Fokkersoog:
Hohneck, winnaar Elitloppet 2023

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 24, d.d. 15-06-2023

door Hans Huiberts

Titel: Hohneck, trendzetter in Zweden

De Elitloppet werd overtuigend gewonnen door de Franse hengst Hohneck
en hij werd gevolgd door 4 Frans-Amerikaans gefokte hengsten.
We bekijken de winnaar met een Fokkersoog.

De koers
De Elitloppet 2023 is uitvoerig beschreven in een vorig nummer en we beperken ons hier tot de afstamming van de Finalisten, die in de onderstaande tabel worden getoond. De eerste vijf zijn Frans-Amerikaans gefokt en in een aparte column kom ik daar op terug. Hohneck evenaarde met 1.08,9 het koersrecord. Horsy Dream heeft op het eerste gezicht een nogal Franse monté-afstamming, maar zijn grootmoeder is van Sugarcane Hanover uit een goede Atout-merrie. Net als Hohneck is hij een allround koerspaard, succesvol zowel op Vincennes en Enghien als op Solvalla. San Moteur heeft niet alleen Ready Cash als père-de-mère, maar ook Ténor de Baune als père-de-grandmère. Bijzonder is verder dat Onas Prince een Franse grootmoeder heeft, die afstamt van de supermerrie Gélinotte, die in 1956 en 1957 het Europese Circuit won met de Triple Couronne op Vincennes (Amérique-France-Paris), de Lotteria en de Elitloppet. Zij was 2 jaar lang onverslaanbaar in Europa. Leuk dat we een nazaat van haar zijn tegengekomen in de Elitloppet.

import


Hohneck
Hij won als 2-jarige 2 van zijn 3 koersen. Het jaar daarop won hij 6 van zijn 11 koersen, maar bleef in het Criterium ongeplaatst. Als 4-jarige liep hij 12 koersen, waarvan hij er 5 wist te winnen, waarbij het Criterium Continental, zijn eerste Gr-I zege. Verder zat hij steeds bij de eerste drie, ook in het Criterium 4 Ans. Vorig jaar liep hij 16 keer, won daarvan 5 keer (Gr-II, Prix de Washington in 1.09,6) en was verder steeds geplaatst, ook in het Criterium (2e achter Hussard) en de Prix d’Amérique (5e). Dit jaar werd hij weer 5e in de GP Amérique, 3e  in de GP France, 6e in de GP Paris en 3e in de GP Atlantique alvorens in Caen glorieus de Ducs de Normandie te winnen en naar Stockholm af te reizen, met het bekende gevolg.
In 51 starts heeft hij 20 keer gewonnen en is slechts 2 keer buiten de eerste 5 geweest. Zijn winsom nadert de 2 miljoen Euro.

Foto's van Hohneck

Boven: Hohneck wint gemakkelijk de Elitloppet van 2023, in 1.08,9, voor San Moteur (midden).
Links komt Go On Boy met een sterke eindsprint naar een gedeelde 2e plaats. Rechts wordt Önas Prince 4e.
Etonnant (blauwe kap) komt na zijn galopsprongen te laat en wordt 5e.
Allemaal Frans-Amerikaans gefokt.
(Le Trot photo)

Boven: Hohneck op de voorpagina van het Franse tijdschrift 360.
Met de tekst: Hohneck, een nieuwe Elitloppet voor de Frans draver.
De Fransen zijn heel trots en wijden er 16 pagina's vol roze kleuren aan.
Met o.a. foto's van de jonge Philippe Allaire, die zelf in 1980 als 20-jarige
pikeur deelnam aan deze koers met zijn toenmalige crack Hillion Brillouard.
Hij bereikte wel de Finale, waarin de hengst foutief was. Zij wonnen toen
wel de Challenge Cup (USA), Oslo GP en de Lotteria. In 2023 heeft Allaire
zijn revanche gekregen voor die misser in 1980.
Vader Royal Dream
Deze Love You-zoon was een laatbloeier. Hij kwalificeerde zich pas in april van zijn derde jaar, maar was nog lang niet sterk genoeg volgens zijn fokker-eigenaar-trainer-rijder Jean-Philippe Dubois. Pas in het laatste kwartaal van zijn 4e jaar kwam hij in de koers uit en won driemaal op provinciebanen. Ook als 5-jarige werd hij voorzichtig gebracht en daarna sloot hij geleidelijk aan bij de topklasse. Hij won de GP de France 2012 (als 7-jarige) en de GP d’Amérique 2013. Daarna raakte hij toch in de lappenmand. Als vaderpaard doet hij het uitstekend, met top-3 posities in de afgelopen 3 jaren, vooral dankzij Hohneck, Elie de Beaufour en Happy Valley. Bij de 3- en 4-jarigen stond hij vorig jaar op een teleurstellende 21e plaats door qat kleinere jaargangen. Afgelopen jaar bevruchtte hij weer goed.

topper

Boven: De Love Yoy-zoon Royal Dream wint de Prix d'Amérique in 2013, vóór Ready Cash,
respectievelijk de Père en de Père-de-mère van Hohneck.

Père-de-mère
Ready Cash blijkt, naast het beste vaderpaard ter wereld, ook een fantastische père-de-mère te zijn. Zijn dochters zijn vaak uitstekende fokmerries. Naast Hohneck is hij in zijn thuisland de moeder’s vader van Ici c’est Paris, Just A Gigolo en Joyner Sport. In Zweden San Moteur en in de USA Cuatro De Julio. Ready Cash stond in 2022 met relatief weinig dochters toch al 5e in de statistiek van de Père-de-mères, met het hoogste gemiddelde. Dus fokkers, zoek een dochter van Ready Cash als fokmerrie!

Père-de-grandmère
De vader van de grootmoeder wil ik toch even behandelen. Jeanbat du Vivier was een goed koerspaard met een mooie stamboom: Coktail Jet x Nicos du Vivier, maar zijn moederlijn kon sterker. De hengst is als vaderpaard erg tegengevallen. Zijn beste product is Sanawa, de grootmoeder van Hohneck.

De moederlijn en de fokker
De moederlijn begint met de Volbloedmerrie Papillotte en is niet heel uitgebreid. In de tak van Hohneck zijn goede vaderpaarden gebruikt zoals Kairos, Jamin en Florestan. We beginnen met de 4e voormoeder van Hohneck, de recordloze Florestan-dochter Bamba de la Chaise. In training bij Philippe Allaire kon zij wel goed draven, maar ze kwam geen bocht door. Zij is in 1989 gefokt door Jean-Pierre Guya en met haar fokte hij door. Haar meest winnende product is de merrie Mantunyeta met € 115.000. Daarna volgt kleine, nauwelijks 1,50 m metende, Himalayenne, die als 2-jarige 4 van haar 7 koersen won en daarna niet meer is gestart. Vandaar haar record van 1.19,0 bij een mooie winsom. Haar productie staat rechts onder de stamboom. Als fokker van Himalayenne staat Philippe Allaire te boek. Van alle andere producten van Bamba is Guya de fokker, net als bij alle paarden, die onder de stamboom staan genoemd, dus ook de toppers Sanawa, Gotland en Hohneck. Guya gebruikt soms de achternaam Vedaquais en ook de jaargangstopper Izoard Vedaquais is door hem gefokt. Deze hengst stamt ook af van Bamba de la Chaisse. Guya is een (kleine) topfokker, die met Allaire samen een gouden koppel vormt.

Sanawa
Deze grootmoeder van Hohneck was een topmerrie voor Philippe Allaire. Zij won als 2-jarige al 3 koersen en als 3-jarige o.a. het Criterium des Jeunes, drie Groep-II koersen op Vincennes, een sprintkoers in Oslo en in het Elitloppetweekend 2009 werd ze 2e in het Hakan Wallner Memoriaal in 1.11,9 over 1.609 m. Deze recordtijd wordt in Frankrijk niet erkend! Als 4-jarige liep ze nog 4 koersen met een 3e plaats in 1.13,0a over 2.100 m als beste resultaat, haar officiële record. Daarna ging ze de fokkerij in. Gotland lijkt haar topper, maar dochter Dawana won nog meer. Ook zij blonk vooral uit als 2- en 3-jarige. Eigenaar Guya heeft Sanawa op het laatst voor een jaar uitgeleend aan Philippe Allaire, die er een merrieveulen van Muscle Hill uit heeft gefokt. Deze Filadonna is opgenomen in het Italiaanse stamboek. Allaire heeft goede banden met Italië, hij heeft er ooit een aantal jaren als trainer gewerkt.

Moeder Caranca
Net als veel fokproducten van Guya was zij voor haar koerscarrière verhuurd aan Allaire. In het najaar van haar derde jaar won ze 4 koersen op rij, maar kon dat niet doorzetten. Ze ging als 5-jarige de fokkerij in. Als dochter van Ready Cash kon haar eigenaar Guya dus geen gebruik maken van de hengsten van zijn vriend Philippe Allaire, met wie hij al heel lang samenwerkt. Hij moest op zoek naar wat anders en koos voor de hengsten van de familie Dubois. Caranca had een droomdebuut met haar eersteling Hohneck.

Tenslotte
Hohneck is een mooie, luxe draver. Hij heeft goed karakter en een stokmaat van 1,65 meter. Hij draaft lichtvoetig en heeft niets van het oude Franse draverstype. Zijn vader Royal Dream is een wat grove vos, een typische Love You, ook qua draf. Hohneck is qua type en draf meer een kruising van Ready Cash en Jeanbat du Vivier. Zijn veulengeld bedraagt dit jaar nog € 8.000 voor Franse merries, ca. € 4.500 voor niet-Franse. Dat zal volgend jaar wel iets meer worden.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Voor een Fokkersoog over zijn concurrente Ampia Mede SM:
Click hier

Voor de column over de successen van de Frans-Amerikaanse fokrichting:
Click hier


terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws