Fokkersoog:
Magnum de l'Iton, winnaar van de Sweepstakes

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 44, d.d. 03-11-2022,
met een update door auteur Hans Huiberts

Titel: Franse fokker geeft de toon aan

Met zijn zege in de Sweepstakes en zijn tweede plaats in de Derby behoort Magnum de l’Iton tot de jaargangstop.
Na Max Occagnes alweer een product van een Franse fokker, die graag Frans-Amerikaans fokt en daarom zijn paarden
in een buitenlands stamboek moet zetten. Net als enkele landgenoten heeft hij voor het NL-Stamboek gekozen.

De Sweepstakes
De uitslagen van de Derby en de Fokkers Trofee hebben we onlangs getoond in het Fokkersoog over Max Occagnes, dus beperken we ons hier tot de Sweepstakes. Magnum de l’Iton werd onbedreigd winnaar bij de hengsten/ruins in de Sweepstakes, Hij kan een hoog tempo heel lang volhouden. Maikel W werd dichtbij tweede. Mr T Starlake werd verrassend 3e. Criterium winnaar Jace Renka TF stelde als favoriet met zijn 4e prijs wat teleur. De afstammingen van de geplaatste paarden staan in de onderstaande tabel.

import

Magnum de l’Iton
Na door Levesque thuis te zijn opgeleid kwam de hengst in juli 2021 als 2-jarige naar Stal Crebas, die hem na 6 weken al kon kwalificeren. Hij had speed en veel lucht, maar was ook wat paniekerig. Bij zijn debuut in Wolvega op 15 oktober 2021 werd hij 4e in 1.16,1. In de serie van de TCT-Derby voor 2-jarigen werd hij 6e in 1.14,7 en de finale sprong hij bij de start. De Jonkerprijs wist hij te winnen (1.15,8) en in de Productendraverij sprong hij weg door hinder bij de start. Ook in de volgende koers was hij foutief. Na de winterrust kwam Magnum in actie voor Stal De Gele Kanaries en was hij veel betrouwbaarder, alhoewel hij na twee 2e plaatsen in gewone koersen, in het NL-Criterium nog werd uitgeschakeld. Na plaatsgelden tegen sterke buitenlanders in het TCT-Criterium, wist hij zijn mannelijke NL-jaargenoten gemakkelijk te kloppen in de Sweepstakes. Hij lag op koers voor de Derby en werd daarin als favoriet beschouwd, zeker na zijn sterke zege in de Selectiekoers. Lang leek het erop dat Bas Crebas eindelijk zijn eerste Derby-zege kon behalen, maar na 2.500 meter koers kwam Max Occagnes met een vliegend eindschot de droom verstoren. Magnum bleef nog wel tweede. In de Fokkers Trofee kreeg Magnum een moeilijk parcours in het dodenspoor. Hij kon niet echt doorzetten en werd 5e. Eigenaar Levesque zal zijn paard nu waarschijnlijk naar Frankrijk terughalen. Daar is natuurlijk veel meer te winnen, maar Magnum blijft voor altijd van “ons”, want het is een NL-draver. We zijn benieuwd hoe het verder met hem zal gaan.

 

Foto's van Magnum de l’Iton

Boven: Magnum de l'Iton (Bas Crebas) in het voorwerk
voor de Fokkers Trofee op 28-10-2022,
waarin hij als 6e eindigde.
(foto Geert Koops)

Boven: Magnum de l'Iton (Bas Crebas) wint de hengsten-afdeling van
de Sweepstakes, vóór Maikel W en Mr T Starlake.
(foto's Geert Koops)

Boven: Sweepstakes Hengsten/ruins 2022:
Magnum de l'Iton en trainer-rijder Bas Crebas hebben gezorgd
voor het eerste Klassieke succes van Stal De Gele Kanaries,
de stal met ruim 200 leden en 20 paarden. Met Robin Goudsblom
en Peter Delis in het middelpunt.
(foto's Geert Koops)

Boven: Derby 2022: Magnum de l'Iton (nr.4 met Bas Crebas) wordt tweede
achter Max Occagnes (Hugo Langeweg sr).

Voor veel meer foto's van Magnum de l'Iton:
Click op www.archiefndr.nl


De winsom van Magnum de l’Iton bedraagt inmiddels (per 28-10-2022): € 39.615

Vader Varenne

Goede wijn behoeft geen krans, maar we doen het toch. De hengst is nu al 27 jaar oud en staat in zijn geboorteland Italië sinds 2010 aan kop bij de vaderpaarden. Zijn bekendste producten zijn de miljonairs Pascia Lest, Lisa America, Twister Bi en Tony Gio. In ons land heeft hij slechts 15 producten, waarvan Gina Schermer (€ 171.000), Youngvarenneeden (€ 25.000), Lover Schermer (€ 10.460) en Magnum de l’Iton de beste zijn.

import

Boven: Varenne is nog steeds de meest winnende draver ter wereld.
Ook in de fokkerij is hij zeer succesvol.
(foto Claes Kärrstrand)

Franse moederlijn
Aan het hoge volgnummer van Magnum’s moederlijn (E175) kunnen we al zien dat deze weinig voorstelt. Er zijn geen cracks te vinden tussen de afstammelingen van de Franse basismerrie Virago. De meest winnende is Querios du Mirel met een winsom van € 430.000, gevolgd door Hextasia Volo met € 393.000. Laatstgenoemde is een nicht van Diva Volo, de 3e moeder van Magnum. Deze kreeg 6 veulens, waarvan 5 Frans zijn geregistreerd en alleen de merrie Pristis Volo in het Belgische stamboek is gezet. Die kan dan niet meer terug naar het Franse stamboek. Zij heeft in Zweden gekoerst en is daar na haar koerscarrière door Super Tilly en Super Arnie gedekt. Ze was toen al in bezit van Hughes Levesque. Super Arnie bracht het beste in haar naar boven met River de l’Iton, de moeder van Magnum, Looping en Hobby de l’Iton.

Tenslotte
Soms bloeit een mindere moederlijn op doordat verbeterende hengsten zijn gebuikt. Dat is bij Magnum gebeurd met achtereenvolgens Workaholic, Capriccio (zoon van Sharif di Jesolo udv Florestan) en Super Arnie, volgens het principe van de bastaardkracht. Varenne deed de rest.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Verwijzingen:
Voor een Fokkersoog over zijn vader Varenne: Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen