Fokkersoog:
Love over gold, winnaar Sweepstakes

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 49 d.d. 08-12-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Een lijn vol oude bekenden

In deze Fokkersoog bestuderen we de stamboom van de Sweepstakes-winnaar van dit jaar.
Hij komt uit een oude Nederlandse moederlijn, namelijk die van Nelly Pluto.
Zijn grootmoeder Varna Pluto is een volle zus van de crack Wanda Pluto.

De Koers
De volledige uitslag met de fokgegevens van de Sweepstakes-L-hengsten staat in de onderstaande tabel. Er deden slechts 7 hengsten en ruins aan deze koers mee op de allerlaatste meeting van Groningen. Bij de merries 12. Lincoln’s moeder Zabatini bracht eerder al Federer en Hingis Transs R. Varenna heeft He Gerritdelange en Jo Black gebracht. Yske Schermer is ook moeder van Ids Schermer. Maar de meest trotse moeder zal Zaskia Fortuna zijn, met haar zoon Generaal Bianco, waar Lord Bianco een volle broer van is. Drie van de vijf geplaatste paarden komen uit oude NL-moederlijnen.


De Fokkers
Patrick Davidson, Jeroen Engwerda en Henk Zonderman staan bij de NDR te boek als de fokkers van moeder Andaluz en haar eerste vier producten. “Dankzij Love over Gold hebben we nu alle drie een klassieke winnaar gefokt”, grapt Patrick Davidson desgevraagd. “Jeroen fokte met Gustafson al een kampioen, Henk won de Duitse Derby met Velten von Flevo.”
Zonderman en Engwerda fokten na Love over Gold uit Andaluz ook nog Nakamura. Davidson fokt in het Nederlandse stamboek met twee TF-merries (Vive du Goutier en haar Village Mystic-dochter Etoile Mysterieuse).

Love over gold
Hij is vernoemd naar een album van de bekende popgroep Dire Straits. Jeroen’s keuze. Ook Happy en Indigo zijn vernoemd naar liedjes. De hengst kwalificeerde zich in november 2020 als 2-jarige en deed 2 starts in januari 2021 in Mons: uitgeschakeld en een 2e plaats. Na de winterrust won hij half juli een gewone koers in Groningen en twee weken later de Sweepstakes. Op Duindigt trof hij sterkere tegenstanders in de Selectiekoers en de Derby, waarin hij als resp. 4e en 5e eindigde. In Wolvega werd hij 4e in de Breeders Crown en 3e in de Fokkers Trofee. Hij sloot het jaar goed af met een zege in de  Winterster Stakes, waarin hij 2 tegenstanders overklaste.

Foto's van Love over gold:

topper

Boven: Love over gold als veulen met zijn moeder Andaluz.
(foto Patrick Davidson)


topper

Boven: Love over gold (Rick Ebbinge) wint de Sweepstakes-L op 01-08-2021,
voor Lincoln Transs R (rechts) en Liberto (nr.2). Lord Bianco (nr.5) wordt 5e.
(foto Albert Dilling)

topper

Boven: Huldiging na de Sweepstakes-zege van Love over gold
en pikeur Rick Ebbinge. Het paard heeft 3 fokker-eigenaren:
Henk Zonderman (midden), Patrick Davidson (afwezig)
en Jeroen Engwerda (links), die tevens de trainer is.
Pikeur Rick Ebbinge draagt de Ajax-kleuren van Davidson.
(foto Geert Koops)

topper

Boven: Huldiging na de Sweepstakes-zege van de ruin Love over gold
met Rick Ebbinge (rechts). Verzorgster Daisy Paling poseert trots
en blij met "haar" paard. Groningen 1-8-2021.
(foto Albert Dilling)

Vader SJ’s Caviar
Als 2-jarige won hij 5 van zijn 10 starts en $ 90.000 en als 3-jarige 15 van zijn 20 starts en $ 1.200.000. Hij won de Finales van de Canadian Trotting Classic, Beacon Course, Dexter Cup, C&I Stakes, etc. Zijn grootmoeder Trout is, als dochter van Bonefish en Lady Ann Reed, fantastisch gefokt. SJ’s Caviar is wel verreweg haar meest winnende afstammeling. Net als zijn vader is de hengst niet groot: 1,56 m. In Amerika bracht hij de miljonairs Sevruga en Likeaboutahell, Centurion ATM, Mr Pine Chip, etc. In Zweden Not Afraid, Conrads Rödlova, Hard Livin, Coin Perdu, Fawkes, etc. In NL heeft hij een redelijk grote L-jaargang van 11 producten, waarvan er 7 zijn gestart: Lindsey W, Lindstedt Boko, Laura Boko. Lotte Flevo, Love Rhythm Flevo, Lidero en Love over Gold.

import

Boven: SJ's Caviar is een kleine, mooi gebouwde hengst.


Moeder Andaluz
Zij debuteerde in juni van haar derde jaar en voor de Merrie Derby eindigde ze als tweede in haar serie, maar kende ze een offday in de finale (ongeplaatst). In de loop van het jaar liet ze haar ware klasse zien, wat resulteerde in een mooie 2e plaats in de Breeders Crown, achter Ariane Beemd, maar vóór Aida Boko en Anky Kievitshof. Als 4-jarige werd ze 3e in het Criterium en liep ze nog een aantal goede koersen. Als 5-jarige wint ze 5 van haar 15 koersen en sluit haar carrière af met een zege. In de fokkerij heeft ze een goede start gemaakt met 4 uitstekende producten, waarvan Indigo (V75-winnaar) tot nu toe de snelste en meest winnende is. Patrick meldde over haar: “Andaluz is een prachtige merrie met veel zuivere speed. Daarom wilde Jeroen haar kruisen met Quick Wood en SJ’s Caviar. Dat had hij goed gezien.”

Broodmare-Sire
We hebben hem al eerder besproken als moeder’s vader van de broers Innovation Love, Kilimanjaro en Love You Too. Pearsall Hanover was als 2-jarige 3e in twee Stakeskoersen. In het volgende jaar won hij o.a. de Dexter Cup en de NJ Sire Stake. De kleine hengst (1,55 m) stond vanaf 2000 ter dekking op de Menhammar Stoeterij in Zweden, waar hij in 10 jaar  tijd zo’n 400 producten heeft gebracht, waarvan er 258 prijzengeld hebben verdiend. Een startpercentage van 64%. Verreweg zijn beste is Conny Lobell uit zijn eerste jaargang, met een winsom van ca. 1,4 miljoen Euro. Daarna volgen Simb Chaplin met € 600.000 en Youana met € 320.000. De doorbraak van de twee eerstgenoemde toppers was aanleiding voor de fokkers om met hun Pamela van ’t Hof naar Dubois-hengst Pearsall Hanover te gaan, met als resultaat Andaluz. De moeder van Pearsall Hanover bracht nog 8 andere kinderen, waarvan alleen Polyester Hanover ($ 108.000) een ruime voldoende scoorde. Ze heeft als grootmoeder de goedfokkende Bedell, moeder van o.a. Donerail, Gramola en Turbo Thrust. Pearsall is ook moeder’s vader van de Zweed Monster Drive.


import

Boven: Ook Pearsall Hanover is een kleine, mooi gebouwde hengst


Père-de-Grandmère
Vader van de grootmoeder is de oude bekende Nevele Impulse, die in ons land goed heeft gefokt. Hij was zelf goed gefokt als zoon van Nevele Pride uit een dochter van Florican.  


Moederlijn van Love over gold
De moederlijn begint in ons land bij de Duitse importmerrie met Amerikaanse roots, Nelly Pluto. De beste paarden hieruit zijn Hinde Buitenzorg € 248.000 en “de IJzeren Dame” Wanda Pluto € 219.000. Odd’s Against won net zoveel als Wanda en deed dat voornamelijk door twee koersen te winnen: de Derby en de Dragon Trotters Sire Stakes. Jonah Vredebest, Until the End, Dacey Boko, Oliver Flevo, Huggy Bear en Derrek Baker wonnen tussen 80 en 50 duizend Euro. Verder nog een lange serie van goede koerspaarden. Patrick: “Mijn vader had in de jaren ’70 al een draver uit deze moederlijn (Peter Kid), dus ik kan deze moederlijn wel dromen…..”
Bijgevoegd is een screenshot van de website classicfamilies.net met de klassieke afstammelingen van Sister Pluto. Dit verduidelijkt veel en voor Hans Sinnige: jouw Falco is, als zoon van Mercedes Star 1.15,0 , een kleinzoon van Varna Pluto, die ook in dit plaatje staat.

MOEDERLIJN:
De afstammelingen van SISTER PLUTO


Boven: Varna Pluto wint op Duindigt met Rinus van Leeuwen.
Zij is de overgrootmoeder van Love over gold

Verwijzing:
- Van de hierboven dikgedrukt genoemde afstammelingen van Sister Pluto zijn op www.archiefndr.nl veel foto’s te vinden, plus verhalen over de Sweepstakes. Er is nu ook een aparte pagina met veel van zijn jaargenoten.
Click HIER


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen