Fokkersoog:
Uncommon Boko is postuum Elite
-merrie geworden

(eerst gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 09 d.d. 28-02-2023,
later uitgebreid en geupdated door auteur Hans Huiberts)

Titel: Weer een nieuwe Elitemerrie!

Haar eerste 2 Zweedse producten stelden niet veel voor en tellen niet mee voor de puntentelling, maar al haar
8 NL-veulens zijn in de baan gekomen. Het klikte heel goed met Virgill Boko en hun beste product was Exceptional Boko.
Inmiddels zit Uncommon Boko onverwacht al op 17 punten, ruim voldoende voor de titel Elitemerrie.

De Puntentelling
Voor de titel Elitemerrie komt het eerste punt voor elk van haar NL-producten bij een winsom van € 5.500. Het volgende punt bij een verdubbeling van de winsom. Dat gaat door tot 5 punten bij € 90.000. Daarna komt er voor elke € 90.000 meer een punt bij tot een maximum van 9 punten bij € 450.000 en hoger. De titel Elitemerrie vergt 15 punten.

Uncommon Boko
John Bootsman kocht deze Yankee Glide-dochter in 2003 op een veiling in de USA en heeft daarna haar naam veranderd. Ze toonde haar kwaliteiten met een kwalificatie in 1.14,1 als 2-jarige, maar raakte helaas na enkele starts geblesseerd. Spoedig daarna ging ze de fokkerij in. Haar eerste twee producten zijn Zweeds. Ze zijn wel in de baan gekomen, maar scoorden geen voldoende. Daarna werd de merrie in het Nederlandse stamboek ingeschreven en dat ging een stuk beter, vooral toen ze aan Virgill Boko werd gekoppeld. Inmiddels is Uncommon Boko gestorven en ze krijgt deze eretitel dus postuum.

NL-Producten
De productie van Uncommon Boko staat in de onderstaande tabel. De beste was Exceptional Boko, die een aantal klassiekers won als 2-, 3- en 4-jarige, o.a. de Productendraverij, de Sweepstakes, het 4-jarigen Sprintkampioenschap en 3 jaar op rij de Breeders Crown. Hij mocht niet in de Derby starten omdat hij uitgeschakeld was in de Selectiekoers. Zijn zus Henbianca Boko werd in 2018 als 4-jarige met een winsom van € 3.800 naar Denemarken geëxporteerd, waar ze t/m 2022 10 keer heeft gewonnen in 77 starts. Dani Boko begon zijn carrière als 3-jarige met 3 zeges op Duindigt, maar kwam daarna in de lappenmand. Als 4-jarige werd hij met een winsom van € 3.300 naar Zweden geëxporteerd, waar hij regelmatig in de prijzen liep en eind februari 2018 een klapper maakte met een zege in een V-75 Champion koers, met € 20.000 gehonoreerd. Kluivert Boko sprong in enkele koersen als 2- en 3-jarige en raakte geblesseerd. Als 4-jarige won hij wel een koers op VPW in 1.15,4 maar viel verder tegen, waarna hij in 2021 met een winsom van € 1.500 naar Denemarken werd geëxporteerd, waar hij t/m 2022 in 25 starts 7 koersen heeft gewonnen. De trouwe Lancome Boko doet het in ons land leuk voor haar eigenaren Shirley van Hees en Dion Offenberg.

Uncommon Boko's productie
(rechterkolommen: punten voor KM=Klassieke merrie en EM=Elitemerrie)


De toppers van Uncommon Boko:

Boven: Exceptional Boko is het meest winnende product van Uncommon Boko.
Hier wint hij met overmacht de Troost-Derby, voor Enjoy Buitenzorg.
Hij mocht niet in de Open Derby starten omdat hij in de Selectiekoers werd uitgeschakeld.

Boven: De grote NL-merrie Henbianca Boko was succesvol in Denemarken en
haalde zelfs de voorpagina van het Deense vakblad Skive Trav.

Boven: Net als enkele andere producten van Uncommon Boko
voelde Dani Boko zich thuis in Scandinavië.

Boven: Lancome Boko bezorgde haar moeder één punt voor de eretitel.
Op de foto zien we haar met Tom Kooyman in het voorwerk voor de Sweepstakes.
De merrie koerst nog steeds en kan nog punten halen.
(foto Albert Dilling)

 


 


Broodmare-sire
De vader van Uncommon Boko is Yankee Glide. Als koerspaard behoorde hij tot de beste van zijn jaargang en hij is uitstekend gefokt, volgens de vroegere Golden Cross: Valley Victory uit een dochter van Speedy Crown. Zijn moeder had 6 producten die allemaal zijn gestart. Van zijn overgrootmoeder Yankee Duchess stammen ook af TV Yankee, Windsong’s Legacy, Muscle Hill en Gimpanzee. Yankee Glide is een succesvol vaderpaard in de USA, met Oaks-winnares Passionate Glide, Triple Crown-winnaar Glidemaster, Ken Warkentin, Manofmanymissions, Anders Bluestone en Milligan’s School als vaandeldragers. Als moeders vader is hij zeer succesvol en zijn dochters zijn gewild als fokmerrie. Zijn meest winnende kleinkind is Hambo-winnaar Market Share, die 3,8 miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn dochter Solveigh bracht o.a. de cracks Shake it Cerry, Uncle Lasse en Solvato. Verder zien we in Zweden zijn kleinkinderen Very Kronons, Amaru Boko en Mister JP. En in Nederland zien we naast de producten van Uncommon Boko ook Aida Boko, Davy Boko, Bewitched, Capone, Diamond en de gebroeders Broadway en Conway Fortuna.

Boven: Yankee Glide is een gewilde Moeder's Vader.


De moederlijn
De stammoeder van Uncommon Boko is de Amerikaanse merrie Maggie H. Haar nafok is veelomvattend en zeer succesvol in de USA en Europa. Bij classicfamilies.net heeft zij volgnummer U5 gekregen en dat betekent dat dit één van de moederlijnen met de meeste klassieke producten is. Ik telde 24 dollar-miljonairs (o.a. Marion Marauder, Dowecheatumnhowe, Shake it Cerry, Pinkman, Broad Bahn, Credit Winner, Self Possessed, Archangel en Royal Prestige) en 10 Europese miljonairs, te weten Oasis Bi, Passionate Kemp, Don Fanucci Zet, Rite on Line, Sec Mo, Aetos Kronos, Igor Font, Robert Bi, Activity en Power. In ons land is Passing Renka de meest winnende afstammeling van Maggie H. De moederlijn van Uncommon Boko loopt via de klassemerries Kashmir en Kashmary naar Lover’s Walk en we nemen deze in 1959 geboren merrie als uitgangspunt. Wij kennen haar in Nederland vooral als de moeder van Dark Legend (1.15,7 - $ 25.850), die 8 jaar lang bij Buitenzorg ter dekking stond. Hij bracht hier 115 producten met als beste Vip D en Speedy Sunshine. Lover’s Walk bracht verder onder meer de dekhengst Tamerlane (1.14,7 - $ 64.160) en de goede merrie Lovester (1.15,3 - $ 42.250), die op haar beurt moeder werd van Long Legend (1.11,8 - $ 80.000), ook dekhengst bij Buitenzorg en vader van 100 NL-producten w.o. Kazan Buitenzorg en Hermelijn S. Een halfzus van Long Legend was Rosemary (1.13,0 - $ 223.650), die op haar beurt moeder werd van Hambo-winner Royal Prestige.
Uncommon Boko stamt af van een recordloze dochter van Lover’s Walk, Precious Stride, die we rechtsonder in de stamboom zien staan met haar productie. Die valt nogal tegen, net als die van haar recordloze dochter Hugabunch en kleindochter Warm All Over, de moeder van Uncommon Boko. Ook de andere dochters van Hugabunch hebben volgens het internationale Computerstamboek van Gerard ter Schure nog geen grootheden voortgebracht. Dan heeft Uncommon Boko het veel beter gedaan, met al haar producten in de baan en de eretitel Elitemerrie.

Bronnen:
o.a. Computerstamboek van Ter Schure en websites van de landelijke drafsportorganisaties.


Over haar zoon Exceptional Boko is een Fokkersoog verschenen op deze website: click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen