Een Nieuwe Golden Cross?


door Hans Huiberts

overgenomen uit de Breeders Special 2020 van het blad Draf&Rensport, nr. 11-2020.

Europa’s beste draver Bold Eagle is opgevolgd door Face Time Bourbon en beide zijn zoons van Ready Cash uit een dochter van Love You. Duidt dit op een nieuwe Golden Cross oftewel De Gouden Kruising? We gaan op onderzoek uit.

Het begrip Golden Cross is al heel oud. Fokkers zoeken via stambomen van succesvolle dravers naar de juiste kruising. Zeker in de jaren van opbouw van een ras is dat een manier om succesvol te zijn en het ras te verbeteren. Vooral als er nog veel kaf tussen het koren zit, kun je met inteelt of bepaalde kruisingen van een vader met een daarbij passende moeders-vader (père-de-mère) goede resultaten behalen.

Amerikaanse Golden Crosses
Ik kan me herinneren uit de jaren 60 van de vorige eeuw dat de kruising van Star’s Pride (geb. 1947) met dochters van Hoot Mon (geb. 1944) als het ideaal werd beschouwd, vooral omdat Wereldrecordverbeteraar Nevele Pride (geb. 1965) zo was gefokt. Wel begrijpelijk, want iedereen wil natuurlijk een Nevele Pride fokken. Als je kijkt naar de 22 producten van Star’s Pride met winsommen van meer dan $ 200.000 komen er 7 uit dochters van Hoot Mon en 7 uit dochters van Rodney, waar Super Bowl een voorbeeld van is. Er waren er ook nog 8 van andere hengsten. Het is logisch dat de beste dochters van Star’s Pride en zijn zoons werden gedekt door de andere tophengst van dat moment, Speedy Crown. Voorbeelden hiervan zijn Moni Maker (udv Bonefish), Prakas en Armbro Goal (beide udv Star’s Pride), Gum Ball (udv Nevele Pride), Armbro Fling (udv Super Bowl), Kit Lobell (udv Hickory Pride), etc. Van de 11 miljonairs van Speedy Crown komen er 10 uit dochters van Star’s Pride of zijn zoons. Dat was dus duidelijk de nieuwe Golden Cross. Je kunt ook zeggen dat Speedy Crown zo belangrijk werd vooral dankzij het goede werk van zijn voorganger Star’s Pride. Maar blijkbaar pasten zij ook goed bij elkaar.
In latere jaren ontstond een bijzondere inteeltcombinatie als Golden Cross: dochters van Speedy Crown gedekt door zijn kleinzoon Valley Victory. Voorbeelden hiervan zijn Muscles Yankee, Bullville Victory, Victory Dream, Lindy Lane, Donerail, etc. Toen dit bleek te lukken ging natuurlijk iedere eigenaar van een Speedy Crown-dochter met haar naar Valley Victory. Zo kreeg die combinatie ook veel kansen, en het lukte uitstekend.

Golden Crosses in de USA

X

Boven: Star's Pride. x dochter van Hoot Mon,
de Golden Cross in de USA in de jaren 50-60.


X

Boven: Speedy Crown x dochter van Star's Pride of een van zijn zoons,
de Golden Cross in de USA in de jaren 80-90.


X

Boven: Valley Victory x dochter van Speedy Crown,
de Golden Cross in de USA in de jaren 90.


Nieuwe combinaties
Als door deze succesvolle kruisingen heel veel van hetzelfde bloed in omloop is gekomen, moeten fokkers gaan zoeken naar nieuwe combinaties. En net als je dan denkt dat we op een dood spoor zitten, ontstaat er iets nieuws. In de USA was dat het geval met de Hall Brothers, zoons van de outcross-combinatie Garland Lobell x Amour Angus van Magna Force. Daar zat wel een keer Speedy Crown in, maar pas in de 3e generatie en Star’s Pride 4 keer in de 4e generatie. Andover Hall en zijn broers deden het heel goed bij de Valley Victory-(klein)dochters. Zo gaat dat steeds maar door met nieuwe combinaties.

Frankrijk
Door het gesloten stamboek, het grote aantal fokmerries en het maximum aantal dekkingen van 100 per hengst per jaar heeft het Franse Stamboek een veel bredere genenpool dan die van de USA. Er is dus een grotere diversiteit en dekhengsten krijgen een grotere variatie aan merries te dekken. Soms zie je daar een uitstekend toevalsproduct met een “inferieure” afstamming koersen. Dat zul je in de USA weinig tegenkomen. Er is ook een grotere diversiteit in het koerswezen met verschillende baansoorten, diverse afstanden, monté of aangespannen. Daardoor hebben fokkers verschillende fokdoelen en meer mogelijkheden. Sommige gaan voor oud Frans bloed, andere voor zoveel mogelijk Amerikaans. Aan Golden Crosses (Croisement d’Or) wordt niet zoveel aandacht geschonken en door de diversiteit heeft het ook minder zin. Men let wel sterk op de pères-de-mères, waarvan de statistieken in Frankrijk goed worden bijgehouden.

topper

Boven: De beste père-de-mère van Frankrijk van de laatste jaren is Coktail Jet.


Ready Cash x Love You
Bepaalde kruisingen vallen wel op, zoals nu met Bold Eagle en zijn opvolger Face Time Bourbon, die aan de bovenkant driekwart-broers zijn. Love You was kampioen-vaderpaard voordat Ready Cash opkwam. Hij heeft ook uitstekende dochters gebracht, zoals Bélina en Uza Josselyn en Qualita Bourbon. Het was te verwachten dat hij een goede père-de-mères zou worden en dat bewijst hij inmiddels. Ook Chica des Joudes (van Jag de Bellouet) is een kleindochter van Love You. Nu de twee beste zoons van Ready Cash beide uit dochters van Love You komen, kan de vraag worden gesteld: Is dit een nieuwe Golden Cross? Love You producten hebben vaak een “lange loop” en het zijn niet echt speedpaarden. Ready Cash staat erom bekend dat hij zijn speed overbrengt op zijn producten. Zo beschouwd lijkt deze kruising een gouden combinatie. Op zoek naar de beste combinaties hebben we de meest winnende producten van Ready Cash per jaargang opgezocht via de website van Le Trot. Ze staan in de tabel en niets wijst op een bepaalde Golden Cross. Er staan meerdere volle broers/zussen in de lijst, zoals Bold Eagle en Cash and Go, Traders en Jerry Mom, Danawa en Gotland, Eridan en Gunilla d’Atout. In de laatste jaren valt vooral de kruising met Coktail Jet-dochters op, maar daar zijn er Frankrijk ook heel veel van. Viking Kronos staat viermaal in de lijst, terwijl hij juist niet zoveel kansen heeft gekregen. Met dochters van andere vaderpaarden zijn ook uitstekende dravers gefokt, zoals Bird Parker, wiens moeder al 22 jaar oud was toen hij werd geboren. Zijn père-de-mère Fakir du Vivier is geboren in 1971, precies 40 jaar vóór Bird Parker. Ook dat kan in Frankrijk.

X

Boven: Ready Cash x dochter van Love You, de nieuwe Golden Cross?
Conclusie
De kruising Ready Cash x Love You kan voor voorlopig nog niet worden gezien als DE Golden Cross van Frankrijk.
Toch moet worden geconcludeerd dat deze kruising al twee keer wel heel erg goed is gelukt.


Voor het Fokkersoog over Face Time Bourbon: click HIER

Voor het Fokkersoog over Bold Eagle: click HIER

terug naar de artikelen

terug naar het Nieuws© Copyright Fokkersvereniging