na het afspenen groeien ze verder op bij Jean Huls (Stal Heuvelland) en een jaar later gaan ze naar Paul Hagoort om te worden beleerd en getraind. Haar halfzussen Mona Moonlight en Nina Esperanzo zijn ook gekocht door Victoria Park Stable. De laatste loopt ook al voor de kar.

Let it be VP
Hij kwalificeerde zich als 2-jarige op 14-08-2020 in 1.17,1. Daarna sprong hij in een volgende kwali en dat deed hij ook in de Halve Finale van de Breeders Course. Hij was wel heel snel, maar geestelijk met hele andere dingen bezig en hij werd gecastreerd. In april van dit jaar zagen we hem terug met een kwali in 1.16,4. Daarna won hij 4 keer op rij, waarbij het Criterium en een Stakes koers op Duindigt. In Zweden werd hij 7e in de serie van de Breeders Course. Vervolgens werd hij 2e achter zijn stal- en trainingsgenote Chebba Mil in de Derby Trial en winnaar van de Selectiekoers en de Finale van onze Derby. Op 15 okt. j.l. kreeg de hengstenafd. van de Breeders Crown-L dezelfde eerste drie aankomende paarden als in de Derby. De Fokkers Trofee werd ook gewonnen door Let it be VP, voor Love You Too. Louis E Lobell was foutief bij de start. Hierna kon Let it be VP van een welverdiende winterrust gaan genieten.

Boven: De Robert Bi-zoon Let it be VP (Robin Bakker)
bij het defilé voor de Derby.


Boven: Let it be VP (Robin Bakker) wint de 3-jarigen Derby-L,
voor Louis E Lobell (nr.4 met Maik Esper).


Boven: Let it be VP (Robin Bakker) wint de Fokkers Trofee, voor Love You Too.
(foto Geert Koops - noordtrot.nl)


Boven: Let it be VP en Robin Bakker bij de huldiging na de zege
in de Fokkers Trofee. Fokker Peter Veldink toont de ereprijs,
die hij heeft gekregen van Fokkersver.voorzitter Huiberts
(naast hem). Links trainer Paul Hagoort, daarnaast namens
eigenaar Victoria Park Stable: Cees-Jan Faber, Ekko Kisjes
en Piet Groot (rechts). De 4 andere mede-eigenaren
ontbreken op de foto bij deze lunchkoers.
In het midden: Let it be VP en Kim Hagoort-Leder.
(foto Geert Koops - noordtrot.nl)


Vader Robert Bi
Zijn levensloop is bekend. Als jaarling gekocht door Paul Hagoort voor rekening van Alko Bijkerk, heeft de hengst daarna een winsom weten te behalen van € 1.060.000. In 30 starts won hij 17 keer, waarbij de Italiaanse Derby, de GP de l’UET, de Copenhagen Cup, de Prix de Washington, het EK der Vijfjarigen en de Prix de New York te Enghien. Zijn moeder bracht ook de crack Oasis Bi (winsom € 1,8 miljoen).
Vanaf 2016 is Robert Bi ter dekking gesteld. Niet lang daarna kwam wegens een blessure een einde aan zijn koerscarrière. Het eerste jaar was zijn bevruchtingspercentage erg laag. Hij heeft in 2017 slechts 4 producten gekregen, waarbij de Zweed Kattis J Boko (1.11,7 - € 41.500) en de Belg Noxx Vrijthout (1.14,0 - € 11.600). Het volgende jaar ging het beter, 20 producten, nu 3 jaar oud, waarbij de Duitse Robertson (1.14,0 - € 11.375) en onze Let it be VP. De grote Robert Bi (1,70 m) is sinds 2018 gestationeerd in zijn geboorteland Italië op Stoeterij Le Fontanette (van de Font paarden) en er zijn in 2019 Italiaanse 27 veulens van hem geregistreerd, die nu 2 jaar oud zijn. Bij de vaderpaarden staat hij in deze categorie nu 4e, waarbij 57 % van zijn 2-jarigen is gestart. De jaargangen van 2020 en 2021 zijn iets kleiner (ca. 20), maar dit jaar heeft hij 35 merries drachtig gekregen. Buiten Italië heeft hij de laatste jaren ook nog enkele NL-, DE- en SWE-producten gebracht.


import

Boven: Robert Bi op zijn dekstation in Italië.


Moeder Voila Grif
Door haar bekkenbreuk werd ze reeds als 4-jarige moeder en zij brengt meteen de Derbywinnaar. Haar volgende producten staan ook bij Paul Hagoort in training voor rekening van Victoria Park Stable.


Broodmare-Sire
We kennen hem allemaal. Varenne was een fenomeen in de koers en is dat ook in de fokkerij. Eigenlijk bijzonder dat we hem nog niet eerder in een Fokkersoog als vader of moeder’s vader zijn tegengekomen. Wel is aan “Il Capitano” een Fokkersoog gewijd in de Breeders Special 2017, die nog te lezen is op de website van de Fokkersvereniging. Hij is nog steeds de meest winnende harddraver ter wereld met ruim 6 miljoen Euro. Een fenomeen, dat alles won wat er te winnen was. In Italië is de hengst al 11 jaar op rij kampioen bij de vaderpaarden. Hij is vader van de miljonairs Pascia’ Lest, Lisa America, Lana Del Rio, Arazi Boko, Twister Bi, Napoleon Bar en Tony Gio. Varenne is ook moeder’s vader van Mission Brief en Tactical Landing. En nog vele andere.


Boven: Varenne.


Moederlijn van Let it be VP
De oorsprong van de moederlijn begint bij de Amerikaanse Medio, die met haar uitgebreide vertakkingen het volgnummer U1 heeft gekregen. Belangrijkste aandeel hebben de dochters van Miss Bertha Dillon, de Hanover-basismerries. Let it be VP stamt af van Bertha C Hanover, van wie ook Gigant Neo, Friendly Face, Starfighter LM en Bronco Boko afstammen. We pakken de moederlijn op bij de recordloze achterkleindochter Brendy Hanover. Zij bracht in de US 11 producten, alvorens ze naar Zweden werd geëxporteerd. Daar bracht ze 5 veulens waarvan er 4 redelijke koerspaarden werden. Zes van de 11 US-producten waren goede koerspaarden en de beste hiervan kwam naar Italië. Dat was de merrie Hi Lass Lauxmont, die in de jaren ‘80 omgerekend € 258.000 heeft verdiend. Ze kreeg 5 veulens, waarvan Vinsor CR (1.15,3 - € 120.000) verreweg de beste was. Haar dochter Urmia CR 1.16,0 is de overgrootmoeder van de goede Bristol CR (1.12,6 - € 248.000). Een andere dochter, Savanna CR, zien we rechtsonder in de stamboom, met haar producten. Hieronder een printscreen van www.classicfamilies.com waarop de afstammelingen van Hi Lass Lauxmond te zien zijn.

MOEDERLIJN:
De afstammelingen van Hi Lass Lauxmont

foutje: Savana CR en Savanna CR zijn dezelfde merrie.


Tenslotte
Let it be VP start in de Fokkers Trofee, maar komt niet in aanmerking voor de Triple Crown. Daarvoor had hij ook de Sweepstakes moeten winnen, maar daarin is hij niet gestart. Lana Lobell heeft nog wel een kans op de Triple Crown bij de merries. De beide Fokkers Trofee koersen zijn echte Derby-revanches en we zijn heel benieuwd naar het resultaat. De fokpremie van 20% is een mooie beloning voor de fokkers. Bijna net zoveel als in de Derby.

(Naschrift: Zowel Let it be VP als Lana Lobell wonnen hun Fokkers Trofee. Let it be VP won een eerste prijs van € 10.000 en fokpremie van € 2.000.)

Verwijzing:
- Op www.archiefndr.nl staat staat een uitvoerig levensverhaal over Let it be VP's vader Robert Bi bij de BN-ers in de Hall of Fame, met veel foto’s.
Click HIER
- Op deze website staat een uitvoerig levensverhaal over Let it be VP's grootvader Varenne bij de BN-ers in de Hall of Fame, met veel foto’s.
Click HIER


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen