Voor geïnteresseerden en voor nieuwe fokkers:
Hoe fok ik een harddraver?

Boven: Hoe mooi is het om jouw eigen veulen te fokken! Het blijft altijd "jouw kind".
Je hebt de naam mogen geven en jouw naam staat er altijd bij in het koersprogramma.
En jij krijgt de fokpremies!

In tien stappen klaar!!

Tekst uit het blad DRAAF nr. 3 van voorjaar 2008
auteurs René Knipscheer en Patrick Davidson
in 2021 aangepast en geupdate door Hans Huiberts
(laatste update per 14-04-2021)


In dit artikel richten we ons vooral op de nieuwkomers en zij die nog niet eens begonnen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze wel willen fokken, maar nog niet weten hoe ze kunnen starten. Daarom het antwoord: in tien stappen klaar.

1. Bepaal met welk doel je gaat fokken. Wilt u fokken voor een koerspaard voor eigen gebruik of gaat u commercieel fokken om het te verkopen als jaarling? In het laatste geval dient u ook rekening te houden met de trends voor wat betreft de bloedlijnen/prestaties van uw fokmerrie en de dekhengstenkeuze. Want de markt bepaalt de prijs van uw kostbare bezit. Kijk goed rond, ga naar de koers en praat met fokkers. Ga eventueel eerst met iemand samen fokken.

2. Verdiep je in de materie! Om die trends te kennen en te begrijpen, schaft u studiemateriaal aan. Van abonnementen op het weekblad Draf&Rensport tot aan het 2-maandelijks verschijnende Trot Infos (Frankrijk) en/of het maandblad Hoof Beats (Amerika). Vooral de laatste Breeders Special van het blad Draf&Rensport is een onmisbare schakel. En kijk vaak op internet bij www.dutchtrotters.nl (deze website), www.trotr.nl en www.nakoersen.nl. Interessante artikelen uit vorige Breeders Specials zijn nog te vinden bij de artikelen op deze website. Kijk in het linkermenu bij de [artikelen]. Lees ze allemaal. Het is niet alleen leerzaam, maar ook leuk.

3. Schaf een merrie aan! Er zijn in Nederland veel goedgefokte fokmerries te koop in elke prijsklasse. Zodra u weet wat u wilt, doet u een poging om die merrie te kopen of te huren die u aanspreekt en bij uw budget past. Maar dit is vaak theorie, zo weten wij. Meestal gaat het omgekeerd. U loopt tegen een merrie aan en gaat de pedigree onderzoeken. Niks mis mee! Tegenwoordig kan dat makkelijk via internet (bijvoorbeeld via www.ndr.nl, www.letrot.fr, www.hvtonline.de of www.blodbanken.nu). Op www.trottersforsale.com staan vaak fokmerries te koop. U kunt ook beginnen met de aankoop van een goedgefokte jaarlingmerrie en haar eerst in training geven. U weet dan wat haar plus- en minpunten zijn. Na haar koerscarrière wilt u haar meestal toch niet kwijt en kunt u ermee gaan fokken.

4. Kies een dekhengst.
Vervolgens gaat u de hengst uitzoeken die het beste bij uw merrie past. Maar goed dat u al studiemateriaal had! Let op: gebruik niet teveel inteelt. Bij alle stoeterijen wordt advies gegeven. In Nederland staan 13 hengsten live ter dekking. Daarnaast wordt bevroren of vers sperma van ruim 100 buitenlandse hengsten aangeboden door de verschillende Nederlandse hengstenhouders. Keuze genoeg dus! Dankzij de nieuwe technieken kan de Nederlandse fokker met de allerbeste hengsten fokken. Internet biedt uitkomst: alle hengsten en hun aanbieders zijn te vinden op onze website. Click HIER

5. Heb geduld! Fokken is vooral wachten. Dat begint al na de studie. Dan begint het wachten tot de fokmerrie gedekt kan worden. En daarna is het wachten tot het veulen na circa elf maanden wordt geboren. Toch zult u zien hoe snel het allemaal gaat. Harddravers zijn gefokt voor snelheid en vroegrijpheid. De meeste dravers komen al aan de start als ze drie jaar oud zijn, sommige zelfs als tweejarige. Vergelijk dat eens met andere hippische disciplines.

6. Geef de aanstaande moeder de best mogelijke zorg. Voor tips: lees de artikelen op deze website en vraag advies aan geroutineerde fokkers. Maak een plan en blijf dicht bij de natuur! Laat haar veel en vaak buiten in de wei lopen. Geef haar beweging; je kunt eventueel jouw dochter erop laten rijden; of het zelf doen.

7. Een goede opfok is het halve werk! Zodra uw kampioen in de dop geboren is, begint een belangrijke fase, de opfok. Hier wordt na de pedigree (het DNA) een tweede basis gelegd voor een kampioen. U moet zich realiseren dat de erfelijke factoren slechts voor 30 % bepalend zijn voor de latere prestaties van uw fokproduct. 70 % komt door het milieu, en dat begint met de eigenschappen van de moeder, de opfok, de omgeving van het veulen, de latere training, etc.
U kunt besluiten of u moeder en kind wilt onderbrengen op eigen grond of de opfok wil uitbesteden aan een vriend, een dorpsgenoot of bij een gerenommeerd opfokbedrijf. De opfok bij opfokbedrijven in ons land is goed te noemen: denk aan bijvoorbeeld de Flevo Farm (Noord Groningen), Heikant Stables (Brabant) of Opfokbedrijf Heuveland (Zuid-Limburg). Tegenwoordig kiezen Nederlandse fokkers steeds vaker voor opfok in Normandië vanwege het betere klimaat en heuvelachtige en kalkrijke grond. Maar dat is wel even rijden voordat u uw veulen kunt zien. Als u wilt doorgaan met fokken moet de merrie al enkele weken na de geboorte weer gedekt worden. Ook dat speelt mee in de overwegingen. Maar je kunt ook een jaartje overslaan.

8. Schrijf uw fokproduct in voor de klassiekers! Hier wordt het grote geld verdiend en dus ook de vette fokpremies (van de reguliere 10 procent, tot zelfs 20 procent in de Fokkerstrofee em de Breeders Crown). Naast de Nederlandse klassiekers, zoals de Derby, kunt u uw product ook inschrijven voor de andere binnenlandse Stakeskoersen (Sweepstakes etc.) en buitenlandse draverijen zoals de Europese UET-koersen en de Breeders Crown of E3-koersen in Zweden. Daarnaast is er met ingang van 2021 een nieuw internationaal circuit van Klassieke koersen in Nederland gekomen: de TCT-koersen met hoog prijzengeld en fokpremies alleen voor NL-fokkers. Hiervoor inschrijven vlak voordat het paard 2 jaar oud wordt. Click HIER voor meer info over TCT.

9. Geef het uit handen! Variant 1: wanneer u het paard zelf houdt, dan is de vervolgstap het kiezen van de juiste trainer. Er zijn uitzonderingen: de fokkers die zelf hun paard trainen. Eelke Kruis nam bijvoorbeeld regelmatig zelf zijn kampioene Action Skoatter onder handen. Maar, eerlijk is eerlijk, professional Appie Bosscha had uiteindelijk de eindregie. Je kunt het ook zelf doen in samenwerking met een beroepstrainer in de buurt.

10. Geef het uit handen! Variant 2: vind een goede koper! Bedenk of u het paard onderhands wilt verkopen, bijvoorbeeld via een trainer of via www.trottersforsale.com, of dat uw product naar een veiling gaat. Nederland kent jaarlijks één of meer jaarlingenveilingen. Hiervoor moet het jaarling al in het voorjaar worden opgegeven. Traditioneel zijn de veilingen tussen eind augustus en begin oktober. Daarna begint wederom het grote wachten. Maar het is heel leuk om af en toe even de vooruitgang bij de trainer te bekijken.




"Iedereen kan dravers fokken!"

En nu? Deze website kan u helpen bij het maken van de juiste keuze bij enkele stappen. Uiteraard kunt u altijd voor informatie of advies terecht bij het Bestuur van de Fokkersvereniging. Wij (van de DRAAF-redactie in 2008) legden vier vragen voor aan Hans Huiberts, voorzitter van de Fokkersvereniging.

- Waarom een draver fokken?
"Fokkers streven ernaar de topatleten onder de harddravers te fokken. Door het houden van goede fokmerries en de keuze van prima presterende draverhengsten, proberen zij talentvolle veulens te fokken, die tot de besten in de draverijen behoren."

- Wat zijn de revenuen voor de draverfokkers?
"Fokkers worden voor hun werkzaamheden en investeringen gecompenseerd door veel plezier, de opbrengsten van de gefokte veulens/jaarlingen (op veilingen of via particuliere verkoop) en - hetgeen uniek is aan de draf- en rensport - de fokpremie. De fokker ontvangt tien procent van het prijzengeld van het fokproduct. Dat is fantastisch, want jaren nadat je een paardje verkocht hebt, kun je dus nog steeds meeprofiteren van zijn successen. Het werkt als een soort auteursrecht in de muziek."

- Wat is de droom van de draverfokkers?

"Het fokken van paarden die in staat zijn een hoofdrol te spelen in de topkoersen in Nederland, zoals de Derby, Sweepstakes, Jonkerprijs, Jofferprijs, Productendraverij, Fokkerstrofee, Kampioenschap van Nederland, Gouden Zweep, Grote Prijs der Lage landen en de Prijs der Giganten. Wie wil niet een paard fokken als - we noemen enkele willekeurige grootheden - Henri Buitenzorg, Kees Verkerk, Vriend, Yellowa, Herbie W, Kailash, Kelsea Boko, Milo Windspiel, Passing Renka, Zorba Oldeson of Easytowin? Niet alleen in Nederland, maar ook in grote drafsportlanden als Frankrijk, Italië en Zweden wordt regelmatig door Nederlandse fokproducten een stevige greep in de prijzenpot gedaan. Zo werd de Nederlandse draver Virgill Boko in 2007 in Oslo Europees kampioen bij de vierjarige dravers en andere wonnen mooie prijzen op de drafbaan van Vincennes in Parijs, de draftempel van Europa, of op Solvalla in Zweden."

- Wie kan er draverfokker worden?
Huiberts: "Iedereen! Talrijke fokkers houden hun dieren op eigen grond en in eigen stal. Er zijn echter ook veel fokkers die hun merries stallen bij pensionhouders of stoeterijen, die de merries (en hun veulens) het jaar rond verzorgen. Je kunt dus in een flat wonen en draverfokker zijn!"


Mooie kansen

In 2020 werden slechts 156 veulens geregistreerd, een daling van 13 ten opzichte van 2020. Dat was vooral een gevolg van de Corona-pandemie. Door de komst van het TCT-circuit met alle voordelen, verwachten we een forse stijging van het aantal NL-veulens in 2021. Naar rond de 200. Hierdoor stijgen ook de doteringen in de Klassiekers aanzienlijk en daarmee de fokpremies in waarde. De kans van 1 op 200 om een Derby-winnaar te fokken is wel erg voordelig, vergeleken met andere landen. En als je het goed doet met fokmateriaalkeuze en opfok, dan is jouw individuele kans nog veel groter.


Klassieke koersen

De klassieke koersen hebben als doel de beste paarden te selecteren en te belonen. De fokkerij is erop gericht om een betere draver te creëren door de beste hengst met de beste merrie te combineren en het product optimaal op te fokken. Klassieke koersen zijn er op diverse niveaus, net zoals er in het voetbal een eerste divisie is, naast een eredivisie en Champions League. Er zijn soms ook aparte koersen voor merries. De klassieke koersen in ons land zijn voorbehouden aan de in Nederland geboren en geregistreerde harddravers.
Voor de 3-jarigen Derby bedraagt de eerste prijs in de toekomst tussen de 30 en 40 duizend Euro. Dit is de hoogst gedoteerde NL-Klassieker. De Fokkers Trofee heeft ongeveer de helft, maar de fokpremie is 20%. De Sweepstakes daar weer de helft van.
Daarnaast is er met ingang van 2021 een nieuw internationaal circuit van Klassieke koersen gekomen: de TCT-koersen met hoog prijzengeld en fokpremies alleen voor NL-fokkers. Voor de TCT-Derby der 3-jarigen bedraagt de eerste prijs in de toekomst 50 duizend Euro! Plus fokpremie 10%. Inschrijven vlak voordat het paard 2 jaar wordt. Click HIER voor meer info over TCT.



FAQ:
Kijk ook eens bij de veel gestelde vragen (FAQ), daar staan ook tips voor nieuwe fokkers bij. Click hier

Fokkerij Seminars:
Op 18 maart 2022 is er door VPW een Fokkerij Seminar georganiseerd, dat via Wolvega Live was te volgen en nu nog via youtube is terug te zien. Zeer interessant voor fokkers en geïnteresseerden in de draverfokkerij. Met allerlei tips voor verzorging, opfok, hengstenkeuze, etc. Het duurt ruim 2 uur! Ook het seminar van het voorgaande jaar is nog terug te zien. Click HIER


terug naar het Nieuws


© Copyright Fokkersvereniging