Fokkersoog:
Ampia Mede SM, Koningin van het winterseizoen 2023

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 10, d.d. 07-03-2023

door Hans Huiberts

Titel: In de voetsporen van Queen L


Als we punten zouden geven voor de 3 belangrijkste Groep-1-koersen van deze winter op Vincennes
zou de Italiaanse merrie Ampia Mede SM bovenaan staan. Ze werd 2e in de Prix d’Amérique en won
daarna de twee andere topkoersen, de korte en de lange. Na Hooker Berry bespreken we ook zijn
runner-up, die in de voetsporen trad van haar beroemde oud-tante Queen L.

De afstammingen van de beste dravers ter wereld zijn inspirerend voor ons fokkers.
Daarom bespreken we hier Ampia Mede SM, de spraakmaakster van dit winterseizoen.
Graag zouden wij ook zo’n draver fokken en die kans heeft elke fokker. Ons
merriemateriaal is goed genoeg, je moet het geluk hebben dat de juiste
genen bij elkaar komen. En voor een goede opfok zorgen.

De koersen
We hebben in het vorige Fokkersoog over Prix d’Amérique-winnaar Hooker Berry gemeld dat Ampia Mede SM de snelste laatste 200 meter van allemaal liep, in een tempo van 1.03,5, wat een mooie 2e plaats opleverde. Dit is haar sterke punt, de eindsprint. De GP de France wordt in Frankrijk “de sprintkoers” genoemd, maar het gaat over 2.100 m.  Wel met autostart. Hooker Berry viel deze keer wat tegen met zijn 7e plaats. Ampia bevestigde haar snelle eindsprint van twee weken eerder en ze won gemakkelijk in de knappe tijd van 1.10,2.
De GP de Paris heet nu “Marathon race” en gaat over 4.150 m. Dan moet er natuurlijk tactisch worden gereden, maar ze gingen nu wel heel langzaam, met de eerste ronde in een boemeltempo. De tempobeulen Etonnant en Galius werden gemist. De favorieten Hooker Berry en Ampia liepen midden in het veld aan de buitenkant, wachtend met hun eindsprint. Ampia ging met nog een halve ronde te gaan voor Hooker uit en bleef voor hem uit lopen. Harlem de Bucy liep lang op kop en hield taai stand met een mooie 2e plaats als resultaat. Vorig jaar liepen Diable de Vauvert en Etonnant beide 1.13,3 en Galius werd 3e in 1.13,5. Nu werd de koers gewonnen in 1.15,9.
Ampia’s totale prijzengeld in deze 3 koersen bedraagt € 250.000 + € 180.000 + € 180.000 = € 610.000, terwijl Hooker Berry € 450.000 + € 4.000 + € 56.000 = € 510.000 heeft verdiend. Hooker won de grootste, Ampia het meeste geld, de stand is dus 1-1.

import


De fokker
De Napolitaanse fokker van Ampia heet Sandro Moscati en SM staat waarschijnlijk voor zijn initialen en niet voor zijn seksuele voorkeur. Sinds 1989 worden in Italië de SM-paarden gefokt, elk jaar 10 tot 20 stuks. De bekendste was Mack Grace SM (€ 1,7 miljoen) en nu is het Ampia. Hij fokte ook de moeder en grootmoeder van Ampia.

Ampia Mede SM
De merrie is op jonge leeftijd verkocht aan enkele heren uit Agnano bij Napels, die haar daar ook in training hebben gezet. Ze liep als 2-jarige 3 gewone koersen in Zuid-Italië, waarvan ze er 2 wist te winnen. In het volgende jaar liep ze in 19 koersen, met 5 zeges en 10 plaatsgelden, jaarwinsom ca. € 43.000. Verreweg het best betaald was een 2e plaats à € 15.000. Ze startte niet in de Italiaanse klassiekers. Als 4-jarige had ze een minder goed jaar met een jaarwinsom van “slechts” € 10.000. Zij viel nog niet mee, tot ze als 5-jarige in training kwam bij Fabrice Souloy. Ze verbeterde aanzienlijk en werd in dat jaar met Franck Nivard op de sulky seriewinnares op Vincennes met zo’n 10 koersen en ze verdiende € 350.000. Vorig jaar (2022) werd ze 4e in de Prix de Paris. Ze won 4 van haar 11 koersen, met een jaarbedrag van € 240.000. Een 3e plaats in de Prix de Bretagne eind 2022 bezorgde haar de tickets voor de 3 Groep-1-koersen van dit jaar. En toen zag de hele drafwereld de echte Ampia. Haar winsom is al ruim voorbij het miljoen.

Foto's van Ampia Mede SM

Boven: Hooker Berry snelt buitenom naar de zege de Grand Prix d’Amérique 2023.
Zijn rijder Jean-Michel Bazire viert al een feestje en steekt zijn rechtervoet omhoog.
Ampia Mede SM liep nog sneller en wordt rechts tweede.
(Le Trot photo)

Boven: Ampia Mede SM en Franck Nivard winnen op Vincennes.
Dat deden ze in de GP de France en de GP de Paris.
(Le Trot photo)Vader Ganymède
Ganymède was een goed koerspaard en hoorde bij de top van zijn jaargang. Hij won slechts 8 keer bij 54 starts, maar wist zich in leeftijdskoersen meestal voorin te plaatsen. Zo vergaarde hij een mooie winsom van driekwart miljoen Euro. De belangrijkste koers die hij in Frankrijk won was de Prix de l’Atlantique. Hij ging 3 keer naar het buitenland en won de Grand Prix van Oslo in 1999, met een 1e  prijs van  € 116.000. Hij is goed gefokt. Zijn vader is de halve Amerikaan Buvetier d’Aunou en zijn recordloze moeder is een dochter van de topmerrie Gadamès, die in 1980 2e werd in zowel de Prix de France als de Prix de Paris. Ganymède fokte heel goed en hoorde jarenlang bij de Franse top van de vaderpaarden, ondanks dat hij door sommigen als te klein (1,60 m) werd beschouwd. Zijn meest winnende Franse producten zijn Amiral Sacha, Bel Avis, Quinoa du Gers en Dijon, die allemaal iets meer dan 1 miljoen Euro hebben gewonnen. Ook in Italië deed hij het uitstekend. Hij stond jarenlang 2e achter Varenne. Ampia is daar zijn meest winnende. Ook in ons stamboek bracht hij goede paarden als Zandokan Eden, Alabama K en Zanymede. Hij is ook de vader van Hades de Vandel, van Stable Why Not.

topper

Boven: Ganymède en Jean-Pierre Dubois winnen hier de Oslo Grand Prix in 1999.
De hengst fokte goed in heel Europa en speciaal in Italië.

De moederlijn
De oorsprong van Ampia’s moederlijn ligt in Denemarken bij de merrie Frigga. De Zweedse crack On Track Piraten komt ook uit deze moederlijn, maar via een aftakking bij de merrie Hera. Wij pikken Ampia’s moederlijn op bij de Zweedse merrie Attila L, een dochter van de Franse hengst Tibur, die een heel bijzondere père-de-mère was.

Queen L
Attila L werd in 1985 gedekt door de Amerikaan Crowntron en een jaar later bracht zij de supermerrie Queen L ter wereld. Zij won met Stig H Johansson de Zweedse Derby in 1989, de Prix d’Amérique in 1993, de Prix de France in 1995 en tal van andere Europese topkoersen. In de Prix de Paris werd ze 3 jaar achtereen 3e , 2e en 2e achter Vourasie. De Queen won bijna 2 miljoen Euro, een gigantisch bedrag in die tijd. Ze kreeg 10 veulens, die bijna allemaal in de baan kwamen en bedragen tussen enkele duizenden en enkele tienduizenden Euro’s hebben gewonnen; maar geen toppers. In haar nafok staan twee Zweedse paarden met zo’n anderhalve ton aan Euro’s winsom.De Belgische dierenarts De Brabander fokte met het enige recordloze product van Queen L, Queen’s Daughter L, die hij gebruikte voor embryo transplantatie. Deze producten konden toen nog in het NL-stamboek worden gezet en dat leverde ons o.a. de goede Une de Muze (1.15,5 - € 15.720) op. Haar “tweelingbroertje” Unclesam de Muze kwam ook in de baan, maar stierf jong.

Boven: Ampia’s oud-tante Queen L met Stig H Johansson.
(foto Stefan Melander)

Boven: Queen L wint met Stig H Johansson de Prix d'Amérique 1993, voor
de onzichtbare Ukir de Jemma, Vourasie (links) en Sea Cove (rechts).

Olympia L
Queen L’s halfzus Olympia L (1.13,7 - € 130.000) had niet haar klasse, maar was wel een goed koerspaard en fokte minstens zo goed. Zij is de overgrootmoeder van Ampia Mede SM en we zien haar rechtsonder in de stamboom van Ampia staan, met haar producten.

Tenslotte
Qua inhoud en eindsprint lijkt Ampia erg op Queen L, beide met een slepende draf en een lage hoofdhouding. Alleen hun kleur is verschillend. In Frankrijk wordt ze nu, net als Queen L indertijd, de Koningin van deze wintermeeting genoemd. Als ik de eigenaar was van Ampia, zou ik haar later laten dekken door Hooker Berry. Dat lijkt mij nou een goede combinatie, in meerdere opzichten.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Voor een Fokkersoog over haar concurrent Hooker Berry:
Click hier

Voor een Fokkersoog over haar concurrent Hohneck:
Click hier

Voor de column over de successen van de Frans-Amerikaanse fokrichting:
Click hier


terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws