Fokkersoog:
Idao de Tillard, de beste ter wereld?

eerder gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 6, d.d. 06-02-2024

door Hans Huiberts

Zoals gebruikelijk richten wij ons Fokkersoog op de winnaar van de Prix d’Amérique.
De Franse favoriet Idao de Tillard liet zien dat hij op Vincennes momenteel onklopbaar is.
Na een schitterende koers heeft de beste gewonnen.
Het was weer pure propaganda voor onze sport.

 

De Prix d’Amérique 2024
De koers ging net als vorig jaar niet supersnel en enkele paarden hadden hun speed kunnen bewaren, waardoor de als 2e t/m 9e geëindigde paarden dicht bij elkaar finishten. De favoriet Idao de Tillard lag bij de start achterin en verbeterde geleidelijk zijn positie. Eerst een stuk vierdik, daarna driedik de heuvel op en in de laatste bocht naast de leider Hail Mary. Daar drukte hij gewoon door en liet zien dat hij op dit moment de sterkste van allemaal is. Hij heeft het zelf afgedwongen en hoefde niet te worden gebracht zoals in het verleden Bold Eagle en Face Time Bourbon. Groot vertoon van overmacht. Verrassend kwam Hokkaido Jiel na een gunstig koersverloop naar een tweede plaats, vlak voor de Zweedse merrie Joviality, die na een snelle start lang in het kielzog van koploper Hail Mary kon blijven lopen. Go On Boy lag lang helemaal achterin en eindigde buitenom als een raket met een snelheid van 1.03,9 naar een mooie 4e plaats. De vorig jaar als 3e aankomende Italiano Vero werd nu knap 5e. De tweede favoriet was de Italiaanse merrie Ampia Mede SM, die vorig jaar 2e werd. Zij had net als toen een gunstig koersverloop, maar kon het nu niet op dezelfde manier afmaken. De winnaar van vorig jaar, Hooker Berry, hadden we gezien zijn koersverloop, iets verder ingeschat. Bij hem zat niet JMB, maar diens zoon Nicolas op de sulky.
Als we de afstammingen bekijken valt op dat er 3 Franse deelnemers uit de moederlijn komen van de in 1888 geboren Sans Tache. Ook de miljonairs One du Rib, Royal Dream en Gai Brillant komen uit deze moederlijn, net als Rolling d’Héripré. Full Account, Just A Gigolo, Ici c’est Paris, Indro Park en Lara Boko. Geen enkel vaderpaard had meer dan één product bij de eerste 12 aankomende paarden en dit geldt ook voor de pèrès-de-mèrès. Een mooi divers gezelschap. De betreurde Ready Cash was, naast vader, ook grootvader van twee andere deelnemers, via Brillantissime en Bird Parker.

import


De fokker
Fokker van Idao is de familie Chaunion, die al decennia lang de “Tillards”fokt. De bekendste was tot voor kort de in 1989 geboren Bonheur de Tillard, die omgerekend € 1.144.000 heeft verdiend, maar nu kent de hele wereld Idao.


Idao de Tillard
Bij de jaarlingenveiling 2019 in Caen werd Idao aangekocht voor € 27.000 door Thierry Duvaldestin voor enkele van “zijn” eigenaren. De hengst debuteerde vroeg als 3-jarige en begon meteen te winnen. De jongste van de twee rijdende zoons van Thierry Duvaldestin, de nu 22-jarige Clément, was vanaf het begin de vaste rijder van Idao. Inmiddels heeft hij 38 koersen gelopen en daarbij 28 keer gewonnen. Drie keer werd hij tweede (2x achter Izoard Védaquais) en één keer derde. Vijf keer maakte hij fouten en werd hij uitgeschakeld (o.a. in het Criterium des 4 Ans en de Prix d’Amérique 2023), maar er staan nu 7 eentjes op rij achter zijn naam met als prachtig slotakkoord de Prix d’Amérique 2024. Hij droeg in deze koers voor-ijzers van 230 gram, terwijl zijn concurrenten op blote voeten liepen. Blijkbaar kan hij niet zonder. Als 3-jarige liep hij al een recordtijd van 1.10,7 over 2.100 m op Vincennes. Later heeft hij dat verbeterd naar 1.10,3 en in juni 2023 dook hij onder de 1.10 grens met 1.09,7 over 2.175 m. ook met voor-ijzers. Idao de Tillard is een fenomeen.

Prix de France 2024
Twee weken later zagen we veel van de deelnemers weer terug in de Prix de France. Hooker Berry was het snelste na de start, maar al gauw kwam Joviality hem heuvelaf voorbij gesneld in een tempo van 1.02,5 over de eerste 500 meters! Heuvelop en in de laatste bocht waren nogal wat paarden die naar voren gingen, met als een sluipmoordernaar Idao de Tillaard in het middenveld aan de buitenkant. Het was een prachtig gezicht, een compact veld met 6 rijen van 3 paarden naast elkaar. Idao legde het veld zijn wil op en Go on Boy eindigde weer als een raket, nu naar een mooie dikverdiende 2e plaats, vóór de Italiaanse Ampia Mede SM (van Ganymède). De 6 Scandinaviërs waren kansloos. Idao liep 1.09,4a over 2.100 m.

Het vervolg
Idao startte niet in de GP de Paris. Eind febr. 2024 kreeg hij als eerste een uitnodiging voor de Elitloppet, hetgeen door zijn omgeving is geaccepteerd. Ook de Zweden willen dit fenomeen wel eens zien koersen. Op 1 maart won hij de Prix de Selection in 1.09,6 over 2.200 m met bandenstart, 25 meter aan de 4-jarigen voorgevend bij de start. Zijn zesde Groep-1 koers.

Dekhengst Idao
In de stamboom van Idao staan geen Dubois- of Allaire-hengsten. Hij is dus een geschikte partner voor dochters van deze hengsten. Hij is nogal Frans gefokt, maar er is een geringe Amerikaanse inbreng, want wat verder weg zien we Royal Prestige en Workaholic. Idao dekte vorig jaar voor het eerst en staat ter dekking op Haras de la Sauvagère (eigenaar is trainer Thierry Duvaldestin), waar ook In the Money, Earl Simon, Uniclove, Prince Gédé en Saxo de Vandel ter dekking staan. Met Franse merries moet voor de dekdiensten van Idao worden betaald € 2.000 bij boeking en € 10.000 bij een levend veulen. Hij heeft een schofthoogte van 1,62 m en zijn BLUB-waarde is nu 63 met een lage betrouwbaarheid van 0,60. Zijn DMRT3-genotype is nog niet bekend, maar kan heel goed CA of zelfs CC zijn, gezien zijn Franse afstamming.

 

Foto's van Idao de Tillard

Boven: Idao de Tillard is de sterkste in de Prix d'Amérique 2024. Joviality (nr.17) ligt hier nog tweede,
maar zal binnendoor worden gepasseerd door Hokkaido Jiel. Zij behoudt wel voorsprong op de
buitenom sprintende Fransen, en dat waren niet de minste.
(Le Trot photo)

Boven: Idao de Tillard heeft een geweldig sterke achterhand en dito schouder.
Hij slaat de bodem onder zich door. 3- of 4-dik, het maakt hem niet uit.
Hij duwt gewoon door.
(Le Trot photo)

Boven: Idao de Tillard poseert bij de finishpaal van Vincennes
met van links af zijn trainer Thierry Duvaldestin, de Zweedse groom
Susanne Ohme en pikeur Clément Duvaldestin.

Boven: Idao de Tillard poseert thuis.
Vader Severino
Hij won het Criterium Continental in 2010, werd 3e in het Criterium 4 Ans, 2e in het Criterium 5 Ans en 3e in de Prix de Paris 2012. Een goed koerspaard, dat bijna 1 miljoen Euro heeft gewonnen. Hij is wat ouderwets Frans gefokt, met Gobernador als vader, dus Buvetier d’Aunou (van Royal Prestige) als grootvader. Verder heeft hij niet veel Amerikaans bloed, behalve een keer Florestan (van Star’s Pride) aan moederskant. Zijn DMRT3-genotype is CA. Zijn eerste producten zijn geboren in 2012. Tot en met zijn jaargang van 2019 hebben van 476 producten zich slechts 42% kunnen gekwalificeren, maar dat zien we vaker bij ouderwets Frans gefokte vaderpaarden, die niet zo populair zijn en dus weinig goede fokmerries te dekken krijgen. Na Idao is Daniel Bon met € 271.000 zijn meest winnende. Séverino staat ter dekking op Haras d’Haufor en zijn veulengeld bedraagt nu € 2.000. Zijn schofthoogte is 1,60 m. en zijn BLUB-waarde is laag met 52. Maar hij brengt wel een Idao de Tillard!

Boven: Idao's vader Severino.

De moederlijn
Uit Idao’s moederlijn komen goede paarden als Toscan, Bailly II, Holly du Locton, Vrai Lutin en Nuage Noir. We beginnen met zijn 4e voormoeder Fille Princière. Zij bracht 12 producten, waarvan er 6 zijn gestart en 3 daarvan winsommen hadden van € 106.000, € 156.000 en € 226.000. Overgrootmoeder Olympe de Tillard hoort bij die laatste groep en staat rechts onder in de stamboom. Grootmoeder Classe de Tillard was een uitstekend koerspaard. Als 3-jarige won ze enkele Groeps-koersen voor merries en ze werd 3e in het Criterium des Jeunes. Als 4-jarige won ze o.a. het Criterium Continental (Gr.1). Zowel Idao zelf (in 2022), zijn vader Severino (in 2010) als zijn grootmoeder Classe de Tillard (in 1994) waren winnaars van het Criterium Continental, een Europese Groep-1-koers voor 4-jarigen op Vincennes. Haar record 1.12,9 liep ze in 1995 als 4e geplaatste in het Criterium de Vitesse in Argentan. Ze kreeg haar eerste product in 1998 als 8-jarige en er volgden nog 15 stuks! Vijf zoons en elf dochters, en vooral die laatste hebben het goed gedaan. Eén daarvan was Idao’s moeder, America de Tillard, die in een korte carrière niet wist te winnen, maar met plaatsgelden € 29.300 bijeen heeft gesprokkeld.

Tenslotte
Idao is nog maar net 6 jaar oud en hij mag nog 5 keer meedoen aan de Prix d’Amérique. Wat heeft hij nog voor ons in petto? Maar de Fransen hebben ook nog een nieuw fenomeen in de wachtkamer staan: Jushua Tree. Hoe goed is hij, vergeleken met Idao? Ik kan haast niet wachten tot volgend jaar. Maar nu eerst de Grand Prix de France. We gaan weer smullen.

Bronnen:
- artikel over Idao in “24H au Trot” van 30 januari 2024
- website van LeTrot

terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws