Een jaarling kopen en dan?

topper


door Bestuur Fokkersvereniging


Jaarlijkse Jaarlingenveilingen
In Nederland worden één of twee keer per jaar veilingen van draverjaarlingen gehouden, meestal in Friesland (Wolvega of Drachten) De kwaliteit is gemiddeld zeer hoog. Er zitten producten tussen van Amerikaanse en Europese tophengsten en de moederlijnen zijn vaak uitstekend. De uitgebreide veilingcatalogus is via internet te bekijken, vaak met videobeelden van de jaarlingen,. Je kunt je dus goed voorbereiden. Enkele uren vóór de veiling zijn de jaarlingen te bezichtigen en te betasten op de veilinglocatie.

Prijzen
De prijzen van de jaarlingen variëren heel sterk: van enkele honderden Euro's tot vele tienduizenden. Factoren, die hierbij een rol spelen zijn: het type en de uitstraling van het jaarling, vaderpaarden, die op dat moment "hot" zijn, bloedlijnen, die "in de mode" zijn, broertjes of zusjes die recent Klassieke winst hebben geboekt, etc.

Het is dikwijls niet zo dat de duurste paarden ook de beste zijn. Naction Skoatter won in zijn koerscarrière iets meer dan zijn verkoopprijs (126.000 gld.) terug, maar er zijn ook voorbeelden van paarden, die als jaarling voor meer dan 40.000 Euro werden verkocht en nooit in de baan zijn gekomen. Andersom zijn er jaarlingen verkocht voor 700 Euro, die ruim een jaar later toppers van hun jaargang bleken te zijn met uitzicht op Klassieke successen en voor het 50-voudige werden doorverkocht!! Klassieke successen betekenen veel prijzengeld (bijv. eerste prijs in de Derby ca. 50.000 Euro) en jaren lang spanning, plezier, sensatie en eeuwige roem.

Voor een koper is het de kunst en de uitdaging om de toekomstige crack er bij de veiling tussenuit te pikken. Het liefst natuurlijk voor een redelijke prijs.

Nieuwe kopers
Wilt u voor het eerst een draverjaarling kopen, ga dan niet onvoorbereid naar de veiling, maar ga eerst eens kijken bij een dravertrainer in de buurt. Vraag hem om advies en om inlichtingen.

Jaarlijkse Kosten
Een jaarling aanschaffen is niet zo moeilijk: je hoeft bij de veiling alleen maar je hand op te steken. Maar daarna?
Een draver in training kost al gauw ca. 800 Euro per maand, dus ca. 10.000 Euro per jaar (incl. BTW)
Daarbij komen nog de kosten van registraties bij de Stichting NDR, zoals de jaarlijkse deelnemerskosten (200 Euro) en de kosten van inleggelden voor de Klassiekers, die ook enkele honderden Euro's bedragen.
Maar daar krijg je enorm veel plezier voor terug, want ............................

Drafsport is de eerlijkste, leukste en spannendste
vorm van paardensport!!

terug naar het Nieuws

© Copyright Fokkersvereniging