Fokkersoog:
King Schermer, onze beste inlander anno 2023/2024

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 03, d.d. 17-01-2024

door Hans Huiberts

Titel: 'The King' is de Koning

Eén van de beste dravers, die momenteel in ons land worden getraind, is King Schermer.
Hij heeft in 2023 de hoogste buitenlandse winsom vergaard en zijn fokkers krijgen daarom
de grootste hap uit de door de Fokkersvereniging uitgeloofde pot van € 4.000.
Zijn totale winsom bedraagt nu ruim 2 ton. We behandelen zijn afstamming.


Sterke K-jaargang
De K-jaargang uit 2017 heeft een sterke top, met vooral enkele uitstekende merries, zoals Kali Smart (winsom € 226.000), Kimberly’s Wish (€ 141.000) en Kate Baldwin (€ 139.000). Daarnaast zien we de hengst Kilimanjaro met € 130.000 en King Schermer, die hard op weg lijkt om de “rijkste” van deze jaargang te worden. Maar vergeet niet het “dark horse” Hugo Occagnes (NL/TF met € 185.000), die buiten ons gezichtsveld nog zeer succesvol in Frankrijk koerst. Op 15 dec. j.l. won deze ruin op Vincennes nog een monté-koers met  1e prijs van € 24.000.

De fokker
King Schermer is gefokt door de combinatie Kuijper-Schermer, die enige tijd hebben samengewerkt. Nu is alleen Bob Kuijper de eigenaar. Hij is een zoon van Jan Kuijper en kleinzoon van Kees Kuijper, die ooit de fourage handel van zijn vader Jan heeft voortgezet en 60 jaar geleden leverancier was van Tom Kooyman senior, die enkele paarden van Kees trainde. De fouragehandel en de drafsporthobby is dus ook hier van vader op zoon en kleinzoon doorgegeven, al 4 generaties.

King Schermer
Vanaf het begin getraind en gereden door Michel Rothengatter debuteerde hij halverwege zijn 3e jaar met een zege op Duindigt, maar in de Derby-Selectie I werd hij uitgeschakeld. Die kwam te vroeg. Eind oktober won hij wel een koers in Zweden en daarna de Breeders Crown op VPW. Als 4-jarige wint hij 2 koersen in ons land: het Criterium en de Giganten Marathon. Daarnaast loopt hij regelmatig in Frankrijk, Zweden en Denemarken, waar hij niet wint, maar met plaatsgelden zo’n € 45.000 bij elkaar loopt. Als 5-jarige begint hij met zeges in het Gouden Paard en het Mid-Winter Criterium en later in het jaar een Elite Challenge, de Breeders Crown en de Giganten Trial. Hij sluit het jaar af met een 4e plaats in de Giganten van Zaccharia Bar. In 2023 komt hij als 6-jarige echt op zijn top en wint in dit jaar ca. € 110.000, waarvan € 77.000 in het buitenland. Hij won 6 keer, in Mauquenchy, Jägersro, Berlijn en 3x Wolvega (Kamp.van Friesland, Breeders Crown en Grote Kerstprijs). In de laatste Giganten werd The King knap 4e ondanks een moeilijk parcours door zijn startnummer 10 en in de recente Grote Kerstprijs en het WH Geersen Memoriaal 2024 toonde hij zijn suprematie in eigen land. Ook in 2024 zal hij binnen- en buitenlandse koersen afwisselen.


Foto's van King Schermer

Boven: King Schermer behaalt met Michel Rothengatter een vlotte zege
in de Breeders Crown 2020 K hengsten en ruins op Mons d.d. 20-11-2020.
(in Mons vanwege Corona)

Boven: King Schermer bij de huldiging na zijn zege in de Breeders Crown 2023.
In het midden mede-fokker/eigenaar Jan Kuijper. Zijn zoon Bob ontbreekt hier.
Hij staat hieronder.
(foto Geert Koops)


Boven: Mede-fokker/eigenaar Bob Kuijper.

Vader Trixton
Deze Amerikaan is subliem gefokt als zoon van Muscle Hill uit een volle zus van de Hall-Brothers, die zelf ook een heel goed koerspaard was. Als 2-jarige verdiende Trixton $ 53.000 en in het volgende jaar bijna 9 ton aan dollars, waardoor hij net geen dollar-miljonair werd. Hij won wel de Hambo 2014, waarin hij Nuncio klopte. Hij won ook enkele andere bekende koersen, zoals de Goodtimes, Simcoe, Reynolds en NJSS Final. Zijn bekendste producten zijn de Italiaan Callmethebreeze (van Allaire) en de Amerikaan Quatro de Julio.

Moeder’s vader Varenne
Nog steeds is “Il Capitano” de meest winnende draver aller tijden en als vaderpaard al 13 jaar op rij kampioen in Italië. Vader van de miljonairs Pascia’ Lest, Lisa America, Arazi Boko, Vernissage Grif, Lana Del Rio, Twister Bi, Napoleon Bar en Tony Gio. Hij is moeder’s vader van de topmerrie Mission Brief en dekhengst Tactical Landing in de USA en in Europa van o.a. Charmant de Zack, Deus Zack, Kennedy, Barack Face, Eric the Eel en Shadow Gar, In ons land, naast King Schermer, ook van Let it Be VP, Mona Moonlight en Chelsea Norg.

Moederlijn van King Schermer
De oorsprong van deze moederlijn ligt bij de in 1882 geboren Molly Armstrong, maar we pikken het op bij de bekende Lady Ann Reed, de 6e voormoeder van onze King. Van haar stammen veel topaarden af, zoals in Noord-Amerika Back of the Neck, Toss Out, SJ’s Caviar, Winky’s Goal, Winky’s Gill, Supergill, Tarport Frenzy, etc. en in Europa Russel November, Steinlager, Allison Hollow, Fama Currit, Helena di Quattro, King Lavec, Alcoy, Pablo As, etc. Het is een uitgebreide familie geworden, niet gek, want Lady Ann Reed, haar dochter Tarport Lady Ann en kleindochter Tarport Leah kregen alle drie 17 veulens. Een dochter van laatstgenoemde, Summer Sel werd naar Italië geëxporteerd en deze zien we rechtsonder in de stamboom van King Schermer, met haar producten, waarbij de bekende dekhengst Expo Bi.

Moeder Rybeira Bi
De beste dochter van Summer Sel was Iberia Bi, een verdienstelijk koerspaard met een winsom van bijna € 60.000. Haar beste product was Tuxedo Bi, die in 2013 als jaarling naar ons land kwam en bij trainer Jeroen Engwerda € 85.000 heeft verdiend. Hij won 12 koersen in Wolvega en 8 in het buitenland, waarvan enkele goedbetaalde in België, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Zijn halfzus Rybeira Bi werd twee jaar eerder als jaarling naar ons land gehaald. Zij liep hier als 3-jarige 6 koersen, waarvan ze er 3 wist te winnen, twee gewone koersen in Wolvega en een Merrie-Stakes op Duindigt. Daarna kreeg ze een peesblessure en ging ze de fokkerij in. Met King Schermer bracht ze meteen een topper. Na twee NL-veulens is ze nu Zweeds geregistreerd en bracht ze al 4 Zweedse producten, die nog niet zijn gestart.

Tenslotte
King Schermer is nu volledig op kracht en laat dat gelukkig ook regelmatig in ons eigen land zien. Zijn populariteit heeft daarmee te maken. We hopen nog lang van hem te kunnen genieten.

Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen