Wolvega's International Yearling Sale WIYS op 11 september 2020

(voor de resultaten van de veiling: zie onder aan deze pagina)

(overgenomen uit het weekblad Draf&Rensport nr. 36 van 2 sept. 2020, auteur: Ferry Hollander)

Op vrijdag 11 september vindt de vierde editie plaats van de Wolvega International Yearling Sale. 's Ochtends wordt er gekoerst, vanaf 14:00 uur start de bezichtiging van de jaarlingen en om 18:30 uur begint de veiling. De jaarlingen komen fysiek op het podium in Victoria Plaza (zie onderstaande foto), precies zoals we gewend zijn van voorgaande jaren. De tafels in de zaal zijn echter ruimer opgesteld zoals de richtlijnen van het RIVM adviseren.


topper

Boven: Beeld van een eerdere veiling op Victoria Park Wolvega.
(foto: www.huybers.com)

69-3 jaarlingen
In totaal staan er 69 jaarlingen in de catalogus: 32 Nederlanders, 14 Zweden, 11 Belgen, 7 Duitsers en 8 Fransen waarvan 3 met de dubbele nationaliteit. Tot dusver zijn er 3 schrappers bekend: #10, #23 en #30.

2 dekkingen te koop
Onder catalogusnummer #13 worden twee dekkingen geveild inclusief veulengeld. Het gaat om de dekhengsten Brillantissime en Raja Mirchi. De opbrengst gaat naar Equistratis, een onafhankelijke denktank in Frankrijk met als doel innovatieve ideeën voor de paardensector te ontwikkelen.

Oorspronkelijk stond de veiling gepland op zaterdag 29 augustus. Toen corona in opkomst kwam en evenementen sowieso tot 1 september verboden werden, koos de organisatie ervoor om de datum naar 11 september te verplaatsen. Ralf Dekker: "Het was een onzekere periode maar we wilden beslist niet afwijken van een live veiling. Kopers willen jaarlingen bezichtigen en niets gaat boven het eigen oog. Met de kennis van nu is online veilen sowieso niet zaligmakend. De praktijk wees onlangs in Zweden uit dat het technisch erg gecompliceerd is. En op de platformen, die daar gebruikt, is zeker niet bespaard."

Over het aanbod van jaarlingen is Dekker zeer tevreden. "Het is een hele gevarieerde lijst qua vaderpaarden, inbrengers en nationaliteiten." Catalogusnummer een tot en met dertig worden voor de pauze afgeslagen. Twee jaar geleden werden Keytothehill ( 4.500), Keytowin Starro ( 5.500) en Kate Baldwin ( 4.000) allemaal in het eerste gedeelte van de veiling verkocht. Wees dus alert! Andere toppers zoals Velten von Flevo, Juan Bros, Arquana As en Gaya de Pervenche hebben de veiling een goede reputatie gegeven. Aan de potentiële kopers de uitdaging om de nieuwe veilingtopper uit te zoeken. Met nakomelingen van Father Patrick, Nuncio, Propulsion, Bird Parker, etcetera komt er genoeg exclusief materiaal in de ring. Chelsea Boko en Jimmy William zijn goed vertegenwoordigd met respectievelijk zeven en vijf nakomelingen. Alle beschikbare video's zijn te vinden op het YouTube-kanaal YearlingSale Wolvega.

15 Boko's
John Bootsman is hofleverancier als inbrenger met 15 jaarlingen in verschillende eigenarencombinaties. Maven Boko (63) kan mede dankzij een prachtige video op veel interesse rekenen. Haar moeder is een halfzus van Aida en Davy Boko en bracht reeds de tweejarige Lindstedt Boko die onlangs kwalificeerde op Duindigt. Bootsman verwacht ook veel van Montserrat Boko (62) als kleinkind van Ineke P Boko, Marian Boko (55) als eerste product van een merrie met een 1.12-record, Melissa Boko (70) als nazaat van Derby-winnares Kelsea Boko en de Raja Mirchi-dochter Magic My Boko (59).

Andere toppers
Stal Vrijthout doet met 9 jaarlingen niet veel onder voor de Nederlandse kampioensfokker. Hugo Buy] heeft geinvesteerd in dure hengsten. Pebbles Vrijthout (65) is van de Amerikaanse sensatie Father Patrick uit tonwinnares Alert Oldeson met veel ausdauer in de familie. Ook Prince Vrijthout (46) komt uit bewezen lijnen. Hij heeft dezelfde moeder heeft als In love en James Vrijthout. De familie Redder presenteert 4 jaarlingen waarvan Maurits Transs R (66) het klapstuk lijkt. Hij is Zweeds geregistreerd en is het tweede product van de klassieke Gaia F Boko. Vader is de jonge Muscle Hill-hengst Villiam. Arnold Mollema biedt ook 4 jaarlingen aan waaronder Jamaica Brown (51), een Franse merrie uit de inmiddels bewezen moeder Tess Merett. Michael Demmers maakt namens Vasterbo Stuteri ook weer de reis naar Wolvega, nu met 4 leuk gefokte jaarlingen. Vanuit Frankrijk komt Philippe Joyeux met 3 jaarlingen, allemaal uit de lijn van Derbywinnaar Amour d'Occagnes: uit moeder Naomi November, haar dochter Rosy Pierre en kleindochter Fleur Occagnes. Heel actueel zijn verder ook: Metta Invicta (36) als halfzus van Inspector Bros, Magiestraal (42) als halfbroer van Sweepstakes-winnares Karola, Messi Starro (56) als halfbroer van Keytowin Starro en Magnum Stone (58) als halfbroer van Kashmir Stone. En er is nog veel meer! De catalogus is ook online door te bladeren via issuu.com/dillingdesign/docs/boek_yearling_sale_2020_met_omslag (click op de link hieronder).

Ter plaatse in Wolvega kijken en/of bieden:
Iedereen, die tijdens de veiling live aanwezig wil zijn, dient zich vooraf aan te melden. Dekker: "Dat kan via een aanmeldformulier op www.yearlingsale.nl of door een mail te sturen naar sale@victoriaparkwolvega.nl. Doe dat zo snel mogelijk vanwege de indeling van de zaal. In verband met corona kunnen we simpelweg minder mensen kwijt dan voorgaande jaren maar daar vinden we zeker een oplossing voor. Het complex is immers groot genoeg. ledereen die zich aanmeldt kan op 11 september bij ons terecht. Kan of wil je liever niet naar Victoria Park komen dan zijn er voldoende trainers en agenten aanwezig om als tussenpersoon te fungeren.

Thuis bieden (via een tussenpersoon) en/of meekijken:
Geïnteresseerden kunnen de veiling ook volgen via een livestream die op de website van de veiling te vinden is.

Voor de website van Int. Yearling Sale in Wolvega: Click HIER

Voor de catalogus van Int. Yearling Sale in Wolvega: Click HIER

Voor nieuwe kopers staan er op deze website nog enkele tips:
Lees het artikel "Een jaarling kopen en dan?", over trainingskosten etc. Click hier


En over het beleren: Click hier


topper

© Copyright Fokkersvereniging