Fokkersoog: Coktail Jet

Titel: Het recept voor Europa’s beste Coktail

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11, Breeders Special van 2013, auteur Ferry Hollander, met enkele schuingedukte naschriften van de webmaster)

Harddravers heb je in alle soorten en maten. Je hebt sprinters en stayers, koerspaarden en vaderpaarden. Zelden staat er echter een edele viervoeter op die overal aan voldoet. Coktail Jet was er zo één. Met zijn karakteristieke bodemblinker maakte hij diverse banen onveilig. Hij verdiende bijna 2 miljoen euro en ook in de fokkerij heeft hij alle verwachtingen ruimschoots overtroffen. We kruipen in de bloedlijnen van deze alleskunner, die zeker niet met de Franse slag is ontstaan. Zijn stamboom toont een mooie cocktail van Frans en Amerikaans bloed.



hieronder de Franse afstammelingen van Cassin Hanover

topper

Boven: ‘screenshot’ van de afstammelingen van Cassin Hanover, met alleen de Franse
(semi-)klassieke winnaars uit deze lijn.
Arpege (bovenaan) is de moeder van Ayres (Vader van Granit, die in Frankrijk dekte)
Van Augusta stammen af Abano As, Lucky Jim en Clerk Magistrate.
Van Casta stammen af Oyster Bi, Uweny en Mol Degli Dei.
Van Dame Cassin stammen af Sonoran Sunrise en Buck Newton.
Van Elma stammen af Barn Bellai, Coraggioso, Japa, Texas, Super Elma en Sword Frazer.
Van Miralga stammen af Oaklea Count, Sand Cassin, JJ's Miracle en Ultra Force.
Van Ole stammen af Mastery, Ultimo H, Dominant en Predominant.

Dit is allemaal te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net.

Fenomeen
Om de suprematie van Coktail Jet in de afgelopen 20 jaar aan te geven nemen we eerst wat statistieken en wetenswaardigheden door. Van zijn derde tot en met zijn zevende levensjaar wist Coktail te heersen op sportief vlak door in zijn totaliteit 8 Gr.I koersen te winnen.
Als 4-jarige: winnaar Gran Premio d’Europe, 2e Pix de Sélection, 3e Prix René Ballière.
Als 5-jarige: winnaar Critérium des 5 Ans, Prix de Washington, Prix René Ballière, Prix de l’Etoile, Prix Jockey, Critérium de Vitesse de Basse Normandie.  2e Critérium de Vitesse de la Cote d’Azur (achter Houston Laukko).
Als 6-jarige: winnaar Prix d’Amérique, Prix de France, Elitloppet, Prix d’Europe, Prix de Washington, Prix de l’Atlantique.

In 1996 was hij de beste van Europa en stal hij het hart van menig drafsportliefhebber door in enkele maanden tijd zowel de Prix d'Amérique als de Elitloppet te winnen. Een dubbel die maar voor een enkeling is weggelegd. In de afgelopen decennia lukte dat alleen Ideal du Gazeau, Sea Cove, Moni Maker en als laatste Varenne. Buiten het feit dat deze twee belangrijkste draverijen van Europa totaal verschillende disciplines zijn, laten de beste Franse hengsten meestal verstek gaan wegens dekverplichtingen. Vooral de manier waarop de Elitloppet werd gewonnen door Coktail Jet zal bij velen in hun geheugen gegrift staan. Tot in de laatste bocht lag hij ogenschijnlijk kansloos laatste, maar met een enorme dosis speed haalde hij Zoogin alsnog terug. Hetzelfde jaar zorgde hij voor een primeur door in Amerika als allereerste Franse draver onder de grens van 1.11 te duiken. Hij startte toen in de Breeders Crown, kreeg een slecht startnummer en een moeilijk parcours, maar liep wel met 1.10,7 een Frans record. Als 7-jarige liep hij aan het begin van 1997 nog 3 koersen: de Prix de Belgique, de Prix d'Amérique en de Prix de France. Hij eindigde met 6e en 7e plaatsen net buiten de prijzen, waarna men zijn carrière heeft beëindigd.
Het fenomeen Coktail Jet wordt gekenmerkt door zijn explosiviteit, doorzettingsvermogen en trouw. Zijn beide grootvaders hebben een enorme stempel op hem gedrukt. Coktail is gezegend met de combinatie van de versnelling van Fakir du Vivier en de moed en draf van Super Bowl.

topper

Boven: De carrière van Coktail Jet.

topper

Boven: Coktail Jet in het voorwerk.

topper

Boven: Coktail Jet (J.-Et. Dubois) wint de Prix d'Amérique, "helemaal alleen".

topper

Boven: Coktail Jet wint na een fenomenale eindsprint de Finale van de Elitloppet,
in 1.11,4 voor Zoogin (nr. 3), Bicycle, Gum Ball en Triple T Storm.

Topvererver
Als dekhengst is Coktail Jet zijn invloed inmiddels niet meer weg te denken in Europa. Hij is en zal via zijn zonen en dochters ook in de toekomst nog terug te vinden zijn in diverse pedigrees. Alleen al in Frankrijk bracht hij 153 tonwinnaars en kwalificeerde er zo'n 900 producten. Dat is 73 procent van al zijn vaderlandse jaargangen tot en met 2010, een ongekend hoog percentage. En zeker voor Frankrijk waar de wet van de grote getallen geldt. Zijn Franse nakomelingen verdienden samen een slordige 60 miljoen euro. Deze prestaties leverden Coktail zevenmaal het kampioenschap bij de vaderpaarden op. Inmiddels is hij op 23-jarige leeftijd nog altijd immens populair. Zo lag vorig jaar (2012) de gemiddelde opbrengst van zijn jaarlingen op de veiling in Deauville nog op € 58.000. Elders in Europa heeft Coktail ook niet te klagen over aanzien. De highlights van zijn producten memoreren is ondoenlijk. Een kleine greep: Love You, Naglo, The Best Madrik, Magnificent Rodney, Kerido du Donjon, Quif de Villeneuve, Yarrah Boko, Jeanbat du Vivier, Kiwi, Jetstile, Saxo de Vandel, Classico Merett, Jam Pridem, Nice Love, Nelson November, In Love With You, Look de Star, Timberland, Hard Times, Intoxicated, Amaru Boko, Papagayo E, Rodrigo Jet, Enino du Pommereux en Gu d'Héripré. Als moedersvader begint Coktail ook op stoom te komen. (inmiddels is hij al jarenlang kampioen bij de pères-de-mères). We kennen Perlando, Texas Charm, Quido du Goutier, Trotting Race, Infinitif, Napoleon Bar, Not Disturb en So Lovely Girl, Bilibili, Dijon, Eridan en Gunilla d'Atout. In Nederland zijn er opvallend weinig nakomelingen van Coktail Jet geregistreerd. Hoewel de innovatieve Nederlanders erom bekend staan met het allerbeste bloed te willen fokken is dit maar een schrale 21 keer gedaan. Uit deze kleine vijver zijn wel een aantal goede paarden naar boven komen drijven. Namen als Pass and Catch, Simmer Hendrika, Uprising River, Wedgwood Valley, Wellington Star, Whitelips Mari, Wishful Starlake en Zaskia Fortuna klinken ons bekend in de oren. Laatstgenoemde is de moeder van Generaal Bianco, van wie Coktail Jet dus de père-de-mère is, net als van Giovanni Bianco. Van de zonen van Coktail Jet wordt in ons land wel veelvuldig gebruik gemaakt, met o.a. als gevolg dat Love You hier al 3 jaar Kampioen Vaderpaard is.

topper

Boven: Coktail Jet weldoorvoed op het dekstation.

topper

Boven: Coktail Jet heeft in 2004 bezoek gekregen van een 25-tal NL-fokkers,
waaronder Jan Knipscheer, die de hengst hier vasthoudt.

Nafok Armbro Glamour
Zoals in de tabel valt af te lezen, heeft de moeder van Coktail Jet 10 producten op de wereld gezet. Hiervan zijn enkel 5 in de baan verschenen. Opvallend is dat naast Coktail alleen Delmonica Jet een ruime voldoende heeft gescoord. In de nafok is zij ook bijzonder succesvol. Zo bracht ze meervoudig tonwinnaars als Karina Jet, Loulou Jet, Melchior Jet en Quouky Jet. Ook is ze grootmoeder van de klasbakken Quaker Jet en Charly du Noyer. Verder springt de Defi d'Aunou-zoon Lorenzo Jet in het oog. Deze van oorsprong Zweeds gefokte hengst staat live ter dekking in Nederland bij de heer Siersema in Doezum. Lorenzo was al vader van enkele winnaars in België alvorens hij naar Friesland verhuisde. De overige zussen van Coktail Jet hebben ook niet stil gezeten. Zo bracht Voyance de in Zweden succesvolle Fayence. En Zygoma is bekend van de goede Europe November met wie Age Posthumus in Nederland actief is geweest.

Hanover Shoe Farms
De moederlijn van Coktail Jet valt te identificeren met de naam Lawrence Sheppard. Deze man richtte in 1926 in Pennsylvania de wereldberoemde Hanover Shoe Farms op. Deze stoeterij voerde jarenlang de Noord-Amerikaanse lijst van de succesvolste fokkers aan en deelt in de huidige tijd nog steeds de lakens uit. De vader van Sheppard, Harper Sheppard, was de eerste in de familie die zich mengde in de snelle wereld van dravers en pacers. Zelf was hij fabrikant en retailer van leren schoenen in het plaatsje Hanover. Vandaar ook de naam Hanover Shoe Farms. Om de lijn van Coktail Jet uit te pluizen moeten we terug in de tijd. We nemen u mee op reis naar het jaar 1940. Donkere wolken pakten zich destijds samen boven de wereldeconomie. De drafsport in Amerika was in een impasse geraakt door de komst van onzekere tijden. Men had te kampen met de start van de Tweede Wereldoorlog en de naweeën van de crisisjaren '30. Vele eigenaren besloten hun paarden van de hand te doen, waardoor het prijsniveau van een gemiddelde draver ongetwijfeld een sterke daling kende. Lawrence Sheppard besloot om net als toenmalig president Franklin Roosevelt anticyclisch beleid te voeren. Hij stak zijn nek uit en durfde met alle risico's van dien te investeren in nieuw en goed materiaal. Achteraf gezien heeft hem dit zeker geen windeieren gelegd. Een van de paarden die hij aanschafte was de jonge merrie Little Lie. Hij kocht haar van de fokker van de fameuze Greyhound. Lawrence Sheppard liet Little Lie met succes dekken door zijn lievelingshengst Dean Hanover. De reden waarom hij een zwak voor deze hengst had was dat zijn dochter Alma met hem in 1937 een record voor driejarige vestigde over de mijl. Een saillant detail is dat Alma op dat moment pas elf jaar oud was. Het veulen dat hieruit rolde was de merrie Goddess Hanover. In het bezit van Sheppard Jr. en één van diens vrienden ontwikkelde Goddess zich tot een verdienstelijke en betrouwbare draver. Het noodlot sloeg echter toe voor de familie. Sheppard Jr. kwam als enige zoon om tijdens een vliegtuigramp in 1949.

Charlotte Sheppard
De moeder van Sheppard Jr, Charlotte, nam het aandeel in Goddess Hanover van haar zoon over. Charlotte Sheppard was een grote en elegante vrouw. In feite de tegenpool van haar echtgenoot. De omvang van het bedrijf verraadt eigenlijk al uit welk hout Charlotte was gesneden. Achter elke succesvolle man staat immers een sterke vrouw. Ze bemoeide zich totaal niet met de stoeterij, maar genoot er zichtbaar van dat zijzelf een paar paarden op haar naam had. Haar liefde voor paarden had ze overgehouden aan haar jeugd in Texas. Jaren later liet zij Goddess Hanover dekken door Hoot Mon. Deze hengst schreef als koerspaard geschiedenis door de Hambletonian in 1947 te winnen in een nieuw koersrecord. Hoot Mon was destijds de allereerste hengst ooit die zowel zelf de Hambletonian wist te winnen als een van zijn nakomelingen. Zijn dochter, Helicopter won deze klassieker namelijk in 1953. Goddess schonk het leven aan een merrie genaamd Cassin Hanover. Zij bleek een schot in de roos. Ze stond namelijk in verscheidene leeftijdskoersen haar mannetje en bood geduchte tegenstand tegen het sterkere geslacht. In 1957 moest zij alleen Hickory Smoke voor zich dulden in de Hambletonian. Later in het seizoen wist ze te zegevieren in de prestigieuze Kentucky Futurity op The Red Mile. Destijds gold de regel in Amerika dat je minstens twee heats moest winnen om de race op je naam te kunnen schrijven. Cassin Hanover lukte dit pas na maar liefst vier zenuwslopende heats. Dit was het mooiste verjaardagscadeau wat zij haar 78 jaar oude rijder, Fred Egan, kon schenken. Dat de combinatie pas op gang kwam na twee heats, doordat een baanmedewerker 'Happy Birthday' af begon te spelen maakt dit verhaal nog specialer. Eigenaresse Charlotte Sheppard besloot Cassin Hanover na haar derde levensjaar in te zetten als fokmerrie. Vooral omdat ze anders meestal tegen oudere hengsten had moeten lopen. Het was niet de bedoeling om de kroon van haar hoofd te stoten.

Stammoeder
Anno 2013 weten we dat Cassin Hanover via de vierde, vijfde en zesde generatie stammoeder is van cracks als Abano As, Coktail Jet, Clerk Magistrate, Quaker Jet en Charly du Noyer. Dat kon men destijds natuurlijk niet bevroeden. Wel had men het idee dat ze in de fokkerij zou slagen. Cassin Hanover bracht namelijk Elma, een dochter van Hickory Smoke. Elma bleek als tweejarige al een enorm talent. Haar ontwikkelingen deed de achterban besluiten om met haar een jaar later mee te doen in de Hambletonian. Dit zeer hoge verwachtingspatroon kon ze echter niet inlossen, mede dankzij haar barre positie in alle heats. Er werd voorgesteld om net als met haar moeder ook Elma's koerscarrière vroegtijdig te beëindigen en wel om dezelfde redenen. Om haar afscheid extra glans te geven werd ze optimaal voorbereid in een strak trainingsschema. Ze kon niet winnen, maar gaf wel haar visitekaartje af door meerdere malen flink door te drukken aan de buitenkant. Velen waren zeer onder de indruk van haar capaciteiten. Het leek dat hoe meer werk je haar gaf hoe beter ze werd. Ze presteerde die maand ver boven verwachting en het eerdere besluit om haar vroegtijdig in de fokkerij in te zetten werd van de baan geveegd. Later zal blijken dat dit een wijs besluit is geweest. Ze reisde als vierjarige de wereld over en ontpopte zich als een gevreesde tegenstander. Ze wist onder meer te triomferen in de Prix de France, Lotteria en de Elitloppet. Cassin Hanover werd na Elma nog diverse malen gekoppeld aan Hickory Smoke. Elma was natuurlijk het levende bewijs dat deze kruising een succesformule was. Deze nakomelingen konden op de baan echter niet overtuigen zoals Elma dat had gedaan. Sug was een van deze producten. Sug is de afkorting voor 'sugar', een naam die één van de drie dochters van Charlotte Sheppard had bedacht. Negenmaal wist zij als eerste de finish te passeren om vervolgens als fokmerrie haar leven voort te zetten. Helaas was Sug moeilijk drachtig te krijgen en beviel zij maar van zes veulens. Van Speedy Count bracht zij Speedy Sug. Zij werd aangekocht vanwege haar aansprekende bloedlijnen door de toonaangevende Armstrong Brothers uit Canada. Speedy Sug paste in hun ideaal beeld om het ras te verbeteren. Zij kende echter een uiterst onopvallende carrière en werd later gedekt door hengsten als Speedy Crown, Jazz Cosmos en Super Bowl. Van de laatste kwam in 1985 de merrie Armbro Glamour. Zij werd als jaarling geveild voor 20.000 dollar en kwam in training bij de legendarische Canadese trainer Ron Waples.

topper

Boven: De wereldcrack Elma in de winners-circle. Links staat trainer-pikeur John Simpson en
daarnaast eigenaar Lawrence B. Sheppard van Hanover Shoe Farms.
Elma is een volle zus van Cassin Hanover, de 4e moeder van Coktail Jet.

topper

Boven: Charlotte Sheppard, de weduwe van Lawrence B. Sheppard.

Dubois
Gedurende de periode 1985-1992 hadden de doorgaans chauvinistische Fransen hun stamboek tijdelijk opengesteld. Verscheidene pioniers kropen uit hun schulp om gebruik te maken van deze unieke kans. Zo werden een aantal merries naar Amerika gestuurd om daar geïnsemineerd te worden door een hengst naar keuze. Via deze weg kennen we invloedrijke nakomelingen als Big Prestige, Buvetier d'Aunou, Cezio Josselyn, Défi d'Aunou, Extreme Aunou, Tarras Boulba en de latere grootmoeder van Love You, Amour d’Aunou. Jean-Etienne Dubois, zoon van Jean-Pierre, koos er voor om het over een andere boeg te gooien. Als enige kwam hij op het idee om Amerikaanse merries aan te schaffen en terzijnertijd te laten dekken door een Franse hengst. Zo zocht hij op een veiling samen met zijn vader een aantal goed gefokte merries uit. Uiteindelijk had hij het laatste bod op de driejarige Armbro Glamour. Van deze aankoop heeft hij zeker geen spijt gehad. Hoofdbrekens zal Armbro Glamour hem echter wel bezorgd hebben. Jean-Etienne liep zelf stage in Amerika en trainde haar aldaar. Hij kon haar echter niet naar een hoger niveau tillen, ze bleek niet goed genoeg. Jean-Etienne nam haar gedesillusioneerd mee terug naar Frankrijk, waar hij haar inlijfde als fokmerrie. Eenmaal aangekomen werd ze direct gedekt door Quouky Williams, een zoon van Fakir du Vivier met wie Jan Kruithof in zijn tijd erg succesvol was. Hij komt uit dezelfde moederlijn als tweevoudig Prix d'Amerique winnaar Tidalium Pélo. Erg gelukkig is hij in de fokkerij niet geweest. Na pas drie dekseizoenen dienst te hebben gedaan verongelukte hij in zijn paddock. Een tragisch lot wat toevalligerwijs meerdere zonen van Fakir du Vivier heeft getroffen. Desondanks bracht hij klassieke paarden als Do Wind, Dajuc en Dream of Gold. Maar over de vraag wie zijn beste nakomeling is mag geen enkele twijfel bestaan. Armbro Glamour bracht de zogenaamde 'early speed' naar het land van wijn en stokbrood. De kracht en het uitstekende voetenwerk waarover Quouky Williams beschikte waren de laatste ingrediënten om de superster Coktail Jet te vormen. En daarvan plukken wij Europeanen nu de vruchten.


Naschrift webmaster:
Coktail Jet is in december 2018 op 28-jarige leeftijd overleden.

topper

Boven: De vader van Coktail Jet: Quouky Williams met zijn trainer-pikeur Jan Kruithof jr.
op de bovenste foto met eigenaar Jacky Clerico.

topper

Boven: Coktail Jet draaft in zijn kamp.



Video van de Elitloppet 1996
Coktail Jet, met startnummer 7, zwarte bodemblinker en blauwe buis,
loopt steeds achterin, maar eindigt als een raket



Voor een Fokkeroog over zijn zoon Love You: click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen