Fokkersoog:
Niagara River, de beste 3-jarige merrie van haar jaargang

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 44, d.d. 02-11-2023

door Hans Huiberts

Titel: Niagara River is iets speciaals

In deze Fokkersoog bestuderen we de stamboom van de Sweepstakes en Merrie Trofee-winnares Niagara River.
In de Merrie Derby was ze foutief, waardoor ze de Merrie Triple Crown misliep.
Dat neemt niet weg dat zij tot nu toe de beste merrie van haar jaargang is.
Ze heeft een mooie Frans-Amerikaanse afstamming.

Niagara River is na haar Sweepstakes-zege uitvoerig door Henri van Voorn beschreven in nr. 31 van dit blad, in zijn derde Derbykoorts aflevering van dit jaar. Haar eigenaar noemde haar toen “iets speciaals”. Die kwalificatie nemen we graag over.

De Koers
De volledige uitslag van de Merrie Trofee staat in de onderstaande tabel. Nirvana Fashion stamt af van Best of All, Noa Transs R van Willemarie GS en Newsunshine van Elitemerrie Roelina W. Nicole Baldwin is de laatste van 12  producten van Elitemerrie Tanja de Bruin, waarbij de crack Floris Baldwin. Nadyha is het 9e product van Freiha Heikant, waarbij SJ’s Junior C, Super Queen C en de recente winnaar Maylo.

importDe Fokkers
Moeder Hopewell River stond in training bij Henk Hamming, die haar samen met Aad van Schie bezat. Ze leek talent te hebben, maar kwam door een telkens terugkerende blessure niet in de baan. Ze kreeg haar eerste veulen als 6-jarige voor haar beide eigenaren. De volgende veulens fokte Aad alleen, waarvan de nu 2-jarige Oklahoma River is verkocht aan Jan Baas.

Niagara River
Zij werd tijdens de jaarlingenveiling voor € 5.500 verkocht aan de Belg Kenneth de Poorter, die haar had uitgekozen op haar bloedlijnen en haar bewegingen op de video. Na in België te zijn aangereden door Jo Corbanie, kwam ze dit jaar in training bij Danny Brouwer en debuteerde ze op 20 april j.l. waarbij ze foutief was. Daarna werd ze tweemaal 2e in gewone koersen tegen oudere paarden en won vervolgens het Criterium voor 3-jarige merries in 1.14,7, vóór Nadia C Boko, Normaal en Noa Transs R. In twee TCT-koersen werd ze 4e en 3e achter goede buitenlandse merries en won vervolgens de Sweepstakes, vóór Nirvana Fashion, Nadia C Boko, Noillusion en Noa Transs R. Zowel in de selectiekoers als de finale van de TCT Merrie Derby werd ze 2e achter de Zweedse topmerrie Ninetta Boko. In de finale liep ze haar record van 1.13,8 en klopte daarbij enkele goede Italiaanse merries. Deze 2e plaats leverde € 12.000 op. Vervolgens won ze op Duindigt de Selectiekoers voor onze Merrie Derby, maar was helaas in de Finale als grote favoriete foutief. In de Merrie Trofee liet ze haar ware gezicht weer zien.

Foto's van Niagara River

Boven: Niagara River (Danny Brouwer) overmeestert Nirvana Fashion
(nr.4 met Stefan Schoonhoven) in de Sweepstakes Merries.
(foto Geert Koops)

Boven: Niagara River en Danny Brouwer zijn gehuldigd.
Tweede van links de eigenaar Kenneth de Poorter en zijn vrouw.
Omringd door Belgische fans.
(foto Geert Koops)


Boven: Niagara River, met Micha Brouwer in het voorwerk voor de
Merrie-Derby, waarin ze werd uitgeschakeld.


Voor meer foto's van :
Click op www.archiefndr.nl#Niagara River
Vader Orlando Vici
Deze nu 21-jarige Franse hengst won de Criteria der 3- en 4-jarigen en daarnaast nog 6 Groep-II koersen, hetgeen resulteerde in een mooie winsom van € 836.000. Hij is voor Franse begrippen nogal klein met zijn 1,58 m schofthoogte. Wel een mooie, compact gebouwde hengst. Zijn vader Quadrophénio fokte goed en zijn père-de mère Workaholic was kampioen, net als overgrootvader Chambon P. Orlando is een hengst met een mooi “papier”. Uit zijn moederlijn van Divorcée is hij verreweg de beste. In de fokkerij heeft Orlando Vici zich als vaderpaard in Frankrijk onderscheiden met Un Mec d’Héripré (winsom 2 miljoen Euro) en hij heeft daar veel starters. In Zweden bracht hij Dear Friend en Kriterium- en Derby-winnaar Pato en in Noorwegen de cracks Looking Superb en Chief Orlando. In Scandinavië scoort hij heel goed en blijft hij populair bij de merriehouders. In Duitsland heeft hij t/m 2020 68 producten, waarvan er 43 (63%) zijn gestart met als beste Orlando Jet. In Nederland heeft hij 37 startgerechtigde producten, waarvan er 28 (75%) zijn gestart, met als beste Attrape Moi, Explosive Lane, Exclusive Lane, Crack Summerland, Bella Donna, Benice Boko en Early Stardust. Een uitstekende score. Eigenlijk is het wel bijzonder dat hij hier relatief weinig is gebruikt. De laatste jaren bedroeg zijn veulengeld slechts € 4.000. Vergelijk dat eens met het veulengeld van sommige Amerikaanse of Zweedse hengsten.

import

Boven: Orlando Vici, de vader van Niagara River.

Broodmare-Sire Quite Easy
Hem bespraken we al eerder als vader van Dacey Boko en Gusty Rhythm, Hij is nu 17 jaar oud en heeft zijn sporen verdiend, zowel in de koers als in de fokkerij. Als 2- en 3-jarige hoorde hij in de USA bij de beste van zijn jaargang met een record van 1.11,1 en een winsom van $ 406.000. Na zijn koerscarrière verhuisde hij als 4-jarige naar Zweden, waar hij in 2008 ter dekking werd gesteld. Zijn meest winnende product is de bekende Noor Cokstile (1.09,1 – ca. € 1.900.000). Zijn meest winnende producten in Zweden zijn de ruin Deimos Racing en de bekende merrie Moving On, met resp. 8 en 7 ton aan Euro’s. In Nederland bracht Quite Easy 20 producten, waarvan 14 zijn gestart met als beste Dacey Boko, Gento, Gusty Rhythm, Come on Scott, Hertogin Fanatic en Cruise Control. Bij ons is hij moeder’s vader van o.a. Maverick, Niki Lauda C en Niagara River.

Moederlijn van Niagara
Haar moederlijn wordt genoemd naar de in 1861 in de USA geboren merrie Jessie Pepper, met nummer U4. Het is een uitgebreide stam, die nog steeds aan de weg timmert. In mijn Fokkersoog over Goofy Greenwood uit 2016 werd deze stam uitvoerig besproken en dat is nog na te lezen op de deze website. We maken het deze keer wat korter en pikken de draad op bij:

Armbro Flight
Zij was een dochter van Hambo-winnares Helicopter, die in de aflevering van 1953 niet minder dan 22 hengsten de baas was. Armbro Flight won in 1965 de derde heat van de Hambletonian en moest daarna nog een vierde heat lopen tegen de twee andere winnaars. Ze werd daarin met een neusje geklopt door Egyptian Candor en Short Stop werd derde. Als 2- en 3-jarige won ze nog een aantal belangrijke Stakes koersen en als 4-jarige zelfs het Wereldkampioenschap (The International Trot), waarin ze niemand minder dan de Franse supercrack Roquépine (3x PdAmérique) wist te kloppen. Haar winsom bedroeg het voor die tijd gigantische bedrag van een half miljoen dollar. Ook in de fokkerij deed ze van zich spreken. De 13e van haar 14 producten was Hambo-winnaar Armbro Goal. Daarnaast bracht ze nog de uitstekende merries Armbro Ermine ($ 284.000) en Armbro Regina ($ 150.000). Haar zoon Armbro Ted kwam naar Nederland en bracht hier Koko Dijkhoeve en Ian Zorgwijk. Armbro Regina is de stammoeder van de miljonairs Pastor Stephen, Father Patrick, Yarrah Boko en Chocolatier. Daarnaast kennen we vooral Zola Boko, Ottey Boko en haar dochter Yucca Boko. Flight’s dochter Armbro Sable is de vierde moeder van de miljonair Natural Herbie. Een andere dochter is de 3e moeder van Smok’n Lantern. Er is teveel om op te noemen.

boven: Armbro Flight klopt Roquépine in het Wereldkampioenschap in 1966.

Armbro Ermine
Flight’s beste dochter Ermine won de Kentucky Futurity en was tweede in de Breeders Crown. In de fokkerij viel ze tegen met 10 producten, waarvan er slechts één een voldoende haalde, maar zij is wel de overgrootmoeder van de meest winnende draver uit deze moederlijn en op één na ook van de USA, te weten Arch Madness ($ 4.800.000). Alleen Moni Maker won meer. Armbro Ermine’s dochter Armbro Legacy liep als pacer een km.tijd van 1.13,7 en won nog geen $ 7.000. Zij werd door Aad van Schie naar Nederland gehaald en schopte het hier tot Elite-fokmerrie, vooral door haar zoon Optimistic. Haar andere producten staan rechtsonder in de tabel. Naast de andere onder de stamboom genoemde paarden brachten haar dochters en kleindochters inmiddels ook de crack Goofy Greenwood, tonwinnaar Guillaume Boko en de goede Desert River (beide laatste uit Proud Mary), Farah Diba River en nu Niagara River.

Boven: Armbro Legacy, de Elitemerrie van Aad van Schie
en in ons land stammoeder van veel goede dravers.
Zij is de overgrootmoeder van Niagara River.

Boven: Niagara River, prachtig geportreteerd op 6-9-2023.

We feliciteren de fokkers en eigenaar met de behaalde successen en
zijn benieuwd naar de verdere carrière van Niagara River.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

Voor het Fokkersoog over Goofy Greenwood: Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen