Fokkersoog:
Hooker Berry, winnaar Prix d’Amérique 2023

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 6, d.d. 15-02-2023

door Hans Huiberts

Titel: Hooker Berry maakt droom waar

Na een sublieme rit van Jean-Michel Bazire won zijn pupil Hooker Berry de Prix d’Amérique 2023 op sensationele wijze.
Waarschijnlijk heeft elke drafsportliefhebber het gezien en genoten van een fantastische hengst en een rijder,
die naast een geweldige vakman ook nog showman is. Het was pure propaganda voor onze sport.

De koers
Door het ontbreken van een aanvallende Etonnant en de betreurde Galius kregen we een andere koers dan vorig jaar. Er was iets minder tempo onderweg, waardoor enkele paarden hun speed hebben kunnen bewaren. Bazire voelde in de laatste bocht al dat hij ging winnen. Hij kent zijn paard en zijn tegenstanders goed. De laatste 200 meter liep zijn voshengst in een tempo van 1.05,7. Veel harder ging de Italiaanse merrie Ampia Mede SM (van Ganymède), die achter de kopgroep lag en buitenom als een raket eindigde in een geweldig tempo van 1.03,5 (= 56,7 km/h). Op 200 meter vóór de finish lag zij 15,4 meter achter Hooker Berry en ze finishte op 8,4 meter achter hem als 2e. Zij heeft in de hele koers 1,19 meter meer gelopen dan de winnaar. De als 3e aankomende Italiano Vero ging de laatste 200 meter in 1.06,6 en de 5e Hohneck in 1.06,0. Dat alles weten we door de GPS-zenders op de sulky’s. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat Ampia Mede SM had kunnen winnen, want ze had nog zoveel over doordat ze lang achterin had gelopen. Had ze meer van voren gekoerst, dan had ze die speed waarschijnlijk niet meer over gehad. Hooker Berry was op deze dag met dit koersverloop gewoon de sterkste. Bazire ging zwaaiend en kussend naar het enthousiaste publiek met zijn rechterbeen recht omhoog over de finishlijn. Wat een showman! Of de helaas gestorven Galius, de afwezige Etonnant of de foutieve favoriet (à 3,50) Idao de Tillard hadden kunnen winnen, zullen we nooit weten. Voor de koploper vanaf het begin, Don Fanucci Zet, was de koers te lang. Hij liep zonder ijzers, maar moest als halve pacer toch zware voorschoenen dragen. Hij was met zijn 6e plaats nog wel de beste Amerikaans gefokte draver. Waarschijnlijk past de GP de France hem beter. Mede-favoriet (à 3,40 voor 1) Horsy Dream kon de verwachtingen niet waarmaken, hij werd 8e. Alle niet-uitgeschakelde paarden staan in de bijgevoegde tabel. De overige 5 deelnemers werden uitgeschakeld: Décoloration, Idao de Tillard, Vernissage Grif, Délia du Pommereux en Vivid Wise As. De suprematie van de Franse dravers op hun thuisbaan over deze afstand werd andermaal aangetoond. We hebben in de onderstaande uitslag een kolom gewijd aan het percentage Frans bloed in de stamboom. Alle deelnemers liepen zonder ijzers, behalve Idao de Tillard, die voorijzers droeg en zomaar wegsprong. De race was fantastisch en bracht weer alles wat de koers der koersen moet hebben.


import


De fokker
Michel Aladenise fokt al meer dan 20 jaar dravers met de achternaam Berry en we lazen zijn verhaal in de digitale drafsportkrant “24Hau Trot”. Gevestigd in het departement Indres in het midden van Frankrijk, bezat hij als auto-dealer enkele bedrijven, maar hij stopte daar 15 jaar geleden als 51-jarige mee om zich volledig op de draverfokkerij te kunnen richten en zo “een burn-out te voorkomen”. Als boerenzoon leeft hij nu tevreden op zijn eigen stoeterijtje met zo’n 12 fokmerries, ergens tussen Bourges en Clermont-Ferrand. Eind jaren 90 had hij een Peugeot 405 automatic geruild voor de merrie Idée du Corta, die hij graag wilde hebben omdat ze een dochter was van de Speedy Crown-zoon Battling Joe. Hij geloofde in die Amerikaanse input. De merrie had niet genoeg kwaliteit als koerspaard, dus ging hij ermee fokken toen ze 5 jaar oud was, eerder mocht niet. Met de huidige regels was ze niet eens als fokmerrie toegelaten. Haar eerste product was Hooker Berry’s moeder, de uitstekende merrie Osaka Berry. Een jaar later bood hij moeder en dochter te koop aan op een veiling, maar er werd zo weinig geboden dat hij ze terugkocht en zich voornam om nooit meer een eigen fokproduct te verkopen. Daar heeft hij geen spijt van gekregen. Kijk maar eens naar de productie van Idée du Corta bij de stamboom. De beste Quokine Berry was een monté-crack, die o.a. de Prix de Centaures heeft gewonnen. Aladenise fokt nu ook met enkele dochters van Idée. In 2016 kreeg hij een gratis veulengeld van dekdebutant Booster Winner aangeboden voor zijn categorie-1-merrie Osaka Berry. Daar maakte hij graag gebruik van, met als resultaat Hooker Berry!

Mich Phili

Leuk om te weten: Onze NL-Kampioenfokker van 2022, de Fransman Philippe Joyeux (uit Occagnes), is bevriend met Michel Aladenise en heeft hem de fokkerij in gehaald. Ze hebben ook samen gefokt: de hengst Mich Phili (genoemd naar hun beider voornamen!) won € 201.500 voor hen. Dit paard is zelfs dekhengst geworden met o.a. een aardig product genaamd Clara du Pontseuil (1.11.6, € 453.000). Een andere dochter van Mich Phili, genaamd  Fleur Occagnes, wordt in het Nederlandse stamboek benut en bracht o.a. Miss Occagnes (1.14.9). De door Joyeux gefokte Franse hengst Mich d'Occagnes is tijdens de WIYS-jaarlingenveiling 2023 voor € 20.000 verkocht aan Tegelbedrijf TK. Deze hengst is vernoemd naar Joyeux's vriend Michel Aladenise en is een zoon van diens dekhengst Hooker Berry en de père-de-mère is Mich Phili. Fokken met vrienden is leuk!

Hooker Berry
Het Engelse woord “Hooker”betekent ”hoer” en het blijft bijzonder dat deze naam door de SECF is toegelaten, zeker voor een hengst. Net als veel nakomelingen van Love You loopt Hooker Berry vaak met zijn hoofd omlaag en is hij een vos. Als 2-jarige debuteert hij op 7 sept. 2019 met een zege in Vichy. Daarna loopt hij vooral op Vincennes, waar hij steeds bij de eerste drie zit en het jaar afsluit met een tweede plaats in 1.13,5 over 2.175 m in een Groep-II koers, achter Helgafell. Jaarwinsom € 60.000. Als 3-jarige loopt hij 12 koersen, zit  altijd in de prijzen, wint 3 Groep-II koersen, waarvan één op Enghien in 1.10,6 over 1.609 m. In het Criterium des 3 Ans wordt hij 3e achter de merries Hannah des Molles en Havanaise. Jaarwinsom € 287.000. Als 4-jarige komt hij in 15 koersen bijna altijd in de prijzen en wint 2 Groep-III koersen. In het Criterium des 4 Ans wordt hij 4e achter Hastonaute, Hannah des Molles en Hohneck. Jaarwinsom € 200.000. In 2022 loopt hij als 5-jarige 15 koersen en begint goed met een 2e plaats achter Havanaise in de Sulky World Cup 5 Ans in 1.12,5 over 2.700m, wat € 75.000 oplevert. Daarna wint hij 3 Groep-II koersen en doet het in  de zomer even rustig aan voor dekdiensten. Hij wint begin september wel een Kwali voor het Criterium des 5 Ans, maar wordt in de finale voor het eerst in zijn carrière uitgeschakeld. Vanaf 20 nov. 2022 doet hij mee in de 4 B-koersen, waarvan hij de tweede wint. Winsom vorig jaar € 415.000. Daar is op 29 jan. j.l. in de Prix d’Amérique nog € 450.000 bij gekomen, wat zijn totaal op 1,5 miljoen heeft gebracht. Hij werd daarna 7e in de GP de France (in 1.10,6) en 3e in de lange GP de Paris. Daarna volgde een rustperiode met dekactiviteiten. 220 dagen na zijn laatste start in de winter van 2023 is hij in oktober weer voorzichtig gaan koersen om te worden voorbereid op het winterseizoen 2023-2024.
Zijn record heeft hij als 4-jarige gelopen met 1.10,5 over 2.100 m.


Foto's van Hooker Berry

Boven: Hooker Berry snelt buitenom naar de zege de Grand Prix d’Amérique 2023.
Zijn rijder Jean-Michel Bazire viert al een feestje en steekt zijn rechtervoet omhoog.
Ampia Mede SM liep nog sneller en wordt rechts tweede.
(Le Trot photo)

Boven: Hooker Berry gaat als eerste door de finish in de Grand Prix d’Amérique 2023.
De hengst is een natuurdraver, met niets aan zijn benen en voeten, ook geen hoef-ijzers,
(Le Trot photo)

Boven: Na de zege in de Grand Prix d’Amérique 2023:
Hooker Berry met zijn trainer-rijder JMB en fokker-eigenaar Michel Aladenise.
(foto: scoopdyga)
Dekhengst Hooker Berry
Hij is een hele brave hengst met een schofthoogte van 1,61 m en met een goed exterieur en een prachtig expressief hoofd. Zijn eerste 72 veulens zijn in 2022 geboren. In 2023 staat hij ter dekking op Haras d’Avireau (in de Mayenne, eigenaar is trainer Franck Leblanc), waar ook Etonnant en Scipion du Goutier ter dekking staan. Voor Hooker Berry bedraagt het Franse veulengeld nu (in 2023) nog € 5.000, maar dat zal volgend jaar wel hoger worden. Zijn genotype is AA.

Vader Booster Winner
Deze Love You zoon was een goed koerspaard. Hij liep zijn record (1.10,2) als 7e geplaatste over 1.609 m in Argentan, maar heeft zijn meeste geld verdiend in grote monté-koersen. Hij won o.a. de Prix d’Essai, Prix des Elites en de Prix des Centaures, allemaal Groep-1. Zijn moeder was ook een goed koerspaard en zijn père-de-mère Elvis de Rossignol is een zoon van Sancho Panca en de Amerikaanse merrie Velvet Skipper (van Arndon). Elvis is ook de vader van de goede Memphis du Rib. Booster Winner’s eerste jaargang zijn G-tjes met daarbij enkele goede paarden. De beste tot nu toe is natuurlijk Hooker Berry, gevolgd door Hastronaute, winnaar van het Criterium der 4-jarigen. De nu 3-jarige Kyt Kat is een monté-crack, winnaar van o.a. de Prix d'Essai (Gr.I). Booster Winner staat ter dekking op Haras de Fligny en zijn veulengeld bedraagt nu € 9.000.

topper

Boven: Vader Booster Winner heeft voor een Fransman een kleine maat: 1,57 m schoft.
Zijn zoon Hooker Berry meet 1,61 m. en lijkt veel op hem.

Père-de-mère
Caballio in Blue is vooraan heel Frans gefokt, maar verderop in de stamboom zien we Amerikanen verschijnen als Calumet Delco en The Great McKinney. Hij was een middenklasser als koerspaard, winnaar van 10 koersen in 35 starts. Als vaderpaard is hij vooral bekend geworden door zijn zoon Késaco Phédo, winnaar Prix d'Amérique 2004, die 2 miljoen Euro heeft verdiend. Maar dat was een uitzondering. Zijn eigen vader Quadrophénio fokte goed, kreeg meer kansen met meer nakomelingen, waaronder Orlando Vici, Querty, Robert Keeper en Joe l'Amoroso, die alle vier meer dan 500.000 hebben verdiend.

De moederlijn

Hooker’s moederlijn begint in Frankrijk met de Amerikaanse importmerrie The Substance. Haar achterkleindochter Chuchundra was een monté-crack. Zij won in de jaren 50 negen koersen, waarbij 2x Groep-II, en werd 2e in de Prix de Centaures en de Prix du Cornulier. Ze werd moeder van de dekhengst Nivose (winnaar Crit. des Jeunes en vader van enkele uitstekende merries) en van Ops, de 7e voormoeder van Hooker Berry. In haar nafok zijn wel steeds goede dekhengsten gebruikt, maar geen vermeldenswaardige koerspaarden geboren. Dat begint pas bij de producten van de grootmoeder van Hooker Berry, Idée du Corta, onder de goede zorgen van fokker Aladenise. Zie onder de stamboom met vooral succesvolle dochters. Hooker’s moeder Osaka Berry won 14 keer in ruim 100 starts op provinciebanen en zij blijkt ook een uitstekende fokmerrie te zijn.

Tenslotte
Michel Aladenise is een uitstekende (op)fokker, die nu de hoofdprijs heeft gewonnen. Naast de eerste prijs ontvangt hij ook een fokpremie € 56.250 (= 12,5%). Zijn Hooker Berry is een klasbak, die vanaf het begin in de top van Frankrijk meedraait en waarvan we hopelijk nog vaak kunnen genieten.

Bronnen:
- artikel over fokker Michel Aladenise in “24H au Trot” van 30 januari 2023
- website van LeTrotVoor een Fokkersoog over zijn concurrente Ampia Mede SM:
Click hier

Voor een Fokkersoog over zijn concurrent Hohneck:
Click hier

terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws