Fokkersoog:
Gustafson, afstammeling van Alkestis

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" in de Breeders Special 2022,
nr. 11, d.d. 17-03-2022, auteur Hans Huiberts)

Titel: Gustafson pakt overal prijzen

Gustafson is een van onze landelijke toppers. We vinden het leuk om zijn afstamming
in deze Breeders Special te behandelen omdat hij afstamt van één van de bekendste
Nederlandse fokmerries uit de jaren 60 van de vorige eeuw, Alkestis.
We duiken in de geschiedenis van de NL-drafsport.

De Fokker
Gustafson is gefokt door Jeroen Engwerda. Dat is niet zo bijzonder, want er zijn meer trainers, die fokken of hebben gefokt: Willem Geersen, Jan Wagenaar, Jan van Dooyeweerd, Peter Koppejan, Arnold Mollema, Cees Hetteling, Hubert Schoonhoven, Rob de Vlieger, Jos Oorthuijsen, Henk Hamming, Hugo Langeweg sr.en jr. Tom Kooyman, Hubert Schoonhoven, etc.
Jeroen fokt met de moeder van Gustafson en samen met Henk Zonderman ook met Andaluz, moeder van o.a. Indigo, Kaboom en Sweepstakes-winnaar Love over Gold. Hij is dus niet alleen een goede en succesvolle trainer, maar ook een idem fokker.

Gustafson
Vanwege een blessure afwezig op de jaarlingenveiling, werd hij later verkocht aan vader en zoon Van Bruggen. Na een opvallende kwalificatie in 1.15,4 op 30 april 2016 als 3-jarige wordt hij in zijn eerste koers uitgeschakeld, wint 2 koersen, wordt 2e achter Goofy in de Derby Selectiekoers, wordt inde Derby uitgeschakeld en gaat op rust. Eerst 2 maanden het weiland in, want hij is nog niet sterk genoeg. Als 4-jarige komt hij terug en wint in het eerste kwartaal 5 goed betaalde PMU-koersen op rij. In de 2e helft van dat jaar is hij steeds 1e of 2e achter goede paarden. In de Derby 2e achter Goofy. Hij wint in dat jaar bijna € 25.000. Als 5-jarige wordt hij overgenomen door een eigenarengroep van 4 man en blijft hij gelukkig meedoen in onze top. Hij wint de Breeders Crown en wint ook in Zweden (€ 12.500) en België. Als 6-jarige gaat hij vaak de grens over en is bijna altijd geplaatst. Hij wordt  eerst 2e in de W.H. Geersenprijs en wint in Frankrijk (€ 17.500), Duitsland (€ 12.500) en België (€ 24.000). In Noorwegen en Denemarken behaalt hij eervolle 3e plaatsten o.a. achter Heart of Steel. In Wolvega wint hij weer de Breeders Crown, wordt 2e achter Durk in het Kamp. der NL-Paarden en is wat teleurstellend 4e in de Giganten Trial. Daarna komt hij ¾ jaar niet aan de start, maar we zien hem op 20 juli 2020 (€ 12.000) winnend in Zweden terug. Daarna volgen enkele mindere koersen, maar hij wint voor de 3e keer de Breeders Crown (in 1.12,2). In de laatste maanden van dat jaar wint hij ook nog in België, Frankrijk en Duitsland. In de eerste helft van 2021 is Gustafson wat minder op dreef, maar wordt toch enkele malen 2e in Wolvega o.a. achter Ids Boko in 1.10,9. Daarna legt men hem het zadel op en weet hij knap viermaal te winnen in 4 landen met een totale oogst van € 36.500. De laatste keer ging dat met enige moeite, waarna een rustperiode in ingelast. De ruin is inmiddels (mei 2022) al weer volop aan het koersen en is 3e (in Wolvega) en 2e (achter Officer Stephen in de Bild Pokal te Gelsenkirchen) geworden.

Foto's van Gustafson

topper

Boven: Gustafson (Rick Ebbinge) behaalt een zekere zege in de Mohawk Mile
op 31-3-2017. Greek F Boko (nr.12 met Robin Bakker) wordt even zeker tweede.


topper

Boven: De globetrotter Gustafson met Rick Ebbinge in België.


topper

Boven: Gustafson heeft in Frankrijk gewonnen met Hanna Huygens op 24-11-2021.

Vader Quick Wood
Quick Wood is een Love You-zoon uit de semi-klassieke merrie Dira, die één van de beste merries uit haar jaargang was, met een aantal overwinningen in Groep-II koersen, zoals de Prix Roquépine en Masina. Quick Wood werd als 3-jarige door Ger Visser gekocht van fokker Jean-Pierre Dubois. Hij was met zijn winsom van € 330.000 voor Franse begrippen een redelijk koerspaard voor Vibelzee BV en won twee Groep-II koersen. Als vaderpaard is hij in Frankrijk weinig succesvol en hij staat op dit moment niet bij de bovenste 90 in de statistiek van 2021. Zijn laatste (10) producten in Frankrijk zijn in 2019 geregistreerd. Misschien is er nog ergens wat diepvries te vinden. Buiten Frankrijk is hij wel opgevallen, zoals in Duitsland met zijn Derby-winnaar Tiger Woods As en de uitstekende merries Goldy Stardust en Mustang’s Sally. In Nederland heeft hij 30 producten van 2 jaar en ouder, waarvan er 18 zijn gestart, met als beste Gustafson, Hillary Queen, Gideon H Renka, Eagle’s Flight, Hunter Montana, Hurricane, Hollywood Star, Hold Me Quick, Ivanhoe Charisma, Indigo en King Louie.

import

Boven: Quick Wood, de vader van Gustafson.

Moeder Ultimate Lady
Als haar fokker staat bij het HVT te boek mevr. Klaasje van Wijnbergen-Foppen. De merrie begon als 3-jarige bescheiden in Duitsland te koersen voor trainer Gerrit Gommans, met 1 overwinning in 8 starts. Als 4-jarige gaat het veel beter met 5 zeges in 20 starts. Halverwege 2007 verhuist de merrie naar de stal van Jeroen Engwerda en wordt daarna meestal gereden door André Bakker op NL-banen. Vaak zit ze in de prijzen, maar winnen is moeilijk. Vanaf begin 2009 tot mei 2010 vertoeft ze bij Hans Crebas in Zweden. Hetzelfde beeld: 2 zeges in 30 starts. Ze loopt daar wel haar record van 1.13,4. Terug in NL loopt ze in de rest van dat jaar nog 14 koersen zonder veel succes. Toch heeft ze met totaal 10 zeges in ca. 120 starts ruim € 36.000 bij elkaar gesprokkeld. Na haar afscheid van de baan is haar trainer Jeroen Engwerda met haar gaan fokken.

Broodmare-sire
Dit is The Bad Boy, die in 138 starts 28 keer wist te winnen in de Zweedse competitie. Als 8-jarige werd hij 3e in het Criterium de Vitesse en in de Kymi GP. Zijn moeder is de beste Geraldine Broline, die op 2-jarige leeftijd de Merrie Annabelle heeft gewonnen. Zij was topgefokt als Bonefish-dochter uit een Elitemerrie, was een halfzus van Invit Broline en  moest “oom” zeggen tegen Gallant Prince. Ze kreeg 17 veulens, waarvan er 12 in de baan zijn gekomen, met The Bad Boy als verreweg de beste. Hij bracht in Zweden geen echte toppers. In NL zien we Tempo Boy Worthy, Topshot Norg, Tyvonne Promise en Ushi Elegance. Als moeders vader zien we hem bij Gustafson, Brazil Elegance, Goldrush H, Immortality, etc.

Père-de-Grandmère
Gustafsons grootmoeder Dakadvies is een dochter van Express Pride, een zoon van Nevele Pride uit de topmerrie Expresson, die ook de hier bekende Meyn-hengst Lola’s Express bracht. Hij dekte in Scandinavië en kwam voor één jaar naar NL, in 1985. In het volgende jaar bracht hij hier 47 producten, waarvan er 35 in de baan kwamen, met als beste Digitalis, de Derby-winnaar Dante Buitenzorg en de Derby-tweede Dancing Boszorg. Hij is moeders vader van de Finse topper Houston Laukko en in NL van Simmie Rider, Nick the Bananas, Iris van Leeuwen, Letitbe Cunera en Pim Wielinga.

Nederlandse moederlijn
Deze moederlijn begint met de in 1949 in Duitsland geboren Alkestis die door Jan van Leeuwen (II) werd gekocht voor rekening van autohandelaar Teun van Enkhuizen uit Krommenie. Zij was een redelijk koerspaard met een winsom van 35.000 gulden, maar bleek hier al over haar top heen te zijn, dus ging Teun ermee fokken. Daar heeft hij geen spijt van gekregen. Ze bracht hem 12 veulens, waarvan alleen de laatste drie niet in de baan zijn gekomen. Teun hield ze zelf en ze werden allemaal getraind door Jan van Leeuwen. De vierde was C Alkestis van E, die in 1964 de Derby won en daarna voor veel geld werd verkocht aan stal Hermès. Vijf andere producten van Alkestis wonnen tussen 25.000 en 50.000 gulden. Zij was een van de beste fokmerries van die tijd. Teun fokte uit Dea Alkestis van E nog de beste Nolivyr Alkestis (fl. 94.000), die hij aan Jan Glimmervaan van Stal De Gulden Krakeling verkocht. Grootverdiener Action Nevele (fl. 350.000) is een zoon van Katinka Alkestis, net als Sonny Alkestis (fl. 80.000).

Alkestis en haar kroost

import

Boven: Krantenfoto uit de jaren 60. Fokmerrie Alkestis staat temidden tussen haar oudste kroost.
Links de producten van Double Six M: v.l.n.r. Zalkestis van E, Dea Alkestis van E en Alkestis van E
Rechts de producten van Mac Kinley: v.l.n.r. Ero Alkestis van E, Benjo Kinley en C Alkestis van E (Derby).
Dit zijn de oudste zes, van Z t/m E. Daarna volgden er nog zes: Gea, Hea, Ido, Katinka, Liz en
als laatste Mama Alkestis, de bet-overgrootmoeder van Gustafson.

MOEDERLIJN:
De afstammelingen van ALINDE, de 6e moeder van Gustafson


Boven: Huldiging van C Alkestis van E en entourage na de Derby-winst in 1964.
Rechts naast pikeur Jan van Leeuwen staat fokker Teun van Enhuizen met zijn vrouw.
We zien ook de zoons van de trainer, Jan en Siem (naast zijn vader) en daartussen de mensen van Stal Hermes.
Tot Gustafson kwam, waren C Alkestis van E en Action Nevele de belangrijkste nazaten van Alkestis.


Mama Alkestis
John Bootsman vertelde mij het volgende over de eerste draver van Klaas Bootsman. John's moeder Tilly was bevriend met Rie, de dochter van Teun van Enkhuizen. Zodoende kwam Klaas Bootsman daar wel eens over de vloer tijdens verjaardagen. Het gesprek ging dan natuurlijk vaak over de dravers van Teun. Dat sprak Klaas enorm aan, mede doordat hij onder de indruk was van populaire paarden als Hairos II en Theo Messidor, waar de kranten toen vol van stonden. Tijdens een feestje in de zomer van 1971 verkocht Teun het laatste veulen van zijn topfokmerrie Alkestis aan Klaas. Hij vertelde er niet bij dat de moeder bij de geboorte van het veulen was overleden, dat de kleine een blessure aan haar been had opgelopen en zij met de fles was grootgebracht. Ze werd Mama Alkestis genoemd en Klaas zette haar in training bij zijn buurman Piet van Petten. Door een scheef beentje bleek ze ongeschikt voor de koers en ze werd als 2-jarige gedekt door Star Performer. De kleine John was toen 9 jaar oud en ging steeds met z'n vader mee als er wat met de merrie moest gebeuren. Zijn broertje en zusje hadden geen interesse in pappa's nieuwe hobby, John des te meer. In het volgende jaar werd het hengstveulen Prima van Boko geboren. De eerste Boko van een hele lange lijst....
Prima was geen grootheid met zijn winsom van 600 gulden. Zijn moeder bracht daarna nog Right van Boko (won 17.000 gld.), Triomf van Boko (20.000 gld.) en 4 mindere goden. Triomf is de overgrootmoeder van Gustafson en haar producten zien we onder de stamboom staan. My Lady, een NL-dochter van Dakadvies, werd moeder van de Duitse hengst Waitingonafriend, 1.12,3 – ca. € 52.000 in Zweden. Verder zijn er weinig andere grootheden uit deze moederlijn te melden.

Tenslotte
Het leven hangt vaak van toevalligheden aan elkaar. Dat geldt ook voor de draverfokkerij. Zonder Jeroen Engwerda en zijn Ultimate Lady hadden we nu geen Gustafson gehad en was de moederlijn van Alkestis misschien wel uitgestorven. En zonder Teun van Enkhuizen en Alkestis was er nu geen Boko Stables geweest en was John Bootsman waarschijnlijk voetbalmakelaar geworden, met een stal vol stervoetballers. Of zoiets.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen