Fokkersoog:
Novato,
NL-Draver van het Jaar 2022
Triple Crown-winnaar 2023

eerder gepubliceerd in de Breeders Special van het vakblad "draf&rensport" nr. 11, d.d. 18-03-2023
en daarna hier en daar aangevuld.

door Hans Huiberts

Titel: Novato, een Europees fenomeen

Normaal gesproken bespreek ik geen tweejarigen en wil ik eerst wachten tot ze hebben bewezen
dat het geen eendagsvliegen zijn. Maar nu hebben we er één, die zulke bijzondere prestaties heeft geleverd,
dat we hem wel moeten bespreken, ook al zou hij hierna nooit meer een Euro verdienen. We hebben het over Novato,
de beste 2-jarige van Europa in 2022 en in eigen land verkozen tot Paard van het Jaar 2022.

Met het bespreken van de 2-jarige Klassieke winnaars ben ik in 2011 gestopt toen kort na de publicatie van de Fokkersogen over de merries Bahama Boko en Bambi Boko, bekend werd dat ze niet meer zouden starten wegens blessures. Sindsdien wacht ik liever tot na de 3-jarigen Klassiekers. Maar soms moet je over jouw principes heen stappen als er iets bijzonders aan de hand is, zoals nu. De 2-jarige Nederlandse Novato liet vorig jaar zowel in Zweden als in eigen land zien wat voor een fenomeen hij is. De vakjury heeft hem gekozen tot Paard van het Jaar en het gebeurt maar zelden dat er een 2-jarige de uitverkorene is. Dat gebeurde voor het laatst in 1985, toen met Alexander S.

De koersen
De 2-jarige Novato won in 2022 alles waaraan hij meedeed, inclusief de Jonkerprijs en de Producten Draverij. Van deze twee NL-Klassiekers hebben we de uitslagen bijgevoegd met de afstamming van de prijswinnaars. In de Jonkerprijs werden 4 van de 8 hengsten uitgeschakeld, waaronder de 2e favoriet (à € 6,50) Koup Droit TF. De eerste prijs bedroeg € 5.250 in de Jonkerprijs en € 12.000 in de Prod.Draverij. Novato won ook deze laatste koers met een straatlengte. Na hem volgden 5 merries. Kimberly’s volle broer Next Wish was 7e en de 3e favoriet (à € 10,50) Newton Renka werd uitgeschakeld.
De fokkers
Hoe leuk is het om met jouw zoon en kleinzoons of met jouw vader en opa van de drafsport te genieten? Over de fokkers-eigenaren van Lidero, de familie Folkers, stond een leuk artikel in de Breeders Special 2021, met de titel “Drie generaties drafsportplezier”. Het draait om opa Jan, vader Ger en de zoons Roy en de tweeling Mitchell en Jordy uit Roden. Dit naar aanleiding van de prestaties van hun toen 2-jarige Lidero. Helaas heeft hij die lijn niet kunnen doorzetten, met slechts 1 start als 3-jarige, waarbij hij 4e werd in het Criterium. Als 4-jarige heeft hij, na een zege bij zijn jaardebuut, nog 5 starts gedaan, met een 2e plaats in het Criterium als meest opvallende prestatie. Lidero is door blessures dus wat tegengevallen, maar 2 jaar later hebben ze Novato gefokt, een nog veel betere draver. Jammer voor de familie Folkers hebben zij hun fokmerrie Supergirl na de geboorte van Novato verkocht aan de Flevo Farm en Kees Bos. Inmiddels bezitten ze Marla Boko, die het vorig jaar goed heeft gedaan. Ze werd 3e in de Sweepstakes en 5e in de Merrie Derby. Mogelijk is dit hun toekomstige fokmerrie.

Novato
Hij is vroeg geboren, op 10 februari 2020, en ook opgegroeid op de Flevo Farm, die hier terecht mee adverteert. Hij bleef in eigendom van zijn fokkers, die hem in training zetten bij Dion Tesselaar. Hij begon op 26 aug. met een zege op VPW in de serie van de Breeders Course in 1.14,5, een maand later gevolgd door een grandioze overwinning in de Finale in Jägersro in 1.12,4 hetgeen een Zweeds record voor 2-jarigen betekende. Het  regende en hij won met een ruime voorsprong in handen van zijn trainer. De Zweden hadden nog nooit zoiets gezien. De eerste prijs bedroeg omgerekend € 68.250. Daarna volgden in oktober de twee in de tabel getoonde zeges in onze Klassiekers met Jeffrey Mieras op de sulky. In november won hij de Selectiekoers (1.14,3) en de Finale van de TCT-Derby der 2-jarigen in 1.13,2. Met deze laatste km-tijd werd Novato de snelste 2-jarige NL-gefokte draver ooit in NL. Hij verbeterde het record van Mistral met 0,7 sec. Met zijn jaarwinsom van ruim € 115.000 is hij de meest winnende 2-jarige ooit. Ook wij hebben nog nooit zoiets gezien, behalve misschien Action Skoatter, die als 2-jarige met haar 1,17,7 (!) in 1985 iedereen verbaasde.
Als 3-jarige begon Novato op 23 april met een zege in de serie voor de Breeders Course. Een maand later werd hij 7e in de Finale in Zweden, hij was toen niet in orde. Weer een maand later won hij het TCT-Criterium en weer een maand later de Sweepstakes. Drie weken later werd hij 3e in de serie voor de TCT-Derby en 2 weken later 3e in de Finale TCT-Derby, beide keren achter twee buitenlanders. Door NL-jaargenoten was hij nog nooit geklopt en dat bleef zo, want in de Selectiekoers en de NL-Derby was Novato heer en meester. Ook de Fokkers Trofee won hij met gemak, waardoor hij de Triple Crown voor 3-jarigen heeft gewonnen. Inmiddels bedraagt zijn winsom 205.313 Euro!!

Foto's van Novato

Boven: Novato 1 dag oud met zijn moeder Supergirl.

Boven: Novato enkele weken oud op de Flevo Farm.

Boven: De 2-jarige Novato gaat in het Zweedse Jagersrö met ruime
voorsprong door de finish van de Finale van de internationale Breeders
Course voor 2-jarigen. Trainer-rijder Dion Tesselaar heeft alle tijd
om naar de fotograaf te kijken. In de regen verbeterde hij het
Zweedse tweejarigen record naar 1.12,4a over 1.640 m.
Een natuurtalent is opgestaan.


Boven: Novato thuis april 2023, als prille 3-jarige met verzorgster Anouk Zwiers.
(foto: Astrid Bruursema, bij artikel Stable Tour uit nr. 17-2023)

Boven: Derby 2023: Novato wint op zijn gemak de Derby van 2023.
en Jeffrey Mieras viert al feest.


Als 3-jarige TRIPLE CROWN-WINNAAR!!

Boven: Novato wint met Jeffrey Mieras de Fokkers Trofee
met grote voorsprong. Eerder had hij ook al de Sweepstakes en
de Derby gewonnen, waardoor hij in 2023 Triple Crown-winnaar
bij de 3-jarigen werd. Dit werd beloond met een mooie bonus.


Boven: Deze twee Oorkondes kreeg de familie Folkers van het Bestuur van de
Fokkersvereniging bij de huldiging na Novato's zege in de Fokkers Trofee 2023.
Via de NDR-boekhouding kregen zij ook een bonus van 5.000 Euro (fokpremie) als fokker
en 1.000 Euro (prijzengeld) als eigenaar, beschikbaar gesteld door respectievelijk
de Fokkersvereniging en enkele sponsoren.

Voor veel meer foto's van Novato:
Click op www.archiefndr.nlDe winsom van Novato bedraagt inmiddels (per 15-10-2022): € 205.313
en zijn record is 1.12,4.
Vader Maharajah
Zijn afstamming werd uitvoerig besproken in een Fokkersoog in februari 2014, een week na zijn sterke zege in de Prix d’Amérique, nog te lezen op de website van de Fokkersvereniging. Een goedgebouwde hengst met een prachtig hoofd. Prachtig gefokt ook, als zoon van de onvolprezen Viking Kronos uit een snelle merrie met een scheutje Frans aan moederskant via Tibur. Maharajah bespreken we nu voor het eerst (en waarschijnlijk niet voor het laatst) als vaderpaard. Hij is sinds 2020 kampioen bij de vaderpaarden in Zweden en inmiddels vader van 4 Euro-miljonairs, te weten de Zweden Who’s Who en Makethemark, de Noor Moni Viking en de Italiaan Alrajah One. In heel Europa is hij populair. Novato bezorgde hem bij ons het kampioenschap van de vaderpaarden in 2022.

import

Boven: Maharajah als dekhengst.

Moeder Supergirl
De familie Folkers kocht deze merrie als 2-jarige toen de Zweedse stal van Jean-Pierre Dubois werd opgeheven. Ze was groot en nog lang niet sterk genoeg. Als 4- en 5-jarige heeft ze een 20-tal koersen gelopen, waarvan ze er als 5-jarige vier in Duitsland wist te winnen in tijden van 1.15 en een breuk. Als 6-jarige ging ze de fokkerij in en haar producten staan bij de stamboom. Na de geboorte van Novato is Supergirl verkocht omdat opa  Folkers de fokkerij wat te lang vond duren. De nieuwe eigenaren Flevo Farm en Kees Bos hebben er al weer twee merrieveulens uit gefokt, waarvan Osaka Flevo in 2022 op de veiling aan Stal Payday is verkocht voor € 22.000. Haar zusje Powerfull Flevo is op de jaarlingenveiling 2023 voor € 16.000 verkocht aan Boko Stables.

Père-de-mère
De vader van de moeder is de Italiaan Infinitif, een Frans-Amerikaanse hengst, mede gefokt en ook getraind door Jean-Pierre Dubois. Hij behoorde in zijn stamboekland Italië tot de beste van zijn jaargang. Als 3-jarige won hij o.a. de Italiaanse Derby met een eerste prijs van € 290.000. Als 4-jarige werd hij in Milaan 3e in de GP de l’UET en als 5-jarige won hij op Vincennes de Prix du Chateau de Gravelle in 1.11,7 over 2.100 m, zijn record. Hij is mooi gefokt als zoon van Pine Chip en de Franse topmerrie Island Dream, die ook de goede merrie Viva Island en de dekhengst Not Disturb heeft gebracht. Zij stammen uit de bekende Franse lijn van UET-winnares Rangone. Infinitif staat ter dekking in de USA en is al vader van de wereldrecordhouder Ecurie D (1.07,9 - $ 1,5 miljoen), Don’t Rush (1.09,7 - $ 660.000), Vainqueur RP (1.09,5 - $ 577.000), etc. 

De Moederlijn
Uit deze moederlijn komen fenomenen voort als Moni Maker, Bee A Magician, Propulsion, Panne de Moteur, Hail Mary, Twister Bi, Equinox Bi, The Bank en Delmonica Hanover. Laatstgenoemde is de vijfde moeder van Novato. Zij is geboren in 1969 en won als 2-jarige al 11 belangrijke stakes-koersen en $ 110.000. Veel geld in die tijd. Als 3-jarige won ze de Yonkers Futurity en werd ze 2e in de Hambo en de Yonkers Trot, beide keren achter Super Bowl. Als ouder paard won ze twee keer de International Trot (het Wereldkampioenschap in 1973 en 1974) en de Prix d’Amérique in 1974. Een fenomenale merrie, die 53 races won als 2- t/m 5-jarige. Als fokmerrie bracht ze 13 veulens, waarbij 3 cracks: Hambo-winner Park Avenue Joe, de Zweedse Wereldkampioen Easy Lover en de wereldrecordhoudster Delmegan, die 29 races won als 2-, 3- en 4-jarige. De laatste is de 4e moeder van Novato. Als fokmerrie bracht ze 14 producten, waarvan 4 redelijke koerspaarden, die tussen $ 100.000 en $ 400.000 hebben gewonnen. Eén van die vier is Armbro Megan, de overgrootmoeder van Novato. Zij staat rechtsonder in de stamboom en is ook de grootmoeder van de Zweedse miljonairs Mosaique Face, Diana Zet, In Toto Sund en Uset Face en van de Italiaanse tonwinnaars Amity LB, Exelon LB en Enoch LB en ook van de hier bekende Safra LB 1.11,2. Ook onze 3-ton-winnaar Yellow Eden stamt af van Delmonica Hanover, via haar dochter Delmajesty 1.14,2. Novato komt uit een uitstekende moederlijn.

import

Boven: Delmonica Hanover (nr.1) wint met Hans Frömming de Prix d'Amérique van 1974.
voor Axius, Casdar, Une de Mai en Amyot. Zij is de 5e voormoeder van Novato.

Tenslotte
Novato was de beste 2-jarige van Europa in 2022. We zijn benieuwd naar zijn verdere carrière en hopen oprecht dat het hem beter zal vergaan dan die eerdere 2-jarige Europese fenomenen, Cindy Truppo en Tetrick Wania, die we als 3-jarige niet hebben teruggezien. Het lijkt erop dat Novato niet telkens tot het uiterste heeft hoeven gaan en dat we daardoor hopelijk ook in de komende jaren van dit fenomeen kunnen blijven genieten. Na een welverdiende winterrustperiode is hij sinds begin februari weer aan het trainen voor het komende seizoen. We kijken ernaar uit!

Naschrift:
Inmiddels heeft Novato een uitstekend 3-jarigen-seizoen doorlopen en zelfs de NL-Triple Crown voor 3-jarigen gewonnen. Zie boven.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure


terug naar overzicht Fokkersogen