Fokkersoog:
Lana Lobell wint de Triple Crown voor 3-jarige merries

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 45 d.d. 10-11-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Lana Lobell in het Fokkersoog

Voor het eerst sinds de adoptie van de Triple Crown door de Fokkersvereniging in 2014
is er een winnares van de drievoudige kroon. Lana Lobell won de Sweepstakes, de Merrie Derby en
de Merrie Trofee en dat wordt beloond met een eretitel, een bonus en een Fokkersoog.

Dat er niet meteen een Fokkersoog wordt geschreven over de Sweepstakes-winnaars heeft als reden, dat we liever even afwachten of het betreffende paard misschien later nog een belangrijker koers wint. Dat is precies gebeurd met Lana Lobell. Nu kunnen we haar eren met een beschrijving als Triple Crown-winnares en dat is toch veel leuker?

De Koersen
Lana won de drie poten van de Triple Crown met overtuiging. Ze is de beste merrie van haar jaargang. We plaatsen hierbij de volledige uitslag van de Merrie-Derby, omdat deze koers toch de belangrijkste van de drie is. Er staan twee oude Nederlandse moederlijnen vermeld, die van Ella Ross (van Zippora, Ironie, Eland, etc) en Tourterelle. Verder driemaal Maggie H!

import

De Triple Crown
Daar zijn er drie van: voor de 3-jarigen, 3-jarige merries en 4-jarigen. Met bonussen voor de fokker van resp. € 6.000, € 2.000 en € 4.000. Voor de eigenaren is er een veel kleinere bonus. Arie van Bellen ontvangt binnenkort dus € 2.000 extra fokpremie en dat kan hem wel eens het fokkerskampioenschap 2021 opleveren.
 
De Fokker
Lana Lobell is gefokt en in bezit van Arie van Bellen, die “grossiert” in klassieke zeges. Hij heeft nu 6 Derby’s, 3 Fokkers Trofeeën, de Sweepstakes en nog enkele semi-klassiekers gewonnen. Lana is eigenlijk een gevolg van Arie's jarenlange band met Hugo Langeweg sr. De aangekochte Italiaanse jaarlingmerries, die Arie verwierf om later zijn fokkerij te verbreden en verbeteren, had hij steeds met Hugo sr. samen. Hugo beoordeelde de door Arie geselecteerde jaarlingen op de ITS-veiling in Italië en deed drie aankopen: Transamerica As, haar halfzus Urcana As en Vizira Mil. (Lees ook het hieronder geplaatste artikel van Arie: Dromen over een nieuwe Robert Bi, WM) Hugo speelde ook een belangrijke rol bij het kiezen van Russel November voor het eerste product. Inmiddels is het aandeel van Hugo in Lana overgenomen door de in Frankrijk woonachtige Hans van der Weide, een boezemvriend van Arie, met wie hij lang geleden al paarden had. Arie fokt nu met een zestal fokmerries. In 2022 worden vijf veulens verwacht. In 2021 kwamen er  zeven Lobell-hengstveulens! Een deel wordt verkocht zodat de hele stal zichzelf kan bedruipen. Zo is Louis E Lobell in bezit gekomen van Tjalco de Witte en Momento d'ADO (uit Wichita River) van Max van der Lubbe. Ook de Franse Kojak Lobell en Max Lobell zijn verkocht. Fokmerries zijn Je t'Aime Lobell (drachtig van Bird Parker, zij moet de fakkel van Wichita en Derby Lobell voortdragen), Urcana As (halfzus van Transamerica As, drachtig van Village Mystic), Vizira Mil (drachtig van Googoo Gaga) en natuurlijk vanaf volgend jaar Lana. Daarnaast fokt Arie ook Frans. Dietje Labelle is weer drachtig en haar jaarling Koko Labelle staat in training bij Ron Kuiper. Ook Gasa Vasterbo is drachtig.

Lana Lobell
Lana werd geboren op bevrijdingsdag in 2018. Zij debuteerde als 3-jarige op 21 april en won meteen op Duindigt. Vervolgens werd ze in Wolvega 5e in 1.15,7. De felle tante werd op Duindigt uitgeschakeld, maar beliep daarna in handen van Jaap van Rijn drie plaatsgelden in Wolvega voordat ze de Sweepstakes won. In de Zomer Stakes werd ze 3e achter Chebba Mills en Let it be VP. Vervolgens won ze de Selectiekoers en de Merrie-Derby met overmacht. In de Breeders Crown bezondigde zij zich aan fouten, maar 2 weken later deed ze dat niet en won ze de Merrie Trofee. Omdat Arie graag met deze merrie wil fokken en er voor de 4-jarige merries niet zoveel te verdienen is, heeft hij besloten om haar koersloopbaan te beëindigen. Haar carrière heeft iets meer dan een half jaar geduurd en ze heeft 12 koersen gelopen, waarvan ze er 5 heeft gewonnen. Ze is inmiddels vervoerd naar St. Leonard du Parc in de Orne (Normandië) en zal daar volgend voorjaar worden gedekt door de Love You-zoon Royal Dream, die qua afmetingen, gangen en karakter goed bij de merrie lijkt te passen.

Winnares van de TRIPLE CROWN voor 3-jarige merriestopper

Boven: Lana Lobell (Jaap van Rijn) wint de Sweepstakes-L op 01-08-2021,
voor Leanne Schermer (Feyenoord kleuren) en Lucina (rechts).
Tijdens de laatste koersdag in Groningen.
(foto Geert Koops)

topper

Boven: In de Merrie Derby blijft Lana Lobell voor de anderen uit lopen.
Jaap van Rijn hoeft haar alleen maar vast te houden.
Lindsey W wordt achter haar tweede met Dion Tesselaar.
(foto Doordravertjes)

topper

Boven: Lana Lobell (Jaap van Rijn) klopt Lotus Centaur (Bas Crebas)
in de Merrie Trofee en wint daarmee ook de Triple Crown voor
3-jarige merries (Sweepstakes-Merrie Derby-Merrie Trofee).
(foto Geert Koops)

Boven: Deze twee Oorkondes kreeg Arie van Bellen in 2021 van de Fokkersvereniging.
Via de NDR-boekhouding kreeg hij ook een bonus van 2.000 Euro (fokpremie) als fokker
en 500 Euro (prijzengeld) als eigenaar, beschikbaar gesteld door de Fokkersvereniging
en enkele sponsoren.


 

Vader Russel November
Deze Duitse hengst bespraken we al twee keer eerder. Als dekhengst heeft hij vooral de laatste jaren getobd met zijn vruchtbaarheid en daardoor is zijn productie beperkt gebleven. In 8 jaar tijd heeft hij totaal 66 veulens gekregen, waarvan er 43 in de baan zijn gekomen. De beste zijn de crack Goofy Greenwood, Fokkers Trofee-winnaar Facebook, de Zweed Fat Toni, Hasta la Vista en Gerben.

import

Boven: Russel November als dekhengst.
(foto Wendy Koekoek)


Moeder Transamerica As
In 2015 schreef Arie van Bellen een artikel over deze merrie, die hij in 2013 voor € 12.000 had gekocht op een Italiaanse jaarlingenveiling. (Zie hieronder) De situatie in Italië was toen heel slecht en goede dravers waren voor relatief weinig geld te koop. Arie was onder de indruk van Robert Bi en wilde een merrie kopen uit zijn bloedlijn, met bedoeling om er later mee te gaan fokken. Dat heeft hem nu, 8 jaar later, deze Triple Crown winnares opgeleverd. Transamerica As kwam in training bij Hugo Langeweg en debuteerde als 2-jarige in oktober in Duitsland met een 3e plaats in 1.16,7. Haar volgende start deed ze een half jaar later in mei. Als 3- en 4-jarige liep ze totaal 23 koersen, waarvan ze er 8 wist te winnen, 7 op Duindigt en 1 in België. Eind 2016 werd haar carrière beëindigd en werd ze ingezet waarvoor Arie haar eigenlijk had aangeschaft: de fokkerij. In 2017 werd ze voor het eerst gedekt, met Lana Lobell als resultaat. Haar jaarling New York Lobell staat al bij Hugo, die nog mede-eigenaar is. Inmiddels is de van Love You drachtige Transamerica terugverkocht naar Italië, aan de bekende "Font"-stoeterij. Haar moederlijn wordt beschouwd als een van de sterkste van Italië.

Broodmare-Sire Cantab Hall
Wij beschreven hem al eerder als vader van Bewitched, Highspeed Aresi en Heart of Steel. . Cantab Hall is uitstekend gefokt en was een succesvol koerspaard. Hij doet als vaderpaard al jaren mee in de top van de USA. Vorig jaar eindigde hij als 3e overall. Hij heeft veel cracks gebracht zoals Father Patrick, Crystal Fashion, Wild Honey, Explosive Matter, etc. In Nederland heeft hij tot nu toe 11 startgerechtigde producten, waarbij Heart of Steel (€ 321.000), Bloom Boko (€ 66.000), Bewitched (€ 66.000), Contador (€ 53.000), Highspeed Aresy (€ 34.000), Becky Dragon (€ 23.000) en Guy Fanatic (€ 26.000). Een uitstekend resultaat. Als Broodmare-sire maakt hij ook al furore met o.a. Manchego, Atlanta, Ariana G, Southwind Frank, Six Pack, Cyber Lane, Vivid Wise As, etc. In Nederland Hambo Transs R en Lana Lobell.

Boven: Cantab Hall.


De moederlijn van Lana Lobell
Haar moederlijn wordt genoemd naar de in 1883 in de USA geboren merrie Maggie H. Het is een uitgebreide stam, die nog steeds aan de weg timmert. Teveel om op te noemen. We pakken het op bij Lana’s 5e moeder Icefolly, een goedgefokte dochter van Bonefish uit Icecapade, die als 2-jarige 1.14,7 liep. Icefolly werd moeder van 11 producten, waarvan 8 in de baan kwamen, met als beste de miljonair Million Dollar Bye (van Armbro Charger). Zijn volle broer Billion Dollar Bye won geen biljoen, maar toch een mooi bedrag, $ 210.500. Als derde, met een winsom van $ 120.327, zien we de Speedy Crown-dochter Dalona Brisco, de 4e moeder van Lana Lobell. Zij kreeg ook 11 producten, met als beste Candid Effe (€ 291.000 van Toss Out) en Glamour Effe (€ 244.000) en verder enkele middenklassers en de recordloze merries Up Front JM (moeder van Oasis Bi en Robert Bi) en Dotty Effe, die rechtsonder in de pedigree van Lana Lobell staat met haar producten. Deze verwantschap van Lana Lobell en Robert Bi wordt goed in beeld gebracht door de onderstaande printscreen van de website classicfamilies.net en door het artikel hieronder.

MOEDERLIJN:
De afstammelingen van Dalona Frisco


Tenslotte
Lana Lobell heeft een carrière gehad, die slechts 6 maanden duurde. Het is jammer als goede 3-jarigen in het volgende jaar niet meer aan de start verschijnen, maar we begrijpen de keuze van haar fokker en zijn benieuwd naar de eerste producten van Lana Lobell.

Verwijzing:
- Op www.archiefndr.nl staat staat een uitvoerig levensverhaal over Lana's vader Russel November bij de BN-ers in de Hall of Fame, met veel foto’s.
Click HIER


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure
Hoe Lana Lobell is ontstaan:
Dromen over een nieuwe Robert Bi

door Arie van Bellen

Gepubliceerd in weekblad “Draf&Rensport” nr. 14 uit 2015.
(cursief staat wat commentaar van de webmaster anno 2021)

import

Boven: De grote Robert Bi (1,70 m) is sinds 2018 gestationeerd in zijn geboorteland
Italië op Stoeterij Le Fontanette (van de Font paarden).


De stamboom van Robert Bi, in Italiaanse kleurenEen fokker kijkt steeds naar verbetering van zijn merrie-bestand

Op zondag 26 januari j.l. (in 2015) had een koers op Vincennes mijn bijzondere belangstelling. De Prix d’Amérique natuurlijk! Jazeker, maar nee, niet alleen die. De koers van Conway Fortuna! Ja ook, fantastisch resultaat. Maar het ging mij speciaal om de koers na de Prix d’Amérique, de Prix Chevrolet. Daarin ging mijn aandacht uit naar het paard Oasis Bi met de Zweedse (eeuwige) kampioen Björn Goop op de sulky. Die zeer sluw gereden won en € 45.000 euro’s kon laten bijschrijven op de rekening van zijn eigenaren. Deze geweldige hengst is de twee jaar oudere volle broer van Robert Bi. (winsom Oasis Bi was op dat moment € 350.000, hij eidigde op € 1.873.000)

Als liefhebber heb ik genoten van de verrichtingen van Derbywinnaar 2013 Robert Bi. Er ontwikkelt zich iets heel bijzonders. In Italië wordt al de naam van Varenne in de mond genomen als men de klasse van Robert Bi wil beschrijven. Een geweldig paard en geweldige prestaties van de mensen erom heen (eigenaar Alko Bijkerk, trainer Paul Hagoort en rijder Robin Bakker). De tweejarige die in Nederland op mij het meeste indruk maakte in 2013 was trouwens… de Zweeds gefokte El Salvador. Van Muscles Yankee uit Lacoste Bi, de volle zuster van Robert.

Als fanatiek fokker ben ik natuurlijk in de bloedlijnen van Robert Bi en zijn zusjes gedoken. Uit interesse, maar ook een beetje met een plannetje. De verkoopprijs van Robert Bi was € 14.000 op 12 september 2011 in Busto Arsizo op de ITS verkoping. We weten allemaal dat het in Italië heel slecht gaat met de sport. Prijzengeld wordt niet of heel laat uitbetaald. Banen sluiten. Het aantal geregistreerde veulens is met twee derde gedaald in enkele jaren tijd. De gevolgen zijn onherstelbaar. Want op de veilingen zijn de prijzen ingestort en de nog overgebleven stoeterijen moeten hun paarden kwijt. Bijna al het merrie-materiaal verdwijnt naar het buitenland. Want Italië heeft sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw geweldig bloed voorhanden door kwalitatief zeer hoogwaardige aankopen in met name de VS. Het bloed in Italië is (of was tot voor kort) het beste in Europa, zo wordt door vele kenners gesteld. En wat betreft het hengstenbestand zijn de grote “live”-verervers zoals Varenne, Toss Out en Pine Chip oud, heel oud. Niemand gaat nu in Italië investeren in hun opvolgers.
Voor de Italianen is de situatie een uitdaging. Voor een fokker in Europa een kans. Met rode oortjes heb ik de veilingcatalogi van de twee veilingen in Italië bekeken in het najaar van 2013. De Orsi Mangelli  en de Italiaanse Derby waren nog niet verreden. Dus misschien kom ik “onder de radar door” het bloed van Robert Bi te pakken krijgen. “Een goed paard kan overal geld verdienen”,  dus een Italiaantje erbij (ik fok en bezit naast Nederlandse ook Franse dravers)…. waarom niet?
Na wat gepuzzel had ik het bloed gevonden! Mijn oog viel op drie paarden die te koop waren werden op de ITS jaarling-verkoping op 23 september 2013. Nummer 1 van de veiling was de Varenne-merrie Tea for Two Effe. Zij komt uit de grootmoeder van Robert Bi, Dalona Brisco. Maar die is al 19 jaar oud.  Op haar wilde ik niet bieden om die reden. Onder nummer 15 stond aangeboden de merrie Transamerica As, dochter van Cantab-Hall en Dotty Effe. Interessant bij haar, en verbazingwekkend, was dat ze hetzelfde bloed voert als Robert Bi (de genen komen voor bijna 60% overeen) maar Robert Bi wordt niet genoemd in de toch vrij uitvoerig beschreven moederlijn. Ik kom daar zo op terug. De andere “kandidaat” (onder veilingnummer 42) was een hengst van Donato Hanover, genaamd Tresor Effe. De moeders van Tresor Effe en Robert Bi zijn zusters dus hier stond Robert Bi wel genoemd maar met een winsom van (slechts) € 29.000…. In mijn hart had ik als fokker natuurlijk liever de merrie!  
Ik wist dat Hugo Langeweg naar de veiling zou toe gaan. Hij zou voor mij kijken en bieden op de nummers 15 of 42. Nerveus keek ik steeds naar mijn mobieltje tijdens de veiling…. De eerste horde op een veiling is altijd het uiterlijk van het paard. De trainer is daarbij voor mij heilig. Als de constitutie van het door mij zo mooi op de bloedlijnen uitgepuzzelde paard hem niet aanstaat is het einde verhaal. Ik herinner mij dat Jeroen Engwerda met Vigne de l’Ecorce thuiskwam als jaarling (overigens uit een prima moederlijn van Carpe Diem en Jardy) en ik hem vroeg of er ook kamelenraces gehouden zouden worden voor mijn nieuwe beestje. “Wacht maar, ik heb naar haar bewegingen gekeken…” zei Jeroen vervolgens. En hij had gelijk.
De tweede horde is de stemming tijdens de veiling met hopelijk overzichtelijke prijzen. Want investeren is prima, maar bij meer dan € 20.000 haak ik toch snel af. Terwijl ik nu toch even mikte op een Cantab Hall of een Donato… Achteraf viel deze veiling mee, de eerdere veiling voor dravers in Italië eind 2013 was een slachting geweest voor de aanbieders. De derde horde is natuurlijk dat de o.a. Nederlandse kapers op de kust een van mijn geselecteerde jaarlingetjes “over het hoofd zouden zien”.
Hugo belde al vrij snel. “Gefeliciteerd! Het is de merrie geworden, mooi paard. Kost € 12.000.”

Bloedlijnen en verhalen
Voor een fokker gaat het erom “knicks” (overlappingen op bepaalde plekken in de pedigree) als cruciaal te herkennen voor een bepaalde klasse en die “knick” weer terug te fokken en te versterken.  Met steeds kennis erbij van de constitutie en het karakter van de paarden. Want hoe mooi de lijnen aansluiten, heel groot met heel groot, heel druk met heel druk enz. is echt niet aan te raden.
Als ik naar de bloedlijnen van Robert Bi kijk, vallen een aantal zaken op. We zien een volledig Amerikaanse pedigree met 14% inteelt. Vader Toss Out is inmiddels 24 jaar. Hij werd  in 1993 vierde in de Hambletonian, die American Winner won, met als tweede aankomende Pine Chip. Toss Out is niet lang daarna uitgevoerd naar Italië, net als later Pine Chip en vele andere klassepaarden in die tijd. Toss Out heeft het uitstekend gedaan als dekhengst in Italië met als bekende producten bijvoorbeeld  Expo Bi, Giuseppe Bi, Exploit Caf en Cherokee Chief. Als fokker zie ik graag Toss Out-bloed in een pedigree. Dat komt door zijn interessante inteelt op een paar markante toppaarden. Toss Out is van Supergill uit Foreign Waters die van de Speedy Crown-zoon Homesick is. Opvallend is de inteelt via twee grootouders op Bonefish. In die tijd een revolutionaire inteelt, vergelijkbaar met later de inteelt op Valley Victory. Bonefish is een enorme verrijking in de juiste pedigrees voor hardheid en klasse.  Hij is als koerspaard een van mijn “all-time favorites”. Dat komt door zijn overwinning in de 50e Hambletonian, destijds in 1975 nog op Du Quoin in Illinois. Je moest toen nog twee heats winnen voor de Hambo-zege. Bonefish was favoriet maar werd in de eerste heat slechts 9e. De heat werd gewonnen door Yankee Bambino. Eigenaar A.M. (“Mac”) Cuddy wilde Bonefish schrappen maar trainer-rijder Stanley Dancer was overtuigd van het paard en men besloot door te gaan. De tweede heat liep Bonefish goed maar hij kon net Noble Rogue niet meer kloppen. Op naar de derde heat. Die wist Bonefish overtuigend te winnen. Oeps: drie heat-winnaars dus .. een race-off met drie paarden. Driejarigen die al drie keer in 2 minuten in de rondte waren gegaan. Bonefish wist met al zijn wilskracht en klasse met centimeters verschil op Yankee Bambino te winnen. Maar hij zou daarna nooit meer lopen. Bonefish is de vader van beide grootmoeders van Toss Out. Verder heeft Toss Out een opvallende en belangrijke inteelt (4x3) op Lady Ann Reed door haar dochters (en volle zusters) Lady Jamie, de overgrootmoeder van Supergill, en Tarport Lady Ann, de grootmoeder van Foreign Waters. Een van de meest beroemde en succesvolste lijnen in Amerika en elders. Het ook later versterken van juist die twee inteeltlijnen van Toss Out  heeft  in Italië hele goede resultaten opgeleverd. Zo is de crack Expo Bi (winnaar van 4 ton aan Euro’s) van Toss Out uit een moeder die ook weer Bonefish in dezelfde vierde generatie binnenbrengt (nu dus drie keer, erbij via Valley Victory).  Ook Lady Ann Reed als betovergrootmoeder van Expo Bi aan moederskant komt bij deze hengst voor de derde keer in zijn lijn voor.


Boven: Bonefish (aan de reling met Stanley Dancer) wint de race-off (4e heat!!)
van de Hambletonian in 1975. Hij is een zoon van Nevele Pride uit een dochter van Speedster.
Tweede wordt Yankee Bambino (nr.2) met Walter Ross. Hij is een zoon van Hickory Pride
uit een dochter van de ons bekende Duke of Lullwater.
De op de foto niet zichtbare Noble Victory-zoon Noble Rogue werd 3e.
Hij had de 2e heat gewonnen, Yankee Bambino de 1e en Bonefish de 3e heat.
Daarom moest er op dezelfde middag nog een 4e, beslissende heat
worden gelopen door de 3 eerdere heat-winnaars.


Moederlijn
Het is volgens mij geen toeval dat Robert Bi net als Expo Bi, hoewel uit een hele andere moederlijn, in de vierde generatie op exact dezelfde plek drie keer Bonefish heeft staan. Bij de prachtige en kleurrijke moederlijn van Robert Bi gaat het om de zeer bekende en vruchtbare Maggie H-lijn. Maggie H is geboren in 1883 en na 7 generaties komen we bij Arabesque.
Even naar lucht happen, we zitten nu in 1962. Arabesque was “double gaited” (koerste als draver en als pacer) en wist meer dan $ 50.000 te winnen, vooral als draver.  Ik zal u trouwens allerlei zijpaden en wetenswaardigheden besparen van de moederlijn, het wordt dan te veel informatie. Maar wel heel boeiend voor de fanatieke fokker.
Via de dochter van Arabesque, Escapade komen we in 4 generaties bij de moeder van Robert Bi. En de zus van de grootmoeder van Transamerica As.
Escapade bracht in 1985 de crack Firm Tribute van …. Bonefish. The Firm (record 1.11.2) verdiende $ 1.230.000. Hij verdween naar Zweden. Net als alle Bonefish-zonen viel hij tegen als vaderpaard. Alle moeders in de lijn van Escape tot Upfront JM hebben bijzondere paarden gebracht naast natuurlijk paarden die om wat voor reden dan ook niet veel presteerden. Zo bracht de dochter van Escapade genaamd Icecapade in 1991 de goede Champain on Ice (1.53, $ 266.000). Heel af en toe kom je deze Icecapade  (dus de betovergrootmoeder van Robert Bi) in Nederlandse pedigrees tegen. Ik vond de merrie Freedom Trans R (van Russel November) die Icecapade als overgrootmoeder aan moederskant heeft.
Icecapade’s dochter Icefolly heeft werkelijk een bijzonder paard gebracht. Een broertje van de oma van Robert Bi dus. Het gaat hier om het fenomeen Million Dollar Bye. De oma van Robert Bi Dalona Brisco was van Speedy Crown hetgeen zeker een belangrijke bouwsteen is voor de kracht van de moederlijn. Haar halfbroer Million Dollar Bye was van de toch wat meer obscure hengst Armbro Charger. Million Dollar Bye werd als koerspaard echter een sprookje. Hij werd getrained in Illinois door Joe Anderson. Joe was mede-eigenaar samen met zijn illustere vrienden Tom Lewandowski en John Leahy. Hij won daadwerkelijk meer dan een miljoen dollar terwijl hij de grote leeftijdskoersen, zoals de Breeders Crowns, allemaal liet lopen. Eén keertje deed hij mee aan een driejarigenkoers op The Meadowlands omdat er in zijn eigen omgeving geen geschikt koersje was. Tot verbijstering van iedereen werd hij aan 100/1 vlakbij vierde achter Self Possesed, Angus Hall en CR Renegade. Hij verbeterde die dag (1 juli 1999) zijn record van 1.59 naar 1.53,6… Om daarna haastig weer naar Illinois te vertrekken en het regionale circuit af te lopen. Uiteindelijk koerste hij tot op hoge leeftijd meer dan 200 keer en won meer dan de helft van zijn starts. Hij schopte het tot $ 1.2 miljoen dollar winsom. Zo kan het ook in Amerika… Maar goed nu dwalen we toch weer af: terug naar de zus van Million Dollar Bye en oma van Robert Bi, Dalona Brisco.

De ideale fokmerrie
Dalona werd geboren in 1992. Haar moeder Ice Folly was van Bonefish (daar heb je hem weer!) uit de eerder genoemde Icecapade. Het was heel logisch om met Icecapade (zelf van de toch wat mindere hengst Tamerlane van Florican) naar Bonefish te gaan, immers haar moeder Escapade had van Bonefish haar geweldige halfbroer Firm Tribute gebracht. Dalona was een goed koerspaard met een record van 2 minuten en een winsom van $ 122.000. Zij is op haar vijfde jaar gedekt en heeft een hele stoet kinderen gebracht (“heb je Effe”, zie de afstammingstabel). Ongelofelijk, tien veulens achter elkaar en dertien in vijftien jaar, als fokker weet ik hoe bijzonder dat is. En wat een weelde aan topvaders! Het was trouwens best een puzzel. Geen enkele bron noemt al deze kinderen. All Breed database, Blodbanken en de Italiaanse info in onder andere de catalogus laten er allemaal een paar weg. En niet dezelfden. Voor een fanatieke fokker is minstens net zo interessant wat NIET in de moederlijn vermeld staat in de catalogi als wat er wel genoemd wordt…
In het genoemde rijtje zitten hele goede paarden en ook hele goede fokmerries. Candid Effe (1.13)  verdiende € 290.000 en Glamour Effe (1.11.4) € 227.000. Miss Lady Effe en Neverland Effe hebben een record van 1.12. In de doorfok zien we veel goede paarden met als uitschieter de crack Island Effe (1.11.3 € 479.155), dochter van Dotty Effe.

Up Front JM
Met de moeder van Robert Bi helemaal is iets geks aan de hand. Zij heet officieel Up Front JM, maar kreeg in eerste instantie de naam Edalona Effe. Bij Blodbanken worden zelfs twee Up Front JM’s met dezelfde afstamming vermeld. Hetgeen onjuist is want voor de ene wordt als geboortejaar 1996 opgegeven, toen haar moeder Dalona Brisco nog jaarling was. Wel vermeldt Blodbanken de verkoop van Up Front JM als jaarling voor $ 47.000 in Harrisburg in 2002. Wat ik denk dat er is gebeurd, is dat Scuderia Gardesana de merrie Edalona Effe heeft uitgevoerd naar de VS en haar daar heeft verkocht. Waarbij ze is omgedoopt door verkoper of koper. Vervolgens is ze (kennelijk in Harrisburg) aangeschaft of snel doorverkocht naar … de Biasuzzi stoeterij, de fokker van Robert Bi. Ik hou mij aanbevolen voor meer duidelijkheid over de avonturen van de moeder van Robert Bi.
Als ik alle broertjes en zusjes van de moeder van Robert Bi analyseer in relatie met hun verschillende vaders vallen een paar zaken op. Toss Out en Self Possesed leveren bij de grootmoeder van Robert Bi fantastische resultaten op, in koerspaarden en in doorfok. De “knick” Toss Out – moederlijn Robert Bi is dus al te zien voordat Robert zelf de sterren van de hemel ging lopen. Met name door het meest verdienende kind: Candid Effe. De resulaten van de inbreng van Self Possesed-bloed (dus Valley  Victory met diep verborgen natuurlijk ook weer Bonefish) zijn ook geweldig. Door Glamour Effe maar vooral in de doorfok met Up Front JM die Robert, Oasis en Lacoste Bi bracht. En El Salvador bewijst dat extra Valley Victory bloed via Muscles Yankee ook een “knick” is…

Het bloed van Transamerica As
Voor mij erg interessant is de afstamming van Dotty Effe, de moeder van Transamerica As. De fokkers van Scuderia Gardesania hebben een interessant uitstapje gemaakt naar Sierra Kosmos. Een bijzondere hengst omdat hij “outcross” bloed brengt in de Amerikaanse (en dus ook de Italiaanse) fokkerij. Hij was zo’n beetje de enige die volledig verstoken is van het alom aanwezige Star’s Pride en Speedy Crown-bloed met al hun opvolgers als Speedy Somolli en Valley Victory. Nog meer dan de “Hall-brothers” die toch dichter staan bij de bekende en gevaarlijk kleine genenpoule van de Amerikaanse draver. Een Sierra Kosmos dekking tussendoor, in de hoop juist een merrie te fokken, werd door veel grote fokkers toegepast om de stam te verversen. In het geval van Dotty Effe sloeg de keuze in als een bom. Haar eerste kind is de crack Island Effe. Daarnaast bracht ze nog vijf goede producten allen met records variërend van 1.16 tot 1.13. 
De filosofie van de “Effe”-fokkers is goed te volgen in de tabel. Dotty was outcross, had zelf geen record en winsom. Inmiddels bewees haar halfbroer Candid Effe zich als voortreffelijk koerspaard. Hij is van Toss Out. Het tweede product van Dotty Effe is dan ook van Toss Out. Waarschijnlijk was men met Dotty liever steeds naar Lemon Dra gegaan gezien het fenomenale succes van Island Effe, het oudste kind van Dotty, maar Lemon Dra is ontvoerd en nooit meer teruggevonden.
De kruising Toss  Out – Dotty Effe bracht in 2005 de merrie Littlebi Effe. Zij deed het redelijk met een record van 1.14.1 en een winsom van € 24.000. Een zijtak met veel muziek erin, zo weten we inmiddels, want wat de kruising Toss Out met Dotty’s  halfzuster Up Front JM daarna allemaal heeft laten zien door “onze” Robert Bi (en Björn’s Oasis Bi). Nu is het leuk dat de scherpe Italiaanse fokkers ook alweer zijn gaan doorfokken met Littlebi Effe. Prachtige tak, moederlijn Dalona Brisco, beetje outcross erbij (Sierra Kosmos), Toss Out erbij gebracht (bewezen elders in de lijn) en dan nu…. Self Possesed. Die een duidelijke “knick” had met de moeder van Dotty Effe, Dalona Brisco. Voila de filosofie achter het tot stand komen van Transamerica As. Geen halfzus van Robert Bi, slechts een dochter van de zus van zijn moeder. Maar met twee keer een hengst erbij gefokt die ook bij Robert zit: Toss Out (zijn vader) en Self Possesed (zijn moeders-vader) die bij Transamerica binnenkomt als vader van Cantab Hall. Ze zijn voor 57,067 % hetzelfde gefokt. Kunt u het nog volgen? Leuke hobby toch?
Afijn we gaan het vervolg van de carrière van Robert Bi vol verwachting volgen. En ook een beetje die van mijn Transamerica As, die nu in Schagerbrug staat. Ja, ze gaat eerst nog wel koersen. Hopelijk goed en lang. Maar als fokker kan ik niet wachten. Misschien wel in het Nederlandse stamboek en misschien naar Muscles Yankee. Dan ontstaat er een 80% verwantschap met El Salvador. Of naar …. Op zoek naar de “knicks”. De “Kicks” zijn er al.

O ja, wat bracht het neefje van Robert Bi van Donato Hanover, de nummer 42 van de ITS-veiling, op? Die werd verkocht voor € 44.000... Buiten mijn bereik. Maar ik wilde toch eigenlijk de merrie. Bij wie  Robert Bi helemaal niet genoemd werd in haar beschrijving....
(update 2021: Tresor Effe (Donato Hanover – Dotty Effe) kwam tot 1.14,9 - € 13.236)

Naschrift:
Voor het vervolg, lees het Fokkersoog over Lana Lobell, het eerste product van Transamerica As, Zij won in 2021 de Triple Crown voor 3-jarige merries. Het staat bovenaan deze pagina.

Arie van Bellen kocht een jaar later ook de halfzus van Transamerica As, Urcana As (van Conway Hall). Zij is inmiddels moeder van Lotte Lobell (net als Lana een dochter van Russel November).

topper

Boven: Dit is het resultaat van Arie's zoektocht naar een nieuwe Robert Bi:
Lana Lobell, Jaap van Rijn en fokker-eigenaar Arie van Bellen
(duim omhoog) worden gehuldigd na de zege in de Merrie Derby.
(foto Remon Stroomer)

Verwijzingen:
- Op deze website wordt Robert Bi ook genoemd op de pagina van zijn zoon Let it be VP.
Click HIER

- Op www.archiefndr.nl staat staat een uitvoerig levensverhaal over Robert Bi
bij de BN-ers in de Hall of Fame, met veel foto’s.
Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen