Fokkersoog:
Eliot Charisma, van alle markten thuis

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 18, d.d. 04-05-2023

door Hans Huiberts

Titel: De alleskunner Eliot Charisma

Met het oog op het naderende kortebaanseizoen richten we de schijnwerpers op een Nederlandse kortebaancrack,
de sympathieke Eliot Charisma. In zijn stamboom zien we een Amerikaanse stempel op een oude NL-stam met een
Franse oorsprong. Eliot’s halfbroer Cesar Charisma kon ook goed kortebanen. Is dat soms erfelijk?
Hun moeder verdient eigenlijk wel de titel Elitemerrie.


De fokker
Fokkers van de Charisma-paarden zijn het echtpaar Krijnen, Tijmen en Catharina uit Bussum. Zij fokten decennia lang hardravers en hadden daarbij veel succes, ook nog na hun overlijden eind 2021 en hun zoon Tijmen fokt nu nog Charisma’s. Tijmen senior was ook een stuwende kracht achter de grasbaanmeetings van Hilversum. Na zijn overlijden is er ruim aandacht aan hem besteed en dat is nog te lezen op www.archiefndr.nl. 

Boven: Frans Jansen, secretaris van de Kortebaan Bond, reikt thuis bij de familie Krijnen,
eind nov. 2021, de oorkonde voor de KB-Kampioenfokker 2021 uit aan mevrouw Krijnen.
Het was een feestelijke happening met de hele familie en wat vrienden erbij.
Een maand later overleed Tijmen en een half jaar later Catharina. Zij was 10 jaar ouder
dan haar man en is 92 jaar oud geworden.
(foto HH)

Eliot Charisma
Hij debuteerde pas als 4-jarige en bracht er niet veel van terecht. Hij ging terug naar zijn fokker, die hem voor weinig verkocht aan Mark de Jong en Anja Jonkman. Mark ging hem zelf trainen. Daarna ging het als 5-jarige veel beter, vooral op de grasbanen en in Alkmaar wist hij regelmatig een koers te winnen. Bij een training op de strip van entrainement Engwerda bleek ook zijn aanleg voor het korte explosieve werk. Op 16 juni 2018 liep de toen 7-jarige Eliot in Sassenheim zijn eerste kortebaan en hij werd 5e met Lindsey Pegram. Daarna won hij op de langebaan in Alkmaar en Joure met Mark de Jong op de sulky. Vervolgens keerde hij terug op de kortebaan en behaalde zijn eerste zege in Beverwijk, gevolgd door nog 4 zeges in 2018. Sindsdien wisselt hij de lange- en kortebaan af, en met succes. In 2019 won hij 3 kortebanen en in het coronajaar 2020 op Duindigt de twee enige kortebanen van dat jaar. Daarna kreeg hij last van blessures en heeft hij alleen nog gewonnen in Hoofddorp in 2022. In 2023 won hij nog 1 langebaankoers is Emmeloord en verderb wat plaatsgeleden. Eliot is in het najaar van 2023 gestopt met koersen en was een succesvolle en oertrouwe harddraver. Op zijn conto staan 19 LB- en 11 KB-overwinningen.

Foto's van Eliot Charisma

Boven: Eliot Charisma (met Lindsey) klopt Bronco Boko (met Tom) in het NL-Kampioenschap
Kortebaan 2020 op Duindigt. Wegens Corona konden in dat jaar slechts 2 kortebanen
worden georganiseerd. De punten zijn bij die van 2021 geteld.

Boven: Tijmen Krijnen verkocht zijn fokproducten, maar volgde ze meestal op de voet zoals hier,
bij de huldiging van Eliot Charisma (en zijn pikeur Mark de Jong) in Alkmaar op 18 juni 2018.
Ook op de kortebaan was hij er vaak bij. Aan het hoofd de dochter van Mark de Jong
en daarnaast mede-eigenaresse Anja Jonkman.
(foto Remon Stroomer)

Voor veel meer foto's van Eliot Charisma:
Kijk op zijn pagine in de Hall of Fame der Kortebaners.
Click op www.archiefndr.nl

Vader Exelon LB
Deze Italiaan was een goed koerspaard, een subtopper. Hij behaalde in 2007 tweede plaatsen in de Lotteria en in zowel de serie als de finale van de Sweden Cup. Hij is heel goed gefokt als zoon van Pine Chip en de goede Armbro Megan, een dochter van de crack Delmegan, op haar beurt een dochter van tweevoudig Wereldkampioene Delmonica Hanover, tevens winnares van de Prix d’Amérique 1974. Armbro Megan is ook de overgrootmoeder van de miljonair Mosaique Face. Exelon LB stond in 2010 live ter dekking bij Greenwood Farms, samen met 5 andere dekhengsten, en was een jaar later import-sperma-hengst. In 2010 zijn twee NL-veulens van hem geregistreerd en in 2011 drie, waarbij Eliot Charisma. De andere vielen tegen.

Moeder Nancy Nobo
Zij was geen grootheid in de koers en won één keer in 23 starts. Ze bracht van 2003 t/m 2012 tien Charisma-producten van tien verschillende vaderpaarden, zie de lijst. Ze bracht 8 dochters en de beste zijn de twee ruins Cesar en Eliot Charisma. Cesar Charisma ging met een winsom van € 7.125 naar België en verdiende daar nog € 41.773. Op de kortebaan won hij in 2021 als 12-jarige in ons land twee keer (Duindigt en Warmond) en 1 keer in België, wat totaal € 9.525 heeft opgeleverd. Na hem zijn Yelina en Eliot de meest opvallende producten van Nancy Nobo.

Nancy Nobo Elitemerrie?
In mijn column in de Kortebaan Special 2023 van het blad Drag&Rensport pleit ik ervoor om de winsommen op de kortebaan te laten meetellen voor de titel Elitemerrie. Nu heeft Nancy Nobo 13 punten. Wanneer de hoge KB-winsom van Eliot Charisma meetelt, krijgt zij er nog 2 punten bij en heeft zij met 15 punten de titel te pakken. Haar “lot” ligt nu in handen van de leden van de Fokkersvereniging, die er binnenkort over kunnen stemmen bij de jaarlijkse ledenraadpleging. Mijn stemadvies? VOOR!!
(en de leden hebben in juni 2023 met grote meerderheid vr gestemd; slechts 4 leden waren tegen. Nancy Nobo is Elitemerrie geworden.)

Moeder’s vader
American Reliance is door Arnold Mollema in de USA gekocht om zijn mooie afstamming.  Zijn 5e voormoeder Elizabeth is de moeder van de supercrack Greyhound. Zijn moeder Namarra bracht 6 producten, waarvan 4 redelijk tot goed waren als koerspaard. Hij dekte hier van 1993 t/m 1997 en bracht 22 producten, waarvan precies de helft in de baan kwam, met als beste Odd’s Against (€ 219.300) en Naughty Teb (€ 58.500). American Reliance is moeder’s vader van de goede Yke Heikant (€ 44.300).

De Moederlijn
De moederlijn begint in ons land met de Franse merrie Reine des Prés. We hebben ergens gelezen dat aan haar afstamming wordt getwijfeld. Ze zou een andere moeder hebben. Er werd in Frankrijk vóór WO-II vanwege het gesloten stamboek wel vaker gesjoemeld met stambomen, dus dat is niet zo vreemd. Het bewijs kan worden geleverd door analyse van het mitochondrisch DNA dat via de moederlijn loopt. Reine du Prés was als jong paard onhandelbaar en liep als 2-jarige in haar box een bekkenbreuk op, waardoor ze niet kon koersen en al jong de fokkerij in ging. Haar dochter Uitblinker K heeft de lijn voortgezet. Zij is de grootmoeder van Zus Hanover, moeder van Tom Kooyman’s tonwinnaar (in guldens) Kwik Hanover. Ze is ook overgrootmoeder van Iris Hanover P, een Elitemerrie met twee tonwinnaars tussen haar producten: Tantième en United Power. Ze bracht ook de goede Zorba ter Lune en Golddream S en is de overgrootmoeder van Eliot Charisma. Ook Bram Kooy’s Derbywinnaar Time Out stamt af van Iris Hanover P.

De Hamvraag
Kun je doelbewust een kortebaner fokken? Die vraag is al vaker gesteld. Meestal was het antwoord: NEE. Toch blijft het special dat bepaalde moederlijnen soms hele goede kortebaners voortbrengen. Ook Zorba ter Lune (3/4 broer van Cleo) was een goede kortebaner. Het beste voorbeeld is de KB-crack uit de jaren 1960, Wala (met 19 KB-ovw.!), met haar nazaten, dochter Marion Fortuna (3 ovw.) en een aantal Alki’s zoals, Zarah Alki (7 ovw.), Utah Alki (6 ovw.), Wala Alki (0 ovw. wel 12 keer geplaatst) en Elma Alki (1 ovw.). Allemaal merries!!
Of speelt “de hand van de fokker” misschien een rol? Kun je een kortebaner opfokken? Tijmen Krijnen fokte uit een andere moeder de goede kortebaner Adonis Charisma (1 ovw.). Het zal ongetwijfeld een rol spelen, maar het is niet duidelijk hoe. Mijn Fokadvies? Goed voeren, veel frisse lucht en veel laten bewegen.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Verwijzing
Voor een Fokkersoog over Eliot Charisma's moeder,
Elitemerrie Nancy Nobo, met de puntentelling:
Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen