Fokkersoog:
Gio Cash, winnaar van o.a. de TCT-Derby der 2-jarigen

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 45, d.d. 5-11-2022

Titel: Gio Cash, een internationale crack

Normaal behandelen wij in onze Fokkersogen alleen de winnaars van de NL-Klassiekers,
maar deze keer maken we een uitzondering voor de hengst, die vorig jaar de eerste TCT-Klassiekers
heeft gewonnen en nu ook internationaal heel succesvol is. Hij is Duits geregistreerd, maar heeft
een NL-tintje doordat zijn grootmoeder een Boshoeve is, gefokt door wijlen Wiebe Landman.

Gio is nog in bezit van zijn Duitse fokker, maar heeft nog een ander NL-tintje, want hij wordt getraind door Dion Tesselaar en meestal ook door hem gereden. Als het zo uitkomt rijden soms Jeffrey Mieras of Gabi Gelormini. Verder komt Gio als deelnemer aan de TCT-koersen regelmatig in ons land voor het voetlicht. Daarom is het voor de liefhebbers leuk om wat meer over zo’n paard te weten. Wie zijn de opa’s en oma’s? Dat staat niet in het programmaboekje.

De fokker
Gio Cash is gefokt door en in eigendom van de Duitser Pierre Sagitz, die in Berlijn woont en al langer enkele koerspaarden heeft gehad. De mooie zwarte hengst is zijn eerste fokproduct en Sagitz wil zijn paarden niet verkopen. Het schijnt dat hij onlangs een hoog bod voor Gio heeft afgeslagen. Maar hij wil ook niet teveel paarden hebben, reden waarom hij de moeder daarna niet heeft laten dekken. Het was een goed idee om Gio Cash bij Dion Tesselaar in training te zetten en hem voor het TCT-circuit in te schrijven. Vorig jaar heeft Sagitz geen fokpremies ontvangen, maar als meest succesvolle fokker in het TCT-circuit wel het gratis veulengeld van Readly Express gewonnen. Gio’s moeder Give me Love is dit voorjaar geïnsemineerd met het (diepvries)sperma van deze Ready Cash-zoon, maar helaas is ze niet drachtig geworden. Ook dit jaar en volgend jaar is er weer een gratis veulengeld van Readly Express te winnen voor de fokker, wiens fokproducten in dat jaar het meeste prijzengeld verdienen in het TCT-circuit.

De carrière
Gio Cash debuteerde eind augustus 2021 als 2-jarige op VPW met een zege in 1.14,8 tijdens een wolkbreuk in de Halve Finale van de Breeders Course. Vier weken later won hij ook de Finale in Jägersrö in 1.13,1 met een eerste prijs van € 58.000. Weer een maand later won hij in Wolvega een Selectiekoers voor de TCT 2-jarigen Derby en twee weken later ook de TCT Derby in 1.13,5 met een eerste prijs van € 17.500. In zijn 4 starts als 2-jarige bleef hij ongeslagen en hij was een van de beste van Europa, zo niet de beste. De mooie hengst ziet er altijd “kapitaal” uit en blijft goed aan de bak, volgens zijn trainer.
Dit jaar begon hij foutief in de Halve Finale van de Breeders Course op VPW. De Finale ging dus aan zijn neus voorbij. Vervolgens werd hij 2e achter zijn Duitse rivaal Y Not Diamant in een Selectiekoers voor het TCT 3-jarigen Criterium in 1.13,0. Twee weken later draaide hij de rollen om en won hij het TCT Criterium in 1.13,5 met een eerste prijs van € 13.500. Daarna heeft hij in juli op Jägersrö de serie en de Finale van de Breeders Course gewonnen, hetgeen totaal bijna € 90.000 opleverde. In de serie liep hij zijn record van 1.10,9 over 1.640 m. De Duitse Derby is sinds dit jaar voor 4-jarigen, maar voor slimme Duitse eigenaren en trainers is er nu het TCT-circuit als mogelijkheid. Gio won in Wolvega de halve Finale van de TCT-Derby voor 3-jarigen en werd in de Finale 3e achter Gericault en Monastery Boko. Vervolgens won hij in Hamburg de TCT-Gold Cup. In het EK der 3-jarigen op Vincennes werd Gio 5e, nadat hij lang aan de reling vastzat en pas op het laatst ruimte kreeg. Op 1 november nam hij (opnieuw met Gabriele Gelormini) deel aan de GP Orsi-Mangelli in Turijn. Ondanks startnummer 12 wist hij de serie te winnen in 1.11,4 over 1.600 m. Een paar uur later kon hij in de Finale met startnr. 1 aansluiten achter het koppaard, met naast zich Diamond Francis (van Exploit Caf) in het dodenspoor. Toen deze in de laatste bocht een moeilijk moment had kon Gio Cash naar buiten en hij leek op weg naar de winst. Diamond Francis had echter een tweede adem gevonden en hij klopte Gio Cash, die ruim voor de rest finishte in 1.12,2. Totale opbrengst op deze dag ruim € 60.000. De hengst gaat nu van een welverdiende rustperiode genieten en hopelijk zien we hem volgend jaar succesvol terug. De Duitse Derby zal het hoofddoel zijn.

Foto's van Gio Cash

Boven: Gio Cash als 2-jarige in Wolvega met zijn trainer Dion Tesselaar.

Boven: Gio Cash (Jeffrey Mieras) wint op Jšgersro de Breeders Course voor 3-jarigen.

Boven: Gio Cash en Jeffrey Mieras poseren voor het artikel "Stabletour" in 2022.

De moederlijn
Gio Cash is uitstekend gefokt. We beginnen bij zijn 6e moeder, de Duitse Bammeline, winnares van het internationale Elite Rennen in 1949. Zij was een dochter van de Amerikaanse crack Muscletone, tweede in de Hambo 1934 en daarna kampioen in Europa, o.a. als tweevoudig winnaar van Prix d’Amérique, in 1935 en 1937. Gekruist met de Duitse Prix d’Amérique- en Elitloppet-winnaar Permit gaf Bammelinede goede merrie Wallgunde. Bij deze merrie werkte de Frans-Amerikaanse cross uitstekend, want gekruist met de Franse Elite-Rennen-winnaar van 1957, Io d’Amour, gaf zij de topmerrie Wallburg, die een winsom behaalde van ruim een half miljoen Duitse Marken (ca. € 250.000). Veel geld in die tijd. Zij won in 1969 op Duindigt het Europese Kampioenschap der 5-jarigen en is de 4e moeder van Gio Cash. Ze bracht 4 producten, waarvan Wallgunda (1.17,7 - € 70.000) de beste was. Haar halfzus Königskrone won de helft. Zij was een dochter van de goede Amerikaanse hengst Arden All (een kleinzoon van Hambo-winnares Helicopter) en werd foktechnisch onsterfelijk als moeder van Diamond Way. Königskrone bracht ook nog 10 waardeloze volle broers/zussen van Diamond Way voordat Wiebe Landman de toen al 19-jarige fokmerrie kon kopen. Hij koppelde haar aan zijn eigen dekhengst Hans Boshoeve, die goed was gefokt als zoon van Zoot Suit en de Nederlandse Yeaning Boshoeve 1.14,7 (Heres x Fernanda D). Bovendien kregen Wiebe’s fokproducten een optimale opfok. Dat resulteerde in 3 succesvolle Boshoeves, die u onder hun moeder Königskrone in de stamboom ziet staan. Ofarim Boshoeve was vernoemd naar de Israelische zangduo Esther en Abi Ofarim en zij was de minste van de drie producten. Bij een andere fokker produceerde zij niet goed, met 10 producten, waarvan er slechts één een kleine voldoende haalde. Dat de basis van de moederlijn goed is bewees haar dochter Give me Love met haar zoon Gio Cash. Ook de Elitemerrie Silvertown stamt af van Bammeline en Wallgunde. Zij bracht o.a. Farao en Gaya Kievitshof.


import

Boven: In 1969 won Wallburg op Duindigt het Europees Kampioenschap der 5-jarigen,
vůůr onze Felix met Giel v.d. Togt en de Zweedse hengst Rikitikitavi.

import

Boven: Ereronde van Wallburg en Willy Roth op Duindigt
na het Europees Kampioenschap der 5-jarigen in 1969.
Zij is de 4e moeder van Gio Cash.

Vader Victor Gio
Deze Ready Cash-zoon was Italiaan van geboorte, gefokt door Stal Bivans(ook eig. Face Time Bourbon, Vivid Wise As en GP-UET-winnaar Ideal du Pommeau), maar hij koerste in Noord-Amerika. Plaatste zich in enkele topkoersen, werd 5e in de Hambletonian. Zijn moeder Ilaria Jet was een Europese crack. Zij won, naast enkele Italiaanse klassiekers, het Europees Kampioenschap der 5-jarigen, de GP de Wallonie 2009 en een serie van de Elitloppet 2010. Haar winsom bedraagt meer dan 1 miljoen Euro. Haar beste product is Tony Gio (van Varenne), die net zoveel geld verdiende als zijn moeder. Hij begon in zijn geboorteland en eindigde in Frankrijk, waar hij in 5 succesvolle seizoenen o.a. tweemaal 2e werd in de lange GP de Paris. De halfbroers Tony en Victor Gio staan ter dekking in Italië.
Victor Gio zijn oudste producten zijn nu 3 jaar en gering in aantal. De beste Italiaan is de Deus Zack, die in Frankrijk door Guarato wordt getraind en in vorige maand het EK der 3-jarigen won op Vincennes. Hij heeft al een winsom van € 207.000. De beste van de 3 Duitse producten uit 2019 is Gio Cash, die nog meer heeft verdiend dan Deus Zack.

import

Boven: De 1,60 m grote Victor Gio staat ter dekking in ItaliŽ.

Moeder’s vader
Dit is Judge Joe, die als 2- en 3-jarige succesvol was in Noord-Amerika. Zijn moeder bracht nog twee goede dravers. De hengst is goed gefokt, maar heeft als vaderpaard niet veel kansen gekregen. We kennen hem vooral als vader van Easy Joe.

Tenslotte
In de stamboom van Gio Cash staat een aantal topdravers, met een mooie Frans-Amerikaanse mix. Van moederskant zien we wat “oud” bloed. Zijn overgrootmoeder Königskrone is geboren in 1976! Blijkbaar maakt dat niets uit; als de kwaliteit maar goed is.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure


terug naar overzicht Fokkersogen