Fokkersoog:
Mistral, winnares van de Sweepstakes en meer

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 49, d.d. 07-11-2022

Titel: Mistral, als een wervelwind

De merrie-afdeling van de Sweepstakes 2022 werd gewonnen door Mistral,
die dit jaar en ook vorig jaar nog veel meer moois heeft laten zien.
Fokker-eigenaar Geert van Keulen heeft een potentiële crack in bezit.
We bespreken haar afstamming.

Wie is de beste?
Vorige keer bespraken we Malou Vredebest als winnares van de Merrie-Derby en de Merrie-Trofee. Daar deed Mistral niet aan mee. Zij won wel het Merrie-Criterium en de Merrie-Sweepstakes en bestreed de hengsten op het hoogste niveau, onder andere in de open Derby en de Fokkers Trofee. De Derby was haar iets te lang (6e), maar in de Fokkers Trofee werd ze heel sterk 2e achter Max Occagnes. De vraagt blijft: Wie is de beste merrie? Mistral of Malou? Tot nu toe heeft eerstgenoemde het zwaarste programma gevolgd, het meeste geld verdiend en de meeste indruk gemaakt.

De koersen
Op 27 mei won Mistral het Criterium der 3-jarige merries, vóór Meghan Flevo, Marla Boko, Mette Invicta en Montana Transs R. Half juli werden de Sweepstakes voor het eerst verreden in Wolvega over 2.100 meter en helaas niet meer over 2.300 meter in Groningen. Mistral was duidelijk de beste en dat werd goed beloond, want de eerste prijs van € 9.500 was sinds 2012 niet zo hoog geweest. De uitslag van deze koers staat bij dit artikel en alle prijswinnaars worden getoond met hun afstamming en fokker. Wat opvalt is dat alle 7 vaderpaarden, op Brillantissime na, door Nederlanders zijn gefokt. Meestal is dat andersom. De als 6e geplaatste Mona Moonlight is een halfzus van de Derbywinnaar van vorig jaar, Let it be VP.

import


De fokker

Over fokker-eigenaar Geert van Keulen stond een leuk artikel in de Breeders Special 2022, met de titel “Geluk kan je niet tegenhouden”, een statement van “de Mol”. Geert heeft een fotozaak in Leeuwarden en woont met vrouw en kinderen op een boerderij in Nes, vlakbij Akkrum (Fr.). Daar verzorgt hij, naast zijn eigen paarden, ook wel kostgangers van vrienden. Geert zit al zo’n 25 jaar als eigenaar in onze sport met af en toe een tussenpose. In 2008 en 2009 fokte hij zijn eerste veulens, Be my Luck (winsom € 15.700) en Creme de la Creme (winsom € 11.500). In 2008 kocht hij ook het jaarling As Promised. Daar is hij na haar koerscarrière in 2016 mee gaan fokken. Om het “beheersbaar” te houden heeft Van Keulen telkens een jaar overgeslagen. Dat zal hij nu wel niet meer doen, want de volgende producten zijn gewild en ook te koop.

Mistral
Zij werd uitvoerig beschreven in het eerste M-Derbykoorts artikel van Henri van Voorn. Laat geboren, op 9 juni, was het toen al een groot merrieveulen met hele lange benen; ze is veel groter geworden dan haar moeder. Een prachtige grote merrie met en fantastische draf-actie, maar niet het type paard, dat je in de 2-jarigen Klassiekers voorin verwacht. Dat deed Mistral echter wel. Ze debuteerde met haar trainer Dion Tesselaar op 1 oktober 2021 met een 3e plaats in 1.16,3. Daarna is ze steeds gereden door Jeffrey Mieras. Vier weken later werd ze 3e in de Selectiekoers voor de TCT Tweejarigen-Derby (in 1.14,5) en twee weken daarna 2e achter Gio Cash in de Finale. Ze werd toen geklokt in 1.13,9 en was daarmee de snelste NL-2-jarige ooit. Inmiddels heeft Novato dat record verbeterd, maar Mistral blijft de snelste NL-2-jarige merrie ooit. Naast de tweede prijs van € 10.000 ontving Van Keulen ook nog de winnende fokpremie van € 1.750.
Na de winterrust maakte ze eind mei 2022 haar jaardebuut met een zege in het Criterium voor 3-jarige merries. Vervolgens bestreed ze de hengsten (Gio Cash, etc.) in het TCT Criterium: ze werd 2e in Selectie en 3e in de Finale. Drie weken later won ze de Sweepstakes. Half augustus werd ze 2e achter Donna Trixton in de selectie voor de TCT Merrie Derby. In de Finale sprong ze als favoriet kort na de start weg, haar enige misser tot nu toe. In september volgden Selectie (1e in dead heat met Maverick) en Finale (6e) van de NL-Derby. Haar zware seizoen werd op 28 okt. afgesloten met de Fokkers Trofee, waarin ze knap 2e werd achter de ongenaakbare Max Occagnes.

Foto's van Mistral

Boven: Mistral en Jeffrey Mieras winnen onbedreigd
het Criterium der 3-jarigen in 2022.

Boven: Mistral (Jeffrey Mieras) wint de Sweepstakes,
voor Mignonne Hazelaar met Michael Nimczyk.
(foto Geert Koops)

Boven: Mistral en Jeffrey Mieras zijn gehuldigd na de Sweepstakes Merries.
Tweede van rechts fokker-eigenaar Geert van Keulen.
Derde van rechts trainer Dion Tesselaar.
(foto Geert Koops)


Voor veel meer foto's van Mistral:
Click op www.archiefndr.nl


Vader Broadway Fortuna
Hij liep als 2-jarige één koers, de Najaars Stakes op 28 nov. 2010 en won in 1.16,5 met Michael Schmidt. In de volgende jaren werd hij steeds gereden door Hugo Langeweg jr. en hij won, voorafgaand aan de Derby, 3 koersen. Hij was natuurlijk de favoriet voor de grote klassieker en lang leek het erop dat hij ging winnen, maar op het laatst kwam Berry’s Boy voorbij gesneld. In de Fokkers Trofee was hij foutief, maar hij won daarna wel het Driejarigen Kampioenschap van Friesland. Als 4-jarige begon hij met 3 zeges, maar door blessures kwam hij in de jaren daarna niet meer tot zijn recht. Hij behaalde nog wel twee goed betaalde 3e plaatsen in Frankrijk en Zweden. Als vaderpaard doet hij het goed en hij heeft in 2022 het mooie aantal van 15 merries gedekt. Hij heeft nu 43 startgerechtigde producten, waarvan er ruim 20 zijn gestart, met als beste Irish Steel, Jack Hanover, Indy Lady, Joey Junior, Jumilla en natuurlijk Kytana en Mistral. Hij is een de zoon van de Elitemerrie Saratoga Yankee. Ook zijn halfbroer Conway Fortuna is dekhengst geweest, maar weinig gebruikt. Hij heeft maar één startgerechtigd product: de goede Miss Lynx.

import

Boven: Broadway Fortuna (Huog Langeweg jr) was een jaargangscrack.

Moeder As Promised
Geert van Keulen kocht haar in 2008 als jaarling op de veiling voor slechts € 600. Ze werd in training gezet bij Dicky Hof en won 3 koersen in het laatste kwartaal van haar 3e jaar. Drie jaar later, in 2013 won ze nog 2 koersen op de grasbanen. Daarna koerste ze met wisselend succes door tot begin 2016. Van Keulen reed haar zelf 8 keer als amateurrijder. Bij 56 starts wist ze totaal 5 keer te winnen. Geen grootheid dus. Als 9-jarige werd ze voor het eerst gedekt door Broadway Fortuna, haar vaste partner tot nu toe. Haar producten staan onder de stamboom. De oudste Kytana was een nuttig koerspaard, dat nog steeds in bezit is van haar fokker.

import

Boven: De trotse fokker met As Promised, de moeder van Mistral.

Père-de-mère
Duc du Bossis is een Franse hengst met een interessante afstamming. Zijn vader is de bekende Kimberland (Nevele Pride x Jamin). Zijn grootmoeder Kuiloa II was een volle zus van de bij ons bekende Franse importhengst Jour de Java, die hier in de jaren 60 veel mooie gevechten heeft geleverd met Quicksilver S. Van haar stammen af de uitstekende hengsten Infant du Bossis en Hugo du Bossis. Duc kwam op het laatst van zijn carrière in bezit van Arnold Mollema, die hem ook ter dekking stelde. Slechts 21 van zijn 50 producten kwamen in de baan, maar daar zat wel de geweldige Yellow Eden (€ 315.000) bij. Verder Zycknit en Un Capitano.

De Moederlijn
De moederlijn begint bij Medio en loopt via één van de drie Hanover-zusters, Miss Bertha Hanover. In deze lijn zien we ook Blythesome, de moeder van de hier succesvolle dekhengst Rising Wind. Zijn halfzus Roydon Gal werd moeder van Arndon. Een andere halfzus is de bet-overgrootmoeder van Mistral. Deze Blythesome’s Star bracht 14 veulens van 9 verschillende vaders, waarvan er 9 in de baan kwamen, met als beste Rising Light ($ 220.000). Haar enige Speedy Crown-product zien we rechtsonder in de stamboom staan met haar kinderen.

Tenslotte
Mistral heeft al 12 zware koersen in de benen en heeft er 3 gewonnen. Ze geniet nu van een welverdiende rustperiode. We zijn benieuwd naar haar verdere carrière en speciaal de confrontatie met Malou Vredebest.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure


terug naar overzicht Fokkersogen