Fokkersoog:
Joviality, een topmerrie

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 40, d.d. 03-10-2023

door Hans Huiberts


Persoonlijk heb ik een zwak voor merries, die alle hengsten de baas zijn.
En ik ben niet de enige, geloof ik. Daarom bij uitzondering deze Fokkersoog
over de winnaar van de Zweedse Derby, met een update na haar prachtige
derde plaats in de Prix d’Amérique 2024. Foktechnisch is zij een mooi voorbeeld
van een geslaagde Amerikaans-Franse kruising, met een bijzondere moederlijn.

De Zweedse fokkerij
In Zweden worden jaarlijks ruim 3.000 draverveulens geboren. De sport staat er op hoog niveau en er is in belangrijke koersen veel geld te verdienen. De eerste prijs in de Derby was tegen de € 400.000. Dat stuwt de fokkerij in kwaliteit omhoog, net zoals bij ons gebeurt met de TCT-koersen. De Zweden hadden in deze eeuw een Prix d’Amérique-winnaar in 2006 (Gigant Neo), in 2014 (Maharajah) en in 2018 (Readly Express). Ook in Noord-Amerika zijn de Zweedse producten succesvol. Joviality klopte in de 2 vorige jaren al haar Amerikaanse jaargenoten. Haar Zweedse jaargenote, de 100 % Amerikaans gefokte Jiggy Jog (Walner x Cantab Hall), is ook al heel succesvol geweest in de USA en zij werd in oktober 2023 tweede in de International Trot achter Vivid Wise As.
 
De koersen
Op de website van de Fokkersvereniging keken we al met een Fokkersoog naar de deelnemers aan de Zweedse Derby’s van 2023. De enige merrie, Joviality, won de hoofdkoers en dat was voor het eerst in 22 jaar, na Hilda Zonett in 2001. Haar trainer is de eerste vrouw op de lijst van winnaars. In de bijgaande tabel staat de gedeeltelijke uitslag. De op papier als beste gefokte Barack Face (Ready Cash x Lisa America) werd tweede. Propulsion had met zijn eerste jaargang van 86 stuks 3 producten in de Derby en 2 in de Merrie-Derby. Een droomdebuut. Van de moeders is het record en hun winsom vermeld en opvallend is dat zij vaak goede koerspaarden waren. Verder staat achter elke deelnemer het percentage Frans bloed en de aankomst in het Kriterium van vorig jaar vermeld.
Joviality liep hierna in Zweden nog twee minder succesvolle koersen en ging in december naar Grosbois. Na een oefenkoers eind december (met ijzers in 1.10,4a - 2.100 m), werd ze half januari in een leeftijdskoers 2e achter de 4-jarige Franse crack Jushua Tree, in 1.12,7 – 2.850 m. Ze was klaar voor het echte grote werk. In de Prix d’Amérique 2024 was ze de op één na meest winnende deelnemer. Met haar 5 jaar was ze ook de jongste. Alleen de 10-jarige Vivid Wise As had meer verdiend. Gereden door Björn Goop nam zij na de start laagvliegend de kop en werd al snel afgelost door Hail Mary, in wiens kielzog ze tot op het laatste rechte stuk uit de wind liep. Nadat het koppaard leeg was, vond Björn een gaatje en met een mooie eindsprint bereikte ze het derde geld. Idoa de Tillard was deze dag onklopbaar en ze werd binnendoor nog gepasseerd door de verrassende Hokkaido Jiel.

import
importDe fokker
Joviality werd gefokt door AM Bloodstock, maar de basis voor deze topmerrie is gelegd door Lutfi Kolgjini, die dravers fokt met het achtervoegsel Face. Hij gelooft in de Frans-Amerikaanse kruisingen en is daarmee heel succesvol geweest. Voorbeelden zijn Derbywinnaar Joke Face (Viking Kronos x Kalmie Melody 1.13,9) en Pasiathea Face, de moeder van Joviality.

Joviality
Als 2- en 3-jarige koerste zij in de USA en ze werd daar getraind door Marcus Mellander en steeds gereden door Brian Sears. Als 2-jarige liep ze 12 koersen op het hoogste niveau en wist er 9 van te winnen. Ze werd ook nog 2 x 2e en 1 x 4e. Alle keren in het geld, won ze totaal omgerekend 7 ton aan Euro’s. Vorig jaar als 3-jarige 16 koersen met 11 zeges, 2x 2e en 2x 3e. In de Hambletonian werd ze net geklopt door de outsider Cool Papa Bell en in haar laatste koers in november werd ze 5e, waarna het lange seizoen erop zat, met een jaarverdienste van ca. € 950.000. Ze vertrok naar Zweden, naar trainster Sabine Kagebrand. Erik  Adielsson werd haar vaste rijder. Dit jaar heeft ze tot en met de Derby 8 koersen gelopen. In de 4-jarigen-Eliten werd ze geklopt door de Française Jazzy Perrine en in het Zweedse Merrie Kampioenschap werd ze 4e, maar in de overige 6 koersen was ze onklopbaar, waarbij de Drottning Silvias Pokal en de Derby de belangrijkste waren. Joviality is iets heel bijzonders. Dat liet ze enkele maanden later op Vincennes zien, zie boven.


Foto's van Joviality

Boven: Joviality wint in Zweden. Lichtvoetig, snel, sterk en met uithoudingsvermogen.

Boven: Joviality met haar rijder Erik Adielsson en trainster Sabine Kagebrant
na de zege in de Zweedse Derby.

Boven: Idao de Tillard is de sterkste in de Prix d'Amérique 2024. Joviality (nr.17) ligt hier nog tweede,
maar zal binnendoor worden gepasseerd door Hokkaido Jiel. Zij behoudt wel voorsprong op de
buitenom sprintende Fransen, en dat waren niet de minste.
(Le Trot photo)Vader Chapter Seven
Hij werd 4e in de Hambo en won het jaar daarop de American National, de Breeders Crown en de Nat Ray. Nu voert hij al twee jaar lang, samen  met zijn zoon Walner, de ranglijsten aan bij de Amerikaanse vaderpaarden. Hij past natuurlijk goed bij Muscle Hill-dochters en daar is vooral Joviality een bewijs van.

Grootvader Muscle Hill
Door velen jarenlang beschouwd als het beste vaderpaard ter wereld, wordt het nu voor hem als 17-jarige wat moeilijker door concurrentie met zijn zoons en met andere hengsten, die zijn dochters mogen dekken. Het voert te ver om zijn vele succesvolle producten op te sommen, maar we maken een uitzondering voor zijn zoon Propulsion, die in Zweden een droomstart maakt als vaderpaard en wiens zoon Schampus de Duitse Derby won. De dochters van Muscle Hill doen het goed als fokmerrie.

Boven: Moeder's vader Muscle Hill.


De Moederlijn
De oorsprong van deze moederlijn ligt bij de Engelse Volbloeds en wij beginnen met Tombelaine, de 7e moeder van Joviality. Zij is de moeder van de grote crack Fandango, die 43 monté-koersen op rij won, waarbij twee Cornuliers. Hij blonk ook uit als vaderpaard en père-de-mères. Zijn recordloze halfzus Havanaise bracht de uitstekende koersmerrie Quarina, die 21 koersen heeft gewonnen, waarbij de Bourbonnais en de Plateau de Gravelle. In 1967 werd ze 3e in de PdFrance en in 1968 4e in het CritDeVitesse, 4e in de lange PdParis en winnares van de GP d’Hiver op Sterrebeek. Zij won omgerekend € 104.505 (Hfl. 230.000), veel geld in die tijd. In de fokkerij viel zij erg tegen, met 10 weinig voorstellende producten. Maar haar recordloze dochter La Chance bracht met 15 producten wel twee goede paarden, Ancenit (1.15,1 - € 245.000) en de uitstekende merrie Vélinotte, die we rechtsonder in de stamboom van Joviality zien staan. Zij liep haar record van 1.13,8 als 5e aankomende in het Criterium de Vitesse. Haar productie staat onder de stamboom. Haar zoon Lejacque d’Houlbec werd dekhengst en had enkele goede middenklassers tussen zijn producten. Hij kreeg geen goede merries te dekken en slechts 33 % van zijn productie heeft zich kunnen kwalificeren. Zijn halfzus Jovelinotte liep 21 koersen  waarvan ze er 5 wist te winnen, 3 keer op Vincennes en 2 keer op Enghien. Haar record 1.13,2 (over 2.150 m) liep ze als winnares van de Prix du Rhone op Enghien. Ze won € 168.000 en is de grootmoeder van Joviality. Ze kreeg eerst 4 producten in Italië bij Stoeterij Biasuzzi en ging daarna naar Kolgjini. Zijn eerste was meteen de beste, namelijk de Muscle Hill-dochter Pasithea Face, die bij de top van haar jaargang behoorde en 3e werd in de Merrie Derby. Zij is de moeder van Joviality en zo zien we een rij van uitstekende merries in haar moederlijn. Moet een goede fokmerrie zich dan toch eerst bewijzen in de koers? De kans op succes wordt natuurlijk wel groter als zij haar eigen kwaliteiten heeft bewezen.
De nu 3-jarige volle zus van Joviality, Kayleigh, volgt hetzelfde pad als haar zus en heeft in 2022 als 2-jarige in de USA 4 van haar 9 koersen gewonnen, maar in 2023 in 8 starts alleen nog maar plaatsgelden behaald.
De halfzus van Pasiathea Face, Rhiannon Face, is moeder van een drietal Di Quattro’s, waarvan Nouri di Quattro in 2023 bij de subtop van de Zweedse 3-jarigen hoorde en ca € 100.000 heeft verdiend.

Tenslotte
Joviality is een voorbeeld van een geslaagde Amerikaans-Franse cross, met de zogenaamde “bastaard-kracht”. In de Zweedse Merrie-Derby was het andersom. Winnares Global Dancer is een dochter van de Fransman Carat Williams en een Muscles Yankee-dochter. Haar 4e moeder is een volle zus van wereldkampioen Nevele Pride. Ook het beste van twee werelden.
Ik ben altijd een fan geweest van beroemde merries als Roquépine, Une de Mai, Armbro Flight, Cherie Spencer, Speedy Volita, Vourasie, Fan Idole, Moni Maker, etc. En natuurlijk van onze eigen Vliegende Friezin, Action Skoatter! Een voorwaarde om echt beroemd te worden is wel dat ze een lange carrière hebben en steeds de hengsten blijven verslaan in de belangrijke koersen van Europa. Joviality heeft al aardig wat starts in de benen, ook als 2-jarige. Laten we hopen dat ze ook op latere leeftijd haar partij kan blijven meeblazen, dan wordt ze net zo populair als Queen L en Ina Scott. We hebben zulke idolen nodig! En vooral merries. Voorlopig doet ze nog volop mee en we zijn reuze benieuwd naar het vervolg.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Voor de column over de successen van de Frans-Amerikaanse fokrichting:
Click hier


terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws