Fokkersoog:
Kenzo W, winnaar van de Gouden Zweep 2023

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 27, d.d. 06-07-2023

door Hans Huiberts

Titel: Offshore Dream op herhaling

Vorig jaar won Kimberly’s Wish de Gouden Zweep en dit jaar Kenzo W.
Van beide is de bovenste driekwart van de stamboom hetzelfde, namelijk van
Offshore Dream uit een Love You-dochter. En beide hebben in de onderste kwart
oude Nederlandse roots. We gaan op zoek naar de verschillen.

De koers
In de Gouden Zweep wordt het lastig voor de oudere paarden om meters voor te geven aan de ‘jonkies’. Dat waren nu bijna allemaal 6 jarige K-tjes. Er waren 8 gegadigden voor een wat magere eerste prijs van € 2.750, maar vooral de grote eer. Licht favoriet was de winnares van vorig jaar, Kimberly’s Wish. Kenzo W gooide er een straf tempo voor en op het laatst leek Luciano Lobell hem voorbij te lopen, maar hij sprong weg, waardoor Kenzo W met enige voorsprong won. De 13-jarige Durk M Boko werd knap 2e met 25 meter handicap. Na 3 zeges op rij is hij nu drie keer 2e geworden in deze koers. Het wil maar niet lukken om Quicksilver S te evenaren met 4 zeges. Maar die ging door t/m zijn 17e jaar en dat mag Durk niet.

import


De fokker
In de Breeders Special van 2010 staat een uitgebreid artikel over vader Piet en zoon Ton de Wit uit ’t Zand, bij Schagen. Dit naar aanleiding van de Klassieke successen van hun ruin Zander. Piet fokte samen met zijn broer Andries in 1957 al de crack Yellow Six, waarmee Mees Dapper veel succes had en in 1968 de niet minder bekende Jello, die met Giel van der Togt veel geld won. Begin jaren 90 ging Piet samen fokken met zijn zoon Ton, die ook hoefsmid is. Met merries uit de Tourterelle-Zora-stam fokten ze o.a. Irania, Urania, Rob en de Klassieke winnaars Zander en Andre W. Kenzo W komt uit een andere moederlijn. Hun fokproducten houden ze meestal zelf om ermee te kunnen koersen. Beleren doen ze zelf, de koerspaarden gaan naar de buurman, Hugo Langeweg, en voor de fokkerij werken ze veel samen met Boko Stable en Flevo Farm, waar Ton de hoefsmid is, net als bij Langeweg. Vader Piet is slecht ter been en heeft zich uit de dagelijkse beslommeringen teruggetrokken. Hij was er wel bij op Duindigt. Ton heeft nu alleen nog Blush LM als fokmerrie, om zijn aantal paarden beperkt te houden.

Kenzo W
Hij debuteerde als 3-jarige in september met een zege in Alkmaar en won daarna ook in Wolvega (1.15,8) en op Duindigt. Na een uitschakeling in de Breeders Crown werd hij keurig 2e in de Fokkers Trofee achter Kansas Lobell. Als 4-jarige startte hij 7 keer, waarbij hij 3 keer wist te winnen met als hoogtepunt de Finale van het Sprintkampioenschap in 1.13,4. Na een afwezigheid van ¾ jaar kwam hij op 18 juni 2022 als 5-jarige sterker terug in de baan en won sindsdien 10 van zijn 15 koersen, waarbij een aantal PMU-koersen en de Gouden Zweep. Ook zijn klasseringen in enkele internationale nummers mogen worden gezien: 3e  achter Oracle Tile in de Maasland Marathon, 2e in de W.H. Geersenprijs achter Winnetou Diamant en 3e  in de Grote Prijs van Friesland achter Chebba Mill en Ce Bello Romain. Hij werd de laatste jaren meestal gereden door Finn Verkaik, die goed met de ruin overweg kan. Na de Gouden Zweep won te Wolvega de Elite Challenge en werd hij in Zweden 5e. Die twee prestaties leverden samen nog 10.000 Euro op.
Ton de Wit startte als amateurrijder 2 keer met zijn eigen paard en  won beide keren.

Foto's van Kenzo W

Boven: Na de fout van de naast hem lopende Luciano Lobell wint
Kenzo W onbedreigd de Gouden Zweep 2023 in de snelle tijd van 1.16,1.
Dat was te geleerd voor de 13 jaar oude krijger Durk M Boko, die
1.15,6 liep over 2.625 meter bandenstart en 25 meter aan de koppaarden
moest geven, net als Kimberly's Wish, die 3e werd. Vierde Karl Bianco
voor Katie Mon Amie.


Boven: Nagenieten en poseren op het stallenterrein van Duindigt.
Met rood shirt fokker-eigenaar Ton de Wit en in de rolstoel zijn vader Piet de Wit.
Links vader Wim van pikeur Finn Verkaik, ook bekend in de sport.
Rechts groom Judith Groen.
(foto's Remon Stroomer)


Voor veel meer foto's van Kenzo W:
Click op www.archiefndr.nl
Vader Offshore Dream en grootvader Love You
We bespraken de tweevoudig Prix d’Amérique-winnaar Offshore Dream al eerder als vader van Caen Oldeson, Easytowin, High Five Renka, Jank Summerland en Kimberly’s Wish. En we gaan dat hier niet herhalen. Ook over zijn père-de-mère kunnen we kort zijn. Love You is één van de beste moeder’s vaders ter wereld. We hoeven maar te noemen Bold Eagle, Face Time Bourbon, Chica de Joudes, maar ook Mister F Daag en Norton Commander. In NL Contador, Gaz Occagnes, Kimberly’s Wish, Kenzo W en Louis E Lobell. Allemaal producten van Love You-dochters.
import

Boven: Offshore Dream, de vader van Kenzo W, in koersconditie.
Zijn vader is Frans, zijn moeder ¾ Amerikaans.


De Moederlijn
Kenzo komt uit een oude NL-moederlijn, in ons land genoemd naar Ella Ross en bij Classic Families naar haar moeder Antoinette met nummer E503, een dochter van de inlandse merrie Arabella. Zeg je Ella Ross, dan zeg je Theo Messidor, een grootheid uit de jaren 60 van de vorige eeuw, mijn idool in die jaren, voordat Quicksilver S dat werd. Theo was gefokt door Teun Leeuwenkamp uit Groet (N.H.), die zijn paarden altijd in training zette bij Bram Nottelman. Teun verkocht zijn toen onverslaanbare ruin als 3-jarige voor veel geld aan de rijke industrieel R. Daniël, die zijn aanwinst bij Geersen in training wilde zetten, maar dat contractueel niet mocht. Het kwam tot een rechtzaak en Daniël moest veel geld betalen om het voor elkaar te krijgen. Het werd landelijk nieuws. Gelukkig dient de website van het NDR-Archief als een digitaal naslag werk en kunnen we deze hele geschiedenis daar nog eens nalezen, want Theo staat natuurlijk in de Hall of Fame. Uiteindelijk heeft hij niet minder dan 110 koersen gewonnen, waaronder enkele kampioenschappen. Zijn moeder Fleetness T bracht nog meer goede dravers, waarbij de uitstekende Pretty Boy en Derby-winnares Zippora, een volle zus van Theo. Zij werd op haar beurt moeder van de crack Eland en van Derby-winnares Ironie. Een voorname familie dus, hetgeen blijkt uit de screenshot (zie hieronder) van ClassiFamilies.net, waarop alle klassieke winnaars dikgedrukt zijn, die afstammen van Trotteur, de moeder van Fleetness T en Gretta Trothan. Dat waren dochters van de Amerikaanse klassehengst Brother Hanover. Gekruist met de Franse hengst Messidor en hun dochters met Hairos II en Olivier B brachten zij topproducten. De Frans-Amerikaanse mix heeft altijd uitstekend gewerkt en daar is ook Kenzo W een schoolvoorbeeld van.

import

Boven: De Klassieke afstammelingen van de volle zussen Fleetness T en Gretta Trothan.
Een zeer voorname familie. Theo Messidor was de absolute crack van deze familie.
Zijn volle zus Zippora won de Derby en volle broer Astyanax was een jaargangstopper.
Zippora bracht de crack Eland en Derbywinnares Ironie.
Ook Trudi Trothan was een heel goed koerspaard, bijna hetzelfde gefokt als haar jaargenoot
en stalmaatje Theo Messidor. Zij werd moeder van Derbywinnares Elisabeth Hallandia.

import

Boven: Theo Messidor wint hier met Freek Eerenberg de Grote Beneluxprijs 1959 op Mereveld.
Theo was een NL-crack en won 110 koersen, waarbij enkele kampioenschappen,
ondanks dat hij vaak moest strijden tegen Quicksilver S en Hairos II.

De tak van Kenzo W
Theo Messidor had ook een halfzus, Reseda, waar Bram Nottelman mee fokte. Hij gebruikte hierbij vaak zijn eigen cracks als dekhengst, zoals Quintus Harvester en Vrijdag. Zij bracht 10 producten waarvan er 8 in de baan kwamen, waaronder Doortje Dartel (17k, k staat voor 1.000 gulden), Hans (40k), Grietje (14k), Inez (60k) en als laatste, de door Mees Dapper gefokte Karina Darnley (30k). Inez won met Mees o.a. de Viereneenhalve Kilometer en bracht later 6 producten, waarvan Alme de Bloomerd (52k) en Tasua du Bois (9k) de beste waren. Laatstgenoemde bracht bij de gebroeders De Wit 8 producten, waarvan Hendrien W verreweg de beste was. Zij staat rechtsonder in de stamboom als overgrootmoeder van Kenzo W. Van haar producten was Uranie de beste. Zij werd verkocht aan Willem van der Meer en won als 3-jarige 6 koersen op rij, waarbij de Sweeps Trial en de Fillies Stakes. Daarna liep ze als 2e geplaatste in Zweden 1.14,0 maar miste de NL-klassiekers. Als 4-jarige liep ze in het voorjaar 3 koersen op Duindigt, waarvan ze de laatste wist te winnen in haar recordtijd van 1.13,8 over de mijl. Daarna werd ze gedekt en ze kreeg het jaar daarop haar eerste veulen voor fokker Willem van der Meer. De volgende Blush LM fokte Willem samen met zijn vriend Hugo Langeweg en daarna ging Uranie naar Boko Stables.

Moeder Blush LM
Deze Love You-dochter kwam door een keelprobleem niet in de baan en ging vroeg de fokkerij in. Haar eerste product is gefokt door Hugo junior’s partner Elke, die Blush daarna verkocht aan Ton de Wit. Haar derde product Jello W koerst nu met succes in Zweden en heeft daar al een mooie winsom bereikt. Lindsey W kreeg een peesblessure en is nu voor een jaar als fokmerrie verhuurd aan Ton’s oomzegger Jim Veldman, Thomas Bos en Dave van der Zwaan. Er komt een jonge generatie fokkers aan, die dit verhaal met interesse zullen lezen! Ze hebben de merrie laten dekken door Victor Gio. Michelle W is groot en was nog niet sterk genoeg, maar komt binnenkort in de baan. Nicky W wordt nog thuis getraind en Pippa W groeit op in een groepje op de Flevo Farm. Blush LM heeft dit jaar een veulen gekregen van Calgary Games en is gedekt door Maharajah. Er staat ons nog wat te wachten!

Tenslotte
Het blijkt maar weer eens dat oude NL-moederlijnen het nog goed doen wanneer goede vaderpaarden worden gebruikt, waarbij Frans-Amerikaans de sleutel tot succes is.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure


terug naar overzicht Fokkersogen