Fokkersoog:
Nikita R, winnares Merrie Derby 2023

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 43, d.d. 26-10-2023

door Hans Huiberts

Titel: Honder procent 'Duindigt bloed'

Na een slim gereden koers won haar vaste rijder Hugo Langeweg senior met Nikita R
de Merrie Derby over 2.600 meter. Zij is, net als haar moeder en grootmoeder, een echt
Roodenrijs-paard en daarmee ook een echt Duindigt-paard. We zoeken het voor u uit.

De koers
Er kwamen dit jaar slechts 7 merries aan de start in hun Derby, vorig jaar 15. Alleen Nirvana Fashion nam het moedig op tegen 13 hengsten in de Open Derby, maar zij werd helaas uitgeschakeld. Ook de in de Merrie-Derby favoriete Niagara River werd uitgeschakeld, net als de 3e favoriet Normaal. De 2e favoriet Nikita R kreeg een mooie koers van haar vaste rijder Hugo senior en sprintte uiteindelijk langs de reling naar de zege, vlak voor Noillusion en Noa Transs R. Een spannende aankomst na een langzame koers. In de bijgevoegde uitslag staan ook de afstammingen. De meeste moeders hebben een goed record. Elitemerrie Tanja de Bruin kennen we vooral door haar zoons Floris en Cuby Baldwin. JC Josie bracht eerder Derby-winnaar John King Boko.

importDe fokker
De familie Roodenrijs zit al heel lang in de harddravers. Vader Piet Roodenrijs was bakker in Den Haag en bezat ook enkele harddravers. Hij kocht zijn eerste paard Francina (geb. 1964, winsom Hfl. 45.000) van zijn zwager Piet de Winter, die zijn liefhebberij ook aan andere familieleden heeft doorgegeven, zoals aan Douwe Frerichs en Paul Hagoort. Later kocht Roodenrijs senior o.a. Piet de Winter’s fokproducten Paljas Hanover (1974, Hfl. 72.000) en Ideaal Hanover (1991, Hfl. 35.000). Zijn zoon Carel Roodenrijs kwam bijna 60 jaar geleden op 11-jarige leeftijd met zijn vader voor het eerst op Duindigt en hij was meteen verkocht. Hij is daar nu al ca. 45 jaar beroepstrainer voor een beperkte, maar vaste groep eigenaren, waaronder oude bekenden als Arie Abspoel en zijn dochter Adriana, Piet Barendse, de vader en zoon Hoogduin (van de Ossewaard-paarden) en zijn broer Peter Roodenrijs. Deze laatste volgde zijn vader op als bakker en ook als dravereigenaar. Hij is af en toe ook gaan fokken en doet dat tegenwoordig op een heel goed adres, namelijk bij Daan Verschoor (Vredebest). Zijn eerste fokproduct was de verdienstelijke Edison R (1987, Hfl. 40.000), van Heres uit Zefanja Hanover, die hij voor een jaar had gehuurd van zijn oom Piet de Winter. Daarna fokte Peter lange tijd niet meer zelf. Hij kocht wel af en toe een jaarling. In 2013 is hij weer gaan fokken, nu met Yvana H, de grootmoeder van Nikita R. Later kreeg hij de Italiaanse merrie Tennessee BLE in bezit en is ook met haar gaan fokken. Haar zoon Nike R (van Prodigious) is onlangs gaan koersen. Zijn fokmerries heeft hij inmiddels verkocht aan Adriaan Uit de Bosch.

Nikita R
Zij is opgegroeid bij Daan Verschoor en natuurlijk in training gekomen bij Carel Roodenrijs. Ze kwalificeerde zich een jaar geleden als 2-jarige in 1.17,4 , maar begon pas in mei van dit jaar met koersen. Ze heeft er nu 6 gelopen, steeds op Duindigt en steeds met Hugo Langeweg senior op de sulky. Het begon met 3 overwinningen op rij, gevolgd door een 3e plaats achter twee oudere paarden. In de Merrie-Derby Selectie koers werd ze in 1.16,7 vijfde achter Niagara River, Normaal, Noa Transs R en Noillusion, maar in de Merrie-Derby was ze iedereen te snel af. Ze stond helaas niet meer ingeschreven voor de Merrie-Trofee en er wordt voor haar nu een koers gezocht in Frankrijk.

Foto's van Nikita R

Boven: Merrie Derby 2023: In een spannende aankomst wint de binnendoor
gekropen Nikita R (Hugo Langeweg sr.), voor Noillusion (Carolien Aalbers)
en Noa Transs R (links met John Dekker).


Boven: Bij de huldiging van de Merrie Derby 2023 zien we een blije
familie Roodenrijs met in het midden met zonnebril
fokker-eigenaar Peter Roodenrijs.
(foto's Remon Stroomer)

Boven: Bij de huldiging van Nikita R na de Merrie Derby 2023 feliciteren
trainer Carel Roodenrijs en rijder Hugo Langeweg elkaar met hun zege.
(foto's Remon Stroomer)

Voor veel meer foto's van Nikita R:
Click op www.archiefndr.nl
Vader Pastor Stephen
Als 2-jarige werd hij als winnaar van de Finale van het Peter Haughton Memorial gediskwalificeerd wegens hinderen, maar in dat jaar wist hij toch $ 654.000 te winnen, o.a. door een zege in het Reynolds Memorial en een 2e plaats in de Breeders Crown. Als 3-jarige werd hij 3e in de serie en 5e in de Finale van de Hambo. Een blessure in september van zijn 3e jaar maakte een voortijdig einde aan zijn koerscarrière. Zijn jaarverdienste bedroeg toen bijna $ 400.000, waardoor hij net miljonair werd. Zijn volle broer Father Patrick wist wel het genoemde Memoriaal en de Breeders Crown te winnen en won 2,5 keer zoveel dollars. Zijn veulengeld is ook ca. 2,5 keer zo duur. Hij staat ter dekking in de USA, terwijl de Pastor in Zweden is opgesteld. Ze zijn uitstekend gefokt en stammen af van wereldkampioene Armbro Flight. Hun grootmoeder bracht de dekhengsten Chocolatier en Sugar Trader. De Pastor is vader van Holy Water, Son of God, Officer Stephen, Inspector Bros, Avalon Mists en onze Fokkers Trofee-winnaar Incredible DrPol.

import

Boven: Pastor Stephen, de vader van Nikita R.

Broodmare-Sire
Muscles Yankee is een zoon van Valley Victory uit een merrie van de Yankee-familie, die wij ook kennen van Yankee Paco, Yankee Tornado, Sundown Yankee, Yankee Mustang en vele andere. In totaal werd hij vijf keer algeheel kampioen der Amerikaanse vaderpaarden. Hij bracht in totaal 14 miljonairs. Zelf Hambo-winnaar in 1992 bracht hij 3 Hambletonian-winnaars: Dowecheatumdhowe, Muscle Hill en Muscle Massive. De ruin Mr Muscleman was zijn meestwinnende product met een winsom van $ 3.583.000. Hij is ook de vader van onze Yucca Boko, EasyPeasy Rhythm, Yankee Rapida, Yappar River, etc. Een fantastisch vaderpaard, die Muscles Yankee. Het is logisch dat hij als moeder’s vader ook al zijn sporen heeft verdiend. We noemen Creatine, Lucky Chucky, Explosive Matter en in Europa Aetos Kronos, Brad de Veluwe, Habitat, Honey Mearas en Ecurie D. Eind 2019 is hij als 24-jarige met pension gegaan, maar heeft daar niet lang van kunnen genieten, want hij is op 10 mei 2020 overleden.


De moederlijn
Stammoeder is de Amerikaanse merrie Sorrel Lucy, met moederlijn U182, die in Noord-Amerika is uitgestorven, maar in Scandinavië nog wel nakomelingen heeft. Verreweg de meest winnende draver uit deze moederlijn is de hier bekende Drewgi met € 606.832. Hij won in zijn geboorteland Zweden het Kriterium en de Derby. In 1999 werd hij Kampioen van NL met Hennie Grift. Na hem volgt met € 223.000 de Duitse Derbywinnares Violine, die de tevens Duitse Draver van het Jaar was in 1968, 1969 en 1970. Andere paarden uit deze moederlijn zijn bij ons minder bekend.

Vienna Dalimo
Deze 3e voormoeder van Nikita R werd als 3-jarige tweede in het Deense Merrie Kriterium. Ze kwam daarna voor rekening van Stal á la Hausse naar Nederland, heeft hier gekoerst van eind 1995 tot eind 1997, maar heeft toen alleen enkele plaatsgelden kunnen behalen. Daarna is ze voor de fokkerij gekocht door René Knipscheer. Zij bracht eerst 6 Renka’s, waarvan de eerste 4 in de baan kwamen, zie de lijst onder de stamboom. De beste was Timeless Renka, die als 10-jarige nog 2e werd in Alkmaar’s Sprintkampioenschap en 4e in de Gouden Zweep. Na de Renka’s kwamen nog 3 fokproducten van de familie Hoogduin, die alle drie in de baan kwamen voor trainer Roodenrijs. De producten van Vienna Dalimo behaalden met 14 punten net 1 punt te weinig voor de titel Elitemerrie. Haar dochter Yvana H werd gefokt door A.G. Hoogduin en is de grootmoeder van Nikita R. Ook zij stond in training bij Carel Roodenrijs en in 42 starts behaalde ze 5 zeges en 25 andere prijzen. Na haar carrière heeft Peter Roodenrijs er 2 dochters uit gefokt, Guess What en Indy R.

Moeder Guess What
Zij debuteerde als 2-jarige met een 5e plaats in een Stakeskoers en in de Jofferprijs werd ze 7e.  In 41 starts behaalde ze 6 zeges en 26 andere prijzen. Haar record van 1.13,4 liep ze als 6e geplaatste in het Sprintkampioenschap voor 4-jarigen op Duindigt. Na haar eersteling Nikita R komen er nu Vryenesse-veulens.

Tenslotte
Nikita R is zuiver Amerikaans gefokt. Ze komt uit een wat ouderwetse moederlijn, maar we hebben al eerder gezien dat die met goede vaderpaarden kunnen worden “gemoderniseerd”. We hopen dat Nikita R nog veel successen gaat behalen, vooral ook op haar thuisbaan Duindigt.


Bronnen:
- diverse websites
- Computerstamboek van Ter Schure

terug naar overzicht Fokkersogen