Fokkersoog:
Max Occagnes, winnaar van Derby en Fokkers Trofee

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 40, d.d. 05-10-2022,
met een update door auteur Hans Huiberts

Titel: De toplijnen van Max Occagnes

De Derby werd toch wel verassend gewonnen door Max Occagnes, een halfbroer van Derbywinnaar 2010 Amour d’Occagnes.
Hun moeder Naomi November is een half jaar geleden nog beschreven toen zij Elitemerrie was geworden.
Nu heeft zij ook de titel Klassiek verworven. Het verhaal over Naomi November en haar eigenaar Philippe Joyeux
is al vaker verteld en is nog te lezen in drie Fokkersogen op deze website, bij Naomi, haar zoon Amour
en haar kleinzoon Gaz Occagnes. We willen niet in herhalingen vallen en beperken ons verhaal
nu hoofdzakelijk tot de Derby-winnaar en zijn bijzondere vader.
Max won op 28 okt. 2022 ook de Fokkers Trofee.

De Derby
Max Occagnes vloog van start en nam ruim de leiding. Speed in overvloed. Langeweg senior moest hem sterk vasthouden en kon na de eerste bocht de leiding overgeven. Hij volgde daarna steeds als 5e-6e aan de reling. De favoriet Magnum de l’Iton kwam na een ronde op kop en legde er een straf tempo voor. Max Occagnes had zijn eindschot kunnen bewaren en vloog in de laatste rechte lijn de rest voorbij, inclusief Magnum. Hij won in een koersrecord. Beide paarden zijn gefokt door Franse fokkers en opgegroeid in Normandië. De halfbroer van Magnum, Looping, werd vorig jaar 6e in de Derby en dit jaar 3e in de 4-jar. Derby. De 3e geplaatste Mr T Starlake is een zoon van Gouden Sweep-winnares ZarinaCunera. De 4e Most Wanted PK is een volle broer van Sweepstakes-winnaar Koen n Klasbak en 5e Maverick komt uit Sweepstakes-winnares Dacey Boko.

import

De Fokkers Trofee
Ook de uitslag van de Fokkers Trofee staat hieronder in een tabel. Met slechts 7 deelnemers werd deze koers een echte Derby-revanche doordat de eerste zes geplaatsten uit de Derby meededen. Daaraan was toegevoegd de merrie Miss Lynx. Max Occagnes nam van start af het initiatief en onderhield een hoog tempo. Enkele anderen, waaronder Magnum de l’Iton, wilden hun positie verbeteren, maar dat lukte niet. De mooie Mistral werd met een eindsprint “the best of the rest”. Magnum liep lang in het dodenspoor en eindigde vermoeid als zesde. Drie van de zeven deelnemers komen uit oude NL-moederlijnen. Bij de vaders zien we de volle broers Broadway Fortuna en Conway Fortuna staan. Geen enkele van de deelnemers is 100 % Amerikaans. Allemaal hebben ze een scheut Frans. Aan de mooie dotering van deze koers (€ 35.400, incl fokpremies) heeft de TCT-organisatie € 5.000 bijgedragen. Met een eerste prijs van € 15.000 zitten we weer op het niveau van het jaar 2013. In 2018 hadden we het dieptepunt met € 7.000. De winnende fokker Philippe Joyeux ontvangt een fokpremie van € 3.000 (20 %) en gaat hierdoor nu ruim aan de leiding in het klassement van de fokkers. Wie gaat hem nog inhalen?

import


Max Occagnes
Hij groeide op bij zijn fokker Philippe Joyeux in Normandië. Tijdens de Jaarlingenveiling in  Wolvega werd hij voor € 14.000 verkocht aan de Trotting Stable van Nico Dekker en Dirk van Duin. Zij hadden samen al andere dravers gehad, zoals Heres Beuckenswyk. Nico kennen we vooral als de vroegere mede-eigenaar van Paul Trot en als vader van Ralf. Na te zijn beleerd bij Sinie de Glee, zetten zij zoals gebruikelijk hun paard in training bij streekgenoot Hugo Langeweg junior. Het hengstje bleek niet vroegrijp, ondanks dat hij al heel vroeg in het jaar is geboren, op 29 januari 2019. Hij was als 2-jarige wat pacerig en pas toen hij in het najaar enige tijd door senior op Duindigt werd getraind, toonde hij zijn capaciteiten. Terug in Schagerbrug werden de puntjes op de i gezet door junior, die er toen al snel een klassieker in zag. De hengst kwalificeerde zich in mei van dit jaar, won daarna een beginnerskoers op Duindigt, werd in zijn volgende koers uitgeschakeld, tweede te Wolvega en 3e in de Derby Selectiekoers achter Magnum de l’Iton en Metta Invicta, maar dat ging over 2.000 meter en Max was toen tamelijk heet. In de Derby viel alles op z’n plaats, na een perfecte rit van Langeweg senior. De volgende opgave was de Fokkers Trofee en die won hij ook met overmacht, na de hele weg de leiding te hebben gehad.

 

Foto's van Max Occagnes

Boven: Derby 2022: Max Occagnes (Hugo Langeweg sr) wint nog vrij
gemakkelijk van Magnum de l'Iton.


Boven: Fokkers Trofee: Max Occagnes op weg naar de zege, voor de goed
eindigende Mistral (links), Mr T Starlake, Most Wanted PK (kol),
de aan de reling niet zichtbare Miss Lynx (5e),
Magnum de l'Iton en Maverick.

Boven: Na zijn zege in de Derby 2022 wordt Max Occagnes gewassen
door zijn verzorgster Judith Groen.

Als 4-jarige TRIPLE CROWN-WINNAAR!!

Boven: Max Occagnes (Hugo Langeweg jr) wint de Derby der 4-jarigen 2023
met grote voorsprong. Eerder had hij ook al het 4-jar. Criterium en het Sprint
Kampioenschap gewonnen, waardoor hij in 2023 Triple Crown-winnaar
bij de 4-jarigen werd. Dit werd beloond met een mooie bonus.

Boven: De linkse Oorkonde was voor de Franse fokker van Max Occagnes en de rechtse voor
zijn twee eigenaren, in 2023 verdiend.
Via de NDR-boekhouding kregen zij ook een bonus van 3.000 Euro (fokpremie) als fokker
en 1.000 Euro (prijzengeld) als eigenaar, beschikbaar gesteld door respectievelijk
de Fokkersvereniging en enkele sponsoren.


Voor veel meer foto's van Max Occagnes:
Click op www.archiefndr.nl


De winsom van Max Occagnes bedraagt inmiddels (per 28-10-2022): € 89.475
en zijn record is 1.12,7.

Vader Traders
Dit vaderpaard is prachtig gefokt. Met vader Ready Cash en père-de-mère Giant Cat is er een superbe Franse inslag. Vergeet niet dat de moeder van Giant Cat, Pussy Cat, een Franse topper was. Moeder en zoon wonnen allebei de Prix de France. Pussy Cat werd ook nog 3e in de Prix d’Amérique 1990 (achter Ourasi en Poroto) en 3e in de lange Prix de Paris. De rest van Traders pedigree is Amerikaans. Zijn 5e moeder Kerry Way won de Hambletonian in 1966. Haar dochter Classical Way won als 3-jarige de Kentucky Futurity en op oudere leeftijd was ze de beste dravermerrie ter wereld. Zij klopte Idéal du Gazeau in de International Trot 1980 en het jaar daarop werd ze derde in de Prix d'Amérique en won ze de Prix de France. Net als Pussy Cat. Deze topmerries staan in de stamboom van Traders, want Classical Way is zijn  4e moeder. Zij kreeg 13 veulens, die bijna allemaal in de baan kwamen, maar er zaten geen echte toppers bij. De ruin Gloves was met zijn winsom van ruim € 200.000 de beste. Een andere zoon, Classical Pride (winsom € 8.300) werd door Joop Schoonderwoerd naar ons land gehaald en dekte hier enkele jaren. Hij werd vader van o.a. Gaya Kievitshof, Famous Skoatter en Geluk Uithuizen. Haar dochter Queen of Gainsway (v. Bonefish) won slechts $ 337 en kwam als fokmerrie in Italië terecht. Ze bracht 4 bescheiden dravers en de recordloze Working Mom, de 2e moeder van Traders. Deze werd moeder van de crack Express Road (€ 500.000, van Passionant) en van Graziella, de moeder van Traders en van zijn volle broer, de Belgische Derby-winnaar Jerry Mom (€ 613.000).
Traders werd getraind door zijn eigenaar Philippe Allaire. Als 2-jarige deed hij een kwalificatiekoers in 1.18,3 maar was nog niet sterk genoeg. In zijn eerste koers als 3-jarige in Enghien op 13 juni 2015 wordt hij slechts 8e. Om op Vincennes met voldoende winsom te kunnen starten, bedenkt Allaire een list. Traders wint eerst in België in 1.14,5 en vervolgens ook op Duindigt, waarbij Allaire het prijzengeld fors heeft verhoogd. Op Duindigt bedraagt de eerste prijs in deze beginnerskoers € 8.250. De geplaatste NL-paarden profiteren mee. Twee weken later wint hij € 38.000 op Vincennes. Dat was het begin van een glanzende carrière, waarbij hij zich soms ontpopte als reuzendoder. Als 4-jarige klopte hij de 5-jarige Bold Eagle in de Prix Marcel Laurent 2015 in een wereldrecord van 1.10,1a over 2.100 m. Ook de 4e, 5e en 7e geplaatste paarden in deze koers waren zoons van Ready Cash. Hij wisselde goede en minder goede periodes af. De Prix Kerjacques 2018 won hij in 1.10,8 over 2.700 m. Zijn echte hoogtepunt vormt de met € 315.000 beloonde zege in de Prix du Cornulier 2018 in 1.11,3 over 2.700 m, twee weken later gevolgd door een zege in de Prix de l’Ile de France, in 1.10,8 over 2.175 m, ook monté. Deze vier genoemde km.tijden waren toen wereldrecords. In het volgende jaar 2019 kwam hij als 7-jarige niet meer op zijn oude niveau, maar behaalde hij nog wel een mooie tweede plaats in de Cornulier, achter Bilibili. Hij sloot zijn carrière begin 2020 af met een winsom van € 1.370.400.
Zijn eerste producten zijn geboren in 2018 in verschillende landen. In Duitsland zien we de goede merries Luna Scott en Mylie Scott (Breeders Crown 2-jar) en in Zwitserland Jacara du Pont, maar verder is het nog te vroeg om hem te beoordelen. Voorlopig heeft hij in Nederland al een Derbywinnaar gebracht, met dank aan de Elite- en Klassieke merrie Naomi November.
Traders was in 2022 niet beschikbaar voor de fokkerij, maar zal in 2023 ter dekking staan bij de Brodda Stuteri in Zweden.import

Boven: Traders is een mooie hengst, vierkant van bouw,
met een hoogte en lengte van 1,64 m.
Hij is volgens Blodbanken 44% Frans gefokt.

Tenslotte
De dochter van Naomi November, Kueen Occagnes, is een crack in Zwitserland en koerst momenteel in Frankrijk, waar ze de laatste keren niet gelukkig was. De jongste telg Nectar Occagnes is nog in bezit van zijn fokker. Hij heeft zich al gekwalificeerd in 1.18 en is te koop. In de Derby liep ook nog een kleindochter van Naomi, Miss Occagnes, die werd uitgeschakeld. Verder zien we dat goede dravers vaak afstammen van fantastische merries met snelle records, maar ook dat recordloze merries soms uitstekend fokken. Als hun afkomst maar goed is. Daar is Naomi November een prachtig voorbeeld van.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Verwijzingen:
Voor een Fokkersoog over zijn moeder Naomi November: Click HIER
Voor een Fokkersoog over zijn halfbroer Amour d'Occagnes: Click HIER
Voor een Fokkersoog over zijn oomzegger Gaz Occagnes: Click HIER
Voor de Hall of Fame pagina van zijn halfbroer Amour d'Occagnes: Click HIER (op www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen