Fokkersoog:
Malou Vredebest, winnares van de Merrie-Derby+Trofee

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 47, d.d. 23-11-2022

Titel: Malou Vredebest zet trend door

De Merrie Derby en de Merrie Trofee werden dit jaar gewonnen door Malou Vredebest.
Zij is na Jonah en Haley de derde Klassieke Vredebest-merrie, dochters van 3 verschillende moeders.
Fokker-eigenaar Daan Verschoor mag trots zijn. We bespreken haar afstamming.

De beste?
Met haar zeges in beide Klassieke merrie-koersen mag Malou Vredebest niet automatisch worden beschouwd als de beste merrie van haar jaargang, want enkele van haar jaargenotes zijn in de open koersen gestart. Het volgende Fokkersoog zal worden gericht op Sweepstakes-winnares Mistral, die naar mijn idee tot nu toe de beste merrie van haar jaargang is. Maar Malou heeft recent enkele uitstekende prestaties neergezet en wie weet wat zij nog voor ons in petto heeft.

De koersen
De Merrie Derby was een mooie koers. De merries liepen voor het eerst over 2.600 meter en dat gaf toch wel een enigszins verrassende uitslag, vooral met de geplaatste paarden. Zie de tabel, met hierin ook de afstammingen. De winnares was duidelijk de beste en dat werd goed beloond, want de eerste prijs van € 14.500 was sinds 2008 niet zo hoog geweest.
De eerste drie in de Merrie Trofee staan er onder. Zij werden gevolgd door Mireije Charisma (4e) en Monique Baldwin (5e), van wie de afstamming en fokker daarboven staat. Malou liep met 1.14,0 een koersrecord en was daarmee net zo snel als Max Occagnes in de open Fokkers Trofee! De eerste prijs was met € 4.250 ook beduidend hoger dan vroeger.

import


De fokker
Fokker-eigenaar Daan Verschoor ging, zoals zovelen in onze sport, als kleine jongen met zijn vader mee naar de koers en is sindsdien drafsportliefhebber. Hij fokte al in 1981 zijn eerste draver, uit de merrie Steka Spencer (van Felix) en deed dat samen met zijn vriend Hans Westgeest. Daan woonde aan de ene kant van Voorschoten tegenover de boerderij Vredebest en Hans kocht aan de andere kant van het dorp een boerderij, genaamd Vredebest. Vandaar de achternaam van hun beider paarden. Van Steka’s 4 veulens was de laatste, Billy Vredebest, natuurlijk de beste (77.000 gld.), want hij was van Heres. Daarna fokten zij jarenlang een aantal Vredebest-dravers, o.a. uit Oriente Cortoz en de Zweedse Ida Nalan. Bij de NDR staan nu 24 Vredebest-dravers genoteerd waaronder één renpaard. In 2014 gingen Daan en Hans uit elkaar met hun fokkerij, maar bleven wel steeds bevriend, tot de dood van Westgeest in maart 2022.
De meest winnende Vredebest is Jonah (1.11,6 - € 77.500, Sweepstakes-winnares en Derby 2e), waarvan Hans Westgeest als fokker-eigenaar te boek staat. Zij is nu in bezit van zijn erven (Stal Vredebest). De Merrie-Derby-winnaressen Haley en Malou zijn nog steeds in bezit van Daan Verschoor. Haley heeft hij verhuurd aan Barry te Pas en zij koerst nog een jaar door, ook als kortebaner. Daarna komt ze als fokmerrie terug bij Daan. Nu fokt hij met de Franse Orlando Sport-dochter Vigne de l’Ecorce, die dit jaar een NL-veulen heeft gekregen van Password en volgend jaar wordt gedekt door een Amerikaan, misschien wel Yeovani Boko. De merrie heeft een mooie stamboom en is een achterkleindochter van de bekende Krille. Daan heeft de beschikking over 11 ha. weiland, waar hij ook zijn schapen laat lopen en paarden van anderen te gast heeft. Hij houdt van veel voeren en veel laten bewegen. Heeft 11 boxen en fokt zelf 1 of 2 veulens per jaar, maar zorgt wel dat er maatjes bij lopen. Veel fokproducten van vrienden zijn bij hem geboren en opgegroeid, zoals die van Hans Westgeest, Dolf Rieken, René Zandbergen, Peter Roodenrijs en Peter Kouwenhoven. Voorbeelden: Your Love Lois en Berry’s Boy!

Malou Vredebest
Zoals de meeste recente Vredebesten kwam Malou in training bij Jeroen Engwerda. Als 2-jarige was ze groot en nog niet sterk genoeg. Na een kwali als 3-jarige op 27 maart j.l. debuteerde zij op Duindigt met een zege in 1.15,9 gevolgd door een overwinning in een TCT Satelietkoers op VPW in dezelfde km-tijd. Ze werd 5e in de Sweepstakes. Ook de serie (3e) en Finale (10e) van de TCT Merrie-Derby waren toen nog iets te hoog gegrepen, maar in de Serie en Finale van de NL Merrie Derby was Malou een klasse apart. Een maand later won ze ook de Merrie Trofee in haar recordtijd van 1.14,0 zoals altijd gereden door Jaap van Rijn.

Foto's van Malou Vredebest

Boven: Malou Vredebest (Jaap van Rijn) wint de Merrie-Derby Selectiekoers I,
Duindigt d.d. 7-9-2022, voor Melissa Boko. Anderhalve week later
zal ze ook de Merrie Derby winnen, over 2.600 meter.

Boven: Malou Vredebest (links met Jaap van Rijn) gaat naar de zege
in de Merrie Trofee op 28-10-2022, voor Metta Invicta (rechts met
Robin Bakker (foto Geert Koops)

Boven: Huldiging van Malou Vredebest en Jaap van Rijn
na de Merrie Trofee op 28-10-2022. Links van Jaap eigenaar
Daan Verschoor en Fokkersver. voorzitter Hans Huiberts.
Rechts familie Verschoor en bestuurslid Ab Zaman.
(foto Geert Koops)

Voor veel meer foto's van Malou Vredebest:
Click op www.archiefndr.nl


Vader Yeovani Boko
Deze volle broer van de Derby-winnaars Paul W Boko, Virgill Boko en Willem W Boko was na zijn Sweepstakes-zege ook één van de favorieten in de Derby-Y, waarin hij wat teleurstellend als vijfde eindigde achter Yucca Boko, Yco Wollem, Yendi Boko en Yellow Eden. Maar hij won in het volgende jaar wel de 4-jarigen Derby en het Sprint-Kampioenschap der 4-jarigen. Helaas kwam hierna een einde aan zijn koerscarrière.
Zijn eerste jaargang uit 2012 bestond uit 2 F-jes, die niet zijn gestart. De volgende jaargang ook uit twee, waarvan alleen Graham Convital in de baan is gekomen (1.14,0 - € 25.940). Er zijn 5 H-tjes, waarvan 4 merries succesvol koersten. Daarna volgden 2xI, 1xJ, 3xK, 4xL, 11xM, 5xN, 3xO en 1xP. Hindy Heikant is zijn topper met een winsom van inmiddels € 80.400. Daarna volgen Graham en Malou als de meest winnende, gevolgd door Hayley Jet, Haley Vredebest, Howie Star en Kiekeboe. Ook de Duitse Piet de Wit is een product van Yeovani. Hij heeft nu 31 producten van 3 jaar en ouder waarvan er 16 in de baan zijn gekomen.

import

Boven: Yeovani Boko (Huog Langeweg jr) wint in perfecte draf de Sweepstakes.

Moeder Victory Firefox
Deze Love You-dochter was geen grootheid als koerspaard en ging als 4-jarige de fokkerij in. Na twee Duitse producten kwam Malou. Hierna is de merrie niet meer gedekt en inmiddels gestorven.

Père-de-mère
Love You is één van de beste moeder’s vaders ter wereld. We hoeven maar te noemen Bold Eagle, Face Time Bourbon, Chica de Joudes, maar ook Mister F Daag en Norton Commander. In ons land Contador, Gaz Occagnes, Kimberly’s Wish en Louis E Lobell. Allemaal producten van Love You-dochters.


import

Boven: Love You is de vader van de moeder.


De Moederlijn
Deze moederlijn bespraken we onlangs ook bij Kimberly’s Wish. Het begint met de in 1877 geboren Volbloedmerrie Esther. Haar moederlijn heeft volgnummer U11, waaraan je kunt zien dat deze lijn uitgebreid en succesvol is. Esther is de stammoeder van o.a. stamvader Volomite, en de recente Amerikaanse miljonairs Vivid Photo, Goalie Jeff en Devious Man. In Europa Revenue, Giant Diablo, Iliara Jet, D’One, Papagayo E, Jaded, His Majesty, etc. In Nederland Zorba Oldeson, Giovanni Bianco, Alquin Elegance en Vilas Boko.

De tak van Malou Vredebest
De 6e moeder van Malou, Scotch Love, bracht 14 producten, waarvan de Triple Crown-winnaar Speedy Scott verreweg de beste was. Door hem is zij “onsterfelijk” geworden, als grootmoeder van Speedy Crown. De volle zus van Speedy Scott, de recordloze Scotch Music, bracht 16 producten, waarvan er 7 in de baan zijn gekomen met slechts 3 een ruime voldoende. Daarbij de dekhengst Slybowl Hanover (€ 262.000) en Serenade Hanover ($ 75.000), de 5e moeder van Malou. Serenade bracht eerst 4 veulens in de USA, waarbij Giant Rhythm 1.13,2 die in Zweden moeder werd van de miljonair Giant Diablo 1.08,9, op haar beurt moeder van de crack D’One 1.09,1. In 1993 werd Serenade Hanover drachtig van Valley Victory naar Duitsland geëxporteerd. En het toen geboren veulen is de 3e moeder van Malou, Victory Serenade, die we rechtsonder in de stamboom zien staan met haar producten. De rest wijst vanzelf. Verder kunnen we nog melden dat de bekende Dreambreaker ook afstamt van Serenade Hanover.

Tenslotte
Malou is 8 keer gestart en heeft daarbij 5 keer gewonnen. Ze is nu 6 weken “thuis” in Voorschoten voor een rustperiode. Er is belangstelling voor haar uit Zweden, maar haar eigenaar wil daar vooralsnog niet op ingaan, tenzij? We zijn benieuwd naar haar verdere carrière en speciaal de confrontatie met Mistral.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure


terug naar overzicht Fokkersogen