Fokkersoog:
Naomi November is een Klassieke en Elite fokmerrie

(eerst gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 10 d.d. 10-03-2022,
later uitgebreid en geupdated door auteur Hans Huiberts)

Haar eerste 3 Zweedse producten tellen niet mee voor de puntentelling,
maar daarna werden al haar veulens in het NL-stamboek ingeschreven.
Haar eerste NL-veulen was de crack Amour d’Occagnes en die behaalde in z’n eentje
niet minder dan 9 punten voor zijn moeder. Inmiddels zit Naomi onverwacht al op
21 punten, ruim voldoende voor de titel Elitemerrie.
Op 25 sept. 2022 werd, na Amour, ook haar andere zoon Max Occagnes Derby-winnaar,
waarmee ze tevens Klassieke fokmerrie is geworden.


De Puntentelling

Voor de titel Elitemerrie komt het eerste punt voor elk van haar NL-producten bij een winsom van € 5.500. Het volgende punt bij een verdubbeling van de winsom. Dat gaat door tot 5 punten bij € 90.000. Daarna komt er voor elke € 90.000 meer een punt bij tot een maximum van 9 punten bij € 450.000 en hoger. Zoveel heeft Amour d’Occagnes er voor zijn moeder verdiend. De titel Elitemerrie vergt 15 punten.

In de Wachtkamer
Er staan 3 merries met 14 punten te wachten op het laatste puntje voor de Eretitel, te weten Tanja de Bruin (moeder van Floris Baldwin en enkele jonge Baldwins), Uncommon Boko (moeder van o.a. Lancome Boko) en Wichita River (van Kansas Lobell en enkele jonge producten). Nog 2 punten hebben nodig: Secret Star (Jewel Star, etc.), Ulriek Ravestein (Jungle Renka, Medusa J) en Volga River (Jilt Flevo, etc.).

De Fokker
De Franse fokker Philippe Joyeux woont in het plaatsje Occagnes, iets boven Argentan in Normandië, waar hij een pensionstal/opfokbedrijf voor dravers heeft, Elevage Occagnes. Dat is in het hart van de Franse draverfokkerij. Joyeux fokte eerst onder de stalnaam "Pierre" en later met zijn nieuwe levenspartner Josiane onder de naam Occagnes. Naast het laten dekken van Franse merries door niet-Franse hengsten overwoog Joyeux al jaren geleden om ook de omgekeerde route te volgen. De Fransman ging in 2003 op bezoek bij Stall November, op doorreis naar Zweden met een Franse fokmerrie. Puur op pedigree kocht Joyeux daar in één koop de Sugarcane Hanover-dochter Karola November (moeder van de Zweedse seriewinnaar Rudy Pierre en de Nederlandse Crystal Occagnes 1.13,5) en de Viking Kronos-dochter Naomi November. Zij konden natuurlijk niet in het Franse stamboek worden opgenomen, dus moest Joyeux een alternatief zoeken. Eerst werden de merries ingeschreven in het Zweedse stamboek en daar werden enkele veulens geregistreerd. Enkele jaren later was Joyeux het reizen naar Zweden beu en hij twijfelde over het stamboek voor zijn jaargang van 2006. Patrick Davidson raadde hem aan voor Nederland te kiezen "Waar de kans groter is om de Derby te winnen dan in Zweden en de dotering van de Derby viermaal zo hoog is als België". Davidson wist op deze manier een aantal Franse fokkers naar ons stamboek te halen en blijkbaar bevalt het goed, want Joyeux registreert nog steeds veulens in ons stamboek. Logisch want hij heeft met Derby-winnaar 2010 Amour d'Occagnes al snel succes behaald. Gaz Occagnes won de Sweepstakes in 2016 en Max Occagnes de Derby 2022.

topper

Boven: Advertentie voor Stoeterij Occagnes.
Voor pension, veulengeboorte en -opfok, klaarmaken voor de veiling en paarden op rust.
Gezien de resultaten in NL is het een goed adres.

Naomi November
We weten niet waarom, maar wel dat Naomi niet is gestart. Ze werd reeds als 3-jarige gedekt. Een jonge moeder en een internationale merrie, Duits van geboorte, in Frans bezit, met Zweedse en Nederlandse veulens, die in Normandië zijn opgegroeid. In Nederland wordt ze nu Elitemerrie genoemd en sinds 25-09-2022 ook Klassiek.

Naomi’s vader Viking Kronos
Viking Kronos is de vader van Naomi November, dus de moeder’s vader van haar producten. Hij had een korte maar indrukwekkende carrière. Als 2- en 3-jarige was hij de topper van zijn Italiaanse jaargang uit 1995. Hij won 12 van zijn 13 koersen, waarbij de Italiaanse Derby. Daarna raakte hij geblesseerd en werd hij afgelost door Varenne, die wat later op stoom kwam. Zijn dochters zijn gewilde fokmerries en dat is naar mijn mening vooral te danken aan zijn uitstekende moeder Conch, die een winsom had van $ 486.000. Deze Bonefish-dochter is ook moeder van King Conch $ 676.000 en overgrootmoeder van de merrie Womans Will $ 603.000 en van de Zweedse crack Aetos Kronos. Viking Kronos is Elithingst in Zweden vanwege een hele rits toppers, zoals Maharajah, Triton Sund, Raja Mirchi, Joke Face, Going Kronos en Yield Boko. De Noor Thai Tanic en de Nederlandse Yason Boko horen ook in dit rijtje thuis. Zijn dochters brachten o.a. Readly Express, Attravesiamo, The Bank, Nesta Effe, Princess Grif, Red Hot Dynamite, Coin Perdu, Cash Gamble en in Nederland Amour d’Occagnes en Kali Smart.

Naomi’s moeder
Stall November is een topstoeterij, die veel in goed merriemateriaal heeft geïnvesteerd en daarvan kunnen ook anderen de vruchten plukken, door met November-merries te fokken. Hetzelfde geldt in Nederland overigens voor bijv. Boko-, Kievitshof-, River-, Fortuna- en Groenhof-merries. Naomi's moeder Meadowbranch Grace werd als driejarige in de USA gekocht door Stall November, nadat ze in 6 starts 3 keer had gewonnen en 3 keer was geplaatst. In Duitsland wist ze haar winsom op te voeren tot € 34.593. Ze had een record van 1.12,7 en was niet alleen een goed koerspaard. Ze was ook fantastisch gefokt, als volle zus van Hambletonian-winaar Prakas en een halfzus van de Dream of Glory-zoon Promoter (1.11,8), die in 1989 en in 1994 bij Buitenzorg ter dekking heeft gestaan. In de fokkerij viel ze niet mee, blijkens haar producten in de tabel.  

De Moederlijn
In de verdere moederlijn valt op dat de merries allemaal dochters zijn van uitstekende vaderpaarden. Naast Prakas zien we uit deze moederlijn van Miss Sears ook de Zweed Super Light, Louise Laukko, Hot Shot Blue Chip, die omgerekend allemaal meer dan 1 miljoen Euro hebben verdiend. Verder Another Miracle, Federal Flex, Crown’s Star, etc.

Hieronder: De beste (Klassieke) afstammelingen van Prudy Hanover (Naomi's grootmoeder)


Naomi November's productie per 26-09-2022
(rechterkolommen: punten voor KM=Klassieke merrie en EM=Elitemerrie)


Producten
De producten van Naomi November staan in bovenstaande tabel. We behandelen hieronder de belangrijkste. De eerste 9 producten zijn van Franse hengsten en dat levert de zogenaamde bastaardkracht op. Van de laatste twee partners is Traders voor meer dan de helft Frans en de andere is de zuivere Amerikaan SJ’s Caviar. We zijn benieuwd wat Nectar zal gaan doen.

Rosy Pierre
Ze begon als 3-jarige met een overwinning en een tweede plaats op Wolvega en Duindigt en ging daarna naar Zweden, waar ze werd getraind door Hans Crebas op de toenmalige Zweedse dependance van Jeroen Engwerda. Ze won er driemaal op rij, maar kon dat niet continueren. Ze kwam terug naar ons land en won hier nog 2 koersen. Na 3 mislukte starts als 5-jarige in België bleek ze de ziekte van Lyme te hebben en werd haar koerscarrière beëindigd. Vanwege haar klasse en goede afstamming werd ze door Philippe Joyeux naar Occagnes gehaald en ingezet als fokmerrie. Als 6-jarige werd ze gedekt door de Podosis-zoon Mich Phily en het product van deze kruising, Fleur Occagnes (€ 3.482), werd in het NL-stamboek gezet. Daarna volgde Gaz Occagnes (€ 33.335, van Gazouillis), winnaar van de Sweepstakes. In 2014 werd een product van Ready Cash geboren en deze Happy Occagnes startte als 2-jarige tweemaal, waarbij hij tweede werd in zowel de Jonkerprijs als de Productendraverij. Als 3- t/m 5-jarige viel hij tegen. In zijn 38 starts heeft hij slechts eenmaal een gewoon koersje in België kunnen winnen. In 2016 volgde Josy Occagnes (€ 1.000, van SJ’s Photo). Beter is Kosy Occagnes (€ 15.620, van Bird Parker). Hierna volgen nog een M en een N. Rosy Pierre is een goede fokmerrie en de Frans-Amerikaanse mix werkt bij haar heel goed.

topper

Boven: Gaz Occagnes (Rick Ebbinge) triomfeert in de Sweepstakes Hengsten,
voor Gento (nr.1 met P. de Haan). Gaz is een kleinzoon van Naomi November.
Hij is van Gazouillis uit de Love You-dochter Rosy Pierre.

Amour d’Occagnes
Deze zoon van Diamant Gédé was de winnaar van onze Derby in 2010 en werd daarna een internationale topper, die in heel Europa prijzen heeft gewonnen. In Frans bezit en getraind en gereden door de Belgische broers Vincent en Christophe Martens behaalde hij een winsom van € 639.030. Hij is daarmee de meest winnende NL-draver ooit geworden. Zijn afstamming wordt beschreven in een Fokkersoog op de website van de Fokkersvereniging en hij is ook opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame van het NDR-Archief met een beschrijving van zijn hele carrière en een aantal prachtige foto’s.

Boven: Naomi's zoon Amour d'Occagnes is de meest winnende NL-draver ooit.

Etoile Occagnes
Na een korte carrière ging deze volle zus van Amour d’Occagnes de fokkerij in bij haar eigen fokker. Ze heeft al 3 NL-veulens gebracht, die nog niet zijn gestart.

Kueen Occagnes
Deze Bold Eagle-dochter werd naar Zwiterland verkocht. Aan het einde van haar 3e jaar had ze een winsom van € 6.750 en daar kwam in 2021 nog € 43.700 bij. Ze was een klasse apart in haar nieuwe thuisland. Ze won in 2020 3 van haar 6 koersen en had in 2021 bij 15 starts 9 overwinningen op Avenches. Eind december 2021 behaalde ze op Vincennes een mooie 2e plaats in 1.14,9 over 2.850 m en op 30 dec. werd ze op dezelfde baan 6e in 1.13,1 over 2.100 m, haar record. Begin dit jaar (2022) werd ze tweemaal op Vincennes uitgeschakeld en ging daarna op rust. Een paard om te volgen.

Boven: Naomi's dochter Kueen Occagnes, van Bold Eagle, wordt hier 2e op Vincennes.

Max Occagnes
Hij debuteerde pas op 10 juli 2022 en werd in zijn 5e start Derby-winnaar. De eerste prijs bedroeg 39.000 Euro, dus dat was meteen een klapper voor de 2 eigenaren, waarvan Nico Dekker (vader van Ralf) een oude bekende is. Max bezorgde zijn moeder de Klassieke titel. Zijn vader Traders is een zoon van Ready Cash uit een Italiaanse dochter van Giant Cat.

Boven: Naomi's zoon Max Occagnes, van Traders, wint de Derby 2022 op Duindigt.
Eind oktober won hij ook de Fokkers Trofee.

Tenslotte
De Franse fokker Philippe Joyeux gelooft in de Frans-Amerikaanse Bastaardkracht en in de dochters van Viking Kronos. Voor zijn niet-Franse fokmerries moest hij een ander land zoeken en dat werd Nederland. SNDR-medewerker Camiel Mellegers spreekt Frans en dat scheelt.


Bronnen:
o.a. Computerstamboek van Ter Schure en websites van de landelijke drafsportorganisaties.


Verwijzingen:
Voor de Hall of Fame pagina van Amour d'Occagnes: Click HIER (op www.archiefndr.nl)
Voor een Fokkersoog over Amour d'Occagnes: Click HIER
Voor een Fokkersoog over Gaz Occagnes: Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen